Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku

Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku

 • 1212 Replies
 • 135973 Views
*

Miodrag Milovanovic

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • 613
Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Reply #1005 on: August 04, 2020, 08:18:25 PM »
Da. Uz ogradu da je nedovršen roman...

*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 822
Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Reply #1006 on: August 04, 2020, 10:42:20 PM »
И уз ограду да је жанровски микс?

*

Miodrag Milovanovic

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • 613
Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Reply #1007 on: August 05, 2020, 10:32:21 AM »
Kojih žanrova?

*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 822
Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Reply #1008 on: August 06, 2020, 03:35:14 PM »
Па, по мени, то је фантазија, о чудесном еликсиру бесмртности и здравља и младости и телесне неуништивости. Не поштује научни начин размишљања, него функционише отприлике  као магија. Дакле, жанр: фантази. (Али са елементима СФ.)

*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 822
o Pekiću
« Reply #1009 on: August 08, 2020, 03:45:32 PM »
Цењени      ,

(1)   у данашњој “Политици”, у културном додатку, па на стр. 3 тог додатка, чланак са насловом “Борислав Пекић, писац са више живота”, потписује Марина Вулићевић, опет о антологији прича које су инспирисане ликом и делом Борислава Пекића, са насловом Пре времена чуда. Од Пекићеве СФ помиње се само Беснило. (Али, неколико пута.) Запажамо једну реч о жанру: Марина Вулићевић каже да је прилог Ота Олтвањија, цитирамо, “фантазмагорија”, а то би требало да значи да је Ф, не СФ.

(2)   У данашњем “Данасу” у културном прилогу, па на стр. XIII, о стрип-књизи (код “Чаробне књиге”) Бетмен: повратак мрачног витеза, у преводу Марка Војновића.*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 822
i, roman Cveće za Aldžernona
« Reply #1010 on: August 10, 2020, 03:30:19 PM »
... и, само да додамо, данас: у данашњем „Блицу“ на стр. 30, Слободан В. Ивков даје приказ књиге: Данијел Киз, Цвеће за Алџернона. Е сад, то није она новела, коју код нас имате у Монолиту 2, него је проширено у роман. (Неки људи мисле да је већ новелом било речено све што је било битно, и да је није ни требало проширивати у роман.) Овог пута издавач је „Лагуна“, 2019. Ивков опширно, са оправданим ентузијазмом, говори о овој приповести, али не наводи ко је преводилац.

*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 822
Skrobonja, i PZAB, i Armagedon
« Reply #1011 on: August 17, 2020, 03:59:23 PM »
Цењени      ,

(1)   Арт Анима јавља да би прича “Супернова” Горана Скробоње могла бити претворена у домаћу ТВ серију:


http://www.art-anima.com/vesti/supernova-gorana-skrobonje-kao-tv-serija

Исто јавља и “Поглед из свемирског брода”:

https://sfpisb.wordpress.com/2020/08/10/skrobonjina-supernova-kao-tv-serija/

(2)   “Политикин забавник” бр. 3575, петак 14.08.2020,

стр. 1 – на насловној страни је Супермен и у позадини два супер-хероја који изгледају као негативци.

стр. 20, зашто у неким случајевима гравитациони талас стигне секунд-два пре светлосног. (Вероватно зато што светлост мало успори пролазећи кроз гасове, а гравитација не успори нимало.) Уз ово је астрономска слика са духовитом квази-библијском реченицом архаичног звучања.

стр. 44-46, о несрећама које су се десиле онима који су глумили у СФ филмовима о Супермену

на стр. 62, исправка! и то исправка једног податка који је био у прошлом броју у антрфилеу о Реј Бредберију. ПЗАБ у принципу не објављује исправке, али овог пута је објавио! и то под насловом “Грешка за фантастику”.

(3)   У данашњем “Блицу” на стр. 30, Ивков доноси приказ фантазијске стрип-књиге (са можда понеким СФ елементом) Апокалипса, текст Алфредо Кастели, цртеж Корадо Рој, превод са италијанског Александар Марковић ( ? – помишљамо, можда би то могао да буде наш Александар-Сале Марковић, фан и писац из Првог српског фандома? али, не знамо, а ни средње слово не знамо…), издавач “Чаробна књига”, Београд, 2020, скоро истовремено кад и у Италији.

