Upravo pročitah i...

Upravo pročitah i...

• 161 Replies
  • 50113 Views
*

Ygg

• Newbie
  • *
  • 11
Re: Upravo pročitah i...
« Reply #15 on: July 06, 2016, 10:44:50 PM »
Došao je raspust, pa napokon imam vremena za čitanje. Pošto čitam SF klasike, koje su svi ovdje davno apsolvirali, nema potrebe da smaram prikazima. Pokušaću da redovno referišem ovdje šta sam pročitao, kako bi sam sebe motivisao da čitam više. :)

Elem, knjige koje sam pročitao u prethodnih mjesec dva su:

Nešto nam se zlo privlači, Rej Bredberi

Fenomenalna knjiga. Uživao sam čitajući je. Može se čitati i kao neka vrsta nastavka (takođe odlične knjige) Maslačkovo vino istog autora.

Govornik za mrtve, Orson Skot Kard

Čarobna knjiga je prošle godine izdala drugi dio sage o Enderu. Reprizirao sam Enderovu igru (po hiljaditi put) i pročitao ovaj nastavak, koji je pisan sasvim drugačijim stilom. Nadam se da će izdavač nastaviti sa objavljivanjem ovog serijala, Ksenocid i Decu uma sam čitao nekad davno, ali rado ću kupiti nova izdanja i reprizirati ih.

Simulakrumi, Filip. K Dik

Standardni Dik. Meni je roman baš sjeo.

Dilviš, Prokleti, Rodžer Zelazni

Zbirka priča o junaku iz naslova. Usput, zna li ko planira li Boban objaviti i roman The Changing Land koji se nadovezuje na ove priče, tj. u kojem se završava saga o Dilvišu?
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

*

Berserker

• Jr. Member
  • **
  • 68
« Reply #16 on: July 06, 2016, 11:09:40 PM »
Pitao sam ja Bobana isto to za Divlisa prokletog i nazalost ostao bez definitivnog odgovora. Doduse, on ima neki svoj potpuno nelogican ritam izdavanja knjiga pa bih mu postavio isto pitanje tamo negde oktobra, pre sajma knjiga, nikad se ne zna :)

*

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
  • 1.222
« Reply #17 on: July 07, 2016, 10:42:09 AM »
Pod zaraznim uticajem impresionističkog elana kolege Berserkera  :), ajde da i ja bacim mali round-up povodom knjiga koje su mi pravile društvo u ovom skoro dvomesečnom hijatusu… naravno, to su redom knjige koje teško da ćete ikad čitati u prevodu, ali dobro, nema veze, valjda nije naodmet makar znati da postoje.

Najpre meni naimpresivniji naslov: Greg Hrbek, “Not on fire, but burning”.

Hrbek je od one sofisticirane književne sorte koja se na nas sirote žanrovce bukvalno strmoglavi niotkuda: odjednom se, eto, pojavio njegov SF roman, koji baš onako, odudara od standardnog žanrovskog okoliša taman koliko i onaj monolit iz Odiseje. Dominantan u svakom aspektu - od inteligente premise, impresivne književne veštine, predivnog jezika, kompleksne ali ujedno i veoma pitke naracije, suptilnih tema i još suptilnije njihove prezentacije  – roman totalno uspeva da uhvati na prepad nepripremljenog čitaoca. Što sam ja, naravno, bila: ovo mi je prvi kontakt sa Hrbekovom prozom.

I naravno sad da je cela ta priča u “Not on fire, but burning” ispripovedana lagano i prijemčivo, čak i relativno linearno, ali jednom pročitan, roman postaje potpuno kompaktna celina koju je gotovo nemoguće rivjuistički prepričati. Odnosno, možda i jeste moguće, ali onda bi tu trebalo daleko više teksta no što ga je sam Hrbek potrošio da roman napiše. (A sad kad kolega Berserker i ja delimo malko više referentnog materijala, recimo da je taj koncept veoma nalik onom pismu heptapoda iz “priče tvog života”  :D.)

