Izabrana dela Radoslava Slavnića Raše

Author Topic: Izabrana dela Radoslava Slavnića Raše  (Read 7131 times)

Anomander Rejk

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 105
 • Strah je ubica uma.
Re: Izabrana dela Radoslava Slavnića Raše
« Reply #15 on: January 26, 2020, 03:39:48 PM »
NERAST-Duhovita priča, na neki način i jedna vrsta mini političke satire. Vrlo kratka, nepune dve strane, pretpostavljam da je u pitanju bio konkurs koji je ograničio autore sa vrlo malim brojem karaktera, pa se Rašo tome uspešno prilagodio i napisao ovu vrlo kratku, ali
ipak uspelu i zabavnu priču.


PALIMPSEST-Mislim da je ovo priča koja se može podvesti pod ,,pretežu elementi naučne fantastike''. Dakle, SF. Imamo tačku na Zemlji u kojoj ne važe fizički zakoni planete, mineral uz pomoć koga se otvaraju vrata u četvrtu dimenziju, putovanje kroz vreme...u dosta Rašinih priča ima puno elemenata naučne fantastike, ali čini mi se da u ovoj baš pretežu.
Narednih dana, i nedelja, sledi prikaz četiri najduže priče u knjizi ( T-Letač, Mijazma, Mišolovka i Partija ),  po mom mišljenju vrlo kvalitetne priče, koje i sadržinom, stilom, povezanošću tema i  i kvalitetom pripovedanja, na neki način čine i centralni,
možda i najvažniji deo knjige.

Anomander Rejk

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 105
 • Strah je ubica uma.
Re: Izabrana dela Radoslava Slavnića Raše
« Reply #16 on: January 30, 2020, 11:20:26 AM »
T-LETAČ. Jedna od najvažnijih i najboljih priča u Rašinom opusu.
Faustovska pogodba na početku mladog doktora dovodi do vrha društvene i materijalne lestvice ; donosi mu zvanje primarijusa, položaj načelnika odeljenja, partijskog funkcionera i odbornika, društvena priznanja, novac, slavu, moć, naravno i-žene.
S druge strane te pogodbe čuči cena, cena oličena u demonskom Arbitru ( preko Arbitra, ova priča je povezana sa čuvenom Rašinom pričom-Partijom ).
Dvadeset godina. Dvadeset godina je bilo dato mladom doktoru da nesputano uživa u svemu. Nakon toga, stiže kazna, ugovor se preinačuje. U dijalozima Arbitra i doktora, i uopšte u opisu doktorovog života, vidimo šta je srž ove priče. Kazna je stigla zbog pokvarenosti, neumerenosti, sprege zdravstva i politike, korupcije, razotkriva se jedno ružno lice institucije i pojedinih zaposlenih u njoj koji bi trebalo da pomažu ljudima iz najplemenitijih motiva, a zapravo to čine iz najsebičnijih i najgramzivijih.
S obzirom na bolest s kojom se i sam Rašo borio, a koja nesumnjivo je imala uticaj na ovu priču jer se oseća taj jak lični pečat, ovu priču je emotivno teško čitati, ali to ne umanjuje nimalo njen kvalitet, naprotiv. I ovde kao i mnogo puta drugde, Rašo je sjajno spojio lično i opšte, metafizičko i onostrano sa realnim, fantastiku i stvarne probleme društva.
Jedna vrlo, vrlo kvalitetna priča.

