Recent Posts

Pages: [1] 2 3 ... 10
1
Vesti iz Fantastike / link za disertaciju o SF filmu
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on Today at 12:24:05 AM »
… питали смо пре неколико дана да ли би неко помогао, и, ево, линк нам је послао Зоран М. Стефановић кога неки фанови зову Расткомен.

Дакле: Ана Банић Грубишић, књига са насловом Филмови на тему постапокалипсе, антрополошки огледи

написана је на основу дисертације са ипак другачијим насловом:

“Социјалне антиутопије у англосаксонској филмској продукцији од средине XX века”

коју можете преузети са овог линка на Националном репозиторијуму докторских дисертација:


https://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/handle/123456789/4961/Disertacija600.pdf?sequence=6&isAllowed=y

2
Vesti iz Fantastike / promo Knjizh fantast 7
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on August 01, 2021, 12:13:17 AM »
... само допуна,
(4)  налазимо, на Арт Аними, на линку:


https://www.art-anima.com/knjizevna-fantastika-7-kuca-kralja-petra/

ову информацију:

У оквиру пројекта „Исидора нас слуша“ у четвртак 05. августа 2021, с почетком у 19 часова, у Кући Краља Петра Првог (Васе Пелагића 40, Сењак) биће одржана промоција 7. броја часописа “Књижевна фантастика”.

О часопису ће говорити заступљени аутори: др Љиљана Гавриловић, др Моња Јовић, др Адријан Сарајлија, Небојша Петковић, Младен Милосављевић, као и уредници др Младен Јаковљевић и Драгољуб Игрошанац. У улози модератора наћи ће се књижевница и ауторка пројекта „Исидора нас слуша“ Лаура Барна.


3
Vesti iz Fantastike / u Blicu o Ostrvu dr Moroa
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on July 26, 2021, 02:47:03 PM »
... само мала допуна,

(3)   данас у „Блицу“ на стр. 31 Слободан В. Ивков даје приказ новог издања романа Х. Џ. Велса Острво др Мороа (1896). Иако је прошло, ех, 125 година – век и четврт – Ивков успева да овом приказу придода тон актуелности.


4
Vesti iz Fantastike / jedanaesti doktor SF kod nas
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on July 25, 2021, 04:06:19 PM »
Цењени    ,

(1)   Србија је добила свог једанаестог доктора научне фантастике! То је др Јован Б. Савин, који је у Београду, на Филолошком факултету, 22. априла 2021. одбранио дисертацију са темом:

“Метафоричке функције елемената научне фантастике у прозном делу Едгара Алана Поа”

О Поу је и раније писано, наравно, и било је ту одличних радова, али, колико нам је познато, сада по први пут у самом наслову дисертације постоји тако јасна и неоспорна усмереност на научну фантастику.

Дисертацију можете преузети са линка:


https://uvidok.rcub.bg.ac.rs/handle/123456789/4188

То је ако говоримо само о књижевности.

Али, постоји и филм. Веровтно нико у овом тренутку не зна колико имамо доктора наука из области СФ филма. Али,

(2)   сазнали смо за један рад, који је вероватно претежно о СФ, одбрањен је на Филозофском факултету у Београду 2014. године, а та дисертација је 2018. године, са изменама и допунама, објављена и као књига:

Ана Банић Грубишић, Филмови на тему постапокалипсе, антрополошки огледи

Па, погледаћемо, размотрићемо, па ћемо вам једног дана јавити. Требало би потражити дисертацију саму, на Националном репозиторијуму докторских дисертација; можда би око тога неко могао да помогне.


5
Vesti iz Fantastike / Skrobonja u Danasu, Dexa u PZAB
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on July 24, 2021, 06:11:37 PM »
Цењени    ,

(1)   „Политикин забавник“ бр. 3624, петак 23.07.2021, нема СФ причу, али има, на стр. 58-59, фантазијску домаћу причу: Дејан Стојиљковић (неки у фандому имају за њега надимак Декса), „Киша“, ово је донекле прича, а донекле је и расплинута поетска медитација о имагинарним српским древним временима али и о модерним временима, градовима Ливерпулу, Сплиту, и другим, и о певачу Арсену Дедићу, итд.

стр. 27, Гери Ларсон, карикатуре

стр. 62, сентенције о знању, и фантазијска слика, жена чији горњи део лица је књига, отворена, разлистала.

(2)   Данас, у викенд-броју “Данаса”, па у уметнутом прилогу “Недеља”, имате, на дну прве странице, најаву текста Горана Скробоње, а на стр. IV је тај текст, који запрема целу ту страницу. У “Данасу” у тој рубрици обично буду нечије дневничке белешке и размишљања у оквирима редовног и мирног грађанског живота, па је тако и овог пута. Наслов је “‘Фирентински дублет’ у походу на Истру”.
Прва реченица гласи “Гага и ја полазимо за Пазин.” Главна тема је опис како је Скробоња путовао у Истру, у град Пазин, на СФ конвенцију “Истракон”. Каже да је возио до тамо, од Србије до Пазина, шест сати.


