Recent Posts

Pages: 1 ... 8 9 [10]
91
Vesti iz Fantastike / Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Last post by Anomander Rejk on February 14, 2019, 07:54:05 PM »
E, to već ne znam. Vrlo moguće da jeste, ali ne znam kako to proveriti.
Ali našao sam i ovo, izgleda da je Bezdan objavljen u almanahu Književna fantastika : http://www.urbanbug.net/magazin/vest/objavljen-almanah-knjizevna-fantastika
Što se tiče drugih nagrađivanih priča, mislim da su Dubrava i Jeka objavljene u nekom od Monolita i Tamnih vilajeta.
Ali ima ovde stručnijih od mene svakako koji će bolje razgraničiti da li i te dve priče potpadaju pod vašu sferu interesovanja.
Po meni svakako da imaju sf elemenata, ali da li su prevashodno sf, nisam sasvim siguran.
Bezdan definitivno jeste.
92
Vesti iz Fantastike / Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on February 14, 2019, 05:11:28 PM »
Хвала, Аномандер. То је већ један конкретан и озбиљан предлог.
Записано, запамћено, неће бити изгубљено (надам се).
Него, зар та прича није изашла и у неком Знаку сагите? Проверио бих ја то за неколико секунди, али постоји проблемчић – нико (барем колико ја знам) још није написао нити игде окачио обједињену библиографију првих 25 бројева часописа-алманаха „Знак сагите“. Која би, као Word документ, била згодна за претраживање.
… или у неком Тамном вилајету? или у неком Емитору?

93
Vesti iz Fantastike / Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Last post by Anomander Rejk on February 14, 2019, 09:52:17 AM »
https://www.delfi.rs/knjige/6115_kraljevi_knjiga_delfi_knjizare.html
Poštovani ABN,
evo bitnih podataka, izdanje je Tardisa, iz 2009e.
Nije mi trenutno knjiga pri ruci, da znam tačno od koje do koje je strane koja priča,
ali knjigu lako možete nabaviti, ima je sigurno u Beopolisu, Bobanovoj knjižari , a moguće i u nekim većim knjižarama.
Sve priče su dobre, ali preporučujem vam SF priču Bezdan ( dobitnik nagrade LK za novelu 2003 ).
94
Vesti iz Fantastike / Mićin film, i, Sinkler Luis, i F K Dik
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on February 13, 2019, 09:42:57 PM »
Браво, Мићо! и браво целој екипи! како је то добро направљено! Одличан филмски прилог, одличан, супер. То је велики успех, и велика ствар за све нас.

(2)   У “Блицу” данас, на стр. 25, рубрика “Култура”, па колумна “Прочитати”, новинарка Татјана-Тања Њежић даје приказ две књиге; једна је СФ, из године 1935, аутор је славни књижевник из оних времена, Синклер Луис. Издавач сад код нас је “Лагуна”, преводилац је Милан Ђурић. Наслов је преведен као То је овде немогуће, али, можда је боље било превести ипак мало друкчије, као То се овде не може догодити (It Can’t Happen Here).
Роман приказује како би у некој будућности могао диктатор да се попне на власт у Америци. Е сад, на Википедији

https://en.wikipedia.org/wiki/It_Can%27t_Happen_Here

не препознају овај роман као научну фантастику него као “политички роман”, а ни Тања Њежић га не препознаје као СФ, него каже да тај роман “слови за дистопијску фантазију”, али, то итекако јесте СФ роман, са политичком тематиком, јер, у основи поштује научни поглед на свет и научни начин размишљања, а приказује нешто што се још није десило.

Узгред, само да се подсетимо, такав је и врло познати политички СФ роман Џек Лондона Гвоздена пета (Jack London, The Iron Heel, 1907).

Нисте изгубили из вида – такав један роман написао је и Џорџ Орвел… роман 1984.

