Програм Друштва љубитеља фантастике "Лазар Комарчић"

Програм Друштва љубитеља фантастике "Лазар Комарчић"

 • 5 Replies
 • 260 Views
*

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • Administrator
 • Full Member
 • *****
 • 191
 • Nemojte
Програм Друштва љубитеља фантастике "Лазар Комарчић" за децембар 2017

Истрајавање кратке приче: ГОЛИ ГЛАСОВИ Адријана Сарајлије
4. децембар 2017.
19:00 Трибинска сала Дома омладине
Дебитантска збирке прича "Мануфактура Г" Адријана Сарајлије (Тардис, 2010) указала нам је на врсног аутора фантастике на кога треба обратити пажњу. Уследио је период обележен романом "Огледало за вампира" (самиздат, 2012, и реиздање Чаробна књига, 2013) који се добро котирао чак и у конкуренцији комплетне годишње продукције Србије и заслужио осврт жирија НИН-ове награде на свежину теме и израза.

Збирка "Голи гласови" (Еверест медиа, 2017) обједињује стваралачке напоре претходних година разасуте по антологијама из земље и региона. Садржи петнаест кратких прича из издања махом недоступних у домаћим књижарама, те је збирка прави начин да се настави уживање у изазовној спекулативној прози. Показатељ квалитета је свакако и одлука уредника Бобана Кнежевића да књигу објави у едицији Фантастична библиотека, где смо могли читати најбоље од српске фантастике.

Сарајлија спремно и спретно зарања у непознато те својом инвенцијом и свежином разгаљује знатижељне читаоце нудећи им право литерарно уживање - неуобичајено, ван жанровских стандарда, надахнуто, духовито и врцаво.
-- Илија Бакић

Учествују: Адријан Сарајлија, Бобан Кнежевић


Од потпуног тријумфа до колективног "мњах": Ди-Си филмски универзум у 2017.
11. децембар 2017.
19:00 Трибинска сала Дома омладине
После јако тешке године за Ди-Си филмски универзум, у којој су већи део публике и критике искасапили оба филма тада објављена, уследила је прилично подељена 2017. "Чудесна жена", дочекана панегирицима критике, довела је до навала на благајне, али је донела и општи друштвени феномен, који је у једном тренутку из пратеће последице прерастао у главну тему. Који месец касније дошла је и проблематична "Лига правде" и наишла на млак пријем критике и сличан одговор публике. Шта је кренуло по злу? Где се сада налази проширени Ди-Си универзум и шта га чека у будућности? Сада, када се прашина мало слегла, како оцењујемо "Чудесну жену" као филм и какве су последице њеног успеха у филмској индустрији?

О тим питањима, али и свему осталом везаном за проширени универзум Ди-Сија говоре Јелена Јокановић, Јелена Катић-Живановић и Игор Станојевић.

Домаћин и модератор: Павле Кнежевић.


Кроз легије надарених: МАРВЕЛ на ТВ у 2017. години
18. децембар 2017.
19:00 Трибинска сала Дома омладине
Богато је било у Марвеловом филмском универзуму ове године. Том универзуму прикључиле су се серије "Iron Fist", "Punisher", као и "Defenders", "Inhumans", и најсвежије — "Runaways". Али, то није све. Не у истом универзуму, али такође изворно Марвелови стрипови дошле су и "Legion" i "The Gifted", а настављени су и "Агенти". Марвелов филмски универзум је тако постао врло богат, сложен и слојевит, док су две серије о мутантима донеле успех и довеле до тога да се врло гласно говори о повратку права на приче о Мутантима под окриље Марвела.

Шта је у мору ових серија било добро, шта лоше, шта потпуно ђубре, а шта потпуно феноменално?

Ваши водичи кроз ову џунглу:  Миљан Танић и Павле Кнежевић.


Фанастична читаоница #53: "Успон и пад ДОДО-а"
25. децембар 2017.
19:00 Трибинска сала Дома омладине
У СФ круговима изразито познати Нил Стивенсон и у истим тим круговима сразмерно мање позната Никол Галанд удружили су се око литерарног подухвата цигластог обима "Успон и пад ДОДО-а".

