Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku

Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku

 • 1044 Replies
 • 83213 Views
*

angel011

 • Sr. Member
 • ****
 • 267
Re: i još nešto danas, 2 vesti
« Reply #1035 on: September 16, 2020, 03:00:48 PM »

(2)   Данас видимо у “Политици” програм за трибинску салу у Дому омладине за понедељак:[/size][/color]

… не помиње се ништа електронски…  него, тако, као да епидемије нема?


Nije kao da epidemije nema. Sa maskama i na rastojanju.

Ima snimak:Inače, tribine su sada na dve nedelje. Plus Čitaonica, koja je onlajn, na sajtu Goodreads.

*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 679
Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Reply #1036 on: September 17, 2020, 05:19:09 PM »
Хвала на коментарима о приказу Ваше књиге, Мићо. Дакле, неће бити другог издања?
А за Сенковског: да, оправдано је, требало је да неко, негде, јави, и спасе од потпуног заборава, те податке, о њему.

Хвала на информацијама, ангел011.

Па, да питам још нешто, о садашњем тренутку:

(1)   Дакле, неко треба да реконструише програм ЛК за септембар…  јер, вероватно нема нигде да се нађе? Цео? три термина?

(2)   Да ли постоји морална одговорост ако ја јавим многима програм, па, због тога неко (привучен) дође, стварно, у ту трибинску просторију (коју је немогуће добро проветрити… јер се прозори могу само мало-малчице одшкринути…) па добије вирус и то баш тешку клиничку слику и – умре? А пре тога и зарази своју породицу?

(3)   То, на сајту Гудридс… како то изгледа? Је ли то форум као овај Мићин и Либеатин, или ту ипак постоји и нека могућност за историјски тренутак, први-икад електронски (као преко Скајпа; Skype) састанак ЛК? У једном тренутку ја сам се понадао да ће на састанцима ЛК, електронским, моћи да учествују, да говоре, да их видимо, и наш Јоханесбург и наш Ниш… и Вршац…

(4)   Ове године, наравно, немогућ је Беокон? Сакурабана? Или сам ја слабо информисан? Нимало ја не замерам, никоме, ако су отказали, али, нису се потрудили да јаве да нема?*

angel011

 • Sr. Member
 • ****
 • 267
Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Reply #1037 on: September 17, 2020, 07:29:55 PM »
Ne znam da li bih to nazvala 3 termina, Čitaonici na Gudridsu može da se pristupi bilo kad, i da se postuju komentari o knjizi. Nije to onlajn sastanak. Evo ga link za Čitaonicu (preneli ste vest o tome, mogli ste i da kliknete na link u vesti i vidite kako izgleda i bez čekanja na nečiji odgovor  :) ): https://www.goodreads.com/group/show/204845-fantasti-na-itaonica

Jedan termin u Domu Omladine ste videli, sledeći je 28. septembra, 19h, ista sala.

Šonin Mekgvajer: Fantastika na pokretnoj traci

Šonin Mekgvajer je verovatno najproduktivnija žanrovska spisateljica poslednje decenije. Njeni radovi spadaju uglavnom u žanr urbane fantastike, horora i...nečeg između, pri čemu je reč uglavnom o serijalima, i to podugačkim. Osim što piše sve i uvek, crta stripove i svira i snima filk muziku. Kako je sve to moguće, a i šta je filk muzika, saznaćete od domaćica tribine, a to su Jelena Jokanovic i Ivana Damnjanović.

Što se moralne odgovornosti tiče, pa, ne mislim da je prenošenje i inače dostupne vesti moralni zločin. Ima na Fejsbuku, verovatno i na sajtu Doma Omladine (nisam proveravala), bude u novinama...

Nema za sad nikakve najave za Beokon.

*

nevidljivi

 • Newbie
 • *
 • 2
  • Pogled iz svemirskog broda
Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Reply #1038 on: September 18, 2020, 09:23:38 AM »

(4)   Ове године, наравно, немогућ је Беокон? Сакурабана? Или сам ја слабо информисан? Нимало ја не замерам, никоме, ако су отказали, али, нису се потрудили да јаве да нема?


