Recent Posts

Pages: [1] 2 3 ... 10
1
Vesti iz Fantastike / samo dopuna, Blic, PZAB
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on June 19, 2021, 05:15:01 PM »
(4)   У „Блицу“ данас, 2021 06 19, имате, на целој стр 55, приказ (потписује Деда Милорад) ТВ стриминг серије Слатки зубић (Sweet Tooth) која, евидентно, има многе елементе СФ. У серији, вируси нападају човечанство, број мртвих је неки огроман, а онда почињу да се рађају деца која су неки микс са животињама, на пример дечак који је главни јунак има на глави јеленске рогове, али мале.

(5)   “Политикин забавник” бр. 3619, петак 18.06.2021,

стр. 8-11, о бесконачности у математици, филозофији, и (можда) природи.

стр. 27, Гери Ларсон, карикатуре

стр. 50, фантазијско “Бајковање са Суве планине”, наставак 9

2
А, па знате, често има елемената једног у другоме. То нас враћа на дилему да ли је Ејлиен (Alien, 1979) СФ или хорор; шта од та два преовлађује. И слично.

А новум може постојати и изван жанрова фантастике. На пример, неки путописни роман открива нове ствари, које дотад нису биле познате, о некој далекој земљи. Или, неки историјски роман садржи неке историјске истине које дотад нису биле познате јавности, итд.

3
Vesti iz Fantastike / Re: u PZAB Bredberi
« Last post by Ghoul on June 12, 2021, 10:09:42 PM »
нема СФ причу али има фантазијску хумористичну причу ... Прича није претежно СФ, али, то је Бредбери… како би рекао Мајк Драсков (Милан Драшковић), “Бредберијева берба”… а осим тога, и није много далеко од СФ.

Doktore Nedeljkoviću, kao zastupnika žanrovske čistote i jasnoće i preciznosti molim vas da ne unosite zabunu ovakvim mutnim i nejasnim izjavama: šta, u ovom kontekstu, znači da priča "није претежно СФ"? Šta vam znači ovo pretezanje? Zar vi niste davnašnji zastupnik o žanrovima kao jabukama i kruškama? Kako nešto može biti "pretežno" jabuka (ali, pomalo, donekle, i kruška)? Šta vam znači ovo "blizu" i "daleko" u kontekstu žanra? Kako se meri ta daljina?
Ima li u toj priči NOVUMA, ili nema? Ima li ga samo "donekle"? Ili ta fantazi priča "nije daleko" od novuma?
Molim pojašnjenje.
4
Vesti iz Fantastike / u PZAB Bredberi
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on June 12, 2021, 04:22:50 PM »
Цењени    ,

(1)   “Политикин забавник” бр. 3618, петак 11.06.2021, нема СФ причу али има фантазијску хумористичну причу: стр. 57-59, Реј Бредбери, “Птичја симфонија”, о птицама на једном дрвету које су давале читаве симфоније. Прича није претежно СФ, али, то је Бредбери… како би рекао Мајк Драсков (Милан Драшковић), “Бредберијева берба”… а осим тога, и није много далеко од СФ.

У антрфилеу је биографија Бредберија, која се завршава великом грешком, тврдњом да је Фаренхајт 451 написао “кад је имао 92 године”. То апсолутно није тачно, написао је 1953, кад је имао 33 године. (Али, јесте живео 92 године, 1920-2012.)

Ту је и један портрет Бредберија преломљен кроз наочаре.

(2)   Данас у “Политици” на стр. 16 (заправо, без пагинације, али одмах после стр. 15, рубрика “Синоћ у Београду”) видимо кратки приказ књиге чија промоција је била у хотелу “Москва”. Аутор је Александар Марић, студент завршне године Саобраћајног факултета, наслов Писмо из будућности, издавач “Нова поетика”. Појављују се деда и унук, па, острво среће, и острво бола, итд. Стичемо утисак да је дело у жанру фантазије, али са можда неким елементима СФ.

(3)   У данашњем “Данасу” на стр. XII приказ две књиге које су обе делови истог романа: Кристофер Паолини, У мору звезда снити, том 1, и, том 2, превео Мирослав Башић Палковић, издавач “Чаробна књига”, вероватно изашло прошле или ове године. Јесте СФ: једна научница открива, у свемиру, нешто у вези са ванземаљцима, ускоро почиње свемирски рат, па, баш од ње зависи спас човечанства, итд. Наднаслов приказа гласи “СФ”, а наслов “Ванземаљске дивоте и страхоте свемира”. Приказ потписује Д.С.