6
Vesti iz Fantastike / strip Snowpiercer 2
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on July 19, 2021, 03:38:24 PM »
… још једна допуна…

(10)   данас у “Блицу” на стр. 31 у колумни “стрипологија”, Ивков даје опширан приказ СФ стрипа чији наслов бисмо можда могли превести као “Пробијач снега 2” (а код Ивкова видимо превод “Снеголомац 2” (енгл. Snowpiercer 2) који је изашао у Београду, код издавача “Макондо“ и „Urban Reads“. Изгледа да се у наслову појављује и реч „терминал“.

Знате за филм Пробијач снега? У филму, настало је на свету ново ледено доба, цивилизација је пропала, последњи преживели налазе се у једном великом возу, који има 1001 вагон, и има своју затворену екологију, и вози стално у круг око света по једној преосталој прузи, па, у задњим вагонима има поробљену класу пролетера, а у предњим вагонима класу богатих властодржаца, који пазе да се пролетери не намноже сувише па зато повремено побију известан број њих. Ивков, као прави СФ критичар, признаје да у логици свега тога постоје многобројне рупе, али тачно констатује да концепт јесте интересантан.


7
Vesti iz Fantastike / Pavle Zelic i sad u Politici
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on July 16, 2021, 05:10:53 PM »
... ово је само допуна,
(9)   у “Политици” данас на стр. отприлике 16, рубрика “Синоћ у Београду”, извештај из књижаре “Делфи” у СКЦ-у, са промоције књиге, збирке Павла Зелића са насловом Дум дум. Потписује Ј. Цветковић.


8
Vesti iz Fantastike / Pavle Zelić u Politici
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on July 12, 2021, 04:59:37 PM »
… још две допуне,

(7)   данас у „Блицу“ на стр. 31 Ивков даје приказ романа браће Стругацки Пуж на падини (тј. Голаћ на урвини) и огромне цензуре кроз коју је тај роман пролазио, у ранијим деценијама.

(8)   И, данас у “Политици” на стр. 13 интервју, са великом сликом, где Павле Зелић држи у руци своју књигу Дум дум; у интервјуу он и говори о њој, и о свом раду итд. Потписује Марина Вулићевић.

9
... само допуна,
данас је у „Политици“ изашао, на страници отприлике 16, чланак са веома великим насловом и са одличном великом сликом у колору, о управо завршеном Арт Анима фестивалу у Београду. То изузетно лепо и добро изгледа. Ево тог наслова, и целе ширине те странице.
10
Vesti iz Fantastike / 6 knjiga pomenuto u Danasu
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on July 04, 2021, 11:12:14 AM »
Цењени    ,

(1)   у јучерашњем (субота, 3. јули 2021) “Блицу“ изашла је, на стр. 53, опширна, лепа и сликом појачана најава за седми Арт Анима фестивал (који почиње данас; јавили смо вам). Потписује Слободан В. Ивков.

Узгред, ако добро памтимо, “шестица” је била године 2019…  а сад ево седмице, у години 2021. То значи да је једна година прескочена, а ви знате зашто…

(2)   А на “Блицовој” стр. 55 имате опширну филмску критику, потписује Деда Милорад, о овогодишњем филму Тихо место 2 (A Quiet Place, Part 2). Цела страница 55 је посвећена томе. Критичар поприлично хвали тај филм, и не крије да је то једноставно наставак првог; нагађа да ће бити снимљен и трећи део. Филм је о инвазији слепих ванземаљаца који ће вас пронаћи и убити ако говорите гласно.

(3)   У јучерашњем “Данасу”, који је и данашњи, на киосцима је (јер је викенд-број), поменуто је чак шест књига фантастике, у уметнутом културном прилогу “Недеља”.

На стр. XI, која је цела посвећена фантастици (!) прво имате, на левој страни, стубац са насловом “Још два Кларкова бисера”, наднаслов “СФ”, потписује К.Ч.Д. Ово је о новим издањима, код нас (код “Чаробне књиге”), Кларкових романа Град и звезде и Рајски водоскоци.

Десно од тога је опширан чланак “Лавкрафт и његови фанови”, наднаслов “две-три књиге”, потписује Драган Стошић (средње слово не знамо), а те три књиге су Лавкрафтијана, Некрономикон 2,

и нови роман Бобана Кнежевића Паганин, за који се каже да је “рађен ( … ) као омаж Лавкрафтовој прози. Тачније, као недвосмислено ауторово ‘трагање’ за оставштином Хауарда Ф. Лавкрафта”.

Најзад, на “Данасовој” стр. XIII, имате у десном ступцу кратак приказ управо изашле (код “Лагуне”) збирке прича Павла Зелића Дум дум. Наслов чланка гласи “Уплашити и разнежити читаоце”, наднаслов гласи “18 прича”, потписује К.Л.Д. На основу чланка стичемо утисак да су то већином приче хорора и фантазије, али да би ту могла бити и понека СФ прича. Цитирају се Зелићеве речи да ова збирка “кроз 18 прича представља рекапитулацију моје књижевне каријере од исто толико година” што би значило да је његова књижевна каријера цела у овом, 21. веку, није почела у двадесетом.


Pages: [1] 2 3 ... 10