Upravo pročitah i...

Upravo pročitah i...

• 161 Replies
  • 47574 Views
*

Miodrag Milovanovic

• Global Moderator
  • Hero Member
  • 624
Re: Upravo pročitah i...
« Reply #90 on: October 18, 2016, 11:17:54 AM »
Benks je kod nas objavljen dva puta:
Fabrika osa je odličan prvenac

https://www.kupindo.com/Beletristika/20232597_Fabrika-osa-Ian-Benks

A Hod po staklu nešto slabiji, bar meni...

https://www.kupindo.com/Beletristika/34199499_Narod-HOD-PO-STAKLU-Iain-Benks-NOVA

Lako ih je nabaviti...

*

Berserker

• Jr. Member
  • **
  • 68
« Reply #91 on: October 18, 2016, 03:07:45 PM »
Eh, nisam znao za fabriku osa, hvala Mićo!!! Gledao sam bibliografiju na ZS ali tamo sam našao samo dve knjige, i već naručio Hod po staklu sa Kupinda, skinuo "Consider Phlebas" u hrvatskom prevodu (Alien SF specijal 3), baš sam se naoštrio da raščistim sa sobom svidja li mi se ovaj pisac ili ne. Prosto, previše lepih stvari sam čuo o njemu da bih ga tek tako otpisao.

*

Ghoul

• Hero Member
  • 529
    • the cult of ghoul
« Reply #92 on: October 18, 2016, 04:13:23 PM »
wasp factory je izuzetan roman - sve do pred kraj, tj. do twista koji prilično to obesmišljava/dovodi u pitanje.
i nije sf, ali teško bi bilo reći šta je.
neki ga čak svrstavaju u horor (ja ne bih išao tako daleko, ali neka vrsta modernog gotika jeste)...

*

Miodrag Milovanovic

• Global Moderator
  • Hero Member
  • 624
« Reply #93 on: October 18, 2016, 06:57:24 PM »
Pa, da. Wasp factory je naprosto vrlo dobar roman prvenac. Ja sam ga pročitao u originalu baš kad je izašao u GB. Dadvno to beše.
Donela mi ga je drugarica koja je tamo radila neko vreme i, znajući za moj pomeren ukus u književnosti, smatrala da bi mi se mogao svideti.
Po meni to nije žanrovski roman,  a sasvim sigurno nije za bibliografiju SF-a.
On je vrlo složen pisac. S jedne strane pisao je palp SF, a sa druge nešto što bi bilo književnost glavnog toka. Koristio je i dva oblika imena
da to razgraniči.
Ja nisam neki preveliki fan, ali sam ponešto pročitao... Ove novije romane nisam čitao, mada sam kupio jedan-dva... Nikako da stignu na red...

*

angel011

• Sr. Member
  • 299
« Reply #94 on: October 18, 2016, 09:00:01 PM »
Berserkeru, pripremi se na grozan prevod Fabrike osa. Ili čitaj u originalu.

