Nagrade

Nagrade

 • 200 Replies
 • 21006 Views
*

dejan

 • Newbie
 • *
 • 24
Re: Nagrade
« Reply #135 on: September 13, 2018, 12:11:29 PM »
HUGO:
Best Novel
The Stone Sky, by N.K. Jemisin (Orbit Books)

Best Novella
All Systems Red, by Martha Wells (Tor.com publishing)

Best Novelette
“The Secret Life of Bots,” by Suzanne Palmer (Clarkesworld, September 2017)

Best Short Story
“Welcome to your Authentic Indian Experience™,” by Rebecca Roanhorse (Apex Magazine, August 2017)

Best Series
World of the Five Gods, by Lois McMaster Bujold (Harper Voyager/Spectrum Literary Agency)

Best Related Work
No Time to Spare: Thinking About What Matters, by Ursula K. Le Guin (Houghton Mifflin Harcourt)

Best Graphic Story
Monstress, Volume 2: The Blood, written by Marjorie M. Liu, illustrated by Sana Takeda (Image Comics)

Best Dramatic Presentation, Long Form
Wonder Woman, screenplay by Allan Heinberg, story by Zack Snyder & Allan Heinberg and Jason Fuchs, directed by Patty Jenkins (Warner Brothers)

Best Dramatic Presentation, Short Form
The Good Place: “The Trolley Problem,” written by Josh Siegal and Dylan Morgan, directed by Dean Holland (NBC)

Best Editor, Short Form
Lynne M. Thomas & Michael Damian Thomas

Best Editor, Long Form
Sheila E. Gilbert

Best Professional Artist
Sana Takeda

Best Semiprozine
Uncanny Magazine, edited by Lynne M. Thomas & Michael Damian Thomas, Michi Trota, and Julia Rios; podcast produced by Erika Ensign and Steven Schapansky

Best Fanzine
File 770, edited by Mike Glyer

Best Fancast
Ditch Diggers, presented by Mur Lafferty and Matt Wallace

Best Fan Writer

Sarah Gailey

Best Fan Artist
Geneva Benton

Award for Best Young Adult Book
Akata Warrior, by Nnedi Okorafor (Viking Books)

John W. Campbell Award for Best New Writer
Rebecca Roanhorse
....barcode never lies
FLA

*

Ghoul

 • Sr. Member
 • ****
 • 492
  • the cult of ghoul
Re: Nagrade
« Reply #136 on: September 13, 2018, 12:24:04 PM »
kolko vidim, ovo se od HUGA pretvorilo u HUGETU, ili HULIJU, ili tako nešto.
98,6% dobitnika = žene! (ako tu računam i muškarce nagrađene za ženocentrične stvari, kao npr. za WONDER WOMAN)

ako ove nagrade oslikavaju realno stanje na terenu (?) onda definitivno živimo u novom ženskom dobu, ili u SF-matrijarhatu!

*

dejan

 • Newbie
 • *
 • 24
Re: Nagrade
« Reply #137 on: September 13, 2018, 01:18:58 PM »
ja sam tragično zaostao sa čitanjem SFa i ne mogu da sudim o kakvoći nagrađenih dela. nadao sam se da će nam libe pomoći...no sa druge strane, već dugo sa gađenjem gledam na političke agende u SF književnosti (bilo 'desne' bilo 'leve'). agenda ne može da 'rodi' dobru književnost, već samo bolje ili lošije napisane pamflete
....barcode never lies
FLA

*

Lidija

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • 1.212
Re: Nagrade
« Reply #138 on: September 14, 2018, 11:54:11 AM »
Pa, slažem se ako pod političkim agendama smatraš ideološke, dakle kratkoročne, da ne kažem dnevnopolitičke agende, ali ne slažem se ako su te agende globalne i egzistencijalne; ovo prvo je redovito fokus izvesnih grupacija, da ne kažem sad ‘interesnih sfera’, dok je ovo potonje maltene večito i suštinsko, pa se po svojoj prirodi razmatra na nivou platforme celokupnog čovečanstva. Dakle, to su ona standardna pitanja tipa ko smo, gde smo, zašto smo, i gde sve to zapravo ide, zajedno sa nama samima. U tom smislu, SF maltene podrazumeva ovaj potonji angažman, dok se prvog gnuša (ili bar stremi ka tome), ali eto, tanka je linija razgraničenja kad su angažmani u pitanju, tako da se dosta toga provuče s obe strane grane.

