Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku

Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku

 • 1093 Replies
 • 95341 Views
*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 720
uspeh astronomkinje; kiberpank prop’o?
« Reply #1080 on: December 21, 2020, 12:36:49 AM »
Цењени   ,

(1)   Наша астрономкиња Наташа Тодоровић (средње слово не знамо), у сарадњи са двојицом америчких астронома, постигла је аутентично, право научно откриће, па је чланак о томе изашао у једном научном часопису а откриће је запажено и у светској широј јавности, и поздрављено у медијима.

(На пример, у “Политици” у недељу 20. октобар 2020. на стр. 9, изашао обиман чланак, потписује Димитрије Буквић.)

Наиме, ови астрономи су разматрали гравитациона дејства Сунца, планета, и других тела у Сунчевом систему; искористили су велики број већ постојећих, познатих података о њиховом кретању и међусобним дејствима; обавили су јако велики број израчунавања; и на тај начин дошли до открића, да ту постоје природне оптималне путање којима се вероватно може стизати лакше и брже, па дакле и економичније, са једног места на друго, на пример од једне планете до друге. Ово откриће је у светској и нашој штампи поздрављено мало улепшано, па, и мало више улепшано, као “свемирски ауто-пут”, “галактичка пречица” и слично, али, озбиљно гледано, то јесте откриће које може помоћи да боље планирамо путање наших свемирских сонди итд.

(2)   У “Блицу” је такође у недељу 20. децембра изашао, на стр. 32, потписује Ана Лађаревић, чланак о компјутерској СФ игрици “Киберпанк 2077” у коју је наводно уложен огроман рад током неколико година, и утрошено на десетине милиона долара (!), и у којој је ангажован као лик и глумац Кијану Ривс, али је ипак претрпела велики неуспех, јер има грешке, багове, а на слабијим конзолама крахира, не ради, итд. Наслов чланка гласи “Фијаско године”. Па, сад покушавају да је закрпе… толика инвестиција не напушта се лако.

Ето, а ми проведосмо године разматрајући киберпанк, имали смо и своје писце киберпанка (С. Тиркли, а ви знате ко је то), па сад – фијаско године?

(3)   До нас је дошло да наводно неки појединци сматрају да на Гуд-ридсу (Goodreads) има лажних похвала, које издавачи намештају, мноштво похвала, за сваку своју нову књигу?


*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 720
i, 4 dopunе danashnjeg
« Reply #1081 on: December 21, 2020, 03:45:00 PM »
... још четири ствари, за данас:

(4)   у данашњем (понедељак, 2020 12 21) “Блицу”, на стр. 30, у колумни “Фантастикологија” (хмм… запитајте се… јесте ли ви добар фантастиколог?),
Слободан В. Ивков даје приказ књиге, која је код нас изашла 2019. године код “Чаробне књиге”: Аркадиј и Борис Стругацки, Понедељак почиње у суботу. То је хумористички фантази роман са СФ елементима. Књига је штампана латиницом али у наслову једна реч је ћирилицом, баш намерно, овако:

Ponedeljak počinje u суботу

(5)   Такође у “Блицу” читамо, на стр. 35, да је наша суграђанка, Ана Лакић из Пожаревца, трећа на свету у једној компјутерској игрици која се зове “Фантази фудбал Премијер лиге” (fantasy association football) или тако некако. Па, честитамо! Неко наш је трећи на свету у једној фантазијској игрици. Одлично.

Има о тој игри на:


https://en.wikipedia.org/wiki/Fantasy_football_(association)

(6)   Сад овај корона вирус мутира, наводно у Енглеској, па се свет плаши и тог мутанта! Ето, мутант напада. Тако светска јавност постепено учи терминологију научне фантастике… е па још само ванземаљци фале! заиста!...

Ако живите у Београду, ових дана вероватно барем по једанпут дневно зачујете како на улици јауче сирена амбулантних кола: јаооо! јао-ооо! јаоооооо! – превозе неког са тешким симптомима ковида-19, можда.

Али не можете бити сигурни у то. У ратовима и другим великим катастрофама, прво погине истина.