Anomander Rejk

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 105
 • Strah je ubica uma.
Re: Izabrana dela Radoslava Slavnića Raše
« Reply #17 on: February 03, 2020, 10:44:21 AM »
MIJAZMA-Najduža priča u ovoj zbirci, i jedna specifična kombinacija medicinsko fantastičnog trilera...
Napisana je za zbirku HAARP-Teorije zavere pa je tematski prilagođena, ali i bez toga mislim da bi slično funkcionisala. Više nego u bilo kojoj drugoj priči, više i nego u T-Letaču, u Mijazmi se otvoreno, direktno i beskrupulozno udara po korupciji, licemerju, bezobzirnosti i svemu drugom što je trulo, u prevashodno našem ( ali ne samo našem ) zdravstvu. Nema milosti u tom seciranju, jasno je i ogoljeno, savršeno precizno i udara tamo gde boli, govori o onome o čemu manje više svi znamo, imali smo s tim dodira, ili barem naslućujemo, ali najrađe ne bi ni da mislimo ni da govorimo o tome. I u ovoj priči imamo jednu vrstu faustovske pogodbe, sa misterioznim Apostatom ( da li je on zapravo demonski Arbitar?Ili neka njegova inkarnacija?Je li ipak ljudsko biće?Ne znamo ).
Čovek koji nema šta da izgubi, biva uvučen u igru koju zapravo ne razume. Iako sve ukazuje na hepiend na kraju u jednom momentu, to se neće dogoditi. Rašo će izvesti maestralan obrt pred kraj. U glavnom junaku će se probuditi osećanja za koja je mislio da ih više i ne poseduje, probudiće se želja da pomogne drugima, želja da bude heroj malih, običnih, bolesnih ljudi, ali paradoksalno, upravo ta želja će rezultirati suprotnim-odvešće u zlo, i načiniti zlo. Sistem se ne može pobediti. Ljudska priroda se ne može promeniti. Postoje apsoluti koji su nezainteresovani za naše postojanje, za pravdu, za naše boli i patnje, koji su izvan poimanja ljudskog dobra i zla.

Anomander Rejk

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 105
 • Strah je ubica uma.
Re: Izabrana dela Radoslava Slavnića Raše
« Reply #18 on: February 06, 2020, 10:21:28 PM »
MIŠOLOVKA-Još jedna od dužih Rašinih priča, složena i promišljena priča, jedna zanimljiva intelektualna igra u kojoj se prepliću realiteti, vremena i prostori, ljudsko i onostrano, inkarnacije i identiteti, duhovno i ono materijalno, ovaploćeno u ljudskom mesu, preispituju se pitanja smisla postojanja i nepostojanja, smrtnosti i večnosti/besmrtnosti, sve začinjeno i večitim ljudskim pitanjem o krivici i odgovornosti, i prožeto Rašinim specifičnim humorom, ironijom i kao i uvek doslednim i beskompromisnim zahvatanjem u najveće dubine čovekovih nagona, želja, misli. U ono njegovo ,,ja'' koje se krije iza društveno pokazanog i društveno prihvatljivog. Horor u ovoj priči nije u nikakvim krvavim scenama, strašno napetoj tenziji, iščekivanju, on je egzistencijalni, horor u srcu čovekovog bića i smisla njegovog postojanja i egzistencije u univerzumu i ovoj realnosti, te je time na tragu klasika i majstora ovog žanra.


Jedan odlomak :
,,Novinari su ga, nekoliko najluđih noći unazad, prozvali ,,Mraz'', a on je, iz godine u godinu, razvučenih usana preletao preko kolumni hronike, iako je-priznao bi povremeno bledim zidovima i odrazu u ogledalu-nakon toliko smrti, očekivao pompezniji nadimak. Raniji radovi bi mu bili nagrađivani zvučnim sintagmama, kolumnom više, čak i priznanjem, doživotnom robijom, ili senzacionalnim javnim smaknućem dostojnim jednog kvalitetnog ubice, a danas, čak i za razrađeniji plan, medijska pažnja bi iz nepoznatog razloga skliznula među noge svakojakih nikogovićki, ili se isprala pred ne naročito šokantnim snimcima nedeljom uveče i besmislenim političkim duelima. Odnos javnog mnenja ka nasilju i zločinu izgledao mu je nezrelo, nalik dečijem, i to ga nije naročito radovalo. Ukoliko bi ga slučajno uhvatili i otkrili mu identitet, pretpostavljao je, verovatno bi ga u skladu sa novim medijskim žargonom, prozvali ,,Deda Mraz'' , ili još bezazlenije. Možda čak i ,,Dekster'' , po aljkavom kasapinu sa TV-a, što se vazda premišljao.
,,Vremena su takva, jebeš ga'', odbrusio bi u odbrani od nasrtaja unutrašnjih glasova i pustio da se nelagoda spere, pa prihvatio skromno mesto na stranicama iza ekonomije, a ispred zabave i sporta.''