(3)  Издавачка фирма “Контраст” објавила је код нас, недавно, ново издање чувеног, рекли бисмо и славног СФ романа Филип К. Дика, са незаборавним насловом, Теците сузе моје, рече полицајац (Flow My Tears, the Policeman Said, 1974) који је био номинован за Хуго награду, и за Небулу, али је ипак добио само Џон В. Кембел награду, 1975. године.


https://kontrastizdavastvo.rs/proizvod/tecite-suze-moje-policajac-rece/

Гле у том роману је Америка после Другог светског рата постала полицијска држава… диктатура. А један славни певач се једног дана буди и постепено схвата да у том свету, где се нашао, никада није постојао.
95
Vesti iz Fantastike / Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Last post by Miodrag Milovanovic on February 13, 2019, 11:26:22 AM »


Prvi deo predavanja u Domu omladine...
96
Vesti iz Fantastike / PZAB, itd
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on February 12, 2019, 09:06:51 PM »
Цењени    ,

(1)  Писац Урош Петровић (средње слово не знамо) који се бавио и фантастиком (зато и помињемо), имао је велики интервју (цела страна) у “Блицу” у недељу 2019 02 10, где је промотирао своје књиге енигматике, као и књиге за децу где су у причу уграђене и загонетке које треба решавати; у суштини наступио је као енигматичар, са тезом да решавање загонетки доприноси да ум остане оштар.

У понедељак (јуче) је уз “Блиц” била бесплатно приложена његова књижица таквог садржаја, врло кратке приче са енигматским задацима, за децу.

(2)  Такође у недељу 10-тог фебруара, у “Политици”, на стр. 2, био је велики чланак са насловом “Повратак у будућност – роботи репортери”, мисли се наравно на неке компјутерске програме који данас помажу новинарима у неким пословима, у неким редакцијама. Део чланка посвећен је описима како и та, компјутерска револуција, понекад “једе своју децу”, а пример је информативна фирма “Базфид” (BuzzFeed) која је, као, кренула са неким великим успехом а сада, наводно, намерава да отпусти хиљаду својих новинара и сарадника.

(3)  “Политикин забавник” бр. 3496, петак 08.02.2019, нема СФ причу, али има фантази причу, замишљену да буде као легенда из Боке Которске, на стр. 54-55, Растко Марковић, “Кућа на дну мора”, наднаслов “Картулина из Боке” (картулина, тако су Бокељи називали дописницу). Дечак по имену Миро пронашао камену кућицу на дну мора, у заливу испред места Доброте, и том приликом покупио тајанствене каменчиће, онда је почео да сања пророчанске снове, па је стекао способност тачног прорицања будућности.

Размишљамо… не помиње се, у књижевности, питање колико је чиста вода, близу обале; то је нешто што се никад не пита, и не каже, о Јадранском мору, а требало би. Чистоћа воде у разним приобалним деловима Јадрана (и свих осталих мора на свету) вероватно зависи од тога куда се излива канализација из градова, бродова, индустрије, итд, али о томе, колико знамо, нико није вољан да говори.

стр. 8-11, ензими који служе као алати за преправљање гена, и, могућности тога.

стр. 20, кратак чланак, да ли ће роботи осећати бол (не), и да ли ће добити права као људи, људска права (можда).

стр. 22-23, да ли су током Другог светског рата јапански научници покушавали, у пројекту “Ку-го”, да остваре Теслине електромагнетне “зраке смрти”, ваљда микроталасне, и у томе претрпели неуспех. Наводно, као, колико знамо, покушавали су, па није успело. Потписује Немања Баћковић. Има о томе и на:


https://www.warhistoryonline.com/instant-articles/ku-go-japans-top-secret-weapon.html

стр. 46, у Амстердаму постоји музеј микро-организама, галерија са микроскопима и микробима, названа “Микропија” (Micropia), хм, то звучи као утопија! а главна теза је, да нису сви микро-организми (бактерије, итд) штетни, него, има и корисних.