(7)   Сатурн и Јупитер спојени привидно у, малтене, једну звезду, њихова конјункција, што се може на небу видети само по једном у сваких, отприлике, 800 година, е, па, можете то видети око осам сати вечерас, само мало-малчице после заласка сунца, и то на југозападу – где Сунце, баш, и залази – дакле ако није облачно, и ако сте у могућности да лепо видите залазак Сунца вечерас, погледајте (не у Сунце! не у Сунце ! ! ! ) то место мало изнад хоризонта, тамо где је оно зашло, и, требало би да видите тај феномен природе. А ако имате иоле добар двоглед (енгл. binoculars), требало би и да разазнате да је Јупитер изнад, а Сатурн испод, и да опазите и четири највећа Сатурнова “месеца” тј. природна сателита, као светле тачкице поређане у једну линију код њега.

Боље ће видети они који су на некој висини, и нису окружени светлостима великог града, нити димом, а ни прашином… али код нас је зими углавном облачно, па највероватније нећете видети ништа, а следећу шансу имате тек кроз 800 година.*

Ghoul

 • Hero Member
 • *****
 • 503
  • the cult of ghoul
Re: i, 4 dopunе danashnjeg
« Reply #1082 on: December 22, 2020, 06:59:09 PM »
(7)   Сатурн и Јупитер спојени привидно у, малтене, једну звезду, њихова конјункција, што се може на небу видети само по једном у сваких, отприлике, 800 година,
...
а следећу шансу имате тек кроз 800 година.

This event is called a "great conjunction." These occur every 20 years this century as the orbits of Earth, Jupiter, and Saturn periodically align making these two outer planets appear close together in our nighttime sky. Even so, this is the "greatest" great conjunction between Jupiter and Saturn for the next 60 years, with the two planets not appearing this close in the sky until 2080.

https://solarsystem.nasa.gov/whats-up-skywatching-tips-from-nasa/

*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 720
Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Reply #1083 on: December 23, 2020, 05:21:57 PM »
Није лоша примедба, цењени др Гул; Ваша примедба има неких основа. Наиме, те конјункције нису тако ретке, али постоје два додатна елемента која треба узети у обзир, иначе ће вест остати непотпуна. Прво, колико те две планете буду (привидно) близу, на небу. И, друго, да ли су видљиве у такво доба дана кад вас Сунце не омета да гледате. Јер, шта вреди конјункција, ако не можете да је видите јер вам Сунце удара у очи. Овог пута се остварило све најбоље: Јупитер и Сатурн су били (пре два дана) максимално близу, и, Сунце није сметало да их видите одлично. Последњи пут кад се то тако идеално наместило, било је године 1226, дакле, пре скоро 800 година. Е сад на основу тога неки новинари су, изгледа, олако прескочили на закључак да ће се опет све тако идеално наместити и у будућности, сваких 800 година, али, ја то баш и нисам нашао тако категорично формулисано у респектабилним астрономским изворима, дакле, то није добро проверено. У том смислу Ваша критика је оправдана. Хвала на исправци! нисмо знали да се у Вама крије астроном!    :)
Ево једног извора:


https://www.yahoo.com/news/tonight-longest-night-see-meteor-214615753.html

Their conjunction hasn’t come this close since 1226.    …   a once-in-800-years “double planet.”
An alignment, or conjunction, between these two planets happens every 20 years, but the last time they looked this close from Earth’s vantage point was on March 4, 1226.*

Anomander Rejk

 • Full Member
 • ***
 • 100
 • Strah je ubica uma.
Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Reply #1084 on: December 29, 2020, 11:15:29 PM »
Izvinjavam se ako je već bila vest ali nisam video,
čisto da javim u ovom mesecu izašla je Regia Fantastika br.6 , tema ovog broja bila je nedovršena priča E.A. Poa-The lighthouse.
Eto i jedna lepa vest, pohvale za Tiku i ekipu.

*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 720
program LK za januar
« Reply #1085 on: January 02, 2021, 12:07:35 AM »
Хвала на вести, цењени Аномандер. Не, нисмо имали ту вест, само смо овде имали најаву, 26. септембра 2020, да ће та њихова шестица изаћи. Све похвале Тики и Филипу! У оваквим временима, некоме нешто успева!