Наочити војни обавештајац/физичар среће нешто мање наочиту, али зато дражесно смотану докторку класичних наука и уваљује јој огроман број историјских текстова на превод. Она се прихвата посла, и одмах схвата нешто необично: сви до једног се тичу магије, и говоре о магији као о општепознатој појави.
И то је најмање чудан део романа.

Стивенсон и Галандова описују њихова даља истраживања, болно очигледну сексуалну тензију и необичне доживљаје из перспективе више ликова, уз бројне варијације форме и карактеристичан хумор на трагу Стивенсоновог Криптономикона. Алтернативноисторијски магијски СФ звучи као сумњива комбинација жанрова, али да ли је и немогућа?

Модератор: Бојан Бутковић

https://www.goodreads.com/book/show/32075825-the-rise-and-fall-of-d-o-d-o


*

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • Administrator
 • Full Member
 • *****
 • 191
 • Nemojte
Програм друштва „Лазар Комарчић“
јануар 2018

STAR WARS: ПОСЛЕДЊИ ЏЕДАЈИ
15 јануар

Ко су последњи Џедаји и зашто? Да ли је ово бољи филм од БуЏења Силе? Да ли је ово Star Wars? Ко су родитељи од Реј? Да ли је Кајло Рен зао? Зашто оцена публике на Rotten Tomatoes није битна? Та и друга питања ћемо можда обрадити на трибини, али сигурно ћемо се добро забавити!
Води: Миљан Танић
Учествују: Сташа Копривица, Стефан Филиповић, Јована Љубић
Уз присуство: Силе

ФАНТАСТИКА У КЊИЖЕВНОСТИ 2017
22 јануар

Придружите нам се у претресању плодова 2017 године: ко су били номиновани за Хуга, Небулу, Goodreads, Locusa, Артура Кларка, BSFA, Филипа Дика и многе друге.
Да не останемо дужни ни јавности овдашњој, проћи ћемо и кроз српску продукцију књига фантастике, номинације за НИНа, књижевне часописе.

Модератор: Бојан Бутковић

ФАНТАСТИЧНА ЧИТАОНИЦА #54: Sudden Appearance of Hope
29 јануар

Многи маштају о невидљивости или умећу проласка кроз зидове и другим способностима које би нам олакшале сиву економску свакодневницу. Способностима које се могу укључити или искључити по потреби. Али, шта би се догодило када би нам стално била укључена та способност? Да ли она тада постаје клетва?
Хоуп Арден не пролази кроз зидове, није невидљива, њу само сви заборављају. Када су у питању цариници или полиција то и није тако лоше, али пријатељи и породица?
Роман „Sudden Appearance of Hope“, добитник овогодишње World Fantasy награде прати сналажење и несналажење Хоуп Арден у узбудљивом трилеру који нас води од сјаја и луксуза Дубаија до опскурних швајцарских селендри за које скоро нико никад није чуо.
Списатељица Клер Норт (псеудоним Катарине Веб за СФ) је једна од оних ретких зверки, повратника у читаоницу. Око њеног романа „Првих петнаест живота Харија Августа“ мишљења су била подељена а остаје да се види да ли ћемо се око овог дела сложити да је награду заслужило или ћемо га, попут његове протагонисткиње, убрзо заборавити.
Модератор: Бојан Бутковић*

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • Administrator
 • Full Member
 • *****
 • 191
 • Nemojte
Програм друштва „Лазар Комарчић“
фебруар 2018.

