Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku

Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku

 • 1010 Replies
 • 79466 Views
*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 651
elektronski Džejms Din
« Reply #855 on: December 07, 2019, 01:25:25 PM »
Цењени   ,

(1)   “Политикин забавник” бр. 3539, петак 06.12.2019,

стр. 8-11, паметни аутомобили који возе сами, како то функционише.

стр. 12-13, компјутерски генерисани глумац Џејмс Дин (који је погинуо 1955. године) ће бити глумац у новом филму из доба Вијетнамског рата, Finding Jack. Има о томе на:


https://www.fastcompany.com/90427520/an-all-cgi-james-dean-has-been-cast-in-a-new-action-drama-set-during-the-vietnam-war-era

стр. 21, да ли ће интелигентни роботи бити наши робови, и како да то спречимо.

стр. 67, претпоследња, сентенције о аутомобилу, неке су духовите, паметне.


(2)   У данашњем и сутрашњем “Данасу”, у уметнутом прилогу “Недеља”, па на стр. IV, у рубрици “Форум”, Душан Павловић (средње слово не знамо) даје обиман чланак, наслов гласи “Да ли је демократија могућа?”,  Павловић полази од супер-хероја у неким стриповима и филмовима, као на пример у Надзирачима, и поставља питање како су то супер-хероји увек тако сигурни ко је зао, и како успевају да одмах (на радост гледалаца) казне кривца, а да при томе никада не погреше. Напомиње да то у Надзирачима баш и није тако. Затим дискутује о механизмима власти и правде у представничким, парламентарним демократијама, где има јако много простора и могућности за лажи и преваре, корупцију и злоупотребе, лажне вести, злонамерну пропаганду, итд.

Наш коментар: наравно да су многи у публици одушевљени кад Силвестер Сталоне као судија Дред (Judge Dredd),  повиче “Ја сам закон” (“I am the law ! ! !”) и реши случај, часно и поштено, без одуговлачења, на основу јасне правде и истине… Било би заиста дивно кад би то могло тако, а да се никад не догоди грешка нити злоупотреба.


*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 651
Ivkov o Silverbergu
« Reply #856 on: December 09, 2019, 06:14:33 PM »
ПС, данас у “Блицу” на стр. 22, Слободан В. Ивков даје приказ о роману Роберта Силверберга Умирање изнутра (Dying Inside, 1972), о једном телепати који постепено губи своју телепатску способност. Тај роман је код нас (каже Ивков) изашао 1987, у преводу Милице Младеновић, а сад (2019) је изашло ново издање, код издавачке фирме “Чаробна књига”. Уједно Ивков додаје многе детаље из оних времена која су била… ех, па, већ доста давно… пре 2000-те године. Успомене.

*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 651
Ederlezi u bioskopu
« Reply #857 on: December 15, 2019, 03:29:12 PM »
Цењени   ,

(1)  у “Блицу” је у уторак, 10. децембра 2019, у уметнутом прилогу “Поп & култура”, па на стр. 4 и 5, изашао кратак приказ романа Избледеле душе, аутор др Младен М. Јаковљевић (један од наших девет доктора научне фантастике; хронолошки гледано, шести од њих, одбранио дисертацију 2012. године са тезом „Паралелни светови: однос постмодерне прозе према фантастичној и научнофантастичној књижевности”), чланак није потписан, наслов чланка је “Прошлост сачувана фантастиком”, а текст чланка јасно показује да је то о српској народној фантастици, о једном српском сеоском гробљу са почетка деветнаестог века (дакле, пре око 200 година), итд, дакле, жанровски гледано, са дужним поштовањем, морамо рећи: то је роман у жанру фантазије, можда и са елементима хорора, али, није СФ.