*

Berserker

• Jr. Member
  • **
  • 68
« Reply #95 on: November 12, 2016, 04:40:00 PM »
Završio sam i sedmi  Monolith, zaokruživši tako ovaj hrvatski književni SF poduhvat. U tom, poslednjem izdatom Monolithu, nosilac je Ben Bova sa svoje dve novele, i svoje mišljenje o njemu sam već izneo na drugoj temi. Iako ovaj Monolith ima još zvučnih imena (Gregori Benford, Vernor Vinge, Michael Moorcock...) definitivno mi nije štimao. Priče su ubačene bez neke jasne koncepcije i veze, pa se tako redjao cyberpunk uz prastaru space operu. Benford me je (opet) razočarao svojom novelom ''Immersion'', Murkok svojom space-opera Elrik verzijom takodje, Henry Kutner mi već podobro ide na nerve, jer sa svojim pričama od pre 80 godina stvarno teško da ima šta da ponudi današnjim čitaocima... A sad, pazi kontrast. Tu je i par odličnih priča pisaca koji su mi nepoznati (ili ih dosad nisam zapažao), recimo neki Charles Stross - JASTOZI  (LOBSTERS, 2001), Neal Asher sa pristojnom space operom SNOW IN THE DESERT, i neki potpuno-nepoznat-pisac-nikad-spomenut-od-strane-Lidije, Greg Egan sa pričom Wangovi Tepisi (WANG'S CARPETS, 1995). Mislim da mi je ovo prvi susret sa Eganom, pa sam se dobro naoštrio. Naravno da me nije razočarao. Umni napor potreban da se isprati priča i skapira završna poenta je jednak ili veći od onog koji sam ulagao kad sam čitao priče Teda Chianga, tako da mirno mogu da konstatujem da je Egan zahtevan pripovedač, ali njegova priča zaista bogato nagradjuje pažljivog čitaoca grandioznom vizijom budućnosti ljudskog roda, dok se kroz celu priču, onako uzgred, pisac temeljno bavi suštinom ljudskosti, odnosno pitanjima u vezi sa pojmovima koji nas definiše kao vrstu. I nekako, sve današnje postulate o ljudskosti onako uzgred i olako izvrće i prevrće dajući nam na znanje koliko ni sami ne znamo šta je to što nas čini ljudima. Majstorski, priznajem, i jedva čekam da dohvatim još nešto njegovo. Eh, kad bi na ovom forumu bio neko ko ga malo bolje poznaje, da mi preporuči nešto njegovo za dalje čitanje...

Elem, moj šok je tim bio veći što odmah iza Eganove priče sledi Henry Katner sa  jedva 75 godina starom,komičnom-u-pokušaju predvidljivom pričicom o nekoj zameni identiteta i zgodama-nezgodama koje odatle proističu. Kome li uredniku tako nešto može da padne na pamet? Ubiše mi volju posle toga, jedva sam dočitao Monolith.

Ako nekom treba da preporučim hrvatske Monolithe za kupovinu, rekao bih mu da nabavi prva četiri. Tu ima kvalitetnog materijala. Peti, koji se bavi humorom u SFu, je maltene čist promašaj, a šesti i sedmi imaju apsolutno nezanimljive i zastarele romane kao nosioce uz pregršt mediokritetnih priča i par odličnih, ali ipak nedovoljno dobrih da opravdaju ispucavanje keša. Ipak im želim sreću u daljem izdavaštvu (a sreća će im biti potrebna, jer su već upali u Bobanov ritam izdavanja koji sluti da su finansijski pukli, na žalost).

*

angel011

• Sr. Member
  • 299
« Reply #96 on: November 12, 2016, 05:48:45 PM »
Nisi pazio na času, pominjala je Egana i ovde i na Sagiti.  :)

*

Berserker

• Jr. Member
  • **
  • 68
« Reply #97 on: November 12, 2016, 06:42:44 PM »
Nisi pazio na času, pominjala je Egana i ovde i na Sagiti.  :)

Joj, Angel, moraću da poradim na svojoj ironiji, izgleda da uopšte ne deluje :(

*

angel011

• Sr. Member
  • 299
« Reply #98 on: November 12, 2016, 06:57:37 PM »
Pre nego što se baciš na posao, sačekaj da mi prođu prehlada, temperatura i glavobolja, i da mi mozak proradi.  :P

Uzgred, Vangovi tepisi su jedino što sam čitala od Egana (Monolit 10). Slažem se da je zahtevan i da vredi uloženog truda.

*

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
  • 1.222
« Reply #99 on: November 13, 2016, 06:28:23 AM »
Pa, ja moram da priznam kako oprezno izbegavam čitanje Egana u prevodu. Njegovi modeli su radikalni i nose sa sobom vokabular, otud i razumevanje modela redovito ovisi o razumevanju samog jezika. Par trapavo prevedenih termina i ode mast u propast...

Za prevod Egana trebaju debele konsultacije sa lingvistima i matematičarima, a to teško da je tu bilo prisutno. Da stvar bude gora, Eganove rane priče su daleko manje user friendly negoli one potonje, i redovo barataju sa mnogostrukim novumom, otud i u ovoj priči on istovremeno obrađuje i radikalni prvi kontakt model, i još radikalniji posthuman model, tu njegovu dijasporu. A svaki od tih modela zahteva infrastrukturu romana, što su kasnije i dobili, jelte, jer se Egan kratkom formom služi kao epruvetom.