Anomander Rejk

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 105
 • Strah je ubica uma.
Re: Izabrana dela Radoslava Slavnića Raše
« Reply #19 on: February 10, 2020, 09:51:07 PM »
PARTIJA-Jedna od prve tri Rašine priče koje sam pročitao. Napisao je Rašo i nekih boljih i tehnički kvalitetnijih priča, ali Partija mi je iz više razloga nekako ostala najdraža i najupečatljivija. Prvi put je objavljena 2012., u elektronskoj formi zbirke novogodišnjih horor priča ,,Nešto diše u mojoj torti '' ( kasnije i u štampanom izdanju 2016 . ) i ostala je ( i postala ) nekako simbol i kultna priča, prepoznatljiva, celog projekta Nešto diše u mojoj torti. Takođe je, na neki način, stožerna, centralna priča Rašinog opusa iz koje su i druge priče crpile pojedine koncepte, likove, svetove ili barem određene fragmente. Demonski Arbitar koji se pojavljuje u Partiji , tako će se, u nešto izmenjenom izdanju pojaviti i u priči T-Letač, pa možda i u Mijazmi u liku Apostata, neke vidove promišljanja o postojanju, besmrtnosti i realitetima iz Partije možemo prepoznati i u Mišolovci, i u nekim drugim pričama.
Za one koji nisu čitali Partiju, evo ukratko o čemu se radi :
Na jednu od zabava u novosadskom gej klubu ,,Ridler'' upadaju naoružani huligani i počinju da seju smrt. Tada ubijaju i momka glavnog junaka, odnosno naratora ove priče. Ipak, svoj naum da pobiju sve prisutne, neće uspeti da sprovedu do kraja, jer iz tame kluba izranja smrtonosni Arbitar, koji će huligane oduzeti od života, i spasiti preostale prisutne.
Ali taj spas će imati svoju cenu, jer ,,tako je zabavnije'' , reći će čudovišni Arbitar.
Svake Nove godine, preostali preživeli biće prinuđeni da dolaze u Novi Sad i igraju partiju sa Arbitrom.
Mogu izvući diskove koji znače neku sitniju sumu, a u svakom slučaju produžavanje života bar još godinu dana, mogu izvući nagradu koja znači godinu dana uživanja u bogatstvu, a onaj ko izvuče crni disk, postaće žrtva Arbitra i biće razvejan u ništavilo.
Homoseksualci su u ovoj priči prikazani vro realistično, ni navijački, ni patetično, već kao i svi drugi ljudi, sa svim vrlinama i manama. Nekad su hrabri, pravedni, odlučni, dobri prijatelji, nekad su kukavice, gramzivi, licemeri,izdaju svog prijatelja. Ali daleko od toga da je ovo priča koja se, uz alate horora i fantastike, bavi samo tematikom položaja homoseksualaca u srpskom društvu. Kao i većina Rašinih priča, ona otvara mnoga druga pitanja-smisla postojanja, (be)smrtnosti, realnosti, straha, morala, krivice.
Ima li uistinu smisla, igrati tu igru, i šta zapravo donosi čak i bogati dobitak? Uživanje u godini dana bezbednosti i raskošnog života, ali istovremeno samo odlaganje neumitnog i osećaj krivice zbog toga što je tvoj prijatelj, možda upravo zbog tebe, izvukao disk koji donosi smrt.
Narator priče, iako je izvukao život, odlučuje da se požrtvovano ponudi umesto prijatelja koji je izvukao smrt. Paradoksalno, činjenje tog dobrog dela odvešće ga prvo u zločin, a zatim i u poslednji čin drame-da sam postane zlo, novi Arbitar. Ovaj savršeni obrt otvara i nova pitanja i dileme u priči : vredi li uopšte dobrota, ne samo u ovoj igri, Partiji, već u jednoj široj, većoj Partiji, koja se igra u Univerzumu, koji je potpuno nezainteresovan za naše i dobre namere, i nimalo ne mari za nama priželjkivan ishod. Na kraju-može li se uopšte pobediti zlo, je li jedini način suprotstavljanja da se preuzme njegov oblik, i da li je uopšte Arbitar zlo? Možda samo u našim, ljudskim merilima, a u širem kontekstu, u Vasioni, mi nismo merila ničega.
Sjajna priča.
Neki odlomci :
,,Iako sam upoznao đavola lično, ili bar jednog od njegovih najbližih saradnika, nisam verovao u boga. No opet, nalazio sam se na kolenima, šaka sklopljenih ispred lica, ponizan. Klečao sam ispred WC-šolje u koju sam se tren pre olakšao, zagledan u žućkastu tečnost iznutra, smrdljivu baricu pri keramičkom dnu, pomirljivu sa sudbom, spremnu da klizne niz cevi, u kloaku. Povukao sam vodu, pa ispratio čitavo zbivanje, naprosto se trudeći da uočim nekakvu simboliku ili višeslojnost u svemu tome. Međutim, slojeva nije bilo, zapravo. Nikada. Nigde. Vodeni vir je liznuo žuto, razmazao ga do bezbojnog, pa povukao za sobom u tminu. To je bila tačna interpretacija jednačine naših života. Mog života, i života svih ostalih u susednoj prostoriji, zajedno sa prežaljenim životima bivših učesnika partije. Dobiješ u žuto, nastane vir, ispere te, pa skončaš u tami-jedinoj slojevitoj dovoljno da obesmisli Pakao i sve strašne priče.''
,,uspeo sam da se nadovežem bespravnim poređenjem svojih poznanica i njihovog obezbeđenja sa kokoškama i petlićima, te upitavši se da li bi potrčale ukoliko bi ih ubo komarac, i šta bi bilo sa nesrećnim stvorenjem kada bi se nasisalo ljutog ; i ko je tu bio lisica, te koja se od zaluđene peradi plašila kljova, koja je tražila da je zver gricne, a koja je mrzela jaja ; i da li je Bog planina sa više slojeva kože od insekata i kojekakvih živuljki, ili samo lokva mokraće što kaplje u kloaku i cedi se pred ambisom čekajući da je sapere nešto jači vir; i da li je , možda, Arbitar bog, a ja se pomolio pogrešnom, onom u WC-šolji.''