Е сад.

(1)   “Политикин забавник” бр. 3595, петак 01.01.2021,

стр. 10-13, “Где сте ванземаљци”, какве експедиције се припремају за истраживање планета у следећим годинама, на Венеру, Марс, Енцеладус, Еуропу и Титан. У поднаслову се сензационалистички каже да иду “како би коначно нашли ванземаљце”.

стр. 29-42, стрип “Пакао у Мегалополису” (први део), дакле у том модерном граду будућности. Има СФ елементе. Замислио Данијел Торес, написао Перес Наваро, нацртао Инча Рамон Маркос, превео Срђан Николић.

(2)   Програм Лазе за јануар 2021, али, то ће вероватно све бити он-лајн, електронски, јер тај вирус, тако мали, дивља и напада нас у таласима, а тек треба вакцинисати седам и по милијарди људи, то ће ићи мало теже. Дакле:

4. januar 2021 - Druga sezona serije The Mandalorian i budućnost Ratova zvezda

Prošlo je godinu dana od Uspona Skajvokera, ali rane su i dalje sveže. Međutim, u trenutku kada su matori fanovi pomislili da je krajnje vreme da dignu ruke od ove franšize i zauvek gledaju samo originalnu trilogiju, dva gospodina od ranije poznata publici rešila su da im dokažu da nisu u pravu. Mnogi smatraju da Dejv Filoni i Džon Favro sada na svojim poširokim plećima nose teret cele franšize. The Mandalorian nakon odlične prve sezone, nastavlja u velikom stilu, a šta o tome misle fanovi? Posle velikih trvenja u fandomu oko filmova iz tzv. Diznijeve trilogije, deluje da su Mando i beba Joda uspeli sve da nas pomire. Ali, da li je zaista tako? Kako smo zadovoljni drugom sezonom, šta očekujemo od eventualne sledeće, kao i od niza spin-of serija koje je Dizni takođe najavio? O ovim i još mnogim pitanjima vezanim za budućnost ove legendarne franšize raspravljaju Nikola Silić, Filip Đorđević (HoloNet) i moderatorka Sofija Vuković Petrik.

11. januar 2021 – Promocija zbirke “Knjiga odraza” Miloša Mihailovića

Novo izdanje Autostoperskog vodiča kroz fantastiku je “Knjiga odraza” Miloša Mihailovića. Priče iz ove zbirke već su objavljivane, između ostalog, u raznim regionalnim zbirkama i časopisima, poput Ubika i zbirki izdatih uz konvencije Refestikon, Fantastikon i Marsonikon, kao i na podkastu Priče za svaku noć. Posle romana Zeon i Ereja, ovo mu je prva zbirka priča. O Knjizi odraza razgovaraće autor, književna kritičarka Marijana Jelisavčić i urednica Marija Nenezić. Razgovor vodi Miloš Petrik.

18. januar 2021 – Razgovor o seriji “Raised by Wolves”

Ljudskije od ljudi? Šta se zbiva kada se anđelima uništenja poveri budućnost čovečanstva i gde su granice slobodne volje i kako ju je moguće hakovati. Egzotični krajolici, genocidna oružja, misticizam, ljudsko stanje i militantni ateizam, Odrastao među vukovima ima sve! Moderator: Andrej Ćirić

Fantastična čitaonica #84: “This Is How You Lose the Time War”, Amal El-Mohtar i Maks Gledston

Sad novela, nekad roman, This Is How You Lose the Time War je dobio BSFA za najbolje kraće SF delo, Nebulu za najbolju novelu 2019, Locus 2020, Hugo 2020. takođe u kategoriji najbolja novela, zatim nagradu Pri Aurora za najbolju kratku fantastiku, a bila je i finalista za nagradu Širli Džekson u kategoriji novela. Kao da i to nije bilo dovoljno, bila je u najužem izboru za prvu nagradu Rej Bredberi u svom žanru, koju dodeljuje Los Anđeles Tajms. Priključite nam se na Zoom tribini, termin će biti objavljen naknadno.