97
Vesti iz Fantastike / molim navedite bolju
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on February 10, 2019, 08:09:21 PM »
Цењени Аномандер Рејк, и цењени др Гул,
хвала на примедбама! Веома бих ценио ако можете набројати неколико српских СФ прича бољих од те Мићине. (Коју сад може свако да прочита у „Знаку сагите“ 25.)

Наравно, немојмо узнемиравати др Зорана А. Живковића – његове приче нису СФ, и, кад бисте га питали, он би вам то и сам сасвим јасно и категорично потврдио; он не пише научну фантастику. Али, нема ни потребе да га питате, немојте узалуд трошити његово време, он се бави другим, али такође важним, стварима; верујте ми на реч, сигуран сам, сасвим сигуран – он не пише СФ приче. И то није, с моје стране, нека критика, или оптужба; то је то је савршено нормална констатација једне, ваљда неспорне, чињенице.

Али, о СФ причама др Зорана С. Јакшића (доктор физике) итекако се може озбиљно разговарати, у овом контексту.

Дакле молим помените, са библиографским податком, неколико бољих прича! Али молим поштујте и моје време, немојте ме терати да претражујем, него дајте баш прави библиографски податак:  име, средње слово, и презиме аутора, наслов приче, град где је књига (или часопис) објављена, издавач, година издања, и на којим је страницама та прича. Молим уштедите ми време које бих изгубио да ја то сам тражим.

У идеалном случају, могли бисте и да издвојите једну као најбољу вама познату. Најбољу од свих за које знате.

Узгред, ја сам на домаку да почнем рад на писању Историје српске СФ књижевности 19. и 20. века. А ово најновије, у 21. веку, слабо сам пратио, а није ни лако пронаћи их, слабо се (игде) објављују, а и оно што можда негде излази претпостављам да су углавном, огромном већином, фантази и хорор приче, нигде нема окачене јасне назнаке “СФ”, можда међу двадесет објављених буде реално једна СФ, па, ко ће их све прочитати да би ту једну пронашао – ја свакако не. Тако да се моја тврдња, изречена у великом одушевљењу (што је Мићина прича изашла сада ето и у Знаку сагите, дакле постала је доступна свакоме) мора ипак мало исправити:

то је најбоља српска СФ прича изашла у 19. и 20. веку.

Тако да је, са моје тачке гледишта, пожељно да и ви концентришете вашу пажњу само на 19. и 20. век. Али ако знате неку блиставију причу објављену у 21. веку, кажите то, свакако, биће веома корисно!

Али ако је у фазону мачеви и врачеви и дедица чаробњак… или ако је хорор… немојте такву причу помињати, нема потребе, ти други жанрови имају своје поетике, друге, другачије, ја се њима не бавим, има ко ће се тим другим жанровима бавити. Ја не. Можете ме критиковати – зашто не читам све приче, свих жанрова!!! – али, ја за то немам енергије, ни времена, а ни наклоности, а ко има, широко му поље.
98
Vesti iz Fantastike / Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Last post by Ghoul on February 10, 2019, 05:26:17 PM »
Najbolja sf srpska priča ?  :o
Bolja od recimo priča Zorana Jakšića-Bezdan, Jeka?
Bolja od priča Zorana Živkovića?
Apsolutno ne verujem da je ta priča najbolja srpska sf priča.

i ne treba da veruješ jer nije, ni blizu.
to je neka subjektivna abn-ova fiksacija, fetiš, ili ne znam kako da nazovem, ali nikakvim ozbiljnim argumentima ne može se ta tvrdnja braniti, osim običnim 'sviđizmom'.
to je jedna vrlo dobra, ali ne čak ni odlična, a kamoli izuzetna priča.
99
Vesti iz Fantastike / Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Last post by Anomander Rejk on February 10, 2019, 12:54:02 PM »
Najbolja sf srpska priča ?  :o
Bolja od recimo priča Zorana Jakšića-Bezdan, Jeka?
Bolja od priča Zorana Živkovića?
Apsolutno ne verujem da je ta priča najbolja srpska sf priča.
100
Vesti iz Fantastike / Znak sagite 25 izašao, veoma važan
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on February 08, 2019, 05:00:06 PM »
Цењени       ,
изашао је из штампе, и набавили смо, Бобанов часопис (помало је то и алманах, излази једном годишње…) “Знак сагите”, и то број помало јубиларни – број 25.