Ali što se Ghoulovog zapažanja tiče, pa, meni je ova berba (ono malo što sam smogla snage da proverim) sasvim populistički generička, i u tom smislu sasvim je svejedno da li su je napisali muškarci ili žene…  mislim da nije u pitanju nikakav matrijahat, nego prosto dominacija osrednjosti.

*

dejan

 • Newbie
 • *
 • 24
Re: Nagrade
« Reply #139 on: September 17, 2018, 01:10:32 PM »
ne (s)hvatam baš zašto pominješ globalne/egzistencijalne agende u ovom kontekstu, pošto ih ja nikako ne mogu svrstati u političke (koje sam pomenuo). tj za svojih 45+ godina života nisam se susreo sa političkom agendom koja se istinski (tj. u posledici svog delovanja) bavila pitanjima koja si navela.
....barcode never lies
FLA

*

Lidija

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • 1.212
Re: Nagrade
« Reply #140 on: September 17, 2018, 02:24:15 PM »
Pa, sad se postavlja pitanje da li ti prihvataš da je svetonazor također neka vrst političke agende… u smislu da svetonazor suvereno upravlja našim svakodnevnim životom. A SF nudi specifičan svetonazor, i prilično ga uspešno sprovodi u pop-kulturni život preko svojih autora, a time posredno i nas čitalaca (mada priznajem da je to u daleko manjoj meri vidljivo, no ipak nije zanemarivo).

Mislim da SF jeste iznedrio i odnegovao velike savremene društvenjačke platforme, i to upravo preko svog svetonazora – platforme uglavnom materijalističke, logičke, transhumanističke… kad bi malko podrobnije sagledali 20ti vek u žanru, videli bi tamo mnoge revolucionarne fenomene, od feminizma pa nadalje, kako prevazilaze okvire geta subkulture i prelivaju se u maticu. Sve je to našlo oazu upravo u SFu, odatle dominiralo pop-kulturom, a i današnji SF također ima ogromnog udela u formiranju svetonazora sa fokusom na ekologiju, filozofiju i generalno transhumanističku etiku…

Ali da, ako insistiraš da premeravamo striktno opipljive posledice njihovog delovanja, onda jeste, u pravu si, ne tvrdim da su očigledne ili lako merljive,  više su posredne, da tako kažem.

*

dejan

 • Newbie
 • *
 • 24
Re: Nagrade
« Reply #141 on: September 18, 2018, 10:44:06 AM »
pa ni uz najbolju volju i želju ne mogu prihvatiti da je svetonazor vrsta političke agende, najdalje što mogu ići a da mi to 'drži vodu' je da političke agende u nekoj meri učestvuju u ukupnom svetonazoru, ni manje ni više od, recimo naučne ili religiozne paradigme posmatranog pojedinca
no apsolutno se slažemo oko uticaja SFa i njegove revolucionarnosti i naprednosti u odnosu na mnoge druge stvaralačke discipline (da ne kažem umetnosti)...tj. SF je između ostalog, kako ja vidim, uspešno iskazao svoj (decenijama osporavani) umetnički potencijal i društveni uticaj, upravo neposredno (ili posredno) proširujući granice (i paradigme) društva (u pravcu - bilo novih do tada nepostojećih društvenih pojava, ili onih koje su već postojale u društvu a bile su na neki način osporavane ili marginalizovane) ili kritikujući pojave (moderne ili tradicionalne) koje su u svojim posledicama društveno štetne. time je SF zadužio čovečanstvo više od mnogih humanističkih disciplina (naravno, kako ja vidim :) )
....barcode never lies
FLA

*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 633
Re: Nagrade
« Reply #142 on: September 18, 2018, 04:06:35 PM »
Јесте. Цењени дејане, то је тако.
То можемо рећи за СФ са друштвеном тематиком. Али и други под-жанрови СФ, рецимо, о пловидби кроз свемир, или, кроз време, о јачању улоге компјутера и робота, итд, па чак и о кретању према Богу (ако тако схватимо финале филма Одисеја 2001) такође су проширили духовне хоризонте неколико милијарди људи.


*

Lidija

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • 1.212
Re: Nagrade
« Reply #143 on: September 18, 2018, 04:18:05 PM »
@dejan: da preciziram, u svrhe potpunijeg razumevanja: mislila sam na samu aktivnost kreiranja, sofisticiranja i, što da ne, samog očuvanja svetonazora. To svakako smatram političkom agendom, čak i kad se radi o naporu pojedinca, jer iskreno priznajem da je upravo ta aktivnost možda najteža, ili svakako najzahtevnija aktivnost koju sam ikad u životu preduzela. I reč je o konstantnom naporu da se ta struktura održi, adaptira, a otud i konzistentno premerava. Da nije tog napora, ja bih verovatno skliznula u konformizam deljenja svetonazora koji dominira okolišem u kom obitavam, a verovatno bih - o užasa - završila i u striktno konzervativnom, u kakav sam rođena, pa mi se otud njegovi recidivi i dandanas čine najudobnijima za obitavanje.