Anomander Rejk

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 105
 • Strah je ubica uma.
Re: Izabrana dela Radoslava Slavnića Raše
« Reply #20 on: February 13, 2020, 11:13:44 PM »
AURORA I ČOVEK KOJI SE SMEJE-Jedna kratka priča od dve stranice, u kojoj imamo pogodbu sa Đavolom, koga opet kao da zabavljaju ljudske želje , ljudsko zlo, ljudske potrebe..
ONO U ZEMLJI GLAGOLA-Još kraća priča, od svega nekoliko rečenica, objavljena u zbirci ,,Najkraće priče''. I u ovoj priči se dobro videlo koliko je Rašo napredovao kao autor, i koliko je bio postao zreo pisac. Nijedne suvišne rečenice, hirurški precizno i jasno, a opet slojevito i duboko, u svega par rečenica ispričan čitav proces postojanja-rađanje, osećanja, potrebe, želje, trajanje, umiranje...
GARMONBOZIA-Sjajan omaž Tvin Piksu. Neverovatno koliko je ovo zrela priča, koliko je atmosferom i stilom verno opisan i prenesen duh serije, prosto imate utisak kao da ste zavaljeni u fotelju i da ne čitate, nego da je gledate i doživljavate. Mislim da ova priča zaslužuje najveću ocenu. Odlomci :
,,I dok je slom aktuelnog sveta bio ispraćen kakofonijom huka i naizgled besmislenih slogova, i režanjem susednih slojeva realiteta koji su se sudarali i varničili nalik suprotstavljenim metalima, agenta Kupera u Crnoj Kolibi iznenadi napetost tišine. Nalazio se u Čekaonici, posađen u crnu kožnu fotelju i obasjan prigušenim crvenilom razapetih zavesa kojima je bio oivičen u svom novom prebivalištu.''
,,U tom trenutku, tanak razmak između dva krila crvene zavese se raširi i propusti novog posetioca u Čekaonicu. Agent Kuper je dobro znao da se iza čekaonice nalazio splet beskonačnih koridora-isto kao i da je zvuk sitnih koraka najavljivao dobro poznato prisustvo.''
ĐAVO BEZ FILTERA-Psihodelični horor/fantazi o bolu, gubitku, ljubavi, identitetu, traženju smisla...Đavo je i u najboljim namerama, putevi dobra i zla čudesno su isprepleteni.