5
Domaća fantastika / Re: PROKLETIJE - Dejan Ognjanović
« Last post by Ghoul on June 11, 2021, 02:15:38 PM »
20. juna iz štampe izlazi dugočekani treći roman Dejana Ognjanovića PROKLETIJE. 
Tim povodom g. Ognjanović je dao opširan intervju kako bi vas sve psihički, mentalno, duhovno pripremio.

https://cultofghoul.blogspot.com/2021/06/veliki-prokletije-intervju.html

6
Vesti iz Fantastike / Program LK za jun
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on June 05, 2021, 03:09:38 PM »
Цењени   ,

(1)   нешто за хорористе: данас у „Данасу“ на стр. XIII културног прилога, приказ, потписује К.В.Д, наднаслов „хорор“, наслов „Невероватна прича психолошког ужаса“, то је о књизи Глава пуна духова, аутор Пол Трамбле. Издавач „Вулкан“.

(2)   Програм Лазе за јун 2021:

Love, Death + Robots 2
7.јун 2021. - online
Love, Death + Robots је
серија која је пре загрејала механичке пумпе у грудима милиона љубитеља научне и ине фантастике пре две године, а ових дана смо имали прилику да видимо и њен други серијал.

Као и свака антологија, садржи уратке различитог стила, приступа, жанра и квалитета. Када смо пре две године разговарали о првој сезони, једнодушно смо закукали што овога нема више. Да ли је други серијал одржао ниво? Да ли смо добили упоредив жанровски и стилски микс? Који су предлошци обрађени?
Други серијал за вас ће анализирати Милош Стојковић, коаутор подкаста Филмфикс, и специјални гост - Милан Николић, дизајнер ликова за епизоду Snow in the Desert.
Разговор ће водити Милош Петрик.

Кратак увод у Гришаверзум
14.јун  2021. - online

Свет у коме постоји магија, али је то заправо наука. Свет у коме постоје свеци, али су они заправо људи. Свет у коме се преплићу разна чудовишта, државне политике, дрске пљачке и нове технологије, али где се људи заправо боре за правду... и наравно бесмртност. Гришаверс се, засад, састоји од једне трилогије, две дуологије, две збирке прича – и прве сезоне Netflix-ове серије. Ауторка Ли Бардуго је очито створила свет који довољно интригира публику да му остане верна већ скоро десет година.
Зашто је то тако покушаће да нам објасне Јасмина Марковић Каровић, уредница издавачке куће Urban Reads, и Јелена Катић Живановић, преводитељка.
Модератор: Бојан Бутковић.

Кентаро Миура: БЕРЗЕРК
21.јун 2021. - online

Чувени мангака Кентаро Миура је недавно преминуо у 54. години живота, оставивши за собом недовршен серијал БЕРЗЕРК. У питању је невероватно популарна, утицајна и награђивана хорорична епска фантазија смештена у псеудо средњевековно окружење која уз краће или дуже паузе излази од 1989. године. Развила се у рекордно продавану франшизу са више аниме адаптација, филмова, видео игара...

Берзерк прати животни пут ратника Гатса од перспективног младог плаћеника скромних жеља и видика до кључног актера у сукобу против натприродних сила и (полу?)богова који желе да освоје овај свет. Оно што издваја Берзерк од мора сличних фантасy наслова је Миурина црна и гротескна визуелизација, као и широк захват тема које као једини аутор обрађује у делу: Берзерк је студија о пријатељству, издаји, религији, слободној вољи и судбини, моралу, људскости... Миура и Берзерк су трајно обележили наредне генерације стваралаца, не само у стрипу/манги, већ и у анимацији и видео играма.
Учествују и ламентују: Јелена Јокановић, Матеја Видаковић

Фантастична читаоница #89: The City We Became од Н.К. Џемисин
28.јун 2021. - online

Н. К. Џемисин поново у Читаоници! Опет с књигом која се окомила на све велике награде! Опет... а не, овог пута је урбана фантастика.

Сваки град има душу. Неке су малтене митски старе, друге младе и деструктивне попут деце. А Њујорк? Њујорк их има пет.
И пет Њујорчана се мора удружити да би га одбранило.

О градовима, њиховим душама, прастарим ужасима који се крију испод њих дискутујемо у новонормалном online термину. Добродошли.

https://www.goodreads.com/book/show/42074525-the-city-we-became

https://www.goodreads.com/group/show/204845-fantasti-na-itaonica

Модератор: Бојан Бутковић

7
... само допуна, за данас:

(5)   данас у “Блицу” на стр. 30 Ивков даје приказ једне збирке са старим фантазијским причама: Вашингтон Ирвинг, Легенда о Успаваној долини. Да, ту је и “Рип Ван Винкл”. Није СФ, јесте Ф, јесте класика. Београд, издавач “Отворена књига”, година није наведена али би могла бити можда ова или прошла, преводилац није наведен.

(6)   И, данас у “Данасу”, на последњој страни, рубрика “Читам, слушам, гледам”, изјашњава се Павле О. Зелић.