Žanrovski gledano, roman je moguće čitati primarno kao alternativnu istoriju, u kojoj 9/11 ima alternativno 8/11 zbivanje koje je sravnilo sa zemljom ceo jedan grad. Moguće ga je čitati i kao post-apokalipsu, ali ne onu brutalno survivalističku na kakve smo navikli, nego jednu prilično originalno ošamućeno-nesigurnu, u kojoj se ništa sa sigurnošću ne zna, čak ni šta je to sravnilo San Francisko, da li bomba, meteor, vanzemaljci, crna rupa… Dalje ga je moguće čitati i kao društvenjački alarmizam, u kom se muslimani drže u kampovima u kakve su za vreme WW2 internirani amerikanci japanskog porekla... Ali roman zapravo ne meša žanrove, nego ih naprosto prevazilazi.

Istinski fascinantno štivo u svakom pogledu, i moj veliki favorit za knjigu godine.

Drugi roman je prvenac: Benjamin Warner, “Thirst”

Odlično napisan roman katastrofe u kojoj je naprasno isparila voda, ostavljajući ljude da pre sopstvene smrti od žeđi uglavnom ubijaju svog bližnjega… isto kao i gorepomenuti Hrbekov roman, i ovaj deli zajedničke savremene kontemplacije o krahu društvenog tkiva.

« Last Edit: July 07, 2016, 10:44:04 AM by Lidija »

*

Berserker

• Jr. Member
  • **
  • 68
« Reply #18 on: July 07, 2016, 12:59:15 PM »
Bogami, moj zardjali engleski ce uskoro dobiti priliku za oštrenje, pošto mi je bratić (inače pasionirani ljubitelj epske fantastike) doneo na čitanje kompletnog Elrika od Melnibonea i kompletnog Konana, naravno na engleskom. Tu ću malo prelomiti jezik, pa ako vidim da ide, možda ću konačno dobiti priliku da dočitam još ponešto od noviteta koje nikad u prevodu nećemo videti. A ionako toliko galamim na lošu izdavačku politiku u Srbistanu, da je krajnje vreme da učinim nešto povodom toga.

*

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
  • 1.222
« Reply #19 on: July 07, 2016, 01:04:09 PM »
Dalje je tu Genevieve Valentine, kojoj sam odavno već bila dužna knjigu, pa je izbor pao na najnoviju:

Istini za volju, reč je o prilično standardnom futurizmu, sa danas tako popularnim kritičkim pogledom na fenomen društvenih mreža i imidža i politikantstva koje iz njih proizlazi, tako da tu stvarno nema ničeg zemljotresnog, ali Genevieve mi je nekako uvek bila najdraža od te nove ženske ekipe, možda zato što je stilski veoma trezvena, bez prenemaganja, a onda i zato što joj je srce na pravom mestu, pa je otud njena karakterizacija uvek bila veći užitak od samog zapleta. Svi njeni protagonist su plastični i uverljivi i uvek suptilno oblikovani narativnim traumama.
E sad, ovo je prva knjiga trilogije, a ja sve nekako sumnjam da ovde ima dovoljno materijala za takav marathon, tako da… ne znam da li ću je dalje pratiti – srećom ovo poprilično funkcioniše i kao samostalan naslov – ali u svakom slučaju, želim joj uspeh sa trilogijom.

A onda još jedno prijatno iznenađenje – Laird Barron najzad napisao nešto što sam mogla sa užitkom da pročitam. :)

Jeste da on fenomenalno piše, ali njegove završnice su me uvek do sada ostavljale u nekom stanju blagog razočarenja. Srećom pa se ovim romanom iskupio, jer ovo je baš neka formula kao za mene stvorena: natprirodni horor sa jakuzama, pa mislim!  ;D

*

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
  • 1.222
« Reply #20 on: July 07, 2016, 01:07:40 PM »
Bogami, moj zardjali engleski ce uskoro dobiti priliku za oštrenje, pošto mi je bratić (inače pasionirani ljubitelj epske fantastike) doneo na čitanje kompletnog Elrika od Melnibonea i kompletnog Konana, naravno na engleskom. Tu ću malo prelomiti jezik, pa ako vidim da ide, možda ću konačno dobiti priliku da dočitam još ponešto od noviteta koje nikad u prevodu nećemo videti. A ionako toliko galamim na lošu izdavačku politiku u Srbistanu, da je krajnje vreme da učinim nešto povodom toga.