Anomander Rejk

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 105
 • Strah je ubica uma.
Re: Izabrana dela Radoslava Slavnića Raše
« Reply #21 on: February 17, 2020, 11:24:16 AM »
Sledi nekoliko kraćih priča :
ŽIVKO-simpatična ,,lokalna'' priča na tragu folklorne fantastike.
KOZADELAVITA-Ova priča je po mom mišljenju u top 5-6 Rašinih priča. Objavljena je u 7. broju sf časopisa Marsonic iz Slavonskog Broda. U ovoj priči pretežu SF elementi ( cenjeni ABN da obrati pažnju na ovu informaciju  8) ), gde se na jedan duhovit i vrcav način obrađuje tema robota i veštačke inteligencije. Ali Raša ne bi bio Raša kada u sve to ne bi dodao mnogo slojeva, zvukova,muzike, boja, mirisa,
istančanog psiho portretisanja likova...sjajna priča, uživanje za sva čula!
LOŠIM VINOM PROTIV PET MINUTA-Četiri jahača Apokalipse, rakija, Srbija-i luda zabava je zagarantovana  :mrgreen: .
ČUDESNI PLES EFROSINIJE BOSONOGE-Klasična Rašina priča, u kojoj se dobro vidi maštovitost, pravci u kojima razmišlja i kako osmišljava priče, a i teme koje su ga zanimale i kojima se iznova vraćao-večnost, smrtnost, različiti realiteti i nivoi postojanja,
postojanje u mesu i duhu, lokalna mitologija i ona kosmička, nadljudska...
VOKUHILA,PERFORACIJE I BRCI-Kratka, ali urnebesna sf/fantazi zabava.
BUENA-Kontrast prethodnoj, priča sa tamom, strašću, latino šmekom...
BAJKA O SMRADOVIMA-Kad pročitaš više puta, uvek nešto iznova i iznova otkriješ u ovoj priči, čas je šaljiva i vrcava, čas puna simbolike i metafora, bajkovita, fantastična, sve u jednom.


Ostale su još dve priče, o njima narednih dana.
Modify message

Anomander Rejk

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 105
 • Strah je ubica uma.
Re: Izabrana dela Radoslava Slavnića Raše
« Reply #22 on: February 20, 2020, 07:51:57 PM »
OD MERMERA I MESA-Omaž Lavkraftu, još preciznije njegovoj priči ,,Hram''. Atmosfera priče, sklop rečenica, misli, sve je bez dileme u Lavkraftovom duhu, ali opet izvedeno na specifičan, Rašin način. Savršen omaž, nemam nikakvu primedbu na ovu priču.
LARGO AL FACTOTUM-U postapokaliptičnoj budućnosti, odbačeni su svi moralni obziri, društvene norme i vrednosti na kojima je počivala civilizacija. Ili su barem odbačene one površne manifestacije ljudskog društva, a na površinu je izbilo ono iskonsko i suštinsko u ljudima-nema milosti, samo najsposobniji i najsuroviji preživljavaju, slabi i moralni brzo završavaju kao plen.
Ipak, i u takvom okruženju, troje ljudi, jedan muškarac i dve devojke, sa dna društva i ulice, ostvaruju jednu zajednicu prijateljstva, ljubavi i požrtvovanosti, kakve se ne sreću ni u tradicionalnim ,,pravim'' porodicama. U tom slomu svega, oni pružaju otpor, inat, pokazuju da su ljudskost, osećanja i emoatija neuništivi. Ova priča pobune i otpora, idealna je da se s njom i završi ova zbirka.
Većina Rašinih priča dostupna je u mnogim domaćim i regionalnim, štampanim i elektronskim, zbirkama i časopisima, i ko nije nabavio ovu knjigu, svakako može bez većih teškoća da nađe Rašine priče i da se upozna s njegovim stvaralaštvom, a može naravno i da proba nabaviti knjigu.
Sutra, prekosutra još par tehničkih detalja o knjizi, i onda definitivno završavam ovaj prikaz.
Zahvaljujem svima koji su čitali i pratili temu.

