Recent Posts

Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 10
21
Vesti iz Fantastike / u Politici o Zoranu Živkoviću
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on May 07, 2022, 03:44:17 PM »
...  допуна,

(4)   у данашњој „Политици“, на стр. 3 културног додатка, имате чланак са насловом „О магичној прози Зорана Живковића“, потписује Алекса Ђукановић. Цитирамо поднаслов:

ПОЧЕТАК ЦИТАТА:

Живковић није писац „научне фантастике“, како се то код нас углавном сматра, напротив, Живковић је творац „чисте књижевности“, оне књижевности која себе не ограничава жанровима, формама, језиком или темама

КРАЈ ЦИТАТА.


22
Vesti iz Fantastike / naucni skup u Bgd
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on May 03, 2022, 08:59:41 PM »
...  допуна,

(3)   значајан научни скуп одржаће се у Београду у следећа три дана, имате на Арт Аними програм:


https://www.art-anima.com/naucni-skup-o-knjizevnosti-u-doba-trans-i-posthumanizma/

23
Vesti iz Fantastike / program LK za maj
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on May 01, 2022, 12:03:20 AM »
Цењени   ,

(1)  ево програма “Лазе Комарчића” за мај 2022; изгледа да је долажење уживо, а не само електронски (?... zakk?) али ће после ипак, можда, бити окачен снимак на Ју-тјуб (?... zakk?   молимо информацију о томе). Дакле:

9. maj 2022 – Novosti iz izdavačke kuće Golconda

Šta nam je novo došlo, šta nam se lepo priprema, kada će konačno strip koji ste obećali, kako izgleda život strip izdavačke kuće u Srbiji i mnoge druge teme koje vas zanimaju. Čekamo vas. U razgovoru učestvuju Bojan Riznić, glavni i odgovorni urednik Golconde i Bojan Marković, prevodilac u Golcondi. Moderator: Pavle Knežević.

16. maj 2022 – Mortenauti u potrazi za ljubavlju: Novi roman Ivana Srdanovića – "Zar je to ljubav?"

Ovaj roman je sa humorom ispričana priča o potrazi za formulom ljubavi u okvirima izmišljene kvantne psihofizike, koja vodi protagoniste u prvu naučnu ekspediciju u smrt. Učestvuju: Adrijan Sarajlija, Zoran Stefanović, Ivan Srdanović (autor).

23. maj 2022  – Prva zbirka Relje Antonića - Seni utopljenih doba

Prva zbirka pocerskog čarobnjaka, pisca, ilustratora i urednika Relje Antonića nalazi se pred čitaocima u elektronskom obliku. Čega sve tu ima, o čemu se sve tu radi, zašto sada i zašto tek sada? Na ova i mnoga druga pitanja odgovara autor, a ispitivaće ga Miloš Petrik.

30. maj 2022 – Fantastična čitaonica #100! Den Simons – Hiperion

Knjiga po knjiga... palača. Dogurali smo do stotog izdanja čitaonice i u to ime raspravljamo o klasiku žanra koji smo, većinom, uživo ispratili. A ko nije, može da nam ispriča iz svoje perspektive. Čitamo prvu knjigu, ali moderator kaže da nastavke treba ignorisati. Objasnite mu zašto greši i podelite sa nama iskustva i misli o ovom romanu koji je obeležio generaciju ili dve fantastičara.

(2)   у најновијем „Данасу“ (а то је првомајски празнични троброј) имате, у културном додатку па на стр. XI, приказ биографске књиге Едгар Алан По и почеци америчке науке, аутор Џон Треш. Превела Ксенија Влатковић. Поента је да се По, на разне начине, интересовао за науку.

24
Vesti iz Fantastike / Srebrni letač, i Rat svetova
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on April 23, 2022, 07:00:17 PM »
...  дакле две допуне,

(6)   у данашњем „Данасу“ (то је ускршњи троброј, важи и за понедељак), у културном додатку, па на стр. IX, имате чланак о стрипу, наиме изашао је Сребрни летач у колору; наднаслов је “кутак за девету уметност”, наслов је “Свемирски сурфер ‘офарбан’ за десетогодишњицу”, чланак потписује Драган Стошић, а при дну првог ступца сазнајемо да је тај стрип са енглеског превео Дарко Тушевљаковић.

... и, (7),  у истом „Данасу“ али на стр. X, сазнајемо да је Х. Џ. Велсов Рат светова изашао код „Лагуне“ у новом преводу – превео је Албин Вилхар; а поговор (или предговор) је написао Милан М. Ћирковић.


25
Vesti iz Fantastike / Tikina antologija srps F
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on April 18, 2022, 03:12:30 PM »
... допуна,

(5)   у данашњем „Блицу“ на стр. 22 Ивков даје приказ Тикине антологије Трагом српске фантастике (2021), та књига је врло богат извор материјала, али претежно су то дела етно- тј. фолк фантастике, дакле у жанру фантазије, не у жанру СФ.


26
Vesti iz Fantastike / Bobanov Everest u Politici
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on April 11, 2022, 05:41:49 PM »
... допуна,

(4)   у данашњој „Политици“ на стр. 11 имате чланак „Три књиге о теорији и поетици сигнализма“, потписује, само иницијалима, К. Р, а пред крај трећег ступца се каже да су издавачи те три књиге „Еверест медија“ и Међународна културна мрежа „Пројкат Растко“.