Da li taj napor smatram za političku agendu? svakako da, makar iz razloga što nije niti intuituvan niti udoban, nego je zapravo rezultat svesnih odluka, koje su pak rezultat mog uvažavanja činjenice da niko od nas nije ostrvo pa nisam ni ja, te otud i postoje parametri koji u račun uzimaju i ljude sa kojima delim život i okolinu. Postoji bukvalno mali milion životnih provokacija koje prolaze moje vrednovanje svakog dana, i u ogromnom broju slučajeva, to vrednovanje bi instinktivno rezultuvalo mojim odbijanjem, a ponekad i otvorenim gnušanjem, ali eto, takva reakcija bi donela meni možda nekakav sitan odušak, ali drugima daleko veći konkretan manjak, pa se otud i duž te linije donose neke moje odluke. A te odluke, u svom zbiru, jesu i produkt i gradivni materijal mog svetonazora. 

A ako taj pojedinačni poduhvat sagledam kroz prizmu zajednice, mehanizam je potpuno isti: ima mnogo toga što nam se lično ne dopada, i bez čega mi lako možemo, ali ima u zajednici i dosta ljudi kojima upravo to treba, iz ovog, onog ili trećeg razloga. I ako je finalni zbir isplativ, ako ti ustupci nama nisu na štetu a drugima jesu na korist, onda, zašto da ne? Planeta pripada jednako svima, a život je singularno kratak da bi se vaskolika mizerija hotimično uvećavala.

A sama ta procena - šta jeste vredno kompromisa a šta nije - ona je suštinski politička, to u primarnom i najzdravijem značenju te reči. I iznalaženje tog balansa između onog što nam treba i onog što možemo i smemo, to jeste primarno intelektualna odluka, ili bi bar trebalo da bude: emocije tu po pravilu budu od slabe vajde. Otud, potrebna je agenda - ili karakterna konstrukcija, ako ti je draže - koju ćemo moći da sledimo i kad nam je instinktivni poriv glatko protiv toga (jer najčešće će i biti, čovek je sujetna i posesivna zver).

Otud, da, svetonazor se uspostavlja i sofisticira i održava upravo takvom agendom. A agenda se bira. A velik deo tog biranja dolazi nam i kroz pop kulturne sadržaje, jer bože moj, nije ceo život samo za rad i učenje, bitna je tu i zabava.  :)

*

dejan

 • Newbie
 • *
 • 24
Re: Nagrade
« Reply #144 on: September 19, 2018, 02:53:31 PM »
razumem te i slažemo se libe (fali smajli sa kriglama!)

....barcode never lies
FLA

*

Lidija

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • 1.212
Re: Nagrade
« Reply #145 on: September 21, 2018, 07:45:45 AM »
Nego, u paraleli koja daje malo više plastičnosti fenomenu, ovogodišnjim kontroverznim Man Booker užim izborom također dominiraju ženski autori.

(Ali ne, nije zbog toga izbor kontroverzan, nego zbog neobjašnjivog izostanka nekih očiglednih favorita iz šireg izbora…  )


Man Booker Prize shortlist: Female authors dominate the prestigious book awards


Female authors dominate this year’s Man Booker prize  shortlist.

Works by Anna Burns, Esi Edugyan, Daisy Johnson, and Rachel Kushner cover subjects ranging from an 11-year-old escaping slavery on a sugar plantation to an unflinching look at prison life for poor women in America.

Johnson, 27, has become the youngest author to ever make the shortlist, beating by a few months the record from Eleanor Catton, who was also 27, in 2013. Catton went on to win the prize.

Richard Powers and Robin Robertson complete the list with their novels The Overstory and The Long Take, respectively.

“All of our six finalists are miracles of stylistic invention,” chair of the judges, Kwame Anthony Appiah, said. “In each of them the language takes centre stage. And yet in every other respect they are remarkably diverse, exploring a multitude of subjects ranging across space and time. From Ireland to California, in Barbados and the Arctic, they inhabit worlds that not everyone will have been to, but which we can all be enriched by getting to know. Each one explores the anatomy of pain – among the incarcerated and on a slave plantation, in a society fractured by sectarian violence, and even in the natural world. But there are also, in each of them, moments of hope.”

