Recent Posts

Pages: 1 ... 8 9 [10]
91
Vesti iz Fantastike / Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Last post by Slava on April 01, 2018, 02:51:47 PM »
Danas sam slučajno na trećem programu hrvatskog radija naišla na emisiju u kojoj je bilo reči o filozofiji naučne fantastike. Evo linka za snimak emisije:
http://radio.hrt.hr/treci-program/aod/filozofija-znanstvene-fantastike-brian-willems-u-razgovoru/247826/
92
Vesti iz Fantastike / Re: Blejd raner u Kinoteci; nemamo program LK
« Last post by Ghoul on April 01, 2018, 01:55:47 PM »
филм Блејд ранер

та два наслова треба за нас да буду, и остану: Блејд ранер, и, Терминатор. То је најбоље за нашу културу, дакле, то је и најпатриотскије.

zašto je "најбоље за нашу културу" i po čemu je "најпатриотскије" da se u naš lepi srpski jezik "natandrči" izraz koji u tom jeziku ama baš ništa ne znači?!
šta na srpskom znači blejd?
a šta raner?
gde u rečniku matice srpske imate reč 'terminator'?
93
Vesti iz Fantastike / Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Last post by angel011 on March 31, 2018, 09:56:07 PM »
Ne znam šta je na programu za april, sem da bi u Čitaonici (poslednji ponedeljak u mesecu, ako se nešto ne promeni/nije menjalo) trebalo da bude Piratska utopija Brusa Sterlinga.
94
Vesti iz Fantastike / Blejd raner u Kinoteci; nemamo program LK
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on March 31, 2018, 08:08:08 PM »
Хвала на исправци, цењена Славо, заиста, та емисија се зове, или “Пресија” (што би значило “стављање под притисак”), или “Прес и ја” (што би значило, “штампа, и други медији, и ја”). Тамо где сам ја видео, било је састављено у једну реч.

Цењени Dr. Ghoul, и Ви сте у праву, и гле Ви размишљате на СФ начин, али они су то наравно мислили на планету као целину; наравно да се ни из једног угла није могло снимити тако да се виде обе стране планете Земље… а поготову из те даљине да се виде сви људи… да и не помињемо оне у подморницама!

Е сад.

(1)  Данас у “Политици” па у културном додатку, па на стр. 9 тог прилога, Слободан Бубњевић у обимном чланку под насловом “Глобални матрикс људских карактера” описује садашњу аферу са “жетвом података” о можда стотинама милиона корисника Фејсбука, и разматра у какав смо то положај доспели, зашто смо тако шпијунирани, зашто се такви подаци о нашим психолошким профилима краду и препродају са циљем да будемо политички (или комерцијално) заврнути, изложени систематској пропаганди, како се некоме тамо хоће.

(2)  А у програмима “Идуће недеље у Београду”, данас је у “Политици” наведено да ће у Дому омладине у понедељак 2. април бити “трибина” Лазе Комарчића, али није наведено о чему, нема тог податка, а то ће сигурно лоше утицати на посећеност. Зна ли ико шта је програм ЛК за април? zakk? ангел 011?

(3)  Данас у викенд-броју “Данаса”, па у прилогу “Недеља”, па на стр. IV тог прилога, своје забелешке дневничког типа даје Стеван Вељовић (средње слово не знамо), и у другом ступцу описује како је гледао, у Кинотеци у Београду, филм Блејд ранер (Blade Runner, 1982).

Прво, како се на српском зове тај филм? Па, не треба да се зове “Истребљивач”, не треба довека да будемо робови неког безвезног превода који је неко натандрчио једном значајном уметничком делу; ако је превод наслова лош, треба да одбијемо, да одрекнемо послушност, треба да не пристанемо на тај лош превод. Па, пре би се Terminator могло превести као “истребљивач”, али ни то не би добро било. Из разлога јасног и доброг споразумевања, та два наслова треба за нас да буду, и остану: Блејд ранер, и, Терминатор. То је најбоље за нашу културу, дакле, то је и најпатриотскије.

Друго, док су ове вести још биле на Арт аними, јавили смо, 19. децембра 2012, да је књижевник Басара имао одличан чланак о Блејд ранеру, и додали смо:

ПОЧЕТАК  ЦИТАТА:

А радња „Блејд ранера” постављена је у далеку, веома далеку годину 2019-ту... То је позната, веома неславна, али комерцијално успешна стратегија прежуривања са сензационалним СФ прогнозама, у циљу постизања популарности. Многи, па и највећи, су криви за то, и Роберт А. Хајнлајн, па и тандем Кларк-Кјубрик, многи... али није Олдос Хаксли у роману Врли нови свет, рецимо.

КРАЈ  ЦИТАТА.

И, ето, то је још увек, и данас, истина, само се година 2019. још више примакла, и тај рђав и несавестан поступак (неких од аутора тог филма) постао је још упадљивији; ево сада и Стеван Вељовић у свом чланку проговара о томе. Филм је снимљен 1982. а пројектован 37 година далеко у будућност, у 2019; па, каже Вељовић, то би било “као да се данас пројектујемо у 2055”. Тачно. То је тачно.

