Recent Posts

Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 10
21
Domaća fantastika / Srce Dinare
« Last post by Anomander Rejk on September 20, 2021, 12:05:18 AM »
U avgustu ove godine izašla je moja treća zbiirka priča fantastike, Srce Dinare, u izdanju Presinga.
Zbirka sadrži 14 priča, na 250 strana ( Zvuk je boja, boja je svetlo, svetlo je Gračanica, Eshafanski mozaik, Smrt i Staretina, Srce Dinare, Glad, Korita, Roj, Pavel(Ararat), Pećka sokolica, Žuta planina, Grmečke kiše, Na Moravi snovi, Staza svetlosti i Maša, Saša i Daša).
Knjiga je na tragu ranijih, ali nadam se i verujem, puno boljeg i zrelijeg stila. Kao što je Lidija već jednom i primetila, i u ovoj knjizi mi fantastika čvrsto stoji uz realno, nekako najviše volim teren poznatog, bilo geografskog, bilo nekog drugog, iz kog [ You are not allowed to view attachments ] a onda polako krećem i u otkrivanje onoga šta je ,,iza zavese''. Osnovna nit ovih priča je postojanje Staze dostupne samo odabranima,staze koja povezuje naše planine, reke, manastire, gradove, ali i naše duše i srca, i koja se prostire i duž nama poznatog prostor vremena, ali i duž onog izvan uobičajenog ljudskog pominjanja.

Izdavač se tek vratio s godišnjeg, pa će potrajati dok je bude u knjižarama, ali očekujem je npr. u Delfiju. Primeraka ima i kod mene. Promocije se ugovaraju, ali s obzirom na epidemiološku situaciju, trenutno ništa sa sigurnošću ne mogu reći-gde, kada,
nego kad bude, ako bude-javim.

Za cenjenog ABN, samo dve od ovih 14 priča su SF:
Roj-priča o distopijskom svetu kojim vlada veštačka inteligencija, koja šalje svog ubicu da eliminiše poslednjeg živog čoveka,
tj- ženu, koja se krije u nekadašnjim monaškim isposnicama na Svetoj Gori Atosu.
Pavel(Ararat)- Radnja se dešava u budućnosti, moćni Kalifat ponovo nadire na Ararat, a rešenje sukoba
odigraće se prebacivanjem u prošlost.
22
Vesti iz Fantastike / Ilija Lj. Bakić, nagrada
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on September 17, 2021, 12:02:55 AM »
... допуна, дакле,

(7)   Илија Љ. Бакић добио је једну ново-успостављену књижевну награду, имате о томе чланак на:


http://banatskikulturnicentar.blogspot.com/2021/09/rezultati-konkursa-za-nagradu-bogdan.html

а вест је пренета и на Арт Аними:

https://www.art-anima.com/iliji-bakicu-nagrada-bogdan-ciplic-za-najbolji-prozni-rukopis/

23
Vesti iz Fantastike / kostimi i šminka u SF filmovima
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on September 10, 2021, 04:43:02 PM »
... и још једна допуна,

(6)   данас, 2021 09 10, у „Политици“ па у уметнутој “Политикиној ТВ ревији” (што није исто што и “Политикин магазин”! ово излази петком и састоји се углавном од ТВ програма за наредних седам дана) па на стр. 28-29, имате чланак, потписује Снежана Чикарић, под насловом “Костими из пакла”, о разним невољама које су се надешавале глумцима на снимању појединих фантазијских и, нарочито, СФ филмова, због сувише захтевне или незгодне (па и опасне по здравље!) шминке, костима, или маски.


24
Vesti iz Fantastike / Miomir Petrović u Blicu
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on September 07, 2021, 04:30:13 PM »
... још једна допуна,

(5)   данас у „Блицу“ на стр. 23 у рубрици „Поп и култура“, чланак (цела та страница), пише Миомир Петровић, о свом животу и раду, укључујући (укратко га помиње око средине трећег ступца) СФ роман Black Light (2018).

... а ново-оболелих, кажу данас, преко 5.000 ...


25
Vesti iz Fantastike / i, LK ipak on-lajn
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on September 06, 2021, 03:45:25 PM »
... и још једна допуна,
(4)   код Невидљивог је информација да ће данашњи састанак клуба бити ипак електронским путем:


https://sfpisb.wordpress.com/2021/09/06/drutvo-ljubitelja-fantastike-lazar-komarcic-online-krv-nasilje-tackice-i-cvece-the-suicide-squad/

Он даје и линк.

Поподне је на вестима било, да је у последњих 24 сата регистровано више од 4.000 ново-оболелих (четири хиљаде).

26
Vesti iz Fantastike / Ivkov o Knjiž fantastika 7
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on September 06, 2021, 02:43:14 PM »
...  допуна,
(3)   данас у „Блицу“ на стр. 31, Слободан В. Ивков даје приказ часописа-алманаха Књижевна фантастика 7, опширно извештава и о промоцији која је била у Кући краља Петра, али, не разматра пет прича које су дате у том броју, нити питање да ли су неке од њих СФ.


27
Vesti iz Fantastike / o nama u Politikinom kvizu
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on September 05, 2021, 06:36:34 PM »
Цењени   ,

данас (требало је раније да јавимо... док су киосци били отворени... пардон) у „Политици“ имате уметнут магазин, а у њему на стр. 28 и 29 је квиз о књижевности:
па, у њему се једно питање односи на неколико писаца међу којима је и Гаталица:
а питање 19 односи се на Скробоњу и Зорана Живковића:па, поставља се питање да ли ви знате да одговорите...


