Recent Posts

Pages: 1 [2] 3 4 ... 10
11
Vesti iz Fantastike / indeks pominjanja, za Mićinu knjigu
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on July 02, 2023, 10:42:28 PM »
... прво, једна техничка допуна,

(4) Миодраг Б. Миловановић је знатно допринео проучавању историје српске научне фантастике. Пошто он у својој веома корисној и важној књизи Српска научна фантастика (2016) помиње више од двеста писаца (и других личности) и дела, али нема на крају индекс који би био азбучно сређен и из кога би се могло лако и брзо пронаћи на којој страници Миловановић помиње ког писца, ми смо, са његовим допуштењем, направили тај индекс, можда помало импровизовано, и окачили га на нет, ово је линк:


http://www.srpsko-dnf.com/uploads/Indeks-pominjanja-imena-u-knjizi-M-B-Milovanovica.doc

па, можете тај индекс преузети, и користити кад год затреба да пронађете шта је Миловановић рекао о неком писцу.

(5)  In memoriam

У историји Србије било је више истакнутих особа са именом и презименом Ксенија Јовановић, али за нас је овде релевантна проф. др Ксенија Јовановић (1937-1990), преводилац француске СФ. Средње слово њеног имена не знамо, а било би важно и корисно, па, ако неко зна, молимо да јави.

Ксенија Јовановић, преводилац, рођена је 1937. године. Дипломирала је на Филолошком факултету у Београду и постала професорка француског. Докторирала је из француске књижевности (или/и лингвистике) у Стразбуру. Радила је као професорка француског на Економском факултету у Београду. Касније је предавала старофранцуски на катедри за романистику на Филолошком факултету у Београду. Око 1982. постала је истакнути и активни члан фандома научне фантастике у Београду; у јулу 1985. постала је чланица (седмочланог) председништва клуба „Лазар Комарчић“, чији су чланови тада били и Радмило К. Анђелковић (председник), Зоран Р. Нешковић Шкрба, Бранислав Трајковић – Били Треј (благајник), Александар-Саша Гаталица (уредник „Емитора“), Владимир В. Костић из Панчева, и А. Б. Недељковић; и такође чланица (четворочланог) Програмског савета, у коме су били још и Бобан Кнежевић, Гаталица, и А. Б. Недељковић; Ксенија је била једина жена међу тих седам мушкараца (наведено у „Емитору“ бр. 27, из јула 1985, стр. 2). Али и једина од тих осморо запослена на универзитету, јер, А. Б. Недељковић тада још није био професор универзитета у Крагујевцу. Дакле Ксенија Јовановић, и проф. др Милорад Јанковић, били су међу нама једини универзитетски професори, тада.

Умрла је 4. фебруара 1990, са 53 године старости, од рака. Био је то велики и болан ударац за српски СФ фандом.
Иза себе је оставила одраслу ћерку.
Остали су нам њени преводи, јер, проналазила је и преводила најбоље приче француске научне фантастике, које су ушле у поменуту књигу Антологија савремене француске фантастике 1; од тих прича вероватно је најбоље упамћена: Жан-Пјер Андревон, „Малезијска тигрица“.
Остала нам је и ова Ксенијина слика, портрет из младости:

12
Vesti iz Fantastike / u PZAB SF, i u Danasu
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on June 17, 2023, 01:01:31 PM »
Цењени    ,
(1)  „Политикин забавник“ бр. 3723, петак 16.06.2023, има СФ причу, али са јаким фантазијским елементом: Брус Дјури (1949 – ), „Шта каже време“, космолошка дискусија, Време хоће да се заустави, да се мало одмори, али, Гравитација, Енергија, Материја, и друге такве категорије, питају шта ће онда бити с њима, ако Време стане, и траже да се и њихови интереси и захтеви поштују. Ту је дакле персонификација употребљена као стилско средство, али на такав начин да ће огромна већина читалаца вероватно схватити да је то стилско средство, тј. да се не мисли да је гравитација живо биће и да стварно говори, итд. Зато ова врло паметна прича остаје у СФ жанру, не прелази у онај други жанр, фантазију.