Ивков уједно даје тумачење библијског порекла појмова Армагедон и апокалипса, помиње како су коришћени у Ф и СФ, и узгред даје веома језгровиту карактеризацију једне творевине која се зове Лига екстраординарних џентлмена:

ПОЧЕТАК  ЦИТАТА:

много обимније и разрађеније стим-панк стрипско пародирање наивне тривијалне литертуре парноелектричне цивилизације на прелазу из 19. у 20. век

КРАЈ  ЦИТАТА.

То је баш сажето речено, зар не. (А ми бисмо томе додали, за поменуту Лигу, да је то крос-овер творевина, и да је претежно фантазијска, али са многим елементима, па чак и појединим ликовима, из СФ.)*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 822
Bitef sa robotom
« Reply #1012 on: August 19, 2020, 07:18:16 PM »
Цењени      ,

две ствари у данашњем “Блицу“:

(1)   на стр. 22, реклама за нови политичко-сатирични роман Светислава Басаре Контраендорфин. Е сад, не постоји такво хемијско једињење, постоји ендорфин, али не постоји са тим “контра”, али то вам је Басара, сатиричар, и хумориста. На предњој корици је, испод наслова, огроман ликовни знак за биохазард, знате, онај са кругом у средини и повијеним шиљцима који се пружају ван, и уз то додат натпис БИОХАЗАРД. Да ли у том роману има елемената СФ? Не знамо, вероватно нема, или има врло мало. Па зашто онда помињемо тај роман? Зато што наслов показује свест о науци (па макар и у сатиричној “контра” верзији) а илустрација на корици итекако показује свест о једном ликовном знаку који је углавном непознат читаоцима литературе главног тока, а често се појављивао у СФ делима о вирусима, великим епидемијама, итд. Карактеристично је за Басару, да повремено, заправо доста често, покаже да зна понешто из СФ сфере.

(2)   На истој страници “Блица”, и на следећој, а то је стр. 23, имате опширан чланак о београдском позоришном фестивалу “Битеф” који је ове године отказан (због пандемије). То је педесет четврти “Битеф”. Кажу да ће идуће године, 2021, у септембру, бити одржани и тај, 54, али и наредни, 55. “Битеф”, дакле биће, као, два одједном. Али остају, као, раздвојени, биће то два “Битефа” истовремено.

Е, сад, слоган овогодишњег требало је да гласи “На ивици будућности”. То звучи веома налик на СФ. Па, постоји и СФ филм На ивици сутрашњице (The Edge of Tomorrow, Tom Cruise, Emily Blunt, 2014, то је оно са инвазијом ванземаљаца, који освајају Западну Европу, осим Британије, одакле крећу наши противнапади, а двоје главних јунака, кад год погину, врате се кроз време, памтећи тачно шта је било, и могу да крену у исту битку, поново, и поново… а уз то, главна јунакиња сече ванзосе помоћу једног као мача који је направљен од парчета хеликоптерске елисе).

Донета је одлука да се ипак одржи, ове године, једна представа “Битефа”, ако буде могуће (зависно од карантина итд); можда чак и две. Прва од те две има јаке СФ елементе. Наслов је Долина језе, аутор је Штефан Кеги, а један од главних ликова у драми је робот.

Чланак потписује Татјана Њежић, а наслов чланка је:

“Долина језе” на ивици будућности

Тог робота видимо на чак две слике, на “Блицовим” страницама 22 и 23, глумац је у белој одећи али са расклопљеним, видљивим, електронским и механичким деловима на леђима и потиљку. (Могли су, баш, да изнајме, за ову прилику, једног од оних јапанских човеколиких робота типа “Асимо”, или сличног.) Али, у чланку се не каже да ли је то СФ представа. Или није. Чини нам се да то избегавају да кажу: хтели би да искористе мисаоно и тематско богатство СФ жанра, али да не потпадну под жиг припадности жанру. Па, добро, нека им буде: док не добијемо неке евентуалне додатне информације, сматраћемо да није СФ, али да има јаке СФ елементе, јер је један од главних ликова робот.*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 822
SF u PZAB, opet!
« Reply #1013 on: August 21, 2020, 04:36:41 PM »
Цењени      ,

