Хвала на информацији, цењена Славо.
Цењени др Гул, колико ја памтим (а успомена је прилично избледела), и колико налазимо у Бобановом чланку, Николић је (те давне године) доста неодређено, генерално тврдио да код српског фандома, фанова, издаваштва, итд, практично ништа не ваља.
Е сад.
(1) као што каже Слава, ево потврђујемо: успешно се спустио на Марс, није се разлупао, амбициозни амерички ровер чије име се на енглеском изговара отприлике “персивиаранс” (енгл. Perseverance) због чега су му неки дали надимак “Перси”.
Слетео је ноћас око 22 ч, гледао сам како се радују у контролној сали кад је стигла прва слика околног терена. Црно-бела, и мутна од прашине узвитлане са тла.
У том роверу је, причвршћена на једном месту, и плочица у коју је урезано, веома ситно, име вашег скромног АБН-а, а и јако велики број других имена.
Дакле АБН-ово име је сад на Марсу, у кратеру који се зове “Језеро”, па, ето… барем неко од нас је барем на тај начин стигао на другу планету, добацио до тамо.
(2) У “Данасу” је у среду, 17. фебруар 2021, на последњој страни, па на дну, у рубрици “Читам, слушам, гледам”, Горан М. Скробоња рекао: “Читам углавном оно што преводим”.
То није тако редак случај, то се дешава преводиоцима.
(3) Данас је у “Политици” на стр. 12, у рубрици “Култура” па у чланку о стрипу “Вековници”, поменут Слободан В. Ивков, цитирамо, “један од најеминентнијих домаћих стрип теоретичара и састављач годишње листе најбољих стрипова недељника НИН”.
(4) Данашњи “Политикин забавник” има на насловној страни, са додатим насловом “Да ли смо сами?”, ону познату илустрацију, где је ванземаљац ухапшен (ту су полицајци) јер је својим летећим тањиром направио судар са санкама и ирвасима Деда Мраза, срушио их.
Жанровски то је микс фантазије и СФ, и фантазија ту преовлађује.
Ванземаљац је без одеће, да би се видело да његова анатомија није људска; то је не-паметан, али јако чест поступак, у десетинама ако не и стотинама СФ филмова, стрипова, илустрација…
Унутра је, у ПЗАБ, и чланак, непотписан, на стр. 14-15 (али без пагинације), са шест великих комично нацртаних летећих тањира, и са укратко препричаних седам прича (без доказа) о слетањима НЛО, ванземаљским отмицама, итд.
Овај број ПЗАБ има не СФ, него фантазијску причу, на стр. 58-59: италијански аутор Дино Буцати, “Свеци”, комично приказан светац који станује у својој колиби на небу; други свеци добијају писма од људи са Земље, а он не.
(5) Добра историја српске СФ, која би имала и академски углед, требало би да садржи и биографије писаца и других истакнутих личности. Део тога је, и да се (у будућности) зна кад је ко рођен и – кад је умро. Ја схватам да је то непопуларно и непријатно, али, али, изгледа да чак ни за поједине истакнуте ауторе из 1980-тих година ми данас не знамо где су, шта раде, и да ли су уопште живи! Него: нестао са радара! већ “много, дугих” година! породица није ни знала да треба да обавести неке, тамо негде, историчаре књижевности! и није обавестила никога!
Е, па, тако се не постиже академска респектабилност.
Ја сам се у раду на историји српске СФ суочио с тиме, не бих да прозивам имена, али, за већ двојицу истакнутих аутора не знам шта је било с њима.
Требало би да имамо неку институцију где би се прикупљале биографије (и библиографије ! ! !) наших СФ писаца, и биографије истакнутих фанова.