Writers of all nationalities are eligible for the prize, the criteria being that their work is in English and published in the UK and Ireland. This year’s shortlist is made up of three authors from the UK, two from the US, and one from Canada.

Edugyan is the only author this year to have been previously shortlisted – for Half-Blood Blues in 2011. This year she won over the judges with Washington Black, which tells the story of a bright young man who breaks free from the chains of slavery but struggles to make a name for himself in a world that’s set against him.

Johnson’s Everything Under details the struggles of a young woman who was abandoned by her mother at the age of 16. Kushner’s book The Mars Rooms is the gritty tale of a former lap-dancer serving two life sentences in an women’s jail in the US, while Burns’s Milkman is set in Northern Ireland during the Troubles.

Powers’ The Overstory has been described by the judges as ”the eco-epic of the year” and looks at nine strangers who are brought together to save the last few acres of virgin forest standing in North America. The Long Take, by Robertson, concerns a D-Day veteran living with post-traumatic stress disorder.

Each author who made the shortlist will receive £2,500 and a specially bound version of their book. The eventual winner, who will take home £50,000, will be announced on the 16 October in London’s Guildhall.


The 2018 Man Booker Prize shortlist in full
Author (nationality) – Title (imprint)

Anna Burns (UK) – Milkman (Faber & Faber)

Esi Edugyan (Canada) – Washington Black (Serpent’s Tail)

Daisy Johnson (UK) – Everything Under (Jonathan Cape)

Rachel Kushner (USA) – The Mars Room (Jonathan Cape)

Richard Powers (USA) – The Overstory (William Heinemann)

Robin Robertson (UK) – The Long Take (Picador)

*

Lidija

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • 1.212
Re: Nagrade
« Reply #146 on: September 21, 2018, 07:50:33 AM »
Retro Hugo Awards 2018Where and When: Worldcon 76, San Jose, CA : August 16, 2018
Eligibility Year: 1942
Associated With: Hugo Awards


Novel
Winner: “Beyond This Horizon”, Robert A. Heinlein (Astounding Science Fiction Apr,May 1942) (as by Anson MacDonald)
Darkness and the Light, Olaf Stapledon (Methuen/S.J.R. Saunders)
“Donovan's Brain”, Curt Siodmak (Black Mask Sep,Oct,Nov 1942)
Islandia, Austin Tappan Wright (Farrar & Rinehart)
“Second Stage Lensman”, E. E. "Doc" Smith (Astounding Science Fiction Nov,Dec 1941 - Jan,Feb 1942)
The Uninvited, Dorothy Macardle (Doubleday; Doran/S.J.R. Saunders)


Novella
Winner: “Waldo”, Robert A. Heinlein (Astounding Science Fiction Aug 1942) (as by Anson MacDonald)
“Asylum”, A. E. van Vogt (Astounding Science Fiction May 1942)
“The Compleat Werewolf”, Anthony Boucher (Unknown Worlds Apr 1942)
“Hell Is Forever”, Alfred Bester (Unknown Worlds Aug 1942)
“Nerves”, Lester del Rey (Astounding Science Fiction Sep 1942)
“The Unpleasant Profession of Jonathan Hoag”, Robert A. Heinlein (Unknown Worlds Oct 1942) (as by John Riverside)


Novelette
Winner: “Foundation”, Isaac Asimov (Astounding Science Fiction May 1942)
“Bridle and Saddle”, Isaac Asimov (Astounding Science Fiction Jun 1942)
“Goldfish Bowl”, Robert A. Heinlein (Astounding Science Fiction Mar 1942) (as by Anson MacDonald)
“The Star Mouse”, Fredric Brown (Planet Stories Spr 1942)
“There Shall Be Darkness”, C. L. Moore (Astounding Science Fiction Feb 1942)
“The Weapon Shop”, A. E. van Vogt (Astounding Science Fiction Dec 1942)


Short Story
Winner: “The Twonky”, C. L. Moore & Henry Kuttner (Astounding Science Fiction Sep 1942) (as by Lewis Padgett)
“Etaoin Shrdlu”, Fredric Brown (Unknown Worlds Feb 1942)
“Mimic”, Donald A. Wollheim (Astonishing Stories Dec 1942) (as by Martin Pearson)
“Proof”, Hal Clement (Astounding Science Fiction Jun 1942)
“Runaround”, Isaac Asimov (Astounding Science Fiction Mar 1942)
“The Sunken Land”, Fritz Leiber (Unknown Worlds Feb 1942)