(1)    “Политикин забавник” бр. 3576, петак 21.08.2020,
има СФ причу, на стр. 57-59, Фредрик Браун, “Забрањено коцкање”. У оригиналу (гле, случајно смо то пронашли): “The Short Happy Lives of Eustace Weaver”. Преводилац није потписан. Постоји наднаслов, “Фантастика”. У горњем десном углу стр. 57 је антрфиле са биографијом аутора; Фредрик Браун (1906-1972) … итд. Постоји велика илустрација, колаж, карикатурална, врло добра, али ни уметник није потписан, не знамо ко је аутор те слике. Фредрик Браун је славан писац врло кратких СФ прича, али, ово није једна од његових најбољих, а и мало је застарела.
Па ипак! пре три недеље (31. јула), Бредбери, а сада, Фредрик Браун! Да ли је то “почетак нечега” (да се тако изразимо)? да ли се мења став редакције према СФ?
Узгред, ми смо дуги низ година погрешно говорили и писали, “Фредерик” Браун; он је Фредрик (Fredric), нема то друго слово “е”.

стр. 4-6, за хорористе, случај из београдске штампе из 1923. године, где је један комшија глумио вампира и кришом бацао камење људима у прозоре, али је пронађен и ухапшен. Припремио Немања Баћковић.

стр. 8-12, о муњама, као природној појави, колико мало о њима засад знамо. Могући нуклеарни процеси у муњи, итд. Припремио Срђан Николић.

стр. 29-40, последњи, четврти наставак Дексиног стрипа епске фантастике.

(2)    уз данашњу “Политику” приложена је и “Политикина ТВ ревија”, а у њој на стр. 25 имате прилог са сликама, у колору, шест суперхероја са овим сад (због епидемије ковид-19) маскама против вируса. Супермен, на пример, са том медицинском маском коју сад носимо и по Београду.*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 822
Zoran Živković o Dostojevskom; i, LK
« Reply #1014 on: August 22, 2020, 04:37:40 PM »
... само две допуне...

(4)   Зоран А. Живковић приредио је, и у штампу ће дати, велико критичко издање романа Достојевског Зли дуси на српском, с тим у вези осветлио је улогу једне жене, Косаре Цветковић, која је то прва превела са руског, пре око век и по; написао је предговор за то критичко издање; па, у “Политици” данас на стр. 4 културног додатка имате први део тог Живковићевог предговора, а у наредне две суботе изаћи ће у “Политици” и други, и трећи део тог предговора. Ово нема никакве везе са СФ, али помињемо зато што је интересантно да З. А. Живковић, који је толико учинио за СФ, сада ради у толико другачијем књижевном правцу.

(5)   Имамо, још увек, програм за “Лазу К” за април, било је нешто интересантно предвиђено, требало је да дођу неки астрономи… али, отказано је, због вируса… и, сад, шта? Иде септембар. Нисмо вакцинисани. Епидемија, пандемија, није престала. Понеко се јуначи, понеко не, маска донекле штити, али питање је колико, и у којим околностима. А у оној просторији, прозори се могу само мало, малецко отворити, одшкринути, није могуће отворити их широм (и никад неће бити могуће, јер, тако су конструисани), дакле, нема ништа од неког јаког проветравања.

Ево једног предлога: отказати састанке клуба за предстојећа четири месеца, дакле, до Нове године; а тада видети за евентуални наставак, али само и једино ако будемо сви вакцинисани до тада.*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 822
… i, Strugacki
« Reply #1015 on: August 24, 2020, 03:38:52 PM »
... и, још ово,
(6)     у данашњем „Блицу“, на стр. 30, Слободан Ивков, приказ романа Тешко је бити бог, браће Аркадија и Бориса Стругацког, али и приказ оних руских времена кад је настао. Ново издање је сад, овогодишње, код „Чаробне књиге“. У приказу није поменуто да ли је преводилац онај исти (Милан Чолић) из времена кад је то изашло код нас у оном колорном „Кентауру“ 1977. код Издавачког завода „Југославија“. Ех, руски: трудно бит богом!*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 822
dina do dine, i, Lavkraftova zemlja
« Reply #1016 on: August 29, 2020, 04:46:52 PM »
Цењени      ,

(1)    на стр. XIII у културном прилогу у данашњем „Данасу“ имате приказ о многобројним доградњама серије „Дина“ након смрти аутора, Френка Херберта, па, наводно, са ослонцем на неке његове белешке. Изгледа да то није само једна књига, или две, него, мноштво: сиквели, приквели, побочне додатне серије... дина до дине. Наслов чланка је „Наставак серијала по белешкама“, наднаслов је „кутак за СФ“, потписује К.Ч.Д.