Sakurabana neće raditi Beokon pošto nije nađena formula za privlačenje publike u Domu omladine - suviše košta za ono malo ljudi koji se pojave. Niti je to bilo interesantno mladima, niti starijima. Šta bi LK uradio po tom pitanju - da li bi se ponovo išlo na neku varijantu filmskog festivala, to je već pitanje

*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 679
dobar temat o SF, u casopisu Kultura
« Reply #1039 on: September 19, 2020, 05:45:31 PM »
Хвала на информацијама, цењени Невидљиви!

Е сад:

(1)   “Политикин забавник” бр. 3580, петак 18.09.2020, нема СФ причу, али има, на стр. 57-59, одломке из аутобиографских текстова Николе Тесле, из часописа “Електрикал експериментер” из године 1919. Преводилац анонимус. Одломак: “Моја младост”.

стр. 20-21, астрономска објашњења о неутронској звезди, Млечном путу, и о планетама у настањивој зони.


(2)   Једна баш добра вест! Изашао је врло добар, рекао бих одличан темат о научној фантастици, под збирним насловом “Истраживања – утицај научне фантастике на савремену културу”, то је у броју 167 часописа “Култура”, на стр. 331-409, дакле на 79 страница, радови петоро аутора (Љиљана Гавриловић, која је већ од раније давала допринос у проучавањима СФ, и четири имена која су за мене у овој области нова), можете преузети са:


http://casopiskultura.rs/Magazine/Details?magazineId=177

Аутори, свих петоро, третирају СФ као нормални легитимни део модерне светске културе, и истражују разне аспекте интеракције СФ са другим областима културе.

Имао бих две техничке замерке: библиографски подаци не треба да буду у фуснотама, па после опет у библиографији на крају рада, него искључиво у библиографији, а у тексту се само треба у загради, најкраће, позивати на та дела, по систему, аутор-година-страница, на пример: (Харавеј 1991: 180); и, друга замерка, пре почетка сваког рада, испод наслова, треба да буде апстракт, а по завршетку резиме а то је на енглеском Summary.

За рад Весне Перић, за оне странице где она помиње наш филм Едерлези, имао бих, не примедбу, него само допуну: требало је да се сценариста, Димитрије Војнов, консултује са неким ко добро познаје астрономију и астрофизику, јер (о томе смо већ разговарали, сада само понављам), астронаут у скафандру, изван брода би, у близини Сатурна рецимо, пре могао да се смрзне, него да га Сунце прегреје; тамо је веома хладно! Нити се од радијације умире онако брзо и временски прецизно одређено. А Сунце нас и не засипа неком смртоносном радијацијом, па да астронаут, близу Сатурна, од тога умре! То су груби промашаји из области физике, који су јако оштетили филм. Осим тога, пут баш на Алфа Центаури је страшно потрошен, небројено пута употребљен клише. А брзином, коју има њихов брод у Едерлези, они не би ни стигли, хиљадама година, до Алфе Центаури.

Радио-веза са Земљом не може, на тим дистанцама, да функционише тренутно… него су потребна дуга чекања…

Па, не можете у том под-жанру СФ (о путу у свемир) имати филм о путу кроз Сунчев систем а не познавати како функционише Сунчев систем.

Дакле то није замерка раду Весне Перић, него само, од мене, један скроман покушај допуне.

(3)   У данашњем и сутрашњем “Данасу” па у културном прилогу па на стр. XIII, чланак, потписује Д.С, наслов “Српски стрип у америчком Хеви металу”, дакле тамо је, у броју 301, изашао стрип лесковачког стриписте Марка Стојановића. Ту је и његов коментар, о том успеху.
Испод је чланак о некој фантази трилогији (епске фантастике), са насловом Гавранова сена. Претпостављамо да су вране остале без коментара!*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 679
knjiga Žike Bogdanovića, itd
« Reply #1040 on: September 21, 2020, 03:14:31 PM »
Цењени   ,

(1)   У данашњем “Блицу” на стр. 30, у колумни “Фантастикологија”, С. В. Ивков даје приказ књиге, коју је, код београдског издавача “Библиофилиа”, ове године објавио Жика Богдановић (рођен 1932), наш доајен у области проучавања и популаризације научне фантастике и фантазије нарочито у области филма и стрипа. Та његова нова књига је роман, са насловом Књига о тиранији или живот и смрт новог Макијавелија, имамо утисак да је у жанру фантазије, о човеку који се пробудио као инсект (као код Кафке) а онда креће у политички живот. Дело наводно садржи и “уткане фрагменте есеја”.