*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 720
dopuna, Nekronomikon 2
« Reply #1086 on: January 04, 2021, 04:25:43 PM »
само допуна,
(3)   данас, понедељак 4. јануар 2021, у „Блицу“ на стр. 24, у колумни „Фантастикологија“, Ивков даје обиман приказ хорор (не СФ) књиге Некрономикон 2 која је нешто као колекција можда свих радова Х. Ф. Лавкрафта, и знатног броја разних података и радова о њему, издавач је „Еверест медиа“ (знате, Бобан Кнежевић), Београд, 2020, то је тврдо укоричена књига са 912 страница. Ивков помиње многе компоненте ове књиге, али не помиње и 36 Лавкрафтових сонета, који су ту у тој књизи, препевани на српски, а углавном су хорористични, алегоријски, и метафизички, неки од њих књижевно изненађујуће добри.*

Ghoul

 • Hero Member
 • *****
 • 503
  • the cult of ghoul
Re: dopuna, Nekronomikon 2
« Reply #1087 on: January 07, 2021, 06:50:37 PM »
Некрономикон 2 која је нешто као колекција можда свих радова Х. Ф. Лавкрафта

ne, to NIJE "нешто као колекција можда свих радова Х. Ф. Лавкрафта".

šta to JESTE, piše ovde:
https://cultofghoul.blogspot.com/2020/09/boban-knezevic-ponovo-krade.html

не помиње и 36 Лавкрафтових сонета, који су ту у тој књизи, препевани на српски, а углавном су хорористични, алегоријски, и метафизички, неки од њих књижевно изненађујуће добри.

možda ih ne pominje jer su veoma loši? mislim, prepevi.

*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 720
soneti, i, strip Marvel 1602
« Reply #1088 on: January 11, 2021, 05:46:41 PM »
Цењени др Гул, неки од тих  Лавкрафтових 36 сонета су свакако (на енглеском) добри, а колико су добро или лоше преведени на српски, па – ту би добро дошла конкретна, аргументована књижевна критика, можда и понека назнака како је могло боље да се преведе. Технички, и садржински. Да ли је очувана садржина, форма, лепота, да ли се нешто изгубило у преводу.

Који (српски, или енглески) писац хорора и фантазије је написао 36 сонета… од којих су неки визионарски, алегоријски, метафизички… Постоји један, то је Милан Драшковић – Мајк Драсков, он је објавио знатан број сонета, па и целе сонетне венце, али су они сада тешко доступни – где их можете прочитати? – а осим тога, мој утисак је да јако нагињу сигнализму, а не жанровима које ми овде проучавамо.

(2)   У „Блицу“ данас, 2021 01 11, на стр. 30, Слободан В. Ивков даје приказ стрип-књиге Марвел 1602, у том наслову се мисли изгледа на историју, на годину 1602. Издање „Лагуна“, Београд 2020, текст написао Нил Гејмен, преводилац није наведен. Изгледа да је то СФ о неким од Марвелових супер-хероја, али и неким историјским личностима.


*

Ghoul

 • Hero Member
 • *****
 • 503
  • the cult of ghoul
Re: soneti, i, strip Marvel 1602
« Reply #1089 on: January 12, 2021, 01:07:33 AM »
Цењени др Гул, неки од тих  Лавкрафтових 36 сонета су свакако (на енглеском) добри, а колико су добро или лоше преведени на српски, па – ту би добро дошла конкретна, аргументована књижевна критика, можда и понека назнака како је могло боље да се преведе. Технички, и садржински. Да ли је очувана садржина, форма, лепота, да ли се нешто изгубило у преводу.

biće toga, vrlo uskoro, ne sumnjajte u to.
argumentovano, sa primerima, sa predlozima boljih rešenja itd.

*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 720
marka sa likom Ursule K Le Gvin
« Reply #1090 on: January 17, 2021, 12:08:49 AM »
Цењени   ,

(1)   Сазнајемо на Арт Аними, на:


http://www.art-anima.com/vesti/postanska-markica-sa-likom-ursule-legvin

да се у Америци припрема поштанска марка са ликом Урсуле К. Ле Гвин. Тако ће она бити, на том поштанском терену и аспекту њихове културе, стварно врхунски призната, међу класицима њихове књижевности.