(2)  Видимо вест, на:


http://stripblog.in.rs/2019/12/13/ederlezi-rising-poklon-strip/?fbclid=IwAR2Cb81rrxl5tcTDsYGW-iqPU9LiPOuBhbDpbGaqjVGznueOzr5WTOhDVgY

а у тој вести се каже да:

ПОЧЕТАК  ЦИТАТА:

Uz kupljene karte za film „Ederlezi Rising“ na poklon dobijate strip

Nagrađivani film „Ederlezi Rising“ reditelja Lazara Bodrože, po scenariju Dimitrija Vojnova, je dostupan u bioskopskim salama Kombank Dvorane od 12.12.2019.

КРАЈ  ЦИТАТА.

Дакле, то би значило да је Едерлези најзад кренула у биоскопе.

(3)   У “Данасу” је у петак 13. децембар 2019, на стр. 22 и 23, изашао чланак, потписује У. Милетић, наднаслов “Премијера представе Тестирано на људима у Атељеу 212”, наслов чланка гласи “Да ли би боља реалност била она коју су преузеле машине?”, ауторка текста представе (дакле ауторка тог позоришног комада) је Маја Пелевић; режија Бојан Ђорђев; овај чланак је делимично и интервју са њих двоје; ту је (на стр. 23) и слика, црно-бела, једне групе глумаца; а у представи се изгледа појављују и роботи. По свему судећи, ту има дакле и елемената научне фантастике, иако нигде у чланку то не кажу отворено.

А у суботу 14. децембра изашла су два слична промо чланка, о овој представи; један у “Данасу” на стр. 17, а други у “Политици” негде око двадесете странице (нема пагинације); али се у њима не помињу роботи, само се у “Политикиној” верзији помиње вештачка интелигенција. Хмм… чини нам се да је у та друга два чланка изразитије дистанцирање од СФ. А укупни утисак из сва три чланка, и из слика у њима, био би, да је та представа нешто као музичко-плесно-поетски разиграни шарени кабаре намењен за децу (?) са циљем да упозори нашу цивилизацију на неке опасности (?) итд.

(4)   У “Данасу” је у суботу 14. децембра 2019. на стр. 22 изашла најава да ће трибина о будућности вештачке интелигенције бити одржана у Научном клубу ЦПН (Центра за популаризацију науке), у петак 20. децембра 2019, у 19 ч, претпостављамо у Београду.

(5)   Такође у суботу у “Данасу” али на стр. 16 је вест из Шапца, да се тамо завршавају припреме за отварање Винаверовог трга, а као инспирација за естетско уређење трга послужио је, наводно, Винаверов чувени текст “Громобран свемира” (знамо да има елементе СФ).

(6)   “Политикин забавник” бр. 3540, петак 13.12.2019,

стр. 8-9, наводно су Руси 1941. у ваздушним биткама изнад Москве имали и један осматрачки ваздушни балон из кога су јављали о кретањима Немаца. Али написано је тако некако анегдотски, да не изгледа много уверљиво.

стр. 10-14, астрономија, опширно о планети Венери. На самом почетку чланка (први пасус) укратко се помиње да су поједини СФ писци замишљали Венеру са тропским шумама итд. Има о разним сателитима чије се лансирање ка Венери припрема, а пред крај има о сонди “Лисе” (LLISSE) чије се лансирање, наводно, планира за 2023, а која би се спустила на површину и издржала (да ради, на температурама око 500 степени Целзијуса) 60 дана. Али о тој сонди нисмо нашли чланак на интернету, и, чини нам се, није подржано (или барем нисмо пронашли) у Википедији.*

Ghoul

 • Sr. Member
 • ****
 • 494
  • the cult of ghoul
Re: Ederlezi u bioskopu
« Reply #858 on: December 15, 2019, 03:48:44 PM »
Дакле, то би значило да је Едерлези најзад кренула у биоскопе.

tako je, taj erotski SF film sada igra u srpskim bioskopima.
evo šta je dr ghoul imao o njemu reći:
https://cultofghoul.blogspot.com/2018/03/ederlezi-rising-2018.html