Ha, i ja sam svojevremeno engleski lomila upravo na Konanu, Skrobonja mi onomad pozajmljivao da čitam… nema boljeg štiva za te svrhe, ako mene pitaš!
 Doduše, vama je danas lakše, možete da izguglate ono što ne razumete, ali onda, tražiti po rečniku svaku cakanu reč za koju nisi siguran šta tačno znači… patnja neviđena!

*

zakk

• Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
  • Administrator
  • Sr. Member
  • 397
  • Nemojte
« Reply #21 on: July 07, 2016, 01:53:25 PM »

Zbirka priča o junaku iz naslova. Usput, zna li ko planira li Boban objaviti i roman The Changing Land koji se nadovezuje na ove priče, tj. u kojem se završava saga o Dilvišu?
Pitao sam ja Bobana isto to za Divlisa prokletog i nazalost ostao bez definitivnog odgovora. Doduse, on ima neki svoj potpuno nelogican ritam izdavanja knjiga pa bih mu postavio isto pitanje tamo negde oktobra, pre sajma knjiga, nikad se ne zna :)

Laguna je počela da objavljuje Zelaznija, mislim da od tog posla nema ništa...

*

Berserker

• Jr. Member
  • **
  • 68
« Reply #22 on: July 07, 2016, 03:18:07 PM »

Laguna je počela da objavljuje Zelaznija, mislim da od tog posla nema ništa...

Ček ček, ja sam mislio da će se Laguna ogrebati samo za njegov Amber, te da neće traćiti vreme na manje popularna dela. To hoćeš da kažeš da imaju još ponešto u planu? Ili samo misliš na to da će imati ekskluzivu pa niko drugi neće moći da ga objavljuje? Možda Nightflier ima neku insajdersku informaciju o tome šta će sve od Zelaznija biti objavljeno u Laguni?

*

zakk

• Administrator
  • Sr. Member
  • 397
  • Nemojte
« Reply #23 on: July 07, 2016, 06:27:47 PM »
Laguna je krenula sa novim prevodima Ambera, da, što znači da paze ko i kako još radi istog pisca. Pričam potpuno napamet, ali Boban će verovatno da se primiri sa Zelaznijem...

*

nightflier

• Newbie
  • *
  • 39
  • Always an even trade
« Reply #24 on: July 07, 2016, 06:31:40 PM »
To zavisi od Bobana, je li, ali mislim da je Zak u pravu utoliko što mi se čini da je Boban izgubio volju da se junači protivu mastodonata.

Inače, as far as I know, Laguna (trenutno) nema dalje planove za Zelaznija, mimo Ambera. Ako i bude promena, to će se videti tek nakon svođenja računa po objavljivanju svih knjiga.

« Reply #25 on: July 09, 2016, 06:07:41 PM »
Opet jedan kopipejst sa Gudridsa, ili "omiljeni žanru, zašto nećeš da iskoristiš svoje potencijale":

Ime vetra je fina, simpatična priča koja je dušu dala za svakog nesrećnog tinejdžera od trinaest i više godina, da se malo prenese u svet u kome je najbolji, najpametniji i najtalentovaniji za: muziku, magiju, sitne krađe, hemiju, alhemiju, matematiku i ubijanje zmajeva. Ne kaže se da je i najlepši (za sada) ali ima plamenocrvenu kosu i oči koje menjaju boju. E da, i pogled pun tuge koja svedoči o beskrajnoj patnji. Takođe ima divne i podesno mrtve roditelje, verne prijatelje, klot zle neprijatelje, i sve devojke koje upoznaje predivne su i prelepe i ginu za njim svaka na svoj način.