Anomander Rejk

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 105
 • Strah je ubica uma.
Re: Izabrana dela Radoslava Slavnića Raše
« Reply #23 on: February 22, 2020, 07:30:18 PM »
Malo tehničkih detalja iz knjige, možda će nekom koristiti, a ne umem postaviti fotku ovde, pa ovako :

SADRŽAJ

O piscu                                                   5

PRODUŽENI BEZ MLEKA-ROMAN      7
Pilot                                                         9
Belgrade ZOO                                       19
Gotika                                                     27
Sranje! ( Heartattack & Vinjak )           39
Vojaerizam i renesansa                        52
Ditije droga?                                           62
Dve strane medaljona                          74
Ispitni džok                                             88
Klaus                                                        98
Tri boje                                                  113
Finale ( Šerlok Holms i oproštajna gurka ) 123
Odjava                                                    137
Rečnik                                                     142

RABID SERBIA-Zbirka priča                  145
U krvi skovano                                        147
Maska                                                       157
Na kolenima                                             167
Osmatrani                                                  177
Poslednji dani                                            192
Rampa u sivom                                          201
Obora: Poslednja generacija                    214
Zdravko                                                        220
Trulež, meso i sitni kolači                           227
Smrdljivi jarac                                              238
Zlatna deca, zlatne godine                         244
Oprost i šest suprotstavljenih P                259
Tkivna                                                             287
Nije-zdravo-reći-dobar-dan                         308
Rabid Serbia                                                   320

OSTALE PRIČE                                                323
Nerast                                                              325
Palimpsest                                                       327
T-letač                                                               336
Mijazma                                                            364
Mišolovka                                                         415
Partija                                                                444
Aurora i čovek koji se smeje                          484
Ono u zemlji glagola                                        486
Garmonbozia                                                    487
Đavo bez filtera                                                 496
Živko                                                                    509
Kozadelavita                                                       513
Lošim vinom protiv pet minuta                       525
Čudesni ples Efrosinije bosonoge                   531
Vokuhila, perforacije i brci                                540
Buena                                                                   544
Bajka o smradovima                                          546
Od mermera i mesa                                           549
Largo al factotum                                                561

RAŠI U SPOMEN...
prijatelji, saradnici, pisci                                    581

Boris Mišić :
Priča o svetlosti, tami, slobodi i individualnosti
Magično tkanje Radoslava Slavnića                 597

Prilog fotografije iz Rašinog života                  607                         

Anomander Rejk

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 105
 • Strah je ubica uma.
Re: Izabrana dela Radoslava Slavnića Raše
« Reply #24 on: February 22, 2020, 07:54:18 PM »
Radoslav Slavnić
IZABRANA DELA

Izdavač :
SRPSKA KNJIGA M

Za izdavača:
MILUTIN ŽIVANOVIĆ

Glavni urednik :
SINIŠA ŽIVANOVIĆ

Lektura/korektura
NIKOLINA TUTUŠ

Slog :
SVETLANA KOJIĆ

Recenzent:
BORIS MIŠIĆ

Korice i logo pisca :
DAMIR ĆOSIĆ

Digitalni foto i crtež :
RADOSLAV SLAVNIĆ

Prelom i štampa :
SRPSKA KNJIGA M
Pavlovačka 27, tel : 022/472-196
www.srpskaknjiga.rs
email: srpskaknjiga@mts.rs

Tiraž: 300

CIP-Каталогизација у публикацији
Библиотеке Матице српске, Нови Сад

821.163.41-31
821. 163. 41-32
821. 163.41.09 Slavnić R.

СЛАВНИЋ, Радослав
Izabrana dela/Radoslav Slavnić Raša.-Ruma: Српска књига М,
2018 ( Ruma : Srpska knjiga M ).-601str. : ilustr. ; 20 cm.

Tiraž 300. - O piscu: str. 5-6. - Str. 597-601 : Priča o svetlosti, tami, slobodi i
individualnosti : magično tkanje Radoslava Slavnića /Boris Mišić.