*

Ghoul

 • Sr. Member
 • ****
 • 494
  • the cult of ghoul
Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Reply #859 on: December 17, 2019, 09:32:52 PM »
Jedna zvezda na nebu od danas nosi ime Morava, a njena planeta zove se Vlasina. Ovi nebeski objekti dobili su ime u velikoj akciji imenovanja zvezda i egzoplaneta sprovedenoj povodom 100 godina od osnivanja Međunarodne astronomske unije. Svaka zemlja članica dobila je priliku da imenuje po jedan sistem, a Srbija se odlučila za Moravu i Vlasinu. U procesu glasanja učestvovala su astronomska društva i naučne institucije, a pobednički par imena je osvojio najviše glasova od ukupno 12 predloga. Zvezda kataloške oznake WASP-60, od danas nazvana Morava, i njena planeta WASP-60b, koju je Srbija nazvala Vlasina, čine sistem udaljen od od nas preko 1300 svetlosnih godina. Nalazi se u sazvežđu Pegaza. Morava je žuta zvezda glavnog niza, tek nešto veća i masivnija od našeg Sunca, a Vlasina je planeta gasni džin, nalik Jupiteru, ali sa manjom masom. Mada nije vidljiv golim okom, ovaj zvezdani sistem se može videti sa naših prostora čak i manjim teleskopom.

*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 651
ruski i američki promo, razlika
« Reply #860 on: December 20, 2019, 08:12:54 PM »
Хвала на информацијама, др Гул.

Е сад: ево те исте вести о планети Власини, поново, мало друкчије формулисано; и ево још неких вести:

(1)   у “Политици” је у среду 18. децембар 2019, изашао на стр. 8 чланак, наслов је “Србија кумовала планети Власини и звезди Морави”, потписује Миленија Симић Миладиновић, то је о звездама за које се, у новије време, показало – откривено их је више од три хиљаде, таквих! – да имају око себе барем једну планету; Интернационална астрономска унија (ИАУ) одлучила је да тим звездама додели имена; српским астрономима је дата, за те сврхе, једна звезда, досад позната као WASP 60, и планета која се око ње окреће; они су предложили називе, предлог је прихваћен. Та звезда одсад се зове WASP 60 Morava, а њена планета одсад се зове WASP60b Vlasina. Узета су дакле имена две наше реке. (Сви знамо где је Морава, а Власина је на југу код Власотинца.)

(2)    А у “Данасу” је такође у среду 18. децембар 2019, изашао на стр. 20-21 чланак-интервју, потписује У. Милетић, наслов чланка је “Ратови звезда су увек били политички филм”, говори Стеван Филиповић, редитељ и сценариста српског кратког Star Wars фан филма Breaking Point.

3)    “Политикин забавник” бр. 3541, петак 20.12.2019,

стр. 1, насловна, анти-гравитациони врло мали аутомобил, и, камион са сличним погоном; они лете кроз једну улицу великог града. Помало карикатурално али одлично, насликао Алехандро Бурисио. То је СФ призор, али са елементима комичног, као понешто што смо видели у филму Имортела (тј. Бесмртна) и у филму Пети елемент.

стр. 20-21, неко истраживање показало је да бебе већ са три месеца имају неки минимални осећај за правду и неправду.
и,
коначна судбина Сунца и Земље, кроз 4 милијарде година

(4)   Руси су имали (колико нам је познато) баш прави СФ филм Сила привлачења, на руском је то било (отприлике се изговара) Притјаженије, а на енглеском је било приказивано као Attraction; о нападу (или, нехотичном паду) ванземаљаца на Москву. Сад чујемо да се за годину 2020. припрема наставак, који би се звао Инвазија. Режисер је опет Фјодор Бондарчук, син славног (из комунистичког времена) Сергеја Бондарчука. Чланак о овоме имате у данашњем “Блицу” па у уметнутом прилогу “ТВ магазин”, па на стр. 3; чланак је непотписан, наднаслов је “Филм Инвазија стиже у београдске биоскопе”, наслов је “Да ли ће опстати човечанство”, ту је и слика редитеља и иза њега неких петоро чланова екипе који (вероватно у паузи снимања) нешто петљају око неког ваљда кофера, на неком пропланку у шуми; гледају своја посла; лица им не видимо, али видимо да је на редитељевој мајици написано, белим словима, Attraction 2.