Dramatic Presentation
Winner: Bambi (written by Perce Pearce, Larry Morey, et al., directed by David D. Hand et al. (Walt Disney Productions))
Cat People (written by DeWitt Bodeen, directed by Jacques Tourneur (RKO Radio Pictures, Inc.))
The Ghost of Frankenstein (written by W. Scott Darling, directed by Erle C. Kenton (Universal Pictures))
I Married a Witch (written by Robert Pirosh and Marc Connelly, directed by René Clair (Cinema Guild Productions / Paramount Pictures))
Invisible Agent (written by Curtis Siodmak, directed by Edwin L. Marin (Frank Lloyd Productions / Universal Pictures))
Rudyard Kipling's Jungle Book (written by Laurence Stallings, directed by Zoltan Korda (Alexander Korda Films, Inc. / United Artists))


Editor
Winner: John W. Campbell
Oscar J. Friend
Dorothy McIlwraith
Raymond A. Palmer
Malcolm Reiss
Donald A. Wollheim


Professional Artist
Winner: Virgil Finlay
Hannes Bok
Margaret Brundage
Edd Cartier
Harold W. McCauley
Hubert Rogers


Fanzine
Winner: Le Zombie, Arthur Wilson "Bob" Tucker
Futurian War Digest, J. Michael Rosenblum
Inspiration, Lynn Bridges
The Phantagraph, Donald A. Wollheim
Spaceways, Harry Jr. Warner
Voice of the Imagi-Nation, Forrest J Ackerman & Morojo


Fan Writer
Winner: Forrest J Ackerman
Jack Speer
Arthur Wilson "Bob" Tucker
Harry Jr. Warner
Art Widner
Donald A. Wollheim

*

Lidija

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • 1.212
Re: Nagrade
« Reply #147 on: September 21, 2018, 07:51:44 AM »
Sidewise Awards 2018


Long Form
Winner: Once There Was A Way, Bryce Zabel (Diversion)
All Our Wrong Todays, Elan Mastai (Dutton)
The Berlin Project, Gregory Benford (Saga)
The Clash of Eagles Trilogy: Clash of Eagles, Eagle in Exile, Eagle and Empire, Alan Smale (Del Rey)
A Time of Need, Brent Harris (Insomnia)


Short Form
Winner: “Zigeuner”, Harry Turtledove (Asimov's Sep/Oct 2017)
“N'oublions Jamais”, Tom Anderson & Bruno Lombardi (Altered Europa)
“Sun River”, Nisi Shawl (Clockwork Cairo: Steampunk Tales from Egypt)
“The Twenty Year Reich”, Dave D'Allessio (Altered Europa)

*

Lidija

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • 1.212
Re: Nagrade
« Reply #148 on: October 01, 2018, 10:38:57 AM »
  WSFA Small Press Award for Short Fiction


WINNER

“The Secret Life of Bots,” by Suzanne Palmer, published in Clarkesworld Magazine, ed. by Neil Clarke and Sean Wallace, (September 2017).


The other finalists for the award this year were:

“A Vague Inclination to Please,” by Brandon Daubs in All Hail Our Robot Conquerers!, ed. by Patricia Bray & Joshua Palmatier, published by Zombies Need Brains LLC, (September 2017);

“The Cat of Five Virtues,” by Richard Parks in Tales of the Sunrise Lands: Anthology of Fantasy Japan, ed. by David Stokes, published by Guardbridge Books (July 2017);

“Floaters Can’t Float,” by Pip Coen, published in Compelling Science Fiction, ed. by Joe Stech and Emily Goodin, (March 2017);

“Oba Oyinbo,” by Jonathan Edelstein, published in Orson Scott Card’s Intergalactic Medicine Show, ed. by Scott Roberts, (October 2017);

“The Oracle and the Warlord,” by Karina Sumner-Smith in The Sum of Us: Tales of the Bonded and Bound, ed. by Lucas K. Law & Susan Forest, published by Laksa Media, (September 2017);

“Probably Still the Chosen One,” by Kelly Barnhill, published in Lightspeed Magazine, ed. by John Joseph Adams, (February 2017);

“Through Milkweed and Gloom,” by Wendy Nikel in Submerged, ed. by S.C. Butler & Joshua Palmatier, published by Zombies Need Brains LLC, (September 2017).

*

angel011

 • Sr. Member
 • ****
 • 261
Re: Nagrade
« Reply #149 on: October 01, 2018, 08:32:12 PM »
The Secret Life of Bots je slaaatka...  :)