Recent Posts

Pages: 1 ... 8 9 [10]
91
Ostalo / Re: Filmske novosti iz FantastiKe
« Last post by Lidija on September 16, 2018, 02:57:02 PM »
Verovatno ću da i to eventualno odgledam, ali brate! užasno je to kad unapred znam da me u tih sat i po ništa neće prijatno iznenaditi...  :'(
92
Vesti iz Fantastike / Re: PZAB, itd
« Last post by Lidija on September 16, 2018, 02:40:53 PM »
Цењена Либеат, тај сан мале Зоре о будућности човечанства је изразито у складу са научним погледом на свет, и научним начином размишљања, а садржи и јасне технолошке новуме. Може са дакле опростити то, што је визија будућности дошла путем сна.

Cenjeni dr. ABN, nije do mene da ikome išta opraštam, ja samo pokušavam da se snađem u tom cunamiju meandriranja kojim vi obasipate (Vi, Mića a bogami i gospođa Tropin) neke žanrovske aksiome, koje niko sem vas nekolicine ne dovodi u pitanje...  :-[

da Vam osvežim pamćenje:

Било је на овом форуму и баш на овом топику недавно врло добрих дискусија, Либеат и Мићиних, о дефинисању жанра. (Дакле тема се одмакла од Небуле 2017. Off-topic?)

СФ је, парадоксално, велика узданица и снага књижевног реализма, данас. Наравно да је СФ реалистичка књижевност о стварима које још нису откривене или се још нису догодиле, али би, у складу са научним погледом на свет, можда могле бити откривене, или се догодити, једног дана; и о другим световима, другим животима, не овом овде и сад. СФ је когнитивни жанр, а основни његов мото би могао бити:  желим да знам. I want to know. Или на италијанском, као што је 1976. године рекао у једној песми, тада популарни Адриано Ћелентано: vorrei sapere.

И наравно да је Либеат у праву да се унутар имагинативног универзума СФ књижевног дела, мора безусловно и буквално, доследно прихватити да је стварно, истинито, то што се приказује. Онај ко то не разуме, тај не разуме суштину СФ.

Ta Vaša izjava se može naći ovde:  http://fantastika.in.rs/index.php/topic,115.0.html

... a kako ste od nje došli do ove današnje, ja zaista ne znam.   :)

PS obratite pažnju na poslednju rečenicu Vašeg gore navedenog citata...
93
Vesti iz Fantastike / PZAB, itd
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on September 16, 2018, 01:22:05 PM »
Цењена Либеат, тај сан мале Зоре о будућности човечанства је изразито у складу са научним погледом на свет, и научним начином размишљања, а садржи и јасне технолошке новуме. Може са дакле опростити то, што је визија будућности дошла путем сна.

(1) У викенд-броју “Данаса”, на задњој страници, постављено је (четворици грађана, међу њима су и нама у жанру СФ познати Павле Зелић, и, Слободан В. Ивков) питање “Како је појављивање домаћег издања стрипа Загор утицало на популарну културу у Југославији?” Они су дали неке позитивне одговоре, похвално су се изјаснили о том стрипу.

АБН никада не би могао да одговори на то питање, нити је икад прочитао иједну епизоду тога, јер никада није схватио шта је то загорело, па се протагониста зове Загор; загорео ручак на шпорету, или шта? Шта је он, кувар неки – па маше каменом секиром (?), кад му ручак загори? Или му је то ипак више као неки камени чекић, којим он “опере судове” (а и прозоре…) кад се наљути због пропалог ручка? АБН овај ребус никада није решио.

(2)  У “Политици” у суботу 15. септ. опет коректно дат програм Лазе К за понедељак: говори Мића, аутор књиге, итд.

(3)  Изгледа да сад имамо (али, не свако?) канал “Pink Sci-Fi – Fantasy” или тако некако? На њему је недавно приказан значајан, добар филм Ја, робот?

(4)  “Политикин забавник” бр. 3475, петак 14.09.2018, нема СФ причу, али има на стр. 54-56 домаћу причу, српску, у жанру фантазије (не СФ): Горан Скробоња, “Леонардова кутија”. У причи, српски модерни издавач стрипова о Загору добија натприродну посету… из Загоровог универзума. Да, ту је и његова камена секира!
А пошто је Загор и на насловној страни овог броја ПЗАБ, можемо констатовати да је ова, Скробоњина прича – у неком смислу насловна. Али, на стр. 44-47 је и обиман чланак о Загору и његовом цртачу, где се наводи (антрфиле, на стр. 46) да ће најновија књига тог стрипа бити у продаји ускоро, на Сајму књига у Београду, итд; гле, на стр. 29-41, стрип о Загору; све то некако лепо уклопљено.

На стр. 4-6, чланак “Сенка Николе Пашића”, потписује Немања Баћковић, о томе како су Србију (наводно) ужасно упропастиле неке мане наших политичара и других наших водећих људи – огромно корупционаштво, нереално сагледавање историјске стварности, и једноставно грдна глупост и промашеност.

стр. 8-11, о две свемирске сонде, сада актуелне јер треба да узму узорке материјала са два астероида и донесу их на Земљу, а то су “Озирис Рекс” и “Хајабуса 2”. Потписује Срђан Николић.

стр. 21, да ли кретање морске воде (која има и неке електричне особине) ствара неко, макар и врло слабо магнетно поље

(5)  У данашњој “Политици“ на стр. негде око двадесете, рубрика „Култура“, имате чланак, потписује С. Ћирић, са насловом „Снолика фантастика“, тема је једна изложба слика у Ваљеву, слике су од двојице уметника, који „израстају из истог корена Медиале“; један од њих је значајан за нас у СФ, а то је Тикало, наиме, Милан Ђоковић Тикало. (Ту је и фотографија направљена вероватно јуче, где он седи и свира усну хармонику.)