(5)   Такође данас (2019 12 20) у “Блицу” али на стр. 39, рубрика “Култура”, чланак, гле такође непотписан, о деветом Star Wars филму, који је управо кренуо у биоскопе; претежно је то интервју са глумицом Дејзи Ридли, која је у том филму главна акциона јунакиња, чије име је Реј. А презиме, ех презиме... па, нећемо да откривамо унапред (да не буде spoiler), али, међу неким београдским фановима се већ зна. Ту је и слика из филма, у првом плану је Реј, која стоји на неком отвореном, прилично равном, травнатом терену, а иза ње, прилично далеко у позадини, је популарни робот Си Трипио (C-3PO).

Дакле у истом “Блицу” данас промо и америчког филма, и руског. Али, огромна разлика у понуђеним сликама. Тотално другачија филозофија маркетинга. Можемо се запитати, која од те две слике ће да привуче више гледалаца у биоскопе.


*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 651
kako ne biti prepoznat kao SF; itd
« Reply #861 on: December 21, 2019, 08:15:33 PM »
Цењени   ,

(1)  у “Данасу” у суботу 21. децембар 2019, дакле данас, у уметнутом прилогу “Недеља” па на стр. XI, имате кратак приказ романа: Лука Трипковић, Црна књига. (Већ смо вам јавили о тој књизи, овде, пре шеснаест дана, у вестима 5. децембра.) Текст данашњег приказа је некако врло сличан тексту који смо већ видели другде (о том истом роману). Приказ потписује, само иницијалима, К.Б.Д; наслов приказа је “Померене границе нове српске прозе”, нигде се не помиње да ли је (или није) СФ, али су студиозно уграђени наговештаји који ипак као да вуку у СФ правцу – каже се да аутор овом књигом српску прозу “телепортује … у најсавременије светске литерарне токове”, помиње се да су наводно у роману присутни елементи “виртуелне реалности” и “историјске фикције” и “дистопије”. Дакле помно и дозирано се иде до саме ивице, али се ивица не прелази, не каже се да је то научна фантастика. Можда зато да не би чаршија књигу препознала као СФ па одбацила као жанровско, дакле мање вредно, дело?

На истој “Данасовој” страници је и много обимнији приказ новог српског издања стрипа Инкал.

(2)   У “Политици” је данас у културном прилогу цела трећа страница посвећена врло обимном приказу филма Star Wars 9. Ту су и четири промотивне слике из тог филма; гле, три од њих смо већ виђали ових дана на другим местима, у штампи.

(3)    … а на четвртој страници тог истог “Политикиног” прилога је приказ књиге: Мартин Рис, О будућности, издавач “Службени гласник”, Београд. Приказ потписује Димитрије Јаничић, а наслов чланка је “Будућност – задивљујућа или застрашујућа”.

То би била, знате већ, футурологија, баш права. Али, и популаризација науке. Приказ је обиман, садржајан, ентузијастичан.


*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 651
Ursulinu tezu podržala 2 predsednika
« Reply #862 on: December 22, 2019, 02:48:09 PM »
мала допуна јучерашњих вести:

Урсула Ле Гвин имала је тезу, присутну у неким њеним делима (на пример, у роману Стално се враћајући кући) да би на свету било мање ратова, кад би на власти биле жене, дакле кад би наступио неки, хмм, рецимо отприлике, добронамерни и мирољубиви матријархат. Интересантно, године 2019. бивши амерички председник Барак Обама (који је био на власти од 2009. до 2017) исказао је сличну тезу, коју налазимо у “Политици” 17. децембра 2019, на стр. 2, то је вест коју је, без датума, пренео “Танјуг” преузевши је од агенције Би-Би-Си; наиме, он је путовао приватно у Сингапур и учествовао на неком дискусионом скупу, и тамо је, наводно, рекао да жене нису савршене, али су неспорно боље од мушкараца и да би свет био много бољи када би оне предводиле све земље. Рекао је још, да је о томе размишљао у време кад је био председник – како би свет изгледао када би на његовом челу биле жене. “Сада, жене, само желим да знате, ви нисте савршене, али могу да кажем прилично је неоспорно да сте боље од нас. ( … ) Апсолутно сам уверен да бисте за две године, ако би жене управљале свим државама света, видели значајно побољшање у свему”. Да је то рекао, налазимо потврђено у Би-Би-Сијевој вести са датумом 16. децембар 2019, на:


