Recent Posts

Pages: 1 ... 8 9 [10]
91
заборависмо,
(3)  На истој страници “Политике” али десно, имате приказ једне СФ представе у Београду, наслов чланка је “Телевизијски дневник из 2084. године”, потписује новинар А.Ј.

Представа се зове Кабаре Басара, а даје се у позоришту “Славија”. Наравно (Басара!...) сатирична је и хумористичка. Играју Неда Арнерић и други. Ова СФ комедија приказује, у форми ТВ дневника, какво би могло бити стање, а и законодавство, у Србији будућности, кроз једно шездесетак година. На пример, за оне који направе саобраћајни удес, рачунаће се као олакшавајућа околност ако су возили у пијаном стању, јер, мораће се узети у обзир наш менталитет као нације. Итд.

Басара је дакле српски СФ писац! и то драмски! Мићо? јел јесте?

Претпостављамо да о овоме има и на нету, негде. Надамо се да ће бити и код Невидљивог.

92
Цењени     ,

(1)  у “Политици” данас на стр. тако некој око 20, рубрика “Култура”, имате чланак о филму, потписује Дубравка Лакић, наднаслов је “Филмска критика”, наслов је “Земља доколице и земља Винстона Черчила”, то је приказ два филма. Један је биографски и историјски, о том британском премијеру у ратним годинама, и зове се Најмрачнији час (Darkest Hour, 2017), а други је СФ, наслов је Смањивање (Downsizing, 2017), а то је о оним америчким грађанима који се смањују на висину од око 12 сантиметара да би себи али и Америци и човечанству уштедели енергију, храну итд; они живе у посебним насељима за те тако смањене грађане.

Филм је слабо прошао на благајнама.

Није особито добра СФ идеја. Помишљамо на филм Драга, смањио сам децу (Honey, I Shrank the Kids, 1989) са сличном комичном СФ идејом. То је, знате, оно кад они, између осталог, упадају у кашику супе, и батргају се да се не удаве, а прети опасност и да их неко поједе, ако не примети да су у супи.

А помишљамо и на нешто много старије, наиме, на Гуливера у земљи дивова.

У чланку се каже, да је у Смањивању, дакле у том “научнофантастично-хумористичко-сатиричном филму”, добру улогу остварио глумац Мет Дејмон. Али, други један лик у том филму је од већег значаја за нас, он је, у филму, пореклом Србин, и зове се, у филму,  Душан Мирковић!

(2)  Такође у “Политици” данас, на некој страници око двадесете, рубрика “Синоћ у Београду”, па под-рубрика “Предлог за вечерашњи излазак”, имате малу вест са насловом “Епска фантастика и косплеј такмичење”, која почиње овим речима: “Затварање Осмог фестивала епске фантастике биће одржано у Дому омладине…” а завршава се напоменом “Цена карте је 200 динара”.

Добро… лепо… затварање ће бити одржано…

Биће одржано затварање.

Ех камо среће да се много чешће одржавају затварања СФ фестивала! (Али и отварања!)

Узгред, имате о том фестивалу и код Невидљивог, у његовом “Погледу из свемирског брода”, на:


https://sfpisb.wordpress.com/2018/01/28/10-festival-epske-fantastike-2-dan/

93
Schadenfreude!
94
Vesti iz Fantastike / Re: Black Mirror, itd
« Last post by Ghoul on January 27, 2018, 01:07:31 PM »
То је честа пракса у лингвистици, па и приликом израде великих речника; ако су велики писци, они чији ауторитет је успостављен у историји књижевности, класици, писали тако-и-тако, онда тиме доказујемо да је тако исправно.

evo, ja ću još malo da se proslavim, pa da nametnem oblik LEGVIN umesto LE GUIN!
i posle će da bude: "dopušteni oblik, jer je veliki dr Ognjanović tako pisao."
95
Vesti iz Fantastike / Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Last post by angel011 on January 27, 2018, 01:03:36 PM »

(1)  Приказана је друга (не прва) епизода прве сезоне ТВ серије Црно огледало. Да, то јесте СФ.

Те европске продукције тако буду споре, развучене и помало досадне,


Od treće sezone, Netflix radi Black Mirror, pa se to menja.
96
Vesti iz Fantastike / Black Mirror, itd
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on January 27, 2018, 12:18:54 PM »
Хвала на линковима, Славо. Мени су у тој епизоди Досијеа икс, те статуе изгледале далеко више морбидне, ужасне, и мислио сам да су направљене намерно као застрашујуће наказе, само за ову епизоду! Можда је то било тако неко деформисано кадрирање?

Е сад, неколико ситница за данас.

