Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku

Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku

 • 1054 Replies
 • 85111 Views
*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 688
i, Bitka za Evropu
« Reply #1050 on: October 05, 2020, 07:01:16 PM »
... и још нешто данас (допуна):
изашла је домаћа књига, изгледа да је СФ, мада то, баш, не кажу,
аутор је Милан Миличић (средње слово не знамо),
наслов Битка за Европу,

поднаслов, на предњој корици, гласи: “тероризам је само оружје у рукама похлепе...”

Илустрација на корици приказује два специјалца са војним шлемовима, и аутоматским пушкама, како нишане ка нечему на десној страни, а у позадини је огроман знак за био-хазард.

Преносимо део данашњег текста београдског Дома културе Студентски град – ДКСГ, о овој књизи:

ПОЧЕТАК  ЦИТАТА:

„Милан је написао роман у стилу техно-трилера Тома Кленсија, са секвенцама какве доликују неком модерном филмском супер-спектаклу. Ако вас занима ко ће на крају спасити посрнулу и слабашну Европу, и како су се некадашњи противници, предвођени српским обавештајцем, ујединили ради борбе против Диригената депопулације – ово је право штиво за вас.“
Ђорђе Милосављевић, драматург и сценариста

Милан Миличић (1972) рођен је у Београду, а његови корени су дубоко усађени у околину Сиња и на Пивској планини. Више од двадесет година ради на менаџерским позицијама у међународним компанијама. Пише колумне, објавио је књигу Брендопедија, а Битка за Европу је његов први роман. Радио је као новинар, уредник и ТВ водитељ. Живи у Београду.

КРАЈ  ЦИТАТА.


*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 688
Blic, i, PZAB
« Reply #1051 on: October 12, 2020, 05:52:18 PM »
Цењени   ,

(1)  у данашњем “Блицу” на стр. 30, Слободан В. Ивков даје приказ тог новог броја часописа „Култура“ са тематом о СФ, и, битно, даје и линк, тако да сваки читалац „Блица“ може и да преузме тај број „Културе“, бесплатно.

(2)   “Политикин забавник” бр. 3583, петак 09.10.2020,

стр. 10-14, како би изгледала, и да ли би била настањива, планета која би орбитирала око црне рупе. Помиње се, више пута, СФ филм Интерстелар.

Пред крај чланка, на стр. 14, убачена је информација да се припрема пројекат са три сателита који ће кружити око Сунца и заједнички мерити гравитационе таласе (који повремено стижу из свемира) по систему званом ЛИСА – ласерска интерферометријска свемирска антена (LISA). То је слично ономе, знате, што се зове ЛИГО.

стр. 20, “Шта човечанство може да уради да би избегло будућу пандемију размера ковида 19?”, чланак, трезвено и добро разматра ову тему. Бољи укупан здравствени систем, што раније уочити почетак епидемије, имати способност брзог реаговања и брзог прављења вакцине, и слично.*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 688
srpski Star Wars fan film?
« Reply #1052 on: October 15, 2020, 06:30:04 PM »
Цењени   ,

(1)    у „Блицу“ од уторка, 13. октобра 2020, на стр. 13, међу непотписаним ситним вестима (за такве се понекад каже да су „вестице“) изашла је једна, у којој се тврди да је у Србији током 2019. године „објављено 11.897 наслова књига и брошура“, од чега 42 одсто из области лингвистике, филологије и књижевности. Од укупног броја, 85 одсто је на српском језику.

Рачунали смо… то би значило 4997 или, хајде да заокружимо, отприлике пет хиљада из лингвистике, филологије и књижевности.

(2)   Данас у “Данасу” на стр. 18 имате најаву да у Београду у СКЦ данас почиње четрнаести Фестивал српског филма фантастике, који је, колико видимо, претежно у хорор жанру.

(3)   На истој страници и најава да ће у Француској, на фестивалу у Мантону, бити приказан, и да је већ добио седам номинација за награду, кратки играни филм Стевана Филиповића Breaking Point: A Star Wars Story који је сасвим као фан филм, па је можда (нагађамо…) на тај начин решио питање копирајта? О томе би требало да питамо некога ко се у то разуме, на пример Димитрија Војнова.*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 688
u Danasu
« Reply #1053 on: October 17, 2020, 06:05:11 PM »
Цењени   ,

(1)   у данашњем (и сутрашњем) „Данасу“, на стр. XII културног додатка, имате чланак „Има ли победника у вечном рату?“, о стрип-књизи заснованој на роману Џоа Халдемана Вечити рат, то је чланак са наднасловом, плавим болд верзал словима:


KUTAK  ZA  DEVETU  UMETNOST  I  SF

а на стр . XIII видимо чланак са наднасловом, такође плавим болд верзал словима, истог стила:

SF / HOROR

тако да то веома лепо изгледа, ту смо, ту је СФ, и на левој и на десној страни.

Тај други чланак има наслов „За децу и одрасле“, а говори о роману Дарла, 172 сата на Месецу, аутор Јухан Хашта. У чланку се покушава створити утисак да је роман подједнако и СФ и хорор, вероватно да би купили читаоци и једног, и другог жанра, па, да се боље пласира на тржишту. Можда се зато и сугерише да је та књига и за децу, и за одрасле.

(2)   “Политикин забавник” бр. 3584, петак 16.10.2020, на стр. 46-47, дакле на месту где то у ПЗАБ није уобичајено, има причу: Александар Каневски (руски писац, рођен 1933), хумориста, “Ја и мој чопор”, то пас (наиме, кучка) говори о људима, својим власницима; она их је, као, дресирала, целу породицу, да здраво и добро живе. Упорно је утицала на њихове животне навике. Ово има елемент фантастике, и то, фантазије, свакако; не СФ.

стр. 21, како је јадно играти фудбал на стадиону али без публике на трибинама, сад кад, због епидемије ковид-19, мора тако.

(3)   У данашњој “Политици” на стр. 2 културног прилога, Бранко Анђић даје чланак “Чувари ‘нове нормалности’”, о новим елементима у садашњој светској тиранији политичке коректности, и нарочито о новој великој забрани, наиме, забрањено је “културно присвајање” (енгл. cultural appropriation), на пример ви сада не смете да отпевате нешто са сомбрером на глави, јер тиме присвајате културно наслеђе Мексика а то може да повреди осећања Мексиканаца, и слично.