Recent Posts

Pages: 1 ... 8 9 [10]
91
Dobrodošli! / Re: REGISTRACIJA PRIVREMENO ZATVORENA
« Last post by Izitpajn on April 07, 2020, 10:18:27 AM »
dakle 50+ zahteva za registraciju od strane botova...

ko hoće da se registruje nek piše mail na nerazuman (at) gmail (tačka) com ili ostalim adminima

Ovo sam već javio Zakku prije nekoliko dana, ali me ignorira jer me mrzi zbog toga što sam visok, lep i mlad. Dakle, ova obavijest bi trebala biti u PRVOM postu u ovoj temi. Kad sam došao do foruma, vidio sam naslov, pročitao prvih par postova i nisam došao do posljednjeg. Neće ni drugi. Zato forum nema novih članova. Ja sam se javio na fejzbuk jer sam znao kamo, ali mnogi neće.
92
Ostalo / Re: Novi horor filmovi
« Last post by Ghoul on April 07, 2020, 08:15:33 AM »
jedan od viđenijih novih horora, u mom osvrtu:

THE LIGHTHOUSE (2019)

http://cultofghoul.blogspot.com/2020/04/the-lighthouse-2019.html

93
Vesti iz Fantastike / Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Last post by Izitpajn on April 07, 2020, 12:39:52 AM »
Da izvinete, Knjiga lobanja je ne samo dobar, nego vrhunski roman. Je li SF? Po službenoj definiciji jest. Službena definicja glasi: SF je sve ono u što SF fan uperi prstom i kaže "to je SF". Ja sam fan SF-a, QED.

Inače, svakako su me dosad nazivali, ali nikad pristojnim, a još manje izuzetno pristojnim. Zahtijevam zadovoljštinu! *pljas*
 
i nema nikakvog razloga da razmišljate...  :)

:D
94
Vesti iz Fantastike / Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Last post by Slava on April 06, 2020, 09:56:02 PM »
Moram priznati da su moje reči odražavale nehumani odnos prema ljudskoj vrsti u ovo vreme korone, kada bi iipak trebalo pokazati samilost i sažaljenje prema sopstvenoj vrsti, ali ovaj veliki problem sa kojim se suočava naš rod neće rešiti emocije, meditacije, muzika i tome slično.Problem zaraze treba da reši nauka tj. naučnici, koji moraju da urade mnogo naučnih istraživanja i eksperimenata, kako bi se našla vakcina. nažalost, vakcina protiv ovog sarsa 2 nas neće zaštiti od nekog budućeg virusa, koji može da se pojavi već u narednih pet godina. Od sarsa 1, preko mersa do sarsa 2 nije proteklo mnogo vremena. Nešto treba da se uradi na duge staze i to treba da bude racionalno i naučno rešenje.
Evo još jednog predloga, koji podseća na ovo doba korone:
95
Vesti iz Fantastike / Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Last post by Miodrag Milovanovic on April 06, 2020, 06:40:11 PM »
Aco, naš novi član je jedan izuzetno pristojan čovek, veoma dobar pisac vama dragog SF-a, i nema nikakvog razloga da razmišljate...  :)
96
Vesti iz Fantastike / Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Last post by Miodrag Milovanovic on April 06, 2020, 06:34:55 PM »
Aco ,
Frustracije zbog žanrovske pripadnosti ne treba mešati sa ocenama neke knjige.
Ja mogu da se složim da Knjiga lobanja nije remek delo, ali da ova knjiga nema svojih kvaliteta, pa to naprosto nije tačno.
1971. godina je.  Na drumu je udaljen 14 godina. Silverberg na talasu "novog vala" kroz četiri potpuno distinktna glasa pripoveda o savremenoj Americi, o frustracijama i mukama svojih mladih karaktera, eksperimentišući stilom, razarajući ustaljene obrasce pripovedanja...
Ovo nije SF, ali nije loša knjiga!
Silverberg je, naprosto, dobar pisac...