Ретроспектива филмске фантастике 2017.
5. фебруар, 19.00 трибинска сала Дома омладине
Шта смо све лепо и мање лепо гледали на великим и малим екранима.
Између осталог, одговорићемо на питања: Који је најбољи СФ филм године? Који је најбољи суперхеројски филм? Најбољи хорор? Најпријатније изненађење? Највеће разочарање? На крају трибине ћемо се укратко позабавити и оним што нам доноси 2018, а допустићемо и публици да се огласи и помене сопствене фаворите, који ће се можда разликовати од наших. Спојлери се подразумевају!
Учествују: Кристина Ђуковић, Софија Вуковић и Игор Станојевић
Води: Милош Цветковић

Ловци на мисли
12. фебруар, 19.00 трибинска сала Дома омладине
Заокупљени беспарицом у којој се налазимо, у тегобној борби за квалитет живота, преплављени шундом, често сметнемо с ума да живот чине мале ствари: топла, нежна реч, мудра мисао, свежина јутра, пружена рука, загрљај вољене особе. Све су то ствари о којима не размишљамо много, којима не поклањамо пуно пажње.
Постоје, међутим, особе које такве речи вредно скупљају, носе у себи те мисли, проживљавају их, допуштају им да их оплемене и обогате. Тамара Лујак (1976, писац, преводилац новинар, уредник) је ловац на такве мисли. Жива реч јој је и изазов и инспирација: изазов, јер мами да је ухватите, запамтите и цитирате у пригодној прилици или примените кад вам затреба; инспирација, јер тера на размишљање, на надовезивање, на допуњавање, надоградњу. Тамара нам представља део своје ризнице, блага које је попут змајице сакупљала годинама, из живота и из књига, из главног и из жанровских токова, од познаника и од странаца, сабрано у две књиге: „Ловци на мисли“ и „Међу бисерима“. Богато заступљени у обе књиге су и српски писци фантастике и цитати из њихових дела.


Домаћица вечери а не гост: Тамара Лујак

Приче мистерије и магије
19 фебруар, 19.00 трибинска сала Дома омладине
Да ли сте чули за теорију завере о томе зашто настаје гужва у саобраћају сваки пут кад падне киша? Каква чуда морају да се догоде да би дечак који не жели да буде припадник ниједне од супарничких малолетничких банди у малом граду избегао избор који му околина агресивно намеће? Шта би човек урадио када би му туристичка агенција понудила путовање у прошлост?
У својој новој књизи Ото Олтвањи нуди одговоре на ова и бројна друга питања, при чему не само да се хвата укоштац са све већим променама света већ нам пружа ретко узбудљиву прилику да се запитамо о правој природи наше свакодневице и сазнамо шта се све крије иза кулиса.
„Стварност је крхка попут порцеланске фигурице“, каже јунакиња једне од његових несвакидашњих приповести. Захваљујући својој неспутаној маштовитости, аутор уводи читаоце у мистично-магијску верзију стварности у којој ће се они осећати кудикамо удобније него у реалном свету.

Домаћин вечери а не гост: Ото Олтвањи

Фантастична читаоница #55: “Her Body and Other Parties”, Carmen Maria Machado
26. фебруар, 19.00 трибинска сала Дома омладине

Кармен Марија Маћадо је ново име на америчкој књижевној сцени. За кратко време усталасала је читалачку и критичку јавност јаким причама којима је освојила низ номинација и пехара за престижне главнотоковске и жанровске награде и које су уврштене у разнородне жанровске антологије најбољих прича године које су уређивали Џо Хил, Елен Детлоу, Кети Коджа, Питер С. Бигл — потпуно покривајући широки спектар жанрова фантастике.
Живи нисмо док не проверимо да ли је толико добро као што звучи.
Модератор: Бојан Бутковић

https://www.graywolfpress.org/books/her-body-and-other-parties

*

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • Administrator
 • Full Member
 • *****
 • 191
 • Nemojte
Програм Друштва “Лазар Комарчић”
за март 2018

Бака Мандини кругови
5. март 2018.
19.00 Трибинска сала Дома омладине Београда

Тихомир Јовановић-Тика (1955) је један од најистрајнијих фанова фантастике у Србији. Уредио је већи број Емитора, гласила Друштва “Лазар Комарчић”, где је започео са превођењем страних и писањем сопствених прича. Уредник је фанзина TERRA и СФ ПОРТАЛ као и зборника РЕГИА ФАНТАСТИЦА које издаје Удружење SCI&FI. Приче објављује у периодици и регоналним зборницима фантастике.