https://www.bbc.com/news/world-asia-50805822

А у “Политици” данас (недеља 2019 12 22), на стр. 6, у првом ступцу, видимо тврдњу да је и руски председник Владимир Путин, наводно, рекао: “За место председника државе није битан пол. То није квалитет који се тражи. Потребни су одговорност према народу и компетентност. Жена на месту председника би сасвим сигурно унела мало женских принципа у политику, мање агресије. То је нешто што је пожељно.” Али, за ово (да је то рекао) нисмо успели да нађемо потврду на интернету.


*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 651
o 3
« Reply #863 on: December 23, 2019, 03:54:08 PM »
Цењени    ,

(1)   Данас, 2019 12 23, на “Блицу” имате залепљену (са две капљице гумастог сувог лепка који се може одвојити) књижицу малог формата, шездесетак страница, са насловом (ћирилицом) Фантастична бића из митова и бајки, аутор Миона Ковачевић, то су бића као амазонке, базилиск, валкире, итд, отприлике азбучним редом, па све до појма џин, у смислу: врста духа. Мини-лексикон.

(2)   … а у “Блицу”, на стр. 22, Ивков приказује илустровану књигу великог формата (29 са 22 цм), али са само 48 страница, објављену прошле године, наслов је Мистерије, аутори су Бојан Хоџић Косорић (текст) и Един Дурмишевић (илустрације), издавач “Пчелица”, Чачак; приказане мистерије су типа Бермудски троугао, Дракула, Лох Нес, итд.

(3)   Данас у “Политици”, на стр. 13, обиман интервју, потписује Марина Вулићевић, објављен је, код “Геопоетике”, роман са насловом који се састоји од само једног слова, З  (не то није тројка, то је слово, латиницом је то Z) у коме је један од протагониста математичко биће, оживела фрактална фигура, рекли бисмо да је он живи Манделбротов скуп (то је нешто екстремно комплексно, потенцијално бесконачно компликовано, из математике), који је насликан (али веома поједностављено) и на корици:


http://www.geopoetika.com/book.php?id=4707

а ауторица је Дана Тодоровић, ћерка глумца Боре Тодоровића (1929-2014), помиње се и да јој је глумица Мира Ступица (1923-2016, девојачко презиме Тодоровић) била тетка. За Дану се напомиње да је са једним ранијим романом била у најужем избору за НИН-ову награду; такође, да је била студент драме. У роману З појављују се не само тај фрактални протагониста, него и глумци неког позоришта. У другом ступцу Дана изричито помиње и научну фантастику, али нигде се не каже да је роман научно-фантастични; то не. Имамо утисак да су у овом интервјуу неке реченице набацане тако да нас изненаде свакојаким спојевима разнородног материјала, што нам наговештава већ и сам енигматични наслов чланка: “Тежимо јединству да бисмо ублажили мрак искуства”.