(2)   Узгред, сутра је састанак у клубу ЛК, у трибинској сали.

28
Vesti iz Fantastike / svi na svetu će se zaraziti?
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on September 05, 2021, 12:34:56 AM »
... допуна,

Марија Ђурић је свој поменути чланак посветила углавном питањима како ћемо у будућности више да штедимо енергију а мање да производимо угљен-диоксид.

… и још једна допуна,

(7)   према тврдњи у чланку на стр. 9 у јучерашњем и данашњем викенд-броју (који је још на киосцима) листа “Данас“, у Војводини је један високи функционер изјавио, у петак 3. септембар 2021, да ће се сви на свету заразити овим ковид-19 вирусом. Цитирамо ту реченицу: „Покрајински секретар за здравство ( ... ) изјавио је јуче да ће се сви на свету заразити корона вирусом ( ... )“. То је написано и у над-наслову чланка; на тај начин је истакнуто. Чланак потписује, само иницијалима, Д. Д.


29
Vesti iz Fantastike / o godini 2050-toj
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on September 04, 2021, 03:50:46 PM »
...  дакле само две допуне,

(5)  „Политикин забавник“ је пре две недеље, у петак 27.08.2021. поскупео, сад кошта 200 динара.

(6)   Данас у “Политици” у уметнутом прилогу “Култура, уметност, наука”, па на првој страници тог прилога, чланак са насловом “Како дочекати 2050?”, потписује Марија Ђурић, уредница портала “Наука кроз приче”. Она покушава да предвиди, рекли бисмо у оквирима политичке коректности, како ће свет изгледати кроз 30 година. Тај чланак је дакле футурологија.


30
Vesti iz Fantastike / LK program za sept, itd
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on September 02, 2021, 12:13:19 AM »
Цењени   ,

(1)   „Политикин забавник“ бр. 3628, петак 27.08.2021,
стр. 1, насловна, са натписом “живот на звезди Даници” (то би значило на Венери), слика (у старинском стилу налик на Флаш Гордона) приказује насељавање неке планете, која изгледа да нема атмосферу, а двоје протагониста су заштићени танком прозирном куполом. Али површина Венере не изгледа тако…

Узгред, да би се купола лепо видела, приказан је један њен повијен део, који лепо улази у кадар; али онда нема места за протагонистињу да стоји усправно, и, гле, она се таман тако нагнула према протагонисти. Тачно се уклопила у расположиви простор.

(2)   На Арт Аними имате информацију да је Милан М. Ћирковић објавио књигу о стваралаштву Станислава Лема, то је на:


https://www.art-anima.com/prilog-milana-cirkovica-o-stvaralastvu-stanislava-lema/

(3)   Такође на Арт Аними иматеинформацију да је Казуо Ишигуро, нобеловац, објавио СФ роман о девојчици и њеној роботкињи:

https://www.art-anima.com/klara-i-sunce-novi-roman-kazua-isigura/

(4)   Програм ЛК за септембар: они ће долазити физички у трибинску салу Дома омладине, као да је епидемија прошла (или су вакцинисани). Дакле:

6. septembar 2021 – Krv, nasilje, tačkice i cveće – The Suicide Squad

Izlet Džejmsa Gana u DC univerzum pokazao je sve slabosti tog okruženja i kreativnost autora. Ako nije vratio heroizam u superherojski žanr, vratio je ono najvažnije – zabavu. I mnogo više od toga. Da li je ovo kraj superherojskih filmova? O svemu što nam donosi ovaj šareni, divljački praznik zabave, pričaće naš DC-filmski panel samozvanih eksperata. Moderator: Pavle Knežević

13. septembar 2021 – Tarakan - Stranger Things sa Kosančićevog Venca

Ime Milke Knežević Ivašković poznato je domaćim ljubiteljima horora naročito, a povod za ovaj razgovor je njen novi horor roman "Tarakan". Koja je razlika između romana sa tinejdžerima-protagonistima i romana za tinejdžere? Može li domaća fantastika bez slovenske mitologije? Može li nostalgija bez patetike? Šta je Tarakan, a šta je таракан?  Na ova i druga pitanja odgovaraće autorka i Stefan Ivašković, dizajner korica i potomak. Razgovor će voditi Miloš Petrik.

20. septembar 2021 – I još jedan MCU apdejt (opet): Loki, Black Widow, Shang Chi

Ne može Dizni da napravi toliko sadržaja koliko mi možemo tribina da održimo o MCU. Posle Vande i Sokola, stiže i treća ovogodišnja tribina o MCU. Prva u sezoni, ali skoro sigurno ne i poslednja. Na tapetu su Loki, Black Widow i Shang Chi. Znamo da je sve to fenomenalno i neverovatno, ali šta fandom zaista misli? Učestvuju standardni MCU eksperti. Moderatorka: Jelena Katić Živanović.

27. septembar – Fantastična čitaonica #90: Zadužbina, Isak Asimov

Povodom premijere serije Zadužbina, izdanje Čitaonice u kojoj se bavimo klasicima posvećeno je, jelte, zadužbini Isaka Asimova. Kako sada deluje jedno od najvažnijih dela naučne fantastike, skoro 80 godina od objavljivanja? Dođite da pričamo o psihoistoriji žanra. Moderator: Bojan Butković.


Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 10