PS: Uzgred, Jakšić je to sjajno preveo...
97
Па, ја ћу размишљати о томе,
и,
само још ово данас:
у данашњем (понедељак 6. април 2020) “Блицу”, па на стр. 24, Слободан В. Ивков даје приказ једне књиге (то је “најмање четврто издање” код нас, каже Ивков), аутор је Роберт Силверберг, наслов је Књига лобања, (Robert Silverberg, Book of Skulls, 1972), тема је тајни култ који се, као, вуче још из Атлантиде, а нуди бесмртност, па, потрага за њиховим древним тајним храмом, итд. Садржина дакле није много паметна, нити је СФ, али, добро је писано, па је и номиновано за награде Хуго и Небула 1973, ми смо ту књигу ценили кад је изашла код нас, али могуће је да је то била наша грешка, литерарни промашај.

98
Vesti iz Fantastike / Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Last post by Izitpajn on April 06, 2020, 12:55:27 PM »
A netko se nije pridržavao?
99
Са те теме, о овој овде сад епидемији, лако се склизне у велике грешке, у драстичне изјаве које неко после може да протумачи баш врло негативно, па да испаднемо нехумани, да смо говорили ствари које не доликују професорима, итд. То нама није ОК.

На Бобановом форуму (Знак сагите) тотално несуздржане полемике су уобичајене, и често се прелију у политику, тамо (на Знаку сагите) то може скоро неограничено. Овде на овом форуму, код Миће и Либеат, атмосфера је битно другачија, уздржана и поприлично академска, професорска, а тако и треба да буде, зато и јесмо ту. Дакле ја бих замолио да се тога придржавамо.

100
Vesti iz Fantastike / Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Last post by Izitpajn on April 05, 2020, 08:18:21 PM »

Pitanje za članove foruma:_ na koji sf film, seriju, roman ili priču vas podseća ova situacija sa najvećim teroristom svih vremena- sićušnim buzdovan sličnim-korona virusom?
U Velsovom romanu 'Rat svetova' zle  i ratoborne Marsovce ubija zemaljska bakterija. Kada bi marsovce pretvorili u nas-ljude današnjice, sličnost sa marsovcima je prilično velika, zar ne?
U nekim distopijskim,horor sf romanima i filmovima, a i u Bajronovom Don Kihotu , ljudi preživljavaju tako što postaju kanibali. Ta varijanta preživljavanja u slučaju korone je neizdrživa, jer će onaj čovek, koji pojede drugog  biti zaražen. Dakle, tu ne važe pravila lanca ishrane, već lanca disanja. Postavlja se pitanje, u slučaju jednog  katastrofalnog scenarija, kako može da preživi poslednji čovek u vreme korone?
 

Pa ima toliko filmova, priča i romana o epidemiji da je to praktički cijeli podžanr. Podsjeća na sve jer je ipak riječ o jednom jedinstvenom motivu, nema tu baš neke velike varijacije.

Što se tiče neke post-apokalipse, ovaj virus je i dalje mala beba prema beštijama koje su izmišljene u SF-u. U apsolutno najgoroj, najcrnjoj varijanti, od virusa bi umrlo 15% stanovništva, a vjerojatno i manje od 10%. To je puno ako se gleda broj mrtvih, ali za funkcioniranje civilizacije nije ništa, pogotovo zato što bi (ipak) velika većina bili stariji i bolesni. Mehanički-fašistički gledano, takva epidemija bi za "ekonomiju" i "društvo" bila čak i dobra jer bi pročistila "manje funkcionalne" elemente. Naravno, humanizam i psiha populacije bi doživjeli šok i pitanje je što bi se iz toga izrodilo i u što bi se društvo transformiralo.

Uostalom, Crna smrt je pobila trećinu populacije, ali samo zato jer joj je prethodilo nekoliko godina gladi koja je sama po sebi poprilično utabala put.
Pages: 1 ... 8 9 [10]