(2)   У данашњем “Данасу” на стр. 8, у колумни “Ћошкарење”, Гојко Влаовић дискутује, под насловом “Живот на Венери”, о питању зашто у нашој јавности није био јачи одзив на саопштење неких научника, пре неколико дана, да је у атмосфери Венере идентификовано (мада то тек треба да буде чвршће доказано) једно отровно фосфорно једињење, фосфен (Влаовић каже “фосфан”; то вам је, један атом фосфора везан са три атома водоника) које се у неорганској природи ретко појављује, али би могло бити производ животних процеса неких микро-организама, уколико би такви лебдели у хладнијим слојевима Венерине поприлично ужасне атмосфере. Ако таква жива бића тамо постоје, онда су то аутентични, прави ванземаљци, макар колико скромни, каже Влаовић, и закључује да јавност није јаче реаговала зато што такви микро-организми, ако их има, нису интересантни и импресивни као велики ванземаљци у научној фантастици.

(3)   У данашњој “Политици” на стр. 13 (која је испуњена рубриком “Култура”), имате чланак о светском успеху лесковачког стриписте Марка Стојановића (поменули смо то, прекјуче), али и неколицине других, у вези са објављивањем у “Хеви металу”. Наслов чланка је: “Српски аутори у најзначајнијем светском стрип-магазину”, чланак потписује Данило Коцић. На самом крају чланка се каже да тај часопис “био инспирација за два истоимена дугометражна анимирана филма, од којих је први изузетно утицајно остварење у жанру научне фантастике”.*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 679
i još nešto danas, o programu LK
« Reply #1041 on: September 21, 2020, 09:40:43 PM »
… овде је потребно да неко помогне, да бисмо сачували за историју тачне информације о томе како је ишао програм ЛК у овој години епидемије. (А после ћу окачити њихов програм за октобар, који сам успео да прибавим.) Дакле молим за информацију – да ли је тачно ово:

прва два термина “Лазе Комарчића” у марту ове године су одржана, преостала три су отказана због епидемије:

дакле, ово је одржано:

2. март 2020. – Препоручено за читање од фантастике у 2019. години

Каква је била прошла година када је у питању велико Ф? Неко каже, никад више хајпа, никад мање добрих наслова. А који су то добри наслови, шта је тачно претерано хваљено, шта није испунило очекивања причаће вам Фексперти Иван Nightflier Јовановић и Бојан Бутковић, а дођите и ви да нам кажете своје мишљење.

9. март 2020. – Удружење Сци&Фи представља своја издања и активности

Удружење Sci&Fi представља своје фанзине Тера и СФ Портал, као и антологију Региа Фантастика. Осим тога, представиће и збирку прича Тихомира Јовановића 27 живота. Наравно, упознаће вас и о регионалној сарадњи и конвенцијама, од којих посебно издвајају СФ Теракон бр. 2.
(Тад је АБН добио почасну диплому тог удружења, која њему итекако пуно значи.)

ПРЕОСТАЛА  ТРИ  ТЕРМИНА  У  МАРТУ  СУ  ОТКАЗАНА!  ДА  ЛИ  ЈЕ  ТО  ТАЧНО?

(а било је предвиђено ово:
16. март 2020. – Шонин Мекгвајер: фантастика на покретној траци

23. март 2020. – Једна нова звезда: Документарни филм о Беокону 2006. године

30. март 2020. – Фантастична читаоница #76: House of X and Power of X   )

Дакле молим потврду, или исправку, да би остало тачно забележено, за историју, шта се догодило у марту.

Наравно, знамо да у априлу, мају и јуну није било састанака ЛК.*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 679
Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Reply #1042 on: September 22, 2020, 04:11:01 PM »
и, још нешто:

(4)   у „Политици“ је данас на стр. 12 приказ две драме, изведене на скраћеном (због епидемије) „Битефу“. Једна од те две је Долина језе, са роботом као јединим глумцем. Чланак потписује Ана Тасић. Наслов чланка је „Да ли је човек и даље човек“, а наднаслов „позоришна критика“. Робот, ако смо добро схватили, све време само седи на једној столици.


*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 679
Željko Pahek u PZAB, itd
« Reply #1043 on: September 26, 2020, 04:06:42 PM »
Цењени   ,

(1)   “Политикин забавник” бр. 3581, петак 25.09.2020,

стр. 8-11, о предстојећим па можда и туристичким путовањима на Месец, припремио Срђан Николић.