Ликовно решење, са људима који вуку санке кроз пејзаж зиме, изгледа да је дао Донато Ђанкола (Donato Giancola), велики сликар СФ и фантазије.

Напомена, презиме Ле Гвин се пише раздвојено, то су две речи, Ле

Гвин

као што се и на самој марки види. То треба тако и на српском.

(2)   У викенд-броју „Данаса“, за 16. и 17. јануар 2021, у културном додатку „Недеља“, па на стр. XIII, имате кратак приказ (потписује К.Л.Д) СФ романа, који је “недавно” (вероватно 2020) изашао код нас: кинески писац Лију Цисин, Мрачна шума, то је други део трилогије, која је започела романом Проблем три тела. (Liu Cixin, The Dark Forest, 2008) Превео Бојан Тарабић, издавач „Лагуна“. У роману, ратна флота ванземаљаца „незадрживо граби ка Сунчевом систему“.*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 720
Ivkov o romanu Paganin, Bobana Knezhevica
« Reply #1091 on: January 18, 2021, 05:43:22 PM »
(3)   ... само допуна, данас (понедељак 18. јануар 2021) у „Блицу“ на стр. 30, Ивков даје приказ романа Паганин (Београд, издавач „Еверест медиа“, 2020), аутор је Бобан Кнежевић. Роман је у жанру фантазије, не СФ (то је и сам Бобан изричито рекао, на дан 20. мај 2020, па у 17 часова и 46 минута, на свом форуму „Знак сагите“, на:

http://www.znaksagite.com/diskusije/index.php?topic=16949.msg743919;topicseen#msg743919

наиме рекао је да тај роман није СФ него је „мрачна фантазија, хорор на Лавкрафтов начин, наравно различито а оригинално“).


*

Ghoul

 • Hero Member
 • *****
 • 503
  • the cult of ghoul
Re: Ivkov o romanu Paganin, Bobana Knezhevica
« Reply #1092 on: January 22, 2021, 01:13:40 AM »
pекао је да тај роман није СФ него је „мрачна фантазија, хорор на Лавкрафтов начин

rekao, pa porekao.  ::)

a kakav je zapravo taj roman, da li je i kakav horor i kakve veze s lavkraftom ima, detaljno i argumentovano piše ovde:
https://cultofghoul.blogspot.com/2020/12/paganin-boban-knezevic.html

*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 720
umrla Mira Furlan
« Reply #1093 on: January 22, 2021, 05:08:51 PM »
Хвала на информацијама, цењени др Гул.

Данас је прва вест тужна.

(1)   Стижу вести да је, са 65 година старости, умрла хрватска и југословенска глумица Мира Фурлан (1955 - јануар 2021), која је играла у СФ серијама Вавилон 5 (Babylon 5) и Изгубљени (Lost).

На Википедији на српском језику налазимо, на


https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B8%D1%80%D0%B0_%D0%A4%D1%83%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BD

да је снимила и музички албум “Песме из филмова који никад нису снимљени” (Songs From Movies That Have Never Been Made).

(2)   Данас у “Данасу” на стр. 24-25 имате обиман чланак, илустрован са три слике у боји, поводом награде коју је добио пројекат “Гумена душа” (The Rubber Soul Project) који већ око 25 година воде уметник Растко Ћирић и писац Горан М. Скробоња. У чланку, који потписује Уна Милетић, каже се да су добили награду “Глобална музичка награда” (Global Music Awards). Чланак се састоји, знатним својим делом, од интервјуа са њима двојицом, о природи тог пројекта, који се састоји од песама које Битлси нису снимили.

(3)   “Политикин забавник” бр. 3598, петак 22.01.2021,

стр. 21, астрономија, беле рупе

стр. 64, у држави Туркменији (Туркменистану) постоји покрајина Балкан, која излази на Каспијско језеро. То је једна од пет покрајина те државе, најзападнија је, и има преко 130.000 квадратних километара, а становника око пола милиона.
Значи, кад год кажете “балкански…”, питање је на који Балкан мислите.

стр. 67, претпоследња, сентенције о градовима, и, слика, футурски град са много спратова.