Представљамо Јовановићеву другу самосталну књигу, роман “Бака Мандини кругови”. Као и његова прва књига, збирка прича “Палисаде и чадори”, “Кругови” су смештени у митско Село — једино непокорено место у Србији под Турском влашћу — које своју слободу дугује чаробном напитку од гњилих шљива. Свака сличност са Астериксом је намерна, а текст обилује референцама и позивањима на друга дела стрипа, научне фанастике и популарне културе. Књигу је издала Еверест медиа, насловницу је радио Жељко Пахек, а унутрашње илустрације је радио Лазар Средановић (“Дикан”)

Осим “Бака Мандиних кругова” SCI&FI ће представити и неколико претходних бројева  фанзина TERRA и СФ ПОРТАЛ.

Гости: Тихомир Јовановић, Светислав Филиповић

Вила шаторица
12. март 2018.
19.00 Трибинска сала Дома омладине Београда
Борис Мишић (1974.) је писац фантастике активан на сцени у последњих десетак година. Приче су му објављиване у збиркама прича „В-фантастичне приче из равнице“, „Нешто дише у мојој торти“, „Истраконска збирка“ (2015. и 2017. године ), у антологијима, зборницима, те часописима УБИК, Знак Сагите и Марсоник, Омаја, Емитор.

Крајем 2016.године у издању издавачке куће Пресинг из Младеновца објавио је прву самосталну збирку прича фантастике и хорора под називом „Вила шаторица“. Збирка је наишла на добар пријем, а у освртима се издваја одобравање успешних размишљања на тему грађанског рата у Југославији кроз призму фантастике.

Учествују: Борис Мишић, Тамара Лујак


Дигитални угљеник
19. март 2018.
19.00 Трибинска сала Дома омладине Београда

“И онда сам написао ДИГИТАЛНИ УГЉЕНИК, Голанц га је објавио, Холивуд га је купио [, Лагуна га купила, Скробоња превео],  дао сам отказ на послу”. Тако је 2002. године почела списатељска каријера Ричарда Моргана. Наивно неупућен, надао се да ће се екранизација појавити за највише две-три године. Чекање је ипак потрајало деценију и по, и Нетфликс је коначно избацио серију. Да ли је серија довољно киберпанк, шта недостаје а чега има превише, по чему се све разликују књига и серија, шта ће бити даље и шта све још Морган ради у животу, сазнајте!

Модератор: Павле Кнежевић; Учествују: Ивана Дамњановић, Јелена Јокановић, Горан Скробоња


Фантастична читаоница #56: СТРАВА У УЛИЦИ КУГЕ Мирне Закић
26. март 2018.
19.00 Трибинска сала Дома омладине Београда

„Страва у Улици куге“ је хорор роман без преседана у савременој српској белетристици. Писан са изванредним познавањем правила тврдог жанра, овај роман импонује зрелошћу и жестином. Да, плашићете се, али нећете моћи да га испустите из руку! „Страва у Улици куге“ уводи у нашу књижевност једно ново, добродошло име, право откровење сезоне - Мирну Закић.

Тако је 2006. Народна књига рекламирала „Страву у Улици куге“, а данас би вероватно неизоставно навели и да је у питању роман урбане фантастике са вукодлацима, у нашем окружењу. У тренутку кад са појавио роман је прилично добро примљен али никад се није рашчуло како би требало. Мирна Закић се у међувремену посветила академској каријери а ми ћемо, с малим закашњењем покушати да пронађемо право место овог романа у оквирима домаће фантастике.

Модератор: Бојан Бутковић


*

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • Administrator
 • Full Member
 • *****
 • 191
 • Nemojte
Програм Друштва “Лазар Комарчић”
за април 2018

Анихилација Вандермира Џефа од стране режисера Гарланда Алекса
2. април
19.00 Трибинска сала Дома омладине Београда
Друго редитељско остварење Алекса Гарланда било је жељно ишчекивано. Не само због сјајног дебитантског остварења "Еx Machina", већ и због књижевног предлошка, дела цењеног Џефа Вандермера. Продукцију су пратили проблеми, да би после додатног снимања и пробних пројекција филм остао на ограниченој биоскопској дистрибуцији у Северној Америци, док је у Европи отишао право на Нетфликс.