стр. 21-41, комични стрип (али, није СФ) “Легија непромочивих” о војницима отприлике у стилу Првог светског рата, црта Жељко Пахек; ликови из тог хумористичног стрипа су и на насловној страни. (Неко ће помислити на дело: Јарослав Хашек, Добри војник Швејк, али, ово је друкчије.) И, на стр. 42-43, биографски чланак о Пахеку, потписује Немања Баћковић.

Као што вероватно сви добро знамо: Пахек је ликовни уметник (склон карикатуралном и ведром стилу) који је у Првом српском фандому био од самог почетка, и који је, пре скоро пуних 39 година, у децембру 1981, дао насловну илустрацију за “Емитор” бр. 1 – био је то цртеж свемирског брода у ниском (вероватно анти-гравитационом) лебдењу изнад неког футурског града. Четири деценије Пахековог присуства и доприноса – па, и заслужио је чланак у ПЗАБ, итекако!

(2)   на сајту “Поглед из свемирског брода”, код Невидљивог, видимо, на:


https://sfpisb.wordpress.com/2020/09/23/uskro-stize-regia-fantastica-6/

да удружење SCI&FI припрема шесту антологију Регија фантастика, и, видимо насловну страну (која није СФ), а на њој прецизирано која су три жанра унутра; написано је, латиницом:

ANTOLOGIJA
NAUČNE FANTASTIKE,
FENTEZIJA I HORORA

то изгледа овако:
и, знајући њих, верујемо да ће то и бити садржина антологије, а то је добро, то је теоријски исправно; веома охрабрујуће; јер, фантастика се заиста и дели на та три жанра.

(Додуше, АБН би уместо „фентези“ радије рекао „фантазија“, али, и „фентези“ је сасвим исправно.)

Е, још кад би у антологији било, у садржају, поред сваког наслова приче, и назначено, са по једним „словетом“, ког је жанра та прича...  дакле, помоћу слова SF, F, H...   онда би љубитељ неког жанра (а не остала два) могао да чита оне приче које га интересују, само њих, а не би морао да чита све редом. Али, колико засад знамо, изгледи да се тако нешто оствари – у издаваштву фантастике у Србији данас – нису велики.*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 679
i, program LK za oktobar
« Reply #1044 on: September 27, 2020, 12:07:41 AM »
и, још нешто:   (3)  (али, уз коментар АБН:  Програм ЛК, иако је епидемија корона-вируса ковид-19 у току… није престала, још нема вакцине… претпостављам да свако долази на своју одговорност, свестан ризика…)

Програм Лазе за октобар 2020:

5. октобар 2020  –  WESTWORLD: Путеви и странпутице некад најбољег СФ-а на ТВ-у

Прва сезона Западног света побрала је опште панегирике, док је друга примљена знатно хладније, јер мотиви и намере нису били свима јасни. За многе је била компликована, а за неке просто досадна. Где се налазимо после треће и у чекању четврте? Одговоре на сва питања даје аутор подкаста Дописи из Дизниленда и његова екипа која је (некад) помно пратила серију. Домаћин: Миљан Давид Танић.

12. октобар 2020 – ДЕВС: О чему се у ствари ради овде?

Постоји ли слободна воља или је све унапред уписано? Имају ли наши поступци икаквог значаја? Шта се дешава у Силицијумској долини? Много је питања, али ће Милош Цветковић и гости пробати да одговоре и на оно најтеже: О чему се ради у серији Девс?

19. октобар 2020 – SNOWPIERCER

Пре скоро четири деценије, на пут без краја кренуо је воз-ледоломац са последњим остацима човечанства, из маште Жака Лоба, цртан руком Жан-Марка Рошета. Ова вечита трка са смрћу добијала је своје повремене наставке све до 2015. године, а у међувремену је надахнула филм “Ледоломац” потоњег оскаровца Џун-хоа Бонга и телевизијску рибут-серију у производњи Нетфликса.

Прве три епизоде сабране су у интегралу Snowpiercer који су код нас објавили Урбан Реадс и Макондо као прво заједничко стрипско издање. О стрипу, филму и серији говоре Јасмина Марковић-Каровић из Урбан Реадса и Бојан Боснић из Маконда. Модерира Милош Петрик, преводилац.