(2)   Нешто за хорористе: у данашњем “Блицу” на стр. 55 у рубрици “Критиком ћу те” (потписује деда Милорад… тако је написано) имате изузетно опширан приказ нове ТВ серије Лавкрафтова земља, која изгледа да није по неком одређеном, појединачном Лавкрафтовом делу, него је генерално у амбијенту његових тема и протагониста. Можда нешто као хорор-фантази верзија Зоне сумрака, инспирисана Лавкрафтом и његовим природним и натприродним бићима.

(3)   У данашњој “Политици”, на стр. 4 културног прилога, имате други наставак (од три) текста др Зорана А. Живковића о неким преводима Достојевског код нас. У последњем, петом ступцу налазимо интересантне коментаре о српском издаваштву; између осталог, Живковић каже да је “на почетку новог миленијума ( … ) транзиционо издаваштво постепено уступало место индустрији књиге”. Пуно значења сабијено је у тих неколико речи великог професионалног познаваоца те области.

(4)   Негде у штампи видели смо пре неки дан малу вест, да Дом омладине Београда наставља све своје програме па и трибинске активности. Али епидемија није престала, а, као што смо недавно поменули, она сала не може добро да се проветрава (као ни она друга, “црна” сала, која уопште и нема прозоре него само врата, и уређај за вентилацију...), а неки од чланова и посетилаца ЛК су мало старији, у ризичној су групи за ковид-19, тако да је то разлог за забринутост, а да ли је за понедељак 7. септембар предвиђен неки програм за ЛК, не знамо.*

Ghoul

 • Hero Member
 • *****
 • 518
  • the cult of ghoul
Re: dina do dine, i, Lavkraftova zemlja
« Reply #1017 on: August 29, 2020, 05:58:51 PM »
(2)   Нешто за хорористе: у данашњем “Блицу” на стр. 55 у рубрици “Критиком ћу те” (потписује деда Милорад… тако је написано) имате изузетно опширан приказ нове ТВ серије Лавкрафтова земља, која изгледа да није по неком одређеном, појединачном Лавкрафтовом делу, него је генерално у амбијенту његових тема и протагониста. Можда нешто као хорор-фантази верзија Зоне сумрака, инспирисана Лавкрафтом и његовим природним и натприродним бићима.

tako nekako.

moj osvrt na 1. epizodu je ovde:
https://cultofghoul.blogspot.com/2020/08/lovecraft-country-2020-tv-ep-1.html

*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 822
Vekovnici 10
« Reply #1018 on: August 31, 2020, 02:45:24 PM »
Хвала на коментару, цењени др Гул; прочитао сам Ваш приказ о Лавкрафтовој земљи, интересантан је и информативан.

И, једна допуна вести од прекјуче:

(5)   у данашњем “Блицу” на стр. 30, Ивков даје приказ наше стрип сцене, невероватног успеха у окупљању стриписта у Лесковцу (наводно, 2.839 учесника, из 73 земље!...), и, уједно, приказ српске стрип књиге Вековници 10: барон и терор, која је, евидентно, претежно у фантази жанру, јер, ево шта каже Ивков: “сомнабулна радња се отела контроли и разгранала на сусрете са Виљемом Телом, Моцартом, Франкенштајном, Белим Зецом, капетаном Куком…” Штавише, Краљевић Марко се “у крчми такмичи у лагању са Бароном Минхаузеном око Робинзона Крусоа, пирата са Кариба, женскиња…” тако да смо поприлично сигурни по питању жанра.*

Aleksandar_B_Nedeljkovic

 • Hero Member
 • *****
 • 822
LK sastanak online?
« Reply #1019 on: September 02, 2020, 12:05:07 AM »
... и још једно допунско питање:

(6)   На сајту Дома омладине видимо назнаку, на:


http://domomladine.org/debate/fantasticna-citaonica-80-sooner-or-later-everything-falls-into-the-sea-stories-by-sarah-pinsker/

да се 21. септембра састанак ЛК држи – онлајн! дакле путем нета! електронски! То је одлично, али, ја бих замолио да нам неко, ко зна ово, јави – zakk? – који је заправо програм за септембар, и да ли ће све бити онлајн, како ће то функционисати, како ће се учествовати.

Ту би могли да учествују и неки људи из Јоханесбурга, из Ниша, итд.