Ali totalno se slažem za sličnosti sa Chiangom, naravno, s tim da se Chiang razlaganjem bavi na veoma drugačiji način, no sličnosti modela su stvarno lako prepoznatljive, to baš u njegovoj story of your life... šta da ti kažem, jedva čekam film.  :)

a što se Eganovih priča tiče, dobro bi bilo krenuti sa samim zbirkama, recimo sa Axiomatic, pošto je Egan pažljivo sortirao svoje zbirke, i tematski i narativno. Sama priča Axiomatic je rani transhumanistički model, bavi se neuralnim modovima koji su u Eganovom opusu nekako rana faza posthumana iz Dijaspore, i analizira ranu fazu mind-graft tehnologije koja se pominje i u Vangovim tepisima.

Tako da... štajaznam, skini negde original pa proveri prevod, pogotovo u drugoj polovini priče, kad krene glavni front modela, dakle tamo od momenta kad se prvi put pomenu Vangove "pločice"... pretpostavljam da su tako preveli "Wang's tiles"...

*

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
  • 1.222
« Reply #100 on: November 13, 2016, 06:45:42 AM »

Upravo sam dovršila novi roman Willa McIntosha, i da, verovatno jesam pristrasna, jer Will je jedan od onih autora koji su me temeljito kupili svojim prvencem...  :)

Will je iz romana u roman sve hrabriji, sve imaginativniji, sve eSeFičniji, i sve mi draži, baš kao i Kosmatka. A ovaj roman je tako kompleksno urađen da bi bio ogroman spojler bilo šta pomenuti što se samog zapleta tiče, tako da ću samo reći kako me blago asocira na Dišov model beam-me-up "kopija" u romanu Jeka oko njegovih kostiju, a iskreno govoreći, ima li bolje preporuke?

*

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
  • 1.222
« Reply #101 on: November 17, 2016, 12:51:57 PM »

Zapravo, upravo pročitah samo nekoliko početnih poglavlja.

I reših da ovu knjigu ostavim za neke bolje dane, jer Connie ipak nije pisac kojem mogu da ‘ladno nedočitam roman, ali brate…   :-\

Isto kao i Atwoodova u poslednjem romanu, Connie je rešila da bude ekstra ležerna i humoristična, i okej je to, nemam ništa protiv, ali Connie kao da baš i nije izabrala najsrećniji format. Jer ovo je naprosto previše ‘retro’, previše stilizovano, i meni zato naprosto previše neubedljivo… ta situacijska komičnost pravi od prvih poglavlja maltene burlesku i ja ne znam kako se iz toga autor kasnije može ‘uozbiljiti’.

A ako se ne uozbilji, ako ceo roman nastavi u ovom tonu, pa to će onda graničiti sa pomalo bleskastom karakterizacijom, a to stvarno nije fer prema protagonistima a bogami ni temi...   >:(

ostaje za "možda" folder, koji redovito operiše samo na tvrdim preporukama...

*

Berserker

• Jr. Member
  • **
  • 68
« Reply #102 on: November 22, 2016, 11:27:33 PM »
Pošto 15ak godina nisam čitao ništa na engleskom, imao sam malu tremu u vezi novog izleta na to govorno područje, ali mi je zaista bio potreban odmor od novohrvatskog jezika. Medjutim, zbog spomenute treme odlučio sam da krenem sa nečim manje zahtevnim (sry Cixin Liu, al doći će i na tebe red), pa sam se odlučio za serijal Wild Cards. Za one koji nekim čudom ne poznaju ovo uredničko delo GRR Martina, sa gomilom pisaca kolaboratora uključujući mog omiljenog Zelaznija, evo linka sa kraćim objašnjenjem.