ISBN 978-86-6261-082-9

a) Славнић, Радослав ( 1985-2015 )

COBISS. SR-ID 321738503


P.S : Ovo je naravno na zadnjim stranama,
a odmah posle naslovne i pre romana i priča ide ovo :

Počasni urednik :
DOBRICA ERIĆ

Glavni urednik :
Siniša Živanović

Uredništvo :
Janika Peči
Radmila Bulatović
Dragoslav Novičić
Anđelko Zablaćanski
Tomislav Arsenović
Ana Dudaš
Milutin Živanović
Veljko Crepulja
Milutin Mićko Živanović

SRPSKA KNJIGA M
Ruma 2018.

Anomander Rejk

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 105
 • Strah je ubica uma.
Re: Izabrana dela Radoslava Slavnića Raše
« Reply #25 on: February 22, 2020, 07:57:16 PM »
Nadam se da će i ovi tehničko-administrativni podaci iz knjige,
biti nekome od koristi, npr. cenjenom ABN-u.

Što se tiče SF priča, elemenata i motiva u ovom delu,
ja ću svakako dati svoje mišljenje u kojim pričama ima SF-a,
ali bih se lično više pouzdao u Lidijin i Mićin sud, oni su svakako potkovaniji za ocenu šta je SF od mene,
pa nadam se da će i oni komentarisati ovu knjigu.

Anomander Rejk

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 105
 • Strah je ubica uma.
Re: Izabrana dela Radoslava Slavnića Raše
« Reply #26 on: February 22, 2020, 10:14:21 PM »
Priče u kojima po mom mišljenju, pretežu SF elementi :
PALIMPSEST-Tačka na zemlji u kojoj ne važe fizički zakoni, mineral koji otvara vrata druge dimenzije, putovanje kroz vreme, ovo
mora biti sf
KOZADELAVITA-Ova priča mislim da je i pisana za konkurs čija su tema bili roboti, mislim da i ovo jeste sf.
NIJE--ZDRAVO-REĆI-DOBAR-DAN. Dehumanizovana vizija budućnosti Srbije, mašine i mehanizmi koji kontrolišu bukvalno sve, od hrane, vode, stanovanja do kazni za psovanje u banci, Polispirale, komično i ironično, ali po meni definitivno futuristička, sf priča.


Priče u kojima ima sf elemenata, ali nisam siguran pretežu li :
OPROST I ŠEST SUPROTSTAVLJENIH P-Gradnja Polispirala koje iz korena menjaju stambenu sliku Evrope, povezivanje različitih realnosti i svetova...tu je negde, možda je sf...
TKIVNA-Buduća Srbija, Spirale, Unija, budućnost...ali ovo je više priča o društvu, mentalitetu i nasleđu
Srbije...ne znam koliko ovde pretežu sf elementi.

Možda ima još neka koju nisam uočio, ili nisam tako shvatio.
Opet, ograđujem se da nisam stručnjak  8), to je moj subjektivni utisak.

Lidija

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1.222
Re: Izabrana dela Radoslava Slavnića Raše
« Reply #27 on: March 02, 2020, 12:39:48 PM »
Evo najzad i mene…  :)

Elem, ova knjiga nije svakodnevna pojava – u pitanju je izbor dela prerano preminulog autora, a taj izbor je izgleda bio više sentimentalan nego striktno tematski. Verujem da je ovde više bio cilj ponuditi dela koja su na neki način reprezentativna za samog autora ( to iz ugla onih koji su ga poznavali i bili mu bliski), negoli bilo kakva etapna analiza ili sumarizacija literarnog razvoja samog Raše.

U tom smislu, knjiga jeste dobro osmišljena: ovo je zbirka koja Rašu vrlo dobro predstavlja, makar zato što nudi raznovrstan materijal od najranijih radova pa sve do onih najkasnijih, za koje mu je trebala pomoć pri beleženju teksta. No baš kao što se zbirka formalno ne bavi sistematizacijom Rašinog razvojnog autorskog puta, tako se ne bavi ni žanrovskom ili tematskom sitematizacijom njegovog opusa, iako bi naslovi nekih segmenata mogli da navedu na taj zaključak. Naprosto, ova knjiga me se doima više kao kolaž Rašine proze, poezije i malih osvrta njegovih prijatelja, sastavljen pomalo i kao spomenar i kao pozdrav prijatelju koji više nije među onima koji ga se sećaju.