Критика је углавном хвалила филм, а публика углавном - јок. Колико је филм успео у својој намери и шта му је намера уопште била? Да ли се на ово свео филозофски, интроспективни, психолошки филм данас? Да ли је предложак добро искоришћен? Пробаћемо да одговоримо на сва ова питања, али и многа друга. Дођите да разговарамо о "Анајалејшну".

Модератор: Павле Кнежевић; Саучесници: Миљан Танић, Саша Бановић


Без трибине
9. април
Због празника


The Toys That Made Us: мали увид у колекционарство фигура и играчака
16. април
19.00 Трибинска сала Дома омладине Београда

Серија The Toys That Made Us је већ самом најавом заинтригирала многе наше колекционаре играчака и фигурица - овом хобију се ретко поклања пажња, а камоли сразмерно интезитету сакупљачке страсти. Тако смо у првој сезони могли да научимо нешто ново о франшизама Star Wars, He-Man, Barbie и G.I. Joe, док су за другу сезону најављене приче о LEGO, Transformers, Hello Kitty и Star Trek.
Коментари на сам серијал су опречни — неупућенима је можда превише, а упућенима недовољно детаљно и широко — али зато су ту домаће колекционарске снаге да допуне и појасне оно што су творци пропустили или омашили ;)

Модератор: Миљан Танић; гости: Никола Тодоровић, Предраг Димитријевић (Пеђа Фигуре), Бојан Марковић

Стално се враћајући Урсули Ле Гвин
23. април
19.00 Трибинска сала Дома омладине Београда

Смрт Урсуле Ле Гвин изазвала је бројне реакције, а скупови који су тим поводом одржани говорили су с љубављу и поштовањем о животу и великом делу ауторке. Силом прилика то је повод за опште приче без задирања у специфичности и детаље.

Проф. др Александар Б Недељковић је у оквиру свог предмета Научна фантастика на мастер студијама англистике Универзитета у Крагујевцу посебно место посветио научнофантастичним делима Урсуле К. Ле Гвин.

На овој трибини ћемо размотрити зашто Урсулина алегоријска приповетка, парабола, "Они који одлазе из Омеласа" није научна фантастика, али јесте врхунска књижевност, и зашто је важна за (анти)утопијске студије.
Проф. АБН ће тврдити да је роман Стално се враћајући кући најбољи утопијски СФ роман у књижевности на енглеском језику у другој половини двадесетог века а Тамара Лујак ће читати одабрану, најлепшу поезију из те богате књиге антропологије далеке будућности.

Кроз неколико стотина хиљада година, док наша роботска цивилизација увелико (али, без нас) у једанаест хиљада технолошких база на Земљи, и много других на Месецу и другде, развија врхунску науку, и истражује и осваја свемир, људи, малобројни, подељени у врло мала племена, углавном остају у својим дрвеним кућицама, обрађују своје баштице, никуд не журе, и немају неке велике амбиције нити планове. Живе мирно, близу тла, а ако икуд и пођу, брзо се врате кући. Да ли ће се цела прича о нама стварно тако завршити?


Учествују: проф. др Александар Б Недељковић, Тамара Лујак


Фантастична читаоница #57: PIRATE UTOPIA Бруса Стерлинга
30. април
19.00 Трибинска сала Дома омладине Београда

Бруса Стерлинга не треба много да вам представљамо: један је од пионира киберпанка (Острва у мрежи, Шизматрикс, Вечера у Аудогасту итд) а данас футуролог, демотивациони говорник, пророк дигиталне пропасти која се надвила над нама.

Кратким романом Пиратска утопија Стерлинг се упушта у воде алтернативне историје, приказујући дане владавине футуристе Габријела Д’Анунција и формирање Слободне државе Ријеке (Stato Libero di Fiume). Околности су интригантне и актуелне па макар се држали само чињеница, а камоли кад их Стерлинг досоли.

Модератор: Бојан Бутковић

Одлично, добили смо програм ЛК за април, хвала!