Recent Posts

Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 10
21
Strana fantastika / Re: Edicija „Poetika strave“
« Last post by Anomander Rejk on June 15, 2018, 08:53:05 AM »
Čestitam i ja, juče pazario Hodžsona, javljam utiske kad pročitam  :).
S nestrpljenjem očekujem u septembru još jednu Ejkmanovu zbirku.
22
Ostalo / Re: Novi horor filmovi
« Last post by Ghoul on June 14, 2018, 11:10:43 AM »
od ovog horora sam ove godine najviše očekivao:

NOVEMBER (2017)

http://cultofghoul.blogspot.com/2018/06/november-2017.html

23
Цењени    ,

(1)  прекјуче, 11. јуна 2018, формално је и свечано у Београду отворена Бобанова књижара у подземном пролазу од Дома омладине ка улици Нушићевој, и,

(2)  истог дана изашао је из штампе часопис Знак сагите број 24, који (колико знамо) ево још није имао никакву промоцију, малтене је још у тајности, али може у тој књижари да се купи за 600 динара. (Вреди толико.) У овом броју, изразито блиста поезија, али, прво да погледамо садржај. Прва страница садржаја изгледа овако (обратите пажњу на последњу ставку, поезија):
а друга страница садржаја изгледа овако:
(3)  Е сад, поезија. Милан Драшковић – Мајк Драсков, објавио је СФ песме и у броју 76-77 угледног часописа “Градина” у Нишу, и у “Емитору” 490 (октобар 2016), и заправо на још неколико других места, а, сада, у Знаку сагите 24, видимо десет његових песама, изузетно добро одабраних. Девет су озбиљне, једна (“Цирцеа”) је комична. Говорили смо раније о његовој поезији, и може се рећи да неке карактеристике остају исте, али, у међувремену нешто се променило, он је постао далеко бољи и зрелији мајстор версификације, овладао је техником поприлично, респектабилно, на махове и импресивно, од хаикуа до сонетног венца. Ово сада у Знаку сагите нису аматерски набацани стихови, ово је квалитетна поезија.

Овој поезији помогле су и илустрације, од којих је последња, на стр. 5140-5141, вероватно најбоља.

Жанр! Да, у ових десет песама Мајк Драскова преовлађују елементи научне фантастике; те песме јесу СФ. Милан Драшковић – Мајк Драсков је у овом тренутку најбољи српски СФ песник, и скоро сигурно најбољи икада (нећемо у том контексту помињати и нећемо узимати у обзир поезију Константина Тезеуса, а такође ни поезију Александра Б. Недељковића, на пример оних десет СФ хаикуа на сајту “Растко”; не данас, не овде). Не знамо за бољег српског СФ песника, од Драскова; а ако неко зна, молимо да јави.

Драсков има два основна тематска поља, донекле преклопљена, којих се држи, и један основни емотивни тон. Али је стално и у једној, карактеристичној за њега, опасности, да на један одређени начин одлута, промаши; ових десет песама у Знаку сагите 24 су у том погледу веома добро одабране, нису промашаји.

Главно његово тематско поље јесте талентована, носталгична поетска шетња кроз наслове, појмове и теме научне фантастике минулих времена, дакле деветнаестог и двадесетог века; Драсков се напросто шета кроз те пејзаже и помиње, евоцира, славне и велике успомене СФ жанра; али, то могу на прави начин да схвате само они (све малобројнији…) из генерација које су чиниле Први српски фандом. Требало је родити се негде средином двадесетог века, као Драсков (1951), па дуги низ година пратити и волети научну фантастику, укључујући помало и руску и француску итд, и запамтити најбоље и најпоетичније наслове и теме – тек онда можете на прави начин разумети алузије и карактеристичне синтагме којима његова поезија обилује. Културолошки гледано, то је једна фрагментарна али високо поетична СФ археологија, једно велико српско сентиментално путовање (sentimental journey, рекли бисмо на енглеском) кроз светове науке и маште деветнаестог и двадесетог века.

Друго његово тематско поље помакнуто је ипак нешто даље, ка новим СФ призорима које он сам ствара, дакле то нису алузије на ранија значајна СФ дела, него нови СФ светови, његови. Али, код Драскова су ти нови светови (засад) углавном само у фрагментима, веома поетичним али и веома кратким, са врло мало (или нимало) континуиране нарације, тако да је новум сав разбијен и више наговештен него дат.

Основна опасност, од које Драсков песник никад није далеко, састоји се у томе што би он лако могао да одлута (и раније је лутао) у нешто налик на сигнализам; сигнализам је млевена па испретурана терминологија нашег технолошког света, версификацијски укомпонована у поезију, модерно-звучећу али без неког конкретног значења; то, напросто, није СФ, јер нема СФ новум. Управо зато многе песме Драскова, или у неким његовим песмама поједине строфе, нису СФ.