И, треће, Вељовић описује да је интересовање публике у Кинотеци било велико, био је чак, пред благајном, ред за карту… Он врло позитивно оцењује Блејд ранера, и пита се колико смо сви ми постали налик на репликанте, итд.

Са становишта АБН-а:  јако брзо је минуло 36 година… невероватно брзо. Као трен.

95
Ostalo / Re: Novi horor filmovi
« Last post by Ghoul on March 31, 2018, 01:53:00 PM »
sexy žene-žabe, kreature, pucnjava, svetionik, pusto ostrvo, nešto horora, nešto fantastike...

COLD SKIN (2017)

http://cultofghoul.blogspot.rs/2018/03/cold-skin-2017.html

96
Vesti iz Fantastike / Re: PZAB o Mesecu
« Last post by Ghoul on March 31, 2018, 04:02:52 AM »
астронаут Мајкл Колинс 1969. године направио фотографију где се види лунарни модул за слетање на Месец (у коме су двојица) а у позадини планета Земља, што значи да је снимио баш цело човечанство осим – себе!

to bi možda tako bilo da je zemlja - ravna ploča.
ali, pošto je okruglo-elipsoidnog oblika, na slici se vidi, otprilike, 'samo' pola čovečanstva a ne "баш цело човечанство".
97
Vesti iz Fantastike / Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Last post by Slava on March 30, 2018, 09:34:52 PM »
Mala ispravka, pisac Zoran Zivkovic je juce gostovao u emisiji „Pres i ja“  na RTV1 koja se emitovala u devet časova uveče.
98
Vesti iz Fantastike / PZAB o Mesecu
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on March 30, 2018, 03:40:41 PM »
Да, цењени др Гул, у праву сте, у том  СФ филму има јако много елемената хорора.

(1)  јуче је на телевизији, на РТС1, у 21 ч, као гост у емисији “Пресинг”, говорио др Зоран А. Живковић, о свом књижевном раду, и то, поводом изласка стоте књиге његових дела преведених на разне стране језике; дакле, збирно, на овом или оном страном језику, сада тих издања има 100. Али, назначено је да то није у СФ жанру.

(2)  “Политикин забавник” бр. 3451, петак 30.03.2018, нема СФ причу.

стр. 2, рубрика “Јесте ли већ чули да…”, наводно је прва асфалтирана улица у Краљевини Србији била београдска улица Кнеза Милоша, 1906. године.

а изнад тога, у рубрици “Рипли, веровали или не”, каже се да је астронаут Мајкл Колинс 1969. године направио фотографију где се види лунарни модул за слетање на Месец (у коме су двојица) а у позадини планета Земља, што значи да је снимио баш цело човечанство осим – себе!
Е то је начин размишљања у складу са СФ!

стр. 8-11, какви су изгледи за нова путовања на Месец и на Марс. Грешка на стр. 9, стубац први, “до Марса би се путовало данима” (путовало би се око годину и по дана, али, ако се одлично изабере моменат поласка, можда и мање, рецимо пола године). Има и других грешака. Главна је: нису се досетили да би се тамо морало живети у тунелима. На крају чланка је огромна слика, која запрема две трећине стр. 10 и целу стр. 11, а приказује замишљену Месечеву колонију која је сачињена од многих модула на површини… на површини… дакле, то је главни промашај. Такве слике смо гледали у београдском магазину “Галаксија” још пре, отприлике 45 година… па зар се ништа није напредовало?
Али, на слици на стр. 8 је лансирање ракете – али не лансира НАСА, не, него, приватна компанија, “Спејс икс” (SpaceX), то је добро, то показује да су сада у ПЗАБ ипак настојали да ухвате корак са нашим временом.

Ова тема је насловна, јер, насловну страну (стр. 1) запрема карикатура са астронаутом и са насловом “Живот на Месецу”.

стр. 12-14, веровање, током векова, у реинкарнацију и у постојање душе, многа лажна сведочанства о томе.

стр. 28, како је Иљушин направио авион Ил-2 “штормовик” који је произведен у преко 32.000 примерака и битно допринео победи у Другом светском рату.

На стр. 44-46, како је (напорно, са много проблема) сниман хорор филм Истеривач ђавола (Егзорцист) 1973. године, кад нису били на располагању компјутерски специјални ефекти као сад; глумица је била Линда Блер, са само 13 година.

(3)  Кад би неко окачио програм Лазе К за април, били бисмо захвални.

99
Ostalo / Re: Fantastika na TV
« Last post by Ghoul on March 27, 2018, 02:29:05 PM »
evo, najzad, 1. dela mog osvrta na III sezonu kultne serije sa jakim elementima sf-a i fantastike:

TWIN PEAKS, III SEZONA (2017)

https://cultofghoul.blogspot.rs/2018/03/twin-peaks-iii-sezona-2017.html

100
Vesti iz Fantastike / Re: u Blicu Tikin i Filipov SF portal 32, The Thing
« Last post by Ghoul on March 27, 2018, 02:24:01 PM »
важну СФ новелу о ванземаљцу монструму у леду Антарктика, али се одледи, буди се, и... )[/size][/color]

i nastaje STRAVA I UŽAS! :)
Pages: 1 ... 8 9 [10]