https://en.wikipedia.org/wiki/Wild_Cards

Ukratko, neki malo drugačiji SUPERHEROJI !!!
Elem, prvu knjigu Wild Cards (ovo novo izdanje iz 2010.) sam smlatio prilično brzo, i ostao zadovoljan, mada ne i urnebesno oduševljen. Priče su dobre, prilično palpične ali na onaj zadovoljavajući način, ali i  mračnije i brutalnije nego što sam očekivao od superherojske zabave, a teme koje se obradjuju u ovoj zbirci su često ozbiljnije i tragičnije nego što se očekuje od ovakve literature. Iznenadilo me je da su pisci dobro koordinisali svoje priče tako da svaka od njih više deluje kao poglavlje romana nego kao odvojena celina, pogotovo što su i vremenski poredjane jedna za drugom pa knjiga zbog toga još više deluje kao roman. Centralna tema knjige je (uspeo) pokušaj da se ceo setting i dogadjaji postave u realne istorijske okvire počevši od 1945. kada je krenula epidemija Wild card virusa , sve do 1975. kada se otprilike završava Vijetnamski rat; da se upoznamo sa centralnim likovima (čini mi se da skoro svaki autor ima svog omiljenog glavnog heroja o kome piše), te da se postave neki temelji za zbirke koje dolaze. Iako je primetan trud da se postavi nekakav alternativni istorijski okvir u kome figuriraju glavni likovi, nije mi jasno zašto u isto vreme autori inisistiraju da ovakav fenomen i sve posledice koje proizilaze iz njega nisu imale praktično nikakav uticaj na noviju istoriju, te su se svi bitniji dogadjaji odigrali onako kako je inače navedeno u udžbenicima.

Sada čitam sledeći zbirku u nizu (Aces high), ali mi se neke stvari ne svidjaju pa mi čitanje ide malko traljavo. Pre svega, ne svidja mi se što su autori sav trud iz prethodne knjige oko neprimetnog uklapanja fenomena superheroja u tokove novije istorije prosto pogazili i bupnuli jednu full scale alien invasion u period 80ih godina prošlog veka. Drugo, ne svidja mi se što se insistira da se sve priče (ili bar ovih 4-5 koje sam pročitao) sada bave samo ovom temom, te imamo dosta traljavo prekrajanje i uklapanje nekih predivnih storyline-ova iz prethodne knjige da bi se uklopili u temu vanzemaljske invazije. Imao sam prilike da pročitam prvu verziju priče Bag lady, i novu prekrojenu verziju u kojoj se sve vrti oko te vanzemaljske invazije, i definitivno mi se više svidja prva verzija. Takodje je divna priča o obračunu Fortunata (superheroja koji svoje moći aktivira tantričkim seksom !?!) sa kultom koji obožava nešto što definitivno izgleda kao genuine supernatural being, uništena traljavim objašnjenjem da je to natprirodno biće ustvari najobičnija vanzemaljska inteligencija koja vrši invaziju na zemlju. Nadam se da se neće sve priče na isti način savijati samo da bi se uklopile u ovaj nategnut okvir, jer bi mi to zaista pokvarilo uživanje. Javljam dalje kako mi ide čitanje, mada za sada mogu definitivno da preporučim prvu knjigu (Wild Cards).

*

Anomander Rejk

• Full Member
  • 105
  • Strah je ubica uma.
« Reply #103 on: November 25, 2016, 07:54:57 AM »
Pročitah, pa...moj rivju romana ,,Ukleta kuća na brdu'' :

http://fantasticnivodic.com/2016/11/23/horor/ukleta-kuca-na-brdu-sirli-dzekson/

*

Miodrag Milovanovic

• Global Moderator
  • Hero Member
  • 624
« Reply #104 on: November 25, 2016, 08:54:39 AM »
Можда сам ја старомодан и можда ме је време прегазило тако да ми ово можда није ни намењено, али приказ ми је прилично хаотичан и не успевам да из њега до краја дочарам књигу. Ја бих ипак да ми приказивач да некакав контекст - неколико речи о аутору, пар речи о сижеу књиге, па тек онда да крене у анализу. Овако ми ништа није јасно - кад си први пут поменуо трагичан крај Еленор, ја као читалац приказа немам никакву представу ко је и шта је Еленор. Ако треба да гуглам да би се информисао, онда ми не треба ни твој приказ, јер ћу на нету сигурно наћи много детаљније приказе. А после то иде много боље. Фудбалско поређење ти је занимљиво, али и предуго.