Може се набавити по цени од 800 динара у Бобановој књижари у Београду која се налази, кад пођете од великог улаза у Дом омладине, па једно педесет корака у правцу Нушићеве улице и Теразијског тунела, ту је почетак подземног пролаза, па, прва продавница, на самом почетку тог подземног пролаза. Радно време је радним даном теоретски од 12 до 19 ч, али, они можда понекад дођу и раније, али можда понекад и закасне, па је боље да дођете ипак у 13 часова, не раније. Суботом… ух, заборавили смо, а недељом је затворено.

Информацију о изласку овог јубиларног броја имате на Бобановом форуму, на:


http://www.znaksagite.com/diskusije/index.php?topic=16554.msg718803;topicseen#msg718803


а тамо је и изглед корице, а и садржај, окачен као слика (на коју можете кликнути да се повећа, и можете је онда и узети тј. снимити да је имате),

сада ћемо дати, без коментара, садржај, али сређен на кудикамо друкчији, АБН начин; а кроз који дан можете очекивати и АБН приказ, детаљан. Засад само једно:


ту је најбоља српска дужа СФ прича свих времена.

Најбоља икад. То је Мићина “Равнодушност црвеног Сунца”. Ово вам је прилика, веома ретка, да је прочитате. Али ту је и научни рад двојице професора, о тој причи, а ту је и један научни рад о једној врхунски квалитетној СФ причи Роберта Силверберга.

Дакле садржај, технички сређен по АБН систему (али, не стигосмо да проверимо тачност једне-по-једне ставке, да ли су тачне странице; ваљда јесу):

Angelina Meringer, Reč urednice           str. 5222

Norman Spinrad, Godine kuge               str. 5224

Angelina Meringer, Razgovor sa Normanom Spinradom        str. 5283

Romani Normana Spinrada         str. 5288

Norman Spinrad, Autobiografija       str. 5292

Lucija Kanada, Liminal       str. 5332

Adrijan Sarajlija, Vi što maštate          str. 5339

Lada Vukić, Gospodarica vremena        str. 5353

Miroljub Todorović, kratke priče (deset kratkih priča)       str. 5363

Aleksandar Đukanović, Pan         str. 5368

Aleksandar Đukanović, Gringo           str. 5373

Violeta Ivković, Hladna površina Aleksandra Đukanovića       str. 5385

Milan Drašković   Soneti strepnje i tame (deset soneta)     str. 5386

Slaven Radovanović, Šnajderka za mrtve       str. 5392

Miodrag Milovanović, Ravnodušnost crvenog Sunca          str. 5398

Никола Бубања и Александар Б. Недељковић, Путовање кроз време као инструмент класних и националних преокупација у Х. Џ. Велсовој новели “Времеплов” и причи “Равнодушност црвеног Сунца” Миодрага Миловановића            str. 5417

Jelena Marićević Balać, Lirsko-onirički model srpske postmoderne proze              str. 5430

Nataša Milić, Spiridonova potera za neuhvatljivim         str. 5436

Nataša Milić, Tamni vilajet 2          str. 5447

Aleksandar B. Nedeljković, Kroz 200 miliona godina: plovimo za Vizantiju, sa Robertom Silverbergom            str. 4453

Ivan Nikolić, Senka         str. 5466

Maria Milosavljević, Čudna rubrika (o filmovima koje možda nikada nećete gledati)            str. 5488

Nenad Polimac, Poslednji Srbin u Hrvatskoj           str. 5493

Bojan Pandža, O ljubiteljima horora          str. 5504

stripovi (četiri jednostrana stripa)         str. 5516


Pages: 1 ... 8 9 [10]