Основни емотивни тон песама Милана Драшковића – Мајк Драскова је носталгичан, то је један тихи панорамски поглед из даљине, по другим световима, и само наговештајима неких других живота, друкчијих.

(4)  У штампи се појавила вест, између осталог у “Политици” у уторак 12. јуни 2018, на стр. 13 па у петом, последњем ступцу,
такође то има и на:


http://mondo.rs/a1110928/Info/Drustvo/Evo-ko-su-kandidati-za-nove-clanove-SANU.html

да је међу кандидатима за пријем у статус дописног члана Српске академије наука и уметности – САНУ, био и књижевник Зоран Живковић, али да није ушао у групу оних о којима ће се гласати, дакле, неће бити примљен. Али податак нисмо ни истражили ни проверили како треба. Ако је тачно, и ако је то стварно наш др Зоран А. Живковић, то би био први случај икада да неко ко је годинама био истакнута личност на српској СФ сцени буде кандидован за академика. Покушаћемо да сазнамо више о томе. Ако неко зна, молимо да јави.
24
Strana fantastika / Re: Edicija „Poetika strave“
« Last post by Lidija on June 12, 2018, 03:04:29 PM »
Bogami jeste tako.
Svaka čast!  :)
25
Strana fantastika / Re: Edicija „Poetika strave“
« Last post by Ghoul on June 12, 2018, 02:51:53 PM »
wow, deseta knjiga!! ( kao neki mali jubilej, a?  :) )

ko to kaže, ko to laže, jubilej je mali?
nije mali, nije mali, mnogi ga sanjali
- al retki dočekali. ;)
26
Strana fantastika / Re: Edicija „Poetika strave“
« Last post by Lidija on June 12, 2018, 02:36:55 PM »
wow, deseta knjiga!!
( kao neki mali jubilej, a?  :) )
27
Vesti iz Fantastike / Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Last post by Lidija on June 12, 2018, 02:20:51 PM »
Па, цењена Либеат, Ви јесте у праву да у причи самој није нигде прецизирано да је АИ мушко или да је женско;

pa kako bi, pobogu, veštačka inteligencija mogla da bude ijedno?   :D


I mada taj format ispovednog prvog lica može da prođe u kratkoj prozi, u romanu to bude malo zamorno, bar meni. A još kad roman barata sa više različitih rodno neutralnih protagonista (kao Egan, na primer), e onda potreba za alternativnim zamenicama postaje stvarno suštinska. Naravno, sve je to još u eksperimentalnom domenu, svaki autor se dovija na svoj način, ali SF korpus vrlo brzo usvaja takvu vrst noviteta, pa će verovatno i to uskoro da se ustali na nivo standarda. Za sada kao da prednjače “ve” i “e”…
28
Domaća fantastika / Re: Priče u 2018.
« Last post by zakk on June 12, 2018, 02:08:36 PM »
Znak Sagite #24 (jun 2018)

PRIČE
Fritz Leiber - Nesretni susret u Lankmaru (Ill met in Lankhmar, 1970, prev. Ivan Mratinković)
Lada Vukić - Odabrana
Goran Segedinac - Koren
Mira Satarić - Maslačak
Darko Macan - Tisućita granica
Nataša Milić - Sedmi oblak
Dragan R. Filipović - SVI NA IZBORE, reče Gabrijel REVOLUCIJA i pusti rafal iz kalaša
Aleksandar Petrović - Peripetije oko smrti
Boban Knežević - Probni rad
Saša Robnik - Najlepša bića sveta
Vaclav Orlović - Rudi
Relja Z. Antonić - Puls
Hoši Šinići - O anđelima
Slobodan Mišić Paležanski - Na vratima smrti

POEZIJA
Milan Drašković - 10 pesama

STRIP
Bojan Milojević Asterian - Geneza
Bojan Milojević Asterian - Miloje
29
Vesti iz Fantastike / Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Last post by zakk on June 11, 2018, 10:04:44 PM »
Izašao ZS 24.
30
Дакле постоји природни хорор, натприродни, и сива зона?

О једној врсти сиве зоне можете видети мој рад у алманаху Знак сагите бр. 22, главни уредник Бобан Кнежевић, уредник Ангелина Мерингер; Београд, 2016, стр. 4204-4213:
“Наративна стратегија провокативног можда-постојања натприродних појава, у енглеској књижевности и на филму”

(Узгред, Бобан је рекао да ће број 24 бити “у среду” али та среда, 6. јун, је прошла, а ја не видим нигде да се помиње да је та двадесет-четворка изашла?)

А марксисти би вероватно пошли од једанаесте тезе о Фојербаху, да филозофија не треба само да описује свет него и да га мења, а то би значило, да се бори за његово побољшавање; онда би можда рекли да тај Ваш натприродни хорор, са супер-моћима које се произвољно приписују разним не-научним бићима, одвлачи пажњу младих људи од реалне борбе за побољшавање света.

Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 10