Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku

Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku

 • 812 Replies
 • 39997 Views
*

Miodrag Milovanovic

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • 520
Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Reply #810 on: August 27, 2019, 10:34:14 PM »
Ali nije bio tamo. Na tom skupu bili su Lazović i Boban.

*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 530
Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Reply #811 on: September 01, 2019, 12:08:04 PM »
Цењени   ,

(1)  У “Политици” је у среду 28. августа 2019. изашао, у рубрици “Синоћ у Београду”, чланак, са насловом “Од надреализма до научне фантастике”, потписује А. Куртеш, а у чланку се каже да је почела изложба, у галерији “Полет”, уметнички израђених фотографија, које у себи садрже неке мотиве из разних врста фантастике. Уметница се зове Деа Џанковић.

(2)   “Политикин забавник” бр. 3525, петак 30.08.2019,

стр. 1, насловна, о доласку ванземаљаца, нацртано не-баш-за-озбиљно, гомила летећих тањира изнад неког друма где је застао неки камионет у америчком пустом, сунчаном пределу можда рецимо у Невади. Додат велики натпис “та дивна ванземаљска створења”.

стр. 2, Јапанци имају посебну реч, “цундоку” (tsundoku) за нагомилавање непрочитаних књига.  Има о томе на: 


https://en.wikipedia.org/wiki/Tsundoku

стр. 8-9, о гигантском сударачу у ЦЕРН-у, наслов “У тунелу, испод Алпа…”, а ту је и песма Мишел Де Ђенаро (Michelle De Gennaro) “Сударач”, лепо преведена на српски.
Наиме, четири жене запослене у ЦЕРН-у су својевремено основале женску музичку групу “Les Horribles CERN-ettes”, за комичне песме о науци и научницима, има о томе на:


https://en.wikipedia.org/wiki/Les_Horribles_Cernettes

а саму њихову песму “Сударач”, која чак није ни лоша, имате на Ју-тјубу, на:а имају оне и песму “Every Proton of You”, песма је слабија али тај наслов је стварно добар.

стр. 10-13, обиман чланак, наслов “Та дивна ванземаљска створења”, наднаслов “наука без граница”, ту су и слике замишљених ванземаљских бића: биљке које ходају, удружене гигант-биљке од по неколико хектара, биљке авиони, биљке летећи балони (у облику медузе)… Потписује С. Николић. Ово је насловни чланак.

стр. 22-25, о страху, и хорор филмовима, помињу и Дракулу и Франкенштајна. Потписује И. С. Има неколико илустрација, озбиљних и неозбиљних.*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 530
Karl Gustav Jung o letećim tanjirima
« Reply #812 on: September 02, 2019, 02:33:18 PM »
Цењени   ,

у данашњем   “Блицу”, на стр. 22, Ивков даје приказ једне књиге са насловом Летећи тањири , издавач “Атенеум”, Београд, која би могла понеког изненадити, јер је аутор, гле, чувени психолог Карл Густав Јунг (који је умро 1961), е сад на нету кажу да је то само један есеј, а наслов да је знатно дужи:

Flying Saucers: A Modern Myth of Things Seen in the Skies (1958), Carl Gustav Jung

и, хм, колико смо успели да схватимо, Јунг не каже категорично да летећи тањири постоје, али, ни да не постоје, него то оставља као отворено (али, озбиљно) питање, које њега интересује са становишта психологије. Дакле он сасвим озбиљно допушта могућност да ванземаљци стварно постоје. Али, и могућност да не постоје.

У сваком случају интересантно је да једна таква личност има есеј о једној таквој (нашој) теми.

(2)   На истој страници “Блица”, и на следећој (стр. 23) је обиман интервју, саговорник се зове Слободан Нешовић, он је ту представљен као власник компаније “Маском” (Mascom) која се бави, ако сам ја добро схватио, ауторским правима; он каже да многи велики светски дистрибутери одбијају наше филмове и музику јер инсистирају да сви уговори морају бити исправно потписани са глумцима, режисерима итд, а код нас то често није професионално и комплетно сређено; неће да се петљају у туђа неисправно сређена ауторска права. А за наш Закон о заштити права интелектуалне својине, каже да је “прилично добар” али да нацрт тог истог али побољшаног закона чека у Скупшштини већ три године да буде усвојен.