Негде око 1986. године, у „Политикином забавнику“ многе СФ приче биле су илустроване Тикаловим фантазмагоричним, надреалистичким цртежима, рекли бисмо и скицама, у разним сеновито расплинутим тоновима сиве боје; чест мотив био је човек-птица, који има главу и кљун као врана рецимо, а људско око. Било је то у жанру фантазије, не СФ. Утисак је био, да је ПЗАБ добио прегршт Тикалових студија и скица, и објављивао их редом, иако то нису биле буквално илустрације за ма коју конкретну причу. Ми смо били (претпостављам) захвални за те илустрације, јер се ту примећивало да су настале руком правог уметника; на неки начин то је доприносило утиску о литерарној респектабилности наших и страних СФ прича у ПЗАБ.
У чланку, у другом ступцу помиње се појам, именица у множини, “космогиније”, али то је вероватно грешка, не постоји та реч, требало је написати “космогоније” (то су разни митови и легенде о постанку света).
А у трећем ступцу помиње се нешто интересантно о пролазности уметничке славе; наиме, каже се, отприлике, да је боље да иза једног уметника остане активна галерија, “живо место где се окупљају сви који воле уметност”, него легат, “који би вероватно после десетак година остао закључан”.

Хм. Ако је легат заправо стан, пун прашњавих папира и књига преминулог интелектуалца, уметника итд, па онда годинама нико не долази јер никог не интересује, онда, ту се стварно губи део сврхе и смисла постојања легата (осим за архивско-музејске сврхе), али, гледано очима СФ, очигледно је да постоји једна додатна могућност, а то је интернет, који никада не спава, па ако је духовно наслеђе нечије укрцано на нет, и доступно, онда ће свако, и са Јужног пола, и из било које земље – горе од Аљаске, до Аустралије – увек моћи да приступи. То онда има потенцијал да “довијек живи”?

94
Ostalo / THE PREDATOR (2018)
« Last post by Ghoul on September 16, 2018, 08:37:08 AM »
THE PREDATOR (2018)

THE rivju (by Ghoul) for THE predator!

https://cultofghoul.blogspot.com/2018/09/the-predator-2018.html

95
Vesti iz Fantastike / Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Last post by Lidija on September 15, 2018, 08:20:01 PM »
pa nije, po definiciji modernog SFa. To važi za bilo koje delo iz proto perioda, uostalom; naravno da se tu mogu da prepoznaju (i priznaju) izvesne tendencije koje su izrodile osnove današnjeg žanra, ali to ne može nadoknaditi kvalitativne nedostatke koje sva proto dela neumitno imaju.

Ali ako mene pitaš, greška je već u samom našem insistiranju da se evolutivne faze jednako vrednuju, kao da je to uopšte izvodljivo. To je kao kad bi sad vrednovali neandertalce estetskim merilima današnjeg čoveka... potpuno neumesno, po meni.
96
Vesti iz Fantastike / Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Last post by angel011 on September 15, 2018, 07:59:47 PM »
Shvatam.

No, onda ni Jedna ugašena zvezda ne bi bila naučna fantastika?
97
Vesti iz Fantastike / Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Last post by Lidija on September 15, 2018, 06:52:25 PM »
Pravo da ti kažem, nemam primere, to naprosto nije moj cup of tea, što bi se reklo, pa to i ne čitam. Ali Džejkobova lestvica košmara jeste dobar primer - ako zanemarimo sekvence u kojim se ta realnost ipak dovodi u sumnju - čudovišni rep kod onog tipa u podzemnoj, ili odsečeni delovi ljudske anatomije u onoj bolnici i tako to - ako već pričamo o samom pripovedačkom postupku.
98
Vesti iz Fantastike / Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Last post by angel011 on September 15, 2018, 06:21:33 PM »
Iskopala sam samo nešto od Damjanova, ali to se odnosi na devetnaesti vek u našoj književnosti, i tu se radi o proročkim snovima (neko sanja, nema fantastičnih elementa u snovima sem ako je nešto simbolički, pa se probudi, pa se to ovako ili onako obistini).

Inače, padaju mi na pamet filmovi sa postupkom koji opisuješ, i ako ne govorimo o Džejkobovoj lestvici košmara ili o filmovima pravljenim za mlađahnu populaciju, kraj gde se neko budi i sve je to samo sanjao/bio udrogiran/štagod je izazivao poprilično kolutanje očima.  ;D

Imaš li neki primer oniričke fantastike (u književnosti, ne filmovima za kolutanje očima)?  :)
99
Vesti iz Fantastike / Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Last post by Lidija on September 15, 2018, 05:16:17 PM »
heh  :) savetujem ti da me proveriš u malko savremenijim udžbenicima, ali u, khm, moje vreme, onirička fantastika je podrazumevala književni postupak kojim se snovi prezentuju kao stvarnost, u smislu da su i protagonisti i čitaoc jednako ubeđeni da su zbivanja koja doživljavaju-čitaju zapravo stvarnost, sve do samog kraja dok se neko već ne probudi.  :P ;D
100
Vesti iz Fantastike / Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Last post by angel011 on September 15, 2018, 05:10:17 PM »
Uh... Imaš li neki link za definiciju oniričke fantastike? Ili definiciju? Kad čujem "onirička fantastika" meni će pre da padne na pamet nešto kao Alisa u Zemlji čuda, pa sad vidim da je vrlo moguće da mislimo na potpuno različite stvari (i da meni potpuno pogrešne stvari padaju na pamet  ;D ).
Pages: 1 ... 8 9 [10]