Теорија еволуције живих врста је веома добро и темељито доказана, сада и уз помоћ генетике итд. (Наставила је да се развија и после Дарвина, тј. после 1859. године.) Има буквално на хиљаде доказа. Свако је може проверити и код куће: треба да узмете неке безопасне организме који врло кратко живе а врло брзо се размножавају, неку погодну сорту винских мушица или тако нешто, па, ако гајите две варијанте њих, наместите услове за њихов опстанак тако да буду више у корист једне варијанте: онда ће, из генерације у генерацију, преовладавати та фаворизована врста, боље прилагођена, а она којој услови не одговарају, постепено ће изумрети. То је еволуција.
Али Дарвин никакав научни рад није написао о постанку живота на Земљи (то је сасвим засебно питање), јер није ни могао: није имао доказе, а немамо их ни данас. No proof, no science. – Само је у једном приватном писму поменуо, сасвим незванично, да је у некој топлој барици воде, са доста минерала, сунчевог светла, и електрицитета, можда могао да се деси настанак живота. – Али, колико засад знамо, вероватноћа да спонтаном комбинацијом молекула настане живо биће, макар и најмање, веома је мала, страшно мала.
Ми јесмо постали од мајмуна, ту сумње нема, вероватно смо ми и шимпанзе имали неког заједничког претка, зато смо око 95% генетски подударни са шимпанзама. Аргумент „није мој деда био мајмун!“ је само празна љутња, јер, тај еволуциони догађај није био пре педесет, него пре, отприлике, милион година.
У Београду је ових дана као форица, да се каже за неког противника, „ех тај би Дарвину покварио теорију... бацио би Дарвина у незгодну ситуацију... “ и слично, у смислу: још увек је мајмун. Па, као: ха-хаа-ха.
Постоје у Београду људи који тврде да је Земља равна плоча, око које се врте два подједнако велика небеска тела, Месец и Сунце; али кад сам питао једнога зашто та плоча не падне доле, у празно, и да ли почива на леђима четири слона, који стоје на оклопу једне јаа-а-ко велике корњаче, чије ноге су у облику пераја (као код морских корњача), па она плива, плива полако кроз свемир – одговорио ми је: “То су будалаштине”.
Данашња наука прихвата могућност постојања Бога, али само у једној јединој тачки, а то је Биг бенг. Ако нису постојали ни време, ни простор, ни материја, ни енергија, ни закони природе, итд, ако није постојало чак ни ништавило, а онда је у једном тренутку у Big Bang експлозији настало све – па, наука прихвата да је то могао бити акт чисте воље, без узрока и без објашњења, а то би се онда могло назвати делом Бога. Али наука не каже да је то доказано (а како би се и доказало, сада, после 14 милијарди година?), него само допушта могућност да је то могло бити.
(2) Него, изгледа да је опет пао форум Арт Анима, само форум, не цео сајт; два дана се појављивао вирус, који је убацивао у топик ПРАВИЛНИК некакве тотал-без-везе поруке на разним језицима. А сад не може уопште да се отвори. Док не проради опет Арт Анима форум, ја ћу, надам се, убацивати СФ вести овде код вас: код Либеат и Миће.