27
Vesti iz Fantastike / robot na pozornici
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on April 06, 2022, 04:47:20 PM »
... ето дaдосмо програм ЛК за април, а сад, о сасвим другој теми, ова допуна,

(3)    у данашњој “Политици” на стр. негде после десете, у културној рубрици, приказ позоришне представе у којој се појављује и робот.

Не каже се кад и где је представа изведена, али, нагађамо, можда недавно и можда у Београду.

Наднаслов је “позоришна критика”, наслов је “О роботима и људима”, потписује Ана Тасић, наслов представе је Ролеркостер (то вам је тобоган…), у првој реченици сазнајемо да је то “драмски текст ( … ) Јелене Кајго ( ... ) савремена комедија”, режирала је Милица Краљ, а у трећем ступцу читамо о том СФ елементу: “ироничан обрт, са развојем њеног пријатељства са Шилом, роботом у лондонском стану, који је врло допадљиво уобличен – игра га Теодор Винчић, као суптилно аутоматизованог слугу”.

Наслов чланка, “О роботима и људима”, подсећа на наслов новеле “О мишевима и људима” коју је написао Џон Штајнбек (Steinbeck, “Of Mice and Men”, 1937).


28
Vesti iz Fantastike / program LK za april
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on April 05, 2022, 05:08:32 PM »
Цењени   ,

(1)   данас на задњој страни „Данаса“, па сасвим на дну странице, Јован В. Ристић се изјашњава у рубрици „читам, слушам, гледам“.

(2)   Било је најава да ће састанак “Лазе Комарчића” 11-тог априла 2022, и сви следећи, бити “уживо”, са стварним личним долажењем, а не електронски. Јер, епидемија је мало попустила, наш имунитет је можда мало ојачао…

Програм ЛК за април 2022:

4. april 2022 - Razgovaraćemo o najnovijoj knjizi profesorke Ljiljane Pešikan Ljuštanović: Iza Alisinog ogledala.

Tipološki ogledi o fantastičnom romanu za decu (Andrićev institut, Višegrad, 2021). U ovoj kompaktnoj monografiji, autorka analizira mogućnosti fantastičnog romana za decu i pokazuje širok raspon njegovih transformacija - od Kerolove Alise preko Nosovljevog Neznajka pa do Knjige o groblju Nila Gejmena. Za naše čitaoce biće zanimljivo i što su u analizu uključeni različiti srpski i regionalni autori fantastike, od Uroša Petrovića i Zvonka Todorovskog do Ivane Nešić.

11. april 2022 - Betmen, trijumf nove inkarnacije mračnog viteza

O Betmenu se zaista više nema šta reći, on je konstanta popularne kulture i javne svesti, pitanje je samo kako će izgledati u sledećoj inkarnaciji. Ova poslednja, gde ga tumači Robert Petinson, naišla je na potpuno oduševljenje kako filmofila, tako i stripofila. Naš standardni panel DC dijagnostičara, stripadžija i filmadžija secira ovaj hit Meta Rivsa.

18. april 2022 - Haarpolovci, ili na putu do istine lako je skrenuti, debitantski roman Jovana Ristića

U izdanju Lagune nedavno je objavljen  roman-prvenac Jovana Ristića Poplavljeni um, čija se radnja dešava u vreme velikih poplava u Srbiji 2014, i koji kroz priču o potrazi grupice Beograđana za mitskim HAARP-om, optuženim da je skrivio potop, istražuje fenomen teorija zavera, kao i njihov uticaj na ljudsku psihu opterećenu ogromnom količinom fragmentiranih, često protivurečnih informacija na internetu - u okolnostima velikog nepoverenja u medije i institucije. Roman se opisuje kao psihološki roud roman sa elementima Dosijea Iks, a radnja je uronjena u zonu sumraka i fantastiku, čak i u horor. Pored pisca, o romanu Poplavljeni um će govoriti Miodrag Mića Milovanović i Goran Skrobonja.

25. april 2022 - Fantastična čitaonica #98: Anthony Doerr - Cloud Cuckoo Land

Ovaj roman prati pet likova čije su priče povezane ljubavlju prema jednoj knjizi, bez obzira što ih razdvaja skoro šest vekova. Ovo je jedna od najslavljenijih i naprodavanijih knjiga u 2021. godini. Ovo je treći roman dobitnika Pulicera Entonija Dora, koji je postao instant hit i popeo se na sve moguće liste besteselera u SAD, a koji je kritika univerzalno pohvalila. Nije se Fantastična čitaonica jednom opekla na "hajp", ali svakako te knjige nisu bile dosadne. Nadamo se dobroj diskusiji kakva god da ispadne.

29
Vesti iz Fantastike / u Blicu o filmu Dina
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on April 04, 2022, 05:15:49 PM »
... допуна,

(5)   у данашњем „Блицу“ на стр. 22, Ивков даје приказ најновијег филма Дина који је добио 6 Оскара.

(6)   „Политикин забавник“ бр. 3660, петак 01.04.2022, стр. 60-61, „Лафорџове очи“ (име погрешно написано, састављено!), какви су изгледи да наука икада направи механичке вештачке очи, као што има Џорди Ла Форџ (Geordie La Forge) у „Звезданим стазама“.

30
Vesti iz Fantastike / J Ristić u Danasu
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on April 03, 2022, 12:04:07 AM »
... допуна,

(5)   у јучерашњем (и данашњем) „Данасу“ (који је поскупео на 60 динара) имате, на стр. XII културног прилога, обиман приказ романа Јована Ристића Поплављени ум. Наднаслов гласи „модерне жртве“, наслов „У потрази за истином“, потписује Ненад Ланчушки. Не помиње се да ли има елементе СФ.

Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 10