Romani u 2019

Romani u 2019

 • 4 Replies
 • 96 Views
*

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • Administrator
 • Full Member
 • *****
 • 248
 • Nemojte
Romani u 2019
« on: June 27, 2019, 07:38:37 PM »
Ajde ajde, znate da ih ima  :P

*

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • Administrator
 • Full Member
 • *****
 • 248
 • Nemojte
Zoran Ćirić - Lanac slobode (Dereta, 2019)
« Reply #1 on: June 27, 2019, 07:40:23 PM »
 [ You are not allowed to view attachments ]

Izdavač: Dereta
Godina izdanja: 2019
Br. str.: 381
Povez: broš
Format: 21 cm
Pismo: latinica
ISBN: 978-86-6457-253-8

Opis:
Nakon izvršene kopnene invazije i kapitulacije bombarderske 1999, Beograd se na referendumu otcepio od okupirane Srbije. Podeljen na administrativne zone i premrežen zapadnim agenturama i gerilskim podzemljem, Nišvil postaje nova prestonica Administracije za Donji Balkan, Glavnog Federalnog Ureda, kao i novouspostavljene Unionističke vlade Srbije. U zastrašujućoj postapokaliptičnoj atmosferi, grad je ispresecan električnim žičanim ogradama, njegovim ulicama šetaju vojnici i plaćenici iz celog sveta, mnogi od njih su na drogama, i sami zahvaćeni sveopštim haosom u kojem vladaju užasavajuća otupelost i sivilo. Teška se senka straha nadvila nad gradom: ubijen je Sotir, potajni gospodar nove prestonice. Ko će vladati Nišvilom nakon njegove smrti? Sve grupe u gradu spremne su za rat: Federalci i Mondisti; Urgovci i Amosi; Administracija i Federalni Ured... a i „Vitezovi” su nestrpljivi da saznaju ko im je novi vođa. Jedan događaj uteruje strah u kosti svim glavešinama: vratio se Jordan, Sotirov najbliži prijatelj. Obojica su bili pripadnici Tajne policije nekadašnje države. Ratovali su zajedno, „čuvali red” i pre i posle rata. Ali niko ne zna za njihov zavet da će osvetiti jedan drugog ako neko od njih dvojice nastrada od tuđe ruke.

https://dereta.rs/7bff1740-4408-47c1-a409-83d5eb1832ab/Lanac-slobode.aspx#.XRT-547VLAW

*

angel011

 • Full Member
 • ***
 • 228
Branislav Janković - Gvozdeni oblaci (Laguna, 2019)
« Reply #2 on: July 03, 2019, 10:37:55 PM »


Izdavač: Laguna
Format: 13x20 cm
Broj strana: 320
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
23. mart 2019.
ISBN: 978-86-521-3222-5

Nove hronike Jevrema Utvića, raspopa i istražitelja.

Neko ubija žene u haremu Zekerija-paše, jednog od zapovednika Niša. Pošto ne može da sam pronađe ubicu, paša traži pomoć od Uzun-age, svog najvećeg neprijatelja, da pronađe i dovede raspopa Jevrema Utvića, razvratnika i bivšeg ubicu, pripadnika Obrenovićeve tajne policije.

Iako mu je glava ucenjena zbog učešća u Milojevoj buni, Jevrem se odaziva pozivu, ali ni njegovo prisustvo na pašinom dvoru ne sprečava nova ubistva. Postaje svestan da zločini nisu puka i nasumična smaknuća i da tragovi vode do grčkih fanariota, Srbije, Stambola i... jedne žene – Bulut-hanume, glavne žene Zekerija-paše.

U lagumima ispod pašinih dvorova raspop pronalazi tajne koje će baciti senku sumnje na svakog u istrazi.

Ali ko je ubica?

Besomučna potraga vodi čitaoca od ciganskih šatri do turskih zindana, od spaljenih srpskih sela do niških džamija, od izdaja do večnih prijateljstava, od senki do sunca.

I do jedne ljubavi zbog koje se paša i aga nikada neće pomiriti.

https://www.laguna.rs/n4225_knjiga_gvozdeni_oblaci_laguna.html

(Na sajtu izdavača su kao kategorije navedeni istorijski romani, trileri, istorijski trileri, fantastiku izbegavaju da pomenu, a to što glavni lik priča s mrtvima (ne priviđa mu se, nije lud, nije sanjao, nije pod uticajem supstanci...), to ništa, valjda spada u našu istoriju.  :P )

*

angel011

 • Full Member
 • ***
 • 228
Darko Tuševljaković - Jegermajster (Arhipelag, 2019)
« Reply #3 on: July 03, 2019, 10:42:52 PM »


Izdavač: Arhipelag
BIBLIOTEKA: Zlatno runo
ŽANR: Roman
FORMAT: 14x21
BROJ STRANA: 176
ISBN:978-86-523-0281-9
POVEZ:Tvrdi

Novi roman Darka Tuševljakovića, dobitnika Evropske nagrade za književnost.
Dva paralelna toka radnje u romanu Jegermajster ukrštaju se i razrešavaju na uzbudljiv način na izolovanom ostrvu koje se od moguće turističke atrakcije pretvara u poprište unutrašnjih borbi junaka romana i najrazličitijih spoljnih izazova kojima oni postaju izloženi.
Iz jedne napete epizode čitalac ide u sledeću prateći tragove koje junaci ostavljaju za sobom dok pokušavaju da odgonetnu priču vlastitog života.
Dok odmor na ostrvu postaje košmar, pojava misterioznog jegermajstera u drugom toku romana podstiče glavnog junaka da traga za odgovorima koji mu neprestano izmiču. To su odgovori koji bi mu pomogli da razume okolnosti i činjenice vlastitog života, okruženje u kome se našao, prirodu sveta u kome živi, dileme koje ga razdiru i progone.
Majstorsko pripovedanje u kome se glavni junak romana i njegova devojka Darija sreću s konačnim razrešenjem dugo potiskivanih svojih pojedinačnih drama i drama svog zajedničkog života.
Između stvarnosti od koje se ne može pobeći i fantazmagorije u kojoj oživljavaju strahovi i sumnje realnog života.
Između unutrašnjih strahova i sveta koji se ne može razumeti i prevazići.

http://www.arhipelag.rs/knjige/jegermajster/

*

angel011

 • Full Member
 • ***
 • 228
HROMI VUK (Gospodari Nava) – Nenad Mitrović (Nova Poetika, 2019)
« Reply #4 on: July 17, 2019, 08:59:30 AM »


Хроми вук је роман алтернативне измаштане прошлости, чија је радња смештена у године с почетка 19. века. Та чињеница испред писца пре и прве написане речи поставља један велики изазов, и он мора одлучити како то историјско доба  најбоље представити, како описати људе тог времена, њихове обичаје, традицију и свакодневицу и најважније, који језик користити као најисправнији, односно најуверљивији…

Увођење историјских личности даје посебан печат овом делу. Хаџи Мустафа-паша, познат као „српска мајка“ сиротиње раје, приказан је као човек који у свом окружењу тражи ред и владавину мира. Уз њега се само накратко, али упечатљиво, појављује Доситеј Обрадовић, који сву симболику романа објашњава из старих књига о легендама Сораба разрешавајући значење тог мистичног хромог вука, који тера страх у кости сељацима у срцу Шумадије када се његов аветни дах помеша са нечастивим силама у хладним и мрачним зимским ноћима…

http://www.novapoetika.com/knjizara/hromi-vuk-gospodari-nava-nenad-mitrovic/