(1)  Приказана је друга (не прва) епизода прве сезоне ТВ серије Црно огледало. Да, то јесте СФ.

Те европске продукције тако буду споре, развучене и помало досадне, али са уметничким претензијама. Али може се одгледати некако. У епизоди (ех чули смо да постоји скраћени израз за појам “епизода” и гласи: “епка”) они станују у стакленим просторијама (као у роману Ми Јевгенија Замјатина), под компјутерским надзором, као робови принудног гледања медија, и рекло би се да не постоје ни деца нити старци, а то у СФ није добар знак.

(2)  Данас у викенд-броју “Данаса” па у прилогу “Недеља” па на стр. X, приказ књиге српског стрипа Косингас, на основу романа, у фантази жанру, мача и врача.

(3)  … а на стр. XI приказ колекције фантази и хорор прича, аутор Ото Олтвањи, наслов Приче мистерије и магије.

(4)  Данас у “Политици” на стр. 10, о српском језику, лингвисткиња Рада Стијовић, говори о неким малим питањима језикословним, и као доказ за своју тврдњу, да је нешто исправно, наводи да су тако писали неки велики књижевници, на пример Иво Андрић, Бранко Ћопић, итд. То је честа пракса у лингвистици, па и приликом израде великих речника; ако су велики писци, они чији ауторитет је успостављен у историји књижевности, класици, писали тако-и-тако, онда тиме доказујемо да је тако исправно. Али… али… можда су се лектори мешали, преправљали… можда је писац хтео друкчије, али није могао са њима да се расправља… Ту постоје неке повратне петље и затворени кругови утицаја. Вековима верујемо да је нешто исправно зато што је неки лектор наметнуо своју вољу.

97
Domaća fantastika / Okultni savez Srbije
« Last post by Ghoul on January 27, 2018, 02:22:07 AM »
ne pamtim da sam ovde video najavu ove frikšou-kripšou knjige:

Okultni savez Srbije
 Dušan Jevtić
U paralelnom svetu, daleko od očiju smrtnika, veštice, volšebnici, vampiri i reptilijanci se udružuju na nacionalnoj osnovi i obrazuju saveze. Okultni savezi predstavljaju paradržavne tvorevine koje međusobno ratuju i sklapaju mirovne ugovore. Ponekad, dolazi i do unutrašnjih sukoba, kao na primer u Okultnom savezu Srbije.

Pre osamdeset godina babajage su svrgle vešticu Adalbertu sa pozicije starešine srpskih okultista. Adalberta se međutim, nikada nije pomirila sa porazom i namerava da se vrati na vlast u velikom stilu…

Broj strana: 160
Pismo: Ćirilica
Godina izdanja: 2017
Povez: Mek
Format: 13x20,5
ISBN: 978-86-7884-135-4

http://metaphysica.rs/knjiga/okultni-savez-srbije/
98
Vesti iz Fantastike / Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Last post by Slava on January 26, 2018, 09:01:39 PM »
Gledala sam juče novu epozodu 'Dosijea X'. Meni se u epizodi najviše dopao deo sa onim skulpturama. Interesovalo me je čije su to skulpture tj. statue. I našla sam na netu da su to statue kineskog umetnika Yue Minjuna. Nalaze se u Vankuveru. Evo nešto o njima u ovom kratkom prilogu, koji je interesantan i zbog pro-kanadske propagande:

Inače taj deo u epizodi sam nazvala od milošte KGB deo, jer kao da se u tom delu govori o KGB-u. Prevod dela Yue Minjuna bi mogao biti 'Strava smejači'. Mene ti smejači podsećaju na muziku Sergeja Prokofjeva, a još više na popularnu sovjetsku pesmu 'Arlekino':


A neko je napravio i filmić sa veselom kineskom muzikom i delima Miinjuna:


Ubedljivo najbolji lik u toj epizodi 'Dosijea X'  je ćaknuti Redzi, koji radi za sve moguće američke službe, pa ga vidimo i kako pogrešno navodi dronove i pravi katasrofalne greške. Dobra je to kritika onih koji rade po službama tog tipa ( neki ih i nazivaju i bla bla službama, a u drugom univerzumu ih možda  zovu  ha ha službe) ne samo u američkim, nego i službama tog tipa u drugim zemljama.
99
Vesti iz Fantastike / Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Last post by angel011 on January 26, 2018, 02:55:09 PM »
Kvalitet varira, no, ukupno uzev, jeste veoma dobro.  :)
100
Vesti iz Fantastike / Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Last post by Miodrag Milovanovic on January 26, 2018, 02:51:32 PM »
И то веома добар, бар неколико епизода које сам ја успео да ухватим.
Свидеће вам се то Ацо...
Pages: 1 ... 8 9 [10]