Skrajnute buduće istorije SFa - Edward Page Mitchell (1852 – 1927)

Skrajnute buduće istorije SFa - Edward Page Mitchell (1852 – 1927)

• 5 Replies
  • 2710 Views
*

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
  • 1.222
Elem, skoro naiđem na članak o jednom SF pioniru i zapanjim se pomalo, jer eto, prvi put čujem za to ime. Naravno, to samo po sebi ne znači bog zna šta, jer pamćenje je varljivo a i smanjuje se vremenom, jelte, no ipak, ispostavi se da mi je ime zaista nepoznato, čak i kad sam rečeno pamćenje malko osvežila čika Klutovom Ilustrovanom enciklopedijom SFa.

A reč je o ovom čoveku:

Edward Page Mitchell, rođen 1852 a umro 1927.
Godine 1897 postaje urednik njujorškog dnevnika The Sun, i u tim novinama objavljuje rane SF priče, od kojih je nekoliko i sam napisao i anonimno objavio.

Ali kakve su to priče!

Urednik Sam Moskowitz je editovao kolekciju Mitchellovih priča za Doubleday i ista je objavljena 1973, pod nazivom The Crystal Man.
Naravno, kopirajt za te priče je istekao, pa se otud iste mogu i besplatno čitati na netu: naći ćete ih na ovom linku.

Dalje, intrigantno je da priča The Clock That Went Backward objavljena u septembru 1881, dakle, u vreme kad je Herbert George Wells imao ciglih 15 godinica. Naravno, pošto je priča bila anonimno objavljena, Wells nije mogao da zna ko je autor, ali s obzirom da je bio obrazovan i načitan, velike su šanse da ju je pročitao, a još veće da je čitanje iste ostavilo ključan uticaj na njega tako mlađanog.

Sam Moskowitz pominje Mitchellove zasluge u toj za sada izgleda jedinoj studioznoj analizi Mitchelovog opusa, pa kaže:

He wrote the earliest known story utilizing a theory suitable for faster than light travel, and in 1874.

He wrote a time machine story in 1881, seven years before H.G. Wells…

The first fictional concept of a neo-electronic thinking computer functioning in the head of a human was his in 1879.

…There is no previous story on record of the creation of an invisible man through scientific means than his in 1881, and the scientific explanation and at least one of the incidents are very close to that of H.G. Wells’s [sic] which it preceded by sixteen years.

The first use of freezing by a mechanical process so that a person can be revived at a later date was his in 1879.

I tako, sve u svemu, moram da priznam kako se iskreno zapanjila činjenica da se o ovom čoveku tako malo zna. A fakt da je njegova proza idejno i stilski nekoliko decenija ispred onoga što danas znamo kao ‘gernzbekovština’ me još više zapanjuje, i iskreno raduje.  :)

*

Miodrag Milovanovic

• Global Moderator
  • Hero Member
  • 624
Re: Skrajnute buduće istorije SFa - Edward Page Mitchell (1852 – 1927)
« Reply #1 on: January 05, 2017, 02:26:15 PM »
Meni je takođe ovo ime potpuno nepoznato... Hvala na linku

*

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
  • 1.222
« Reply #2 on: January 06, 2017, 07:29:13 AM »
Imam Klutovu enciklopediju iz 1995, i tamo ga nema, ili barem ga nema u segmentima gde bi ga trebalo biti. Ali opet, kad je o SF prozi reč, očigledno je da se Klut tamo bavi isključivo romanima, tako da...

Nisam proveravala digitalne verzije SF enciklopedija, mislim da one nemaju vremenski markirane edite ionako. 

na australijskom gutenbergu također ima njegov opus, ali u pitanju su iste priče: http://gutenberg.net.au/ebooks06/0602521h.html

Imam ovu njegovu knjigu:

Later described as "the lost giant of American science fiction," Edward Page Mitchell wrote many science fiction and fantasy short stories in the 1870's to 1890's, nearly all of which were published anonymously in the The Sun daily newspaper of New York. Mitchell was editor-in-chief of The Sun and was a member of the Pulitzer Prize Board for many years.

Naravno, nisam stigla još ni da je otvorim pošteno...  :-\ ali na amazonu dalje piše:  Mitchell introduced many technological and social predictions which were daring for the time, prior to similar predictions by famous authors, such as travel by pneumatic tube, electrical heating, newspapers printed in the home by electrical transmission, food-pellet concentrates, international broadcasts, suspended animation of a living human being through freezing (cryogenics), a man rendered invisible by scientific means, a time-travel machine, faster-than-light travel, a thinking computer, a cyborg, matter transmission or teleportation, voting by American women, and interracial marriage. His fantasy stories dabble with the occult and bizarre, involving ghosts, the Devil, masochism, inanimate objects coming to life, and more.

Elem, kad ovakav čovek može vajnim SF klasifikatorima da propadne kroz pukotine, bog dobri zna šta sve nisu još pogubili...

*

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
  • 1.222
« Reply #3 on: January 06, 2017, 10:46:03 AM »
Što se studioznih i temeljitih proučavanja Mitchella tiče, naišla sam na sledeće:

Najpre je tu serija članaka na unwinnable.com koju potpisuje Peter Lang, i za koje mi se čini da su deo nekog malko šireg istraživanja.
Prvi deo – The Man That Time Forgot – Edward Page Mitchell and the Burden of Anonymity

Drugi deo – Tracking The Invisible Man – The Man That Time Forgot Part 2

Treći deo – The Man That Time Forgot: Hard-Boiled Wonderland at the End of the States

Zanimljivo je da Lang na ove članke stavlja pomalo nesvakidašnji disklejmer:
The author wishes it to be known that although he is indeed kin to Edward Page Mitchell, all investigation into his influence on the world of modern science fiction has and will continue to be performed with strict academic and journalistic integrity.  Bias in any direction will be influenced by facts alone.  Any other approach would be simply irresponsible.

*

Lidija

• Administrator
  • Hero Member
  • 1.222
« Reply #4 on: January 06, 2017, 10:51:27 AM »
a ovaj mi izgleda kao najiscrpniji po pitanju faktografije:

http://www.autodidactproject.org/bib/timemachine03.html

*

Miodrag Milovanovic

• Global Moderator
  • Hero Member
  • 624
« Reply #5 on: January 06, 2017, 07:42:02 PM »
Da- Neobičan disklejmer. To se valjda podrazumeva.