*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 651
PS, promaklo juče
« Reply #864 on: December 24, 2019, 06:17:30 PM »
... заборависмо! дакле: у „Блицу“ јуче на стр. 22 била је не само колумна С. В. Ивкова, о којој смо вам јавили, него и реклама, ћирилицом, на дну странице; написано је прво, да је то “Едиција заборављених српских писаца”, потписана је издавачка кућа “Порталибрис”, а тај, ех, заборављени српски писац… је… Лазар Комарчић! Две његове књиге, Један разорен ум и Два аманета.
Дакле он је заборављен      :)   

… заборависмо јуче још нешто! Наиме јуче, 23. децембар 2019, у “Политици”, након оне странице где је Дана Тодоровић (и фрактални протагониста…) био је, на следећој страници, велики чланак “Власина међу звездама”, о чињеници да се сад једна звезда зове Власина, али и о граду Власотинцу (са сликом); потписује Данило Коцић. Имате то и на “Политикином” сајту, на:


http://www.politika.rs/scc/clanak/444594/%D0%92%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D1%92%D1%83-%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%BC%D0%B0


*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 651
PS2, još o zaboravljenom
« Reply #865 on: December 25, 2019, 04:59:29 PM »
(1)   У “Блицу” данас, 2019 12 25, на дну стр. 24, још један “Порталибрисов” оглас за “Едицију заборављених српских писаца”, и гле ту је Драгутин Илић са романом Госпођа Марија. Питамо се, да ли је то Драгутин Ј. Илић (који је 1889. објавио прву научнофантастичну драму у историји светске књижевности, Кроз милијон година). Или је то онај други, Драгутин Илић Јеја (1887-1945)? О тој књизи, са сликом писца, има на сајту издавача:

https://portalibris.rs/knjige/gospodja-marija-dragutin-ilic/

а о нашем Драгутину има на српској Википедији:

https://sr.wikipedia.org/sr-ec/%D0%94%D1%80%D0%B0%D0%B3%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD_%D0%98%D0%BB%D0%B8%D1%9B

али изгледа да су на нету неке слике измешане, јер људи не очекују да би могла постојати два разна Драгутина Илића.

(2)   Узгред, нешто за хорористе: проф. Јован Р. Деретић, у својој књизи Историја српске књижевности (Београд, “Нолит”, 1983, штампано у 10.000 примерака) каже, на стр. 404, за овог нашег Драгутина, да је међу његовим делима била и “заборављена збирка Новеле (1892), која садржи неколико занимљивих покушаја у жанру приче страве и ужаса”.

Претпостављамо да је о томе неки појединац већ написао и објавио научни рад? Може линк?


*

Ghoul

 • Sr. Member
 • ****
 • 494
  • the cult of ghoul
Re: PS2, još o zaboravljenom
« Reply #866 on: December 25, 2019, 08:53:19 PM »
нашег Драгутина, да је међу његовим делима била и “заборављена збирка Новеле (1892), која садржи неколико занимљивих покушаја у жанру приче страве и ужаса”. Претпостављамо да је о томе неки појединац већ написао и објавио научни рад? Може линк?

može:

Немања Радуловић
Филолошки факултет, Београд
ОКУЛТНИ СВЕТ ДРАГУТИНА ИЛИЋА

http://old.fil.bg.ac.rs/katedre/skjsk/biblio/nemanjaradulovicokultnisvetdragutinailica.pdf

*

Miodrag Milovanovic

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • 597
Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Reply #867 on: December 26, 2019, 03:46:35 PM »
Nemanja nije pisao konkretno o ovim pričama, koliko znam, već se više bavio nekim drugim Dragutinovim ostvarenjima.
Novele sadrže sledeće priče: "Hane dan", "Mati", "U magli", "Veštica", "Iguman Pajsije", "Igumanova sen", "Pod zemljom" i "Epifanija rata".
O nekim o ovih priča je pisao Radovan Vučković u svojoj knjizi "Moderna srpska proza".

*

Ghoul

 • Sr. Member
 • ****
 • 494
  • the cult of ghoul
Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Reply #868 on: December 26, 2019, 10:32:43 PM »
čudno da ovog ilića nema u SKZ-ovoj dvotomnoj knjizi srpske fantastike, a ima ga - sa 2 priče- kod bože vukadinovića...

pogledah sad, dao sam obema pričama ocenu 6/10, što će reći da jedva prelaze prosek.

*

Miodrag Milovanovic

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • 597