A šta ćemo mi ostali? Pa ne znam. Treba biti pošten, ova knjiga ima dobrih strana. Worldbuilding je sasvim dobar, postavka (iako već viđena) ok, sporost u pripovedanju mi ne smeta. Međutim. Pročitala sam u životu dovoljno fanovske proze da mogu da prepoznam Meri Su kad je vidim. (Ako ne znate šta je Meri Su: https://en.wikipedia.org/wiki/Mary_Sue ili bilo koji film Toma Kruza u poslednjih dvadeset godina). A Kvout je baš težak primer, jer je beskrajno. Bes.kraj.no. iritantan. Hoću reći, ako knjiga od sedam stotina strana ima pripovedača koji je nepametan i nezreo i brzoplet ali beskrajno nadmen i ubeđen u svoju superiornost, bolje bi joj bilo da je autor tako i nameravao. A sve ukazuje na to da nije. I ne, ne može nezrelost da se brani argumentom „pa ima samo dvanaest / petnaest godina“ jer zaboga, dok pripoveda ima više a svaki čas objašnjava čitaocu nešto u stilu „vi to naravno ne razumete jer ste obični glupi ljudi“.

Ali budimo iskreni, previđala sam ja i gore mane glavnim likovima ako su sporedni likovi bili dobri. A ovde… pa ne, nisu. Negativci su negativni jer ih je takve bog dao, nemaju nikakvu ličnost niti karakterne osobine van toga što mrze Kvouta. Ambroz bi mogao da bude prazno mesto sa tablicom „bogati rival“. Pozitivci – slično. Dobro, imamo neke minimalne pokušaje u smeru „ludog mentora“, „prizemnog mentora“, „odanog šarmantnog vilinskog prijatelja“ (realno je Bast jedini iole interesantan lik u knjizi), ali. Ali. Ženski likovi. Pa Rotfus kao da žensko u životu nije video, nego je svoje junakinje koncipirao prema pročitanim knjigama i to, kad je romantična junakinja u pitanju, ne onim pisanim u poslednjih sto godina. Ali kad naiđem na sporednu seksi bibliotekarku sa, citiram, punim grudima i dugim skladnim nogama, uz to beskrajno zahvalnu junaku koji joj je spasio život… ok, taj lik potiče iz sasvim druge tradicije, ne sporim. Nota bene: autor je osetio potrebu da na svom Gudrids *spisateljskom* profilu pomene kako je negde posle 1993. postao „a skilled lover of women“. Internet potvrđuje moju slutnju da će Kvout u drugoj knjizi da postane bog seksa. Već sam fascinirana tim (auto)biografskim preklapanjem i jedva čekam da u „Strahu mudrog“ saznam kako Rotfus vidi vešte ljubavnike žena (TM).

Za kraj: nije mi jasno kako se ovo ne reklamira kao YA nego kao knjiga za odrasle. Ozbiljno je idealni čitalački uzrast tako 13-14 godina. A Bartimejeva trilogija, koja ima mnogo zreliji pristup i glavnom junaku i mnogo iznijansiranije sporedne likove i kompleksniji odnos dobra i zla i rafiniran magijski sistem i potresan završetak… e to je na granici između dečje i YA, valjda što nema seksa i ružnih reči. Nepravda!

*

Berserker

• Jr. Member
  • **
  • 68
« Reply #26 on: July 09, 2016, 10:26:50 PM »
Ajoj, a baš sam nameravao u skorije vreme da načnem Rotfusa, sad se malko razočarah. Inače se pomalo mučim ovih dana sa Stevicom Kraljem, uzeo sam od Booke i njegovu zbirku ''kratkih'' priča Gole kosti, nadajući se da će tu biti bar manje izražena njegova skribomanija. I jeste, ali posle odlične ''Izmaglice'' koja otvara zbirku, ostale priče su mi osrednje do razočaravajuće, mada sam na 2/3 knjige, ima još šansi da mi se neka stvarno dopadne. Javiću svoje utiske, mada inače imam averziju prema ovom piscu pa ne verujem da ću biti previše objektivan. Možda sam trebao da uzmem zbirku Godišnja doba pa da vidim kakav je van žanra. Ionako me oduvek interesovalo da pročitam delo po kom je snimljen film ''Bekstvo iz Šošenka''.

