Priče u 2017

Priče u 2017

  • 31 Replies
  • 517 Views
*

Lidija

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • 949
Re: Priče u 2017
« Reply #30 on: December 19, 2017, 05:44:08 AM »
Da, to sa smernicama koje NIN praktikuje jeste veoma elegantno rešenje. Naravno, stimulisano je popriličnim benefitom, veoma opipljivim, kojem LK ne bi mogao da parira, no ipak, kao model je veoma ilustrativan.

E sad, što se novčanog dela nagrade tiče... moram da priznam kako gajim averziju ka simboličnim novčanim nagradama, čak i smatram da su štetne u neku ruku. Po meni, novčani deo nagrade ima za cilj da stimuliše produkciju, ne samo autora dobitnika nego i industrije koja stoji neposredno iza njegovog nagrađenog dela, a simbolična svota novca to naprosto ne može da uradi, nego (po meni, naravno) joj je više cilj da time samu sebe promoviše i samoj sebi afirmiše (po meni, isto tako simbolični) kredibilitet. Otud, da, imam silne averzije ka simboličnim svotama novca. A kad za pravu i istinsku novčanu nagradu nema fonda, pa, onda je bolje ne imati ga uopšte. Verujem da je LK nagrada svakom laureatu do sada dosta značila i bez te komponente, tako da to i ne vidim kao bog zna kakav problem.

Ali propozicije koje regulišu pristup jesu bitne, i slažem se sa Vama da bi bilo poželjno i nekakvo unutaržanrovsko razgraničenje, recimo kategorije po uzorima na tradicionalne žanrovske nagrade. Naravno, to samo pod uslovom da sve to bude održivo u praksi, jer ipak se tu govori o volunterskom poduhvatu, pa treba imati u vidu i user friendly pristup koji bi žircima maksimalno olakšao zadatak. (A da i ne pominjem sad ultrateški zadatak samog prepoznavanja žanrova i konsenzusa oko makar i najglavnijih smernica koje bi trebalo da definišu te žanrovske kategorije... Sizifov posao, možda je bolje i ne laćati ga se uopšte.)

U svakom slučaju, rešenja ima, i to podosta, potrebno je samo prikloniti se najpraktičnijem. I, najpre ga prepoznati, naravno. :)

*

Anomander Rejk

  • Newbie
  • *
  • 22
  • Strah je ubica uma.
Re: Priče u 2017
« Reply #31 on: December 23, 2017, 10:31:55 AM »
Priče u 2017

samostalne zbirke
antologije
časopisi
fanzini?

zasad samo štampana izdanja ulaze formalno u izbor, ali stavite i web i e izdanja... treba znati
Tako je kad ne čitam uvodni post, pa stavim gde ne treba  8)
Evo ovde onda, šesta po redu e-zbirka novogodišnjih horor priča
,,Nešto diše u mojoj torti''. Malo ,,tanja'' nego inače, četvoro redovnih autora
+troje sa konkursa, sedam priča oko sto strana.
http://bit.ly/Torta2017