8
Vesti iz Fantastike / Pavle O. Zelić u PZAB
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on May 30, 2021, 04:28:55 PM »
Цењени    ,

(1)   Бобан Кнежевић је пронашао на нету списак еуроконских награда за 1976. годину (у Познању) и, тамо је и наш Иван В. Лалић, песник, и уредник едиције „Кентаур“; тиме је Бобан постао учесник у овом открићу:


https://en.wikipedia.org/wiki/Eurocon#1976_European_SF_Awards:_Pozna%C5%84,_Poland

(2)   “Политикин забавник” бр. 3616, петак 28.05.2021, нема СФ причу али има причу: Густав Шваб, “Тезеј”, легенде о том древном јунаку, није потписан преводилац. Вероватно у циљу политичке коректности, страшна места су приметно ублажена. У сваком случају Тезеј је ту позитивни херој. У нашем фандому, Константин Тезеус није о овоме дао никакав коментар.

стр. 1, дакле насловна страна: велика панорамска илустрација, у колору, центар Београда (трг код Коња) из стрипа “Дружина Дарданели”, са 6 ликова из тог стрипа, а изнад Народног позоришта је балон, дирижабл.

стр. 2, “Рипли, веровали или не”, тврдња да је редитељ Кристофер Нолан дао да се 2014. године за филм Међузвездани (Interstellar) засади 20 ари кукуруза.

стр. 21, дуга може да се види (али, веома ретко, сасвим изузетно, само у идеалним условима, па и тад сасвим слабо) и ноћу, због светлости Месеца.

стр. 28, како је 1976. отворена пруга Београд-Бар, дуга 114,4 км. Хмм, то је био неки амбијент оптимизма, позитиве, баш некако уочи настанка Првог српског фандома.

стр. 29-39, стрип “Дружина Дарданели”, углавном само црно-бели.

стр. 40-41, Павле Зелић (знамо да је средње слово његовог имена О, дакле, заправо је он Павле О. Зелић), потписује обиман чланак “Дружина Политикиног забавника”, то је чланак о стрипу “Дружина Дарданели”. Ту је и слика на којој су Зелић, Хајдук Станко (нацртан) и Драган Пауновић. Наднаслов: “Реч-две о нашем стрипу”. Поднаслов: “Ко каже да се дечји снови не остварују”.

стр. 51, наставља се фантази “Бајковање са Суве планине”, наставак 6

(3)   На Арт Аними налазимо да ће бити снимљена ТВ серија по књизи Марка Видојковића Е баш вам хвала:


https://www.art-anima.com/srdan-dragojevic-snima-seriju-po-romanu-e-bas-vam-hvala/

То је одлична идеја, за сваку похвалу... ако успе.

Најаву налазимо и код Невидљивог:


https://sfpisb.wordpress.com/2021/05/25/srdan-dragojevic-snima-seriju-po-romanu-e-ba-vam-hvala/


(4)   Такође на Арт Аними а и код Невидљивог налазимо најаву да ће ускоро изаћи источно-европска антологија СФ и Ф прича (то би морало значити да је барем једна од њих СФ...) на енглеском, под насловом The Viral Curtain (е то је можда алузија на послератну политичку „гвоздену завесу“, the Iron Curtain), Србију је заступио Милош Петрик:

https://www.art-anima.com/the-viral-curtain/

код Невидљивог:

https://sfpisb.wordpress.com/2021/05/26/the-viral-curtain-prva-istocnoevropska-sff-antologija/


9
Domaća fantastika / Re: Hrvatska fantastika
« Last post by Anomander Rejk on May 30, 2021, 04:01:30 PM »
Što se tiče hrvatske fantastike, relativno dosta sam čitao.
Pročitao sam nekoliko knjiga Saše Šebelića, dve knjige Veronike Santo, jednu Aleksandra Žiljka,
čitao sam hrvatske autore u onim brojevima UBIQ-a, Marsonica i Istrakonskih zbirki gde sam i sam bio objavljen,
tako da mislim da imam prilično dobar uvid u scenu savremene hrvatske fantastike i savremenih autora.
U neku stariju gardu koja je pisala osamdesetih i ranije sam već slabije upućen.
10
Vesti iz Fantastike / naša prva Eurokon nagrada
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on May 20, 2021, 12:03:39 AM »
Да, тако је, хвала на исправци, цењени Аномандер.

(2)   „Политика“ 1976 08 28, стр. 17, обиман чланак, потписује Гаврило Вучковић, наднаслов “Писмо из Пољске”, наслов “Полет научне фантастике”, поднаслов “На трећем конгресу европске научне фантастике у Познању, Иван Лалић добио награду EUROCON-а, за уређивање едиције ‘Кентаур’“.

Да, то је било пре 45 година. Ову нашу награду смо мало заборавили!

Да ли је ико видео и рецимо снимио ту награду?   да ли је то нека као повеља? или нека статуа, наградни предмет? Постоји ли данас? Или су му само рекли “е па Ви сте добили награду”?

у “Галаксији” бр. 54, октобар 1976, на стр. 30, има чланак о томе да је он добио награду, али није дат никакав снимак да је уручена, тако да можда никад нећемо знати. А није мала ствар, еуроконска награда, добијена тако много година пре оне у Пловдиву.

Гле, и Познањ и Пловдив почињу словом “п”, и двосложне су речи, и садрже слово “о”.Pages: [1] 2 3 ... 10