Moj prikaz :
Volim čitati zbirke priča, posebno zbirke priče različitih autora i to tematske, jer je veoma zanimljivo videti kako različiti pisci vide jednu temu. U ovoj zbirci srećom tema je vrlo široko postavljena, Homolje i Zvižd su nepresušni izvor inspiracije, tako da su autori imali priliku da se baš razmahnu.
I žanrovski, i stilski i sadržajno ima tu svega-bajke, horora, epske fantastike, naučne fantastike, mitskog i urbanog, lokalnog i univerzalnog, društvenog kolektivnog, i pojedinačnog. Defiluju brojni i emotivni i grubi likovi ali i bića s ,,one strane''-vile, veštice, vampiri, osenje, talasoni, patuljci,
slovenski bogovi i vlaška magijska stvorenja. Za svačiji ukus.
Sve priče imaju svoju vrednost, i svi autori u zbirci su dali značajan doprinos, teško je odrediti najbolje tu je već stvae ličnog ukusa, ali po lepoti stila , dubini slojeva priče, karakterizaciji likova i radnji, izdvojio bih priče Vladislave Vojnović ( izuzetno lepo napisana, topla, emotivna priča uz puno humora ), Ivane Dimić ( bajkovito, prelepo ), Jovane Dišić ( veoma emotivna priča o izboru, otići ili ostati ),
Branke Selaković ( tečan stil ) , Nataše Milić ( u svom prepoznatljivom maniru porodične i društvene odnose posmatra kroz prizmu fantastike ) , Mire Satarić / veoma suptilno ), Ota Oltvanjija ( odličan preokret i tempo priče ) i Darka Tuševljakovića ( odlično osmišljeno).
Čast mi je da sam i sam učestvovao u ovom projektu. Nastojao sam da budem što originalniji i da svojom pričom spojim drevno i moderno, i zavirim u tračak futura, a da se pritom ne izgubi predstavljanje mistike i drevnosti Homolja. Nadam se da sam uspeo.
Do sledećeg čitanja! Nadam se da će se tradicija nastaviti, i da ćemo iduće godine
čitati nove čuvare nasleđa Homolja i Zvižda.
Knjiga će uskoro u knjižare, i preporučujem je za čitanje.
Inače knjiga se može nabaviti u Delfiju, Laguninim knjižarama
video sam je i u Novom Sadu, na odeljku sa domaćom fantastikom,
dole u ,,podrumu'' Lagune, kako ja zovem deo gde su smestili i
domaću i stranu fantastiku.