A to podrazumeva znatno drugačiji kontekst od onoga u kom se autorske zbirke inače čitaju. 

Naravno, ovde je reč o mladom autoru i veoma ranom stvaralačkom periodu, tako da i to zahteva poseban kontekst. A povrh toga, Raša je većinu svojih kratkih priča napisao pod specifičnim okolnostima koje je sasvim sigurno nužno bar donekle poznavati pri čitanju ove knjige. Otud je meni lično tu najintrigantniji roman koji otvara zbirku, i nekolicina priča u tom segment, makar utoliko što sam se sa većinom ostalih priča susrela već ranije. Isto tako, proza  u prvom segmentu knjige me se doima kao neopterećena  specifičnim okolnostima u kojima je nastala većina radova iz ostatka knjige – dakle, neopterećena raznim zadanim temama, formatom ili žanrom – a to već samo po sebi obećava bolji uvid u samog Rašu. Rođen 1985te, on je zasigurno pripadao generaciji  odrasloj u onim prelomnim godinama  koje su formirale prostor i vreme kakvo danas imamo. Raša je u tom smislu dobar hroničar svog cajtgajsta, i mada nije imao prilike da te hronike preciznije kodira niti detaljnije ispolira, one jesu svojevrsan sirov nacrt sveta u kom je Raša kratko bitisao.

Produženi bez mleka je otud snapšot sveta u raskoraku sa sopstvenim inventarom, nalik na starog čoveka koji nosi odeću iz mladalačkih dana, makar zato što mu se novija moda slabo dopada, iako je svestan da ga ta stara izdvaja iz svega čemu makar formalno želi da pripada. Junak u ovom romanu ni sam ne zna kako se obreo tu gde se zatiče, baš kao što ne zna ni gde bi on to radije želeo da bude; Nikola gleda svet oko sebe i većinom razume to što vidi, ali to mu ipak ostaje tek ona vrst znanja za koju ne uspeva da nađe korisnu upotrebu. Bilo da se radi o ljudima koje sreće ili o situacijama u kojima se zatiče, Nikolin život (unutrašnji i vanjski jednako) ostaje na distanci, kao da je reč o opstajanju unutar holograma. On sam često potencira tu podvojenost: “Prijala nam je energija ritma, rifova i vokala hardcore i punk muzike i srodnih žanrova, iako nismo bili preterano angažovani kada bi bilo reči o temama o kojima se pevalo i na temelju kojih celokupna ideologija počiva. Mnogo je lakše bilo sve to posmatrati iz daljine i uživati u zvuku.”

Nikola iz te daljine posmatra sve što se dešava u Kabali, ponekad sa podsmehom, ali najčešće tek nezainteresovano. Ljudi u Kabali su pretežno sivi i van fokusa, no jednom kada se u fokusu nađu, oforme se pretežno u karikature. Najformiraniji profili su otud i najkarikaturalniji, prepoznatljivi ili kao pop-kulturni stereotipi, ili kao kvazi-individualizacije opšteg sentimenta, to uglavnom generacijskog.

Nikola ne poseduje suštinsku potrebu da te ljude istinski upozna; on o većini njih ima formirano mišljenje koje se do kraja romana ne dovede u pitanje. Isto tako, zbivanja koja se nižu u Kabali ne nude katarzu, čak ni u slučajevima gde su obezbeđeni makar svetonazorni konflikti. Baš kao što ni Nikolin život u velegradu nije bio suštinski drugačiji od onog kakvog je vodio u rodnom mestu, tako se ni ostali likovi  suštinski ne menjaju kroz boravak u Kabali; zbivanja koja im se dešavaju su možda drugačija, ali njihov kvalitativni učinak je relativno isti.

I pored indikacija da bi u romanu mogao postojati i žanrovski tvist (samo ime kluba, bizarna smrt u toaletu…) na kraju ga ipak nema, i taj kratak roman dobro fituje u početak zbirke kao izvesna kontra delovima koji su više žanrovski “obojeni”, da tako kažem.