Pozdrav svima.
Upravo završih knjigu 11/22/63, odnosno Dalas 63.
Mogla bi se podvesti pod naučnu fantastiku, pošto se bavi putovanjem kroz vreme ( verujem da svi znaju o čemu se radi-put u prošlost, s ciljem da se spreči atentat na predsednika Kenedija).
King se ne upušta previše u objašnjavanje samog fenomena kako putovati u prošlost ( objašnjenje tzv. ,,zečje rupe''-portala, prilično je tanko i neodređeno), već se kao iskusni pripovedač bavi stvarima koje će čitaocu i držati pažnju. Efektom leptira i harmonizacijom. Prošlost se harmonizuje, i odupire menjanju. Jedna, pa i neznatna promena, ako se ipak dogodi, prouzrukuje čitav lanac novih i nepredvidivih događaja. Što se češće ide u prošlost, stvara se sve više i više niti događaja, i sve teže ih je držati pod kontrolom, na kraju, i sam glavni junak knjige, shvata da je najbolje da se sve vrati u prvobitno stanje.
Kingov prikaz Amerike šezdesetih je romantičan, i nostalgičan. To je vreme punoće ukusa, mirisa, zvukova, vreme plesa i igre, vreme ideala i nežnih ljubavi, vreme kada nije bilo neobično da usred dana ili noći pozovete prijatelja u pomoć, i da on smesta dojuri. Vreme u kome je postojala solidarnost i dobrota u lokalnoj zajednici. Najveći deo knjige upravo se i trudi da nam to dočara i opiše. Ljubavna priča sa Sejdi je jaka, snažna i nežna istovremeno, mada ponekad i na ivici patetike.
King ipak ne skriva ni mračnu stranu šezdesetih : od znaka za wc u travi i žbunju za ,,obojene'', do jezive zgrade skladišta knjiga u Dalasu, koja nam budi uspomene na čuveni hotel iz Kolorada, a na kraju, i sam King kaže ,,Dalas je šezdesetih bio pun mržnje.''
Na kraju, mislim da je u pitanju jako dobar roman. Zamerki imam, a to je da se bez po muke može videti da ga na silu rasteže, od 600 i kusur strana, komotno je mogao biti kraći za 200, ako ne i za 300.
Ali to je King, on voli nadugačko i naširoko.