*

nightflier

• Newbie
  • *
  • 39
  • Always an even trade
« Reply #27 on: July 09, 2016, 10:50:51 PM »
Ta generacija pisaca fantazije je prilično infantilna, pri čemu su tipični predstavnici Rotfas, Linč i Sanderson. S njima je fantazija različite provinijencije, premda prevashodno epske, pohrlila nekoliko milja unazad, pravo u naručje derivativnoj fantastici osamdesetih godina. Meni je zasmetalo sve što i Jevtri, ali sam ipak uživao i u "Imenu vetra" i u "Strahu mudroga".

*

zakk

• Administrator
  • Sr. Member
  • 397
  • Nemojte
« Reply #28 on: July 09, 2016, 11:47:45 PM »
Pročitao sam autobiografiju Isaka Asimova, "I, Asimov".

S jedne strane sam bio razočaran, jer nema prikazanog uvida u njegovo pisanje: ne zadire mnogo u izbor tema, ideja, proces pisanja, nego se eto tako nečim bavi bavi bavi, kuca po mašini i opsa, eto desi se priča, desi se Zadužbina, kao da ga se to ne dotiče baš mnogo.

Ali zato "sporedni" likovi... The Futurians, Forest Akerman, Fred Pol, Siril Kornblut, Džon Kembel, Hajnlajn, Dekamp, Simak, Silverberg, Lester del Rej i mnogo bitnije - njegova supruga Džudi-Lin del Rej (bila urednica časopisa Galaxy, kasnije u Ballantine Booksu, delu Random House. Tu je ubacila i Lestere i progurala SF imprint, DelRay books - priča za zasebnu knjigu - ako postoji, uputite me) , Sterdžen, Bova, Klark (izostavio je materijala za zasebnu knjigu), može lepo da se isprati razvoj SFa a bogme i fandoma u SAD. Dženet, njegova druga žena  je strastven Treki...

Od zilion stvari kojima se bavio i stotine knjiga koje je napisao / priredio / doprineo ovako ili onako, zakačim se za antologiju "Before the Golden Age". Sanjao je da je priredio antologiju priča iz palpova 30ih na kojima je odrastao, žena rekla "pa priredi"... pozvao je njihovog Miću Milovanovića - Sama Moskowitca koji je sve to imao u papiru (zapravo već je imao i gotovu zbirku, samo *njemu* niko nije hteo da objavi). Dakle best of iz fabrike Huga Gernbacka.

https://en.wikipedia.org/wiki/Before_the_Golden_Age

Nabavim ja i to. (Hvala, internete!)
Koji je to jedva čitljivi užas.
Mislim, žirirao sam dovoljno ZS/LK konkursa i previše rukopisa dobio od ljudi za Tardis...
 [ You are not allowed to view attachments ]
Preživeo sam prve dve priče, al treća me totalno dotukla. Četvrta je od istog autora pa ću je preskočiti. Prokleti Kapetan S.P. Meek, ono ostavlja traume.
Posle toga ide neki Simak, možda se ohrabrim...

*

zakk

• Administrator
  • Sr. Member
  • 397
  • Nemojte
« Reply #29 on: July 10, 2016, 12:04:08 AM »
Inače, priča Asimov, ima on ćerku ljubimicu najbolju na svetu, al ima on i sina Davida koji je malo nezgodna tema. Nije završio faks, ne radi ništa, pa mu je kupio stan i izdržava ga. Ima dečko VHS i sve VHS kasete na svetu, sedi tamo i ne dira nikoga.

I pustim ga ja sad kroz gugl... kuku majko

http://www.sfgate.com/bayarea/article/Charges-shatter-Asimov-son-s-reclusion-3099867.php