(2)  Данас у „Данасу“ у културном прилогу па на стр. (римско) X, врло велики чланак (на три цела ступца, од укупно четири колико их има), наслов „Арт-Анима фестивал девети пут“, наднаслов „фантастика“, потписује К.Д.
Фестивал ће бити кроз отприлике три недеље, 5. и 6. јула, на новој локацији („Културни центар Град“), неки учесници су исти као прошле године али има и нових.

(3)  Такође у „Данасу“, али на стр. XII, наднаслов “легенде Дине“, наслов чланка гласи „Сага о борби људске врсте против машина“, чланак потписује К.Ч.Д, писци тог романа су Брајан Херберт и Кевин Џ. Андерсон, роман се дешава десет хиљада година пре Дине.

13
Vesti iz Fantastike / gostovanje Galaktik ansambla
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on March 25, 2023, 08:44:37 PM »
... допуна,
(12) у данашњем (и сутрашњем) „Данасу“, на стр. 17 културног прилога, имате приказ под насловом „Нови виртуозни циркус“, о дводневном гостовању (у Београду, на двадесетом Београдском фестивалу игре) париског плесног ансамбла „Галактик“ са представом Оптракен где они (петорица њих) скачу и падају и трзају се у амбијенту пропалог сиротињског насеља.

У “Политици” је наслов чланка “Акробације ансамбла Галактик” а поднаслов “Петорица фантастичних акробата тестирају непредвидивост”.

(13)  А на стр. XIII у „Данасу“, чланак “Свемирска одисеја, четири пута”, имате приказ управо изашле серије, четири Кларкове књиге засноване на филму 2001, одисеја у свемиру. Наслови тих књига су 2001, 2010, 2061, и 3001.


14
Vesti iz Fantastike / u PZAB, Vinaver, o Prometeju
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on March 21, 2023, 08:56:15 PM »
... допуна,
(11) „Политикин забавник“ бр. 3709, петак 17.03.2023, још два дана је на киосцима, нема СФ причу, али има причу, у жанру фантазије, аутор Станислав Винавер (велико име српске културе), наслов “Прометеј“, који чека, окован, и још верује у добру будућност људи, а Зевс и други богови (који му долазе у посету) не верују. Фантазија, дакле, али, хмм, и Мери Шели је помињала Прометеја...

15
Vesti iz Fantastike / u Blicu o slovenackoj antologiji
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on March 20, 2023, 08:50:49 PM »
... допуна,
(10)   у „Блицу“ данас на стр. 22 Ивков о књизи Сведочења страних светова. То је антологија словеначке фантастике (не прецизира се ког жанра, да ли и колико има СФ), Београд 2022, издавачи су београдско друштво SCI&FI и Цељско литерарно друштво.
16
Vesti iz Fantastike / u Blicu o stripu Ugovor s bogom
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on March 13, 2023, 09:35:16 PM »
... допуна,
(9)   у „Блицу“ данас на стр. 22 Ивков о стрипу: Вил Ајзнер, Уговор с богом, о међуратној економској кризи у Америци. Помињемо само због тог наслова.
17
Domaća fantastika / Re: 2022
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on March 07, 2023, 10:06:44 PM »
Лепо, лепо...
18
Имали смо квар.
 ...zakk је изгледа не само поправио, него и јуче урадио знатну техничку реформу овог сајта... хвала!

... допуна,
(8)   у „Данасу“ од суботе, 4. марта 2023, на стр. XI културног прилога, имали сте приказ једне нове књиге стрипа, са насловом Франкенштајн, жив је! живи!

(9)  у „Блицу“ сте јуче, у понедељак 6. марта 2023, имали на стр. 22, код Ивкова, чланак поводом трећег издања (код нас) романа Теците сузе моје, рече полицајац Филипа К. Дика.

19
Vesti iz Fantastike / Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Last post by angel011 on March 06, 2023, 03:25:48 PM »
Test
20
Domaća fantastika / Re: 2022
« Last post by angel011 on March 06, 2023, 03:23:33 PM »
Mačiji snovi (elektronsko izdanje), Digitalna dosada

Smeh u travi: Priče o Drugima (elektronsko izdanje), Digitalna dosada

Senoviti anđeo: Priče o duhovima (elektronsko izdanje), Digitalna dosada

Pages: 1 [2] 3 4 ... 10