Recent Posts

Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 10
22
Vesti iz Fantastike / u Danasu
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on October 17, 2020, 06:05:11 PM »
Цењени   ,

(1)   у данашњем (и сутрашњем) „Данасу“, на стр. XII културног додатка, имате чланак „Има ли победника у вечном рату?“, о стрип-књизи заснованој на роману Џоа Халдемана Вечити рат, то је чланак са наднасловом, плавим болд верзал словима:


KUTAK  ZA  DEVETU  UMETNOST  I  SF

а на стр . XIII видимо чланак са наднасловом, такође плавим болд верзал словима, истог стила:

SF / HOROR

тако да то веома лепо изгледа, ту смо, ту је СФ, и на левој и на десној страни.

Тај други чланак има наслов „За децу и одрасле“, а говори о роману Дарла, 172 сата на Месецу, аутор Јухан Хашта. У чланку се покушава створити утисак да је роман подједнако и СФ и хорор, вероватно да би купили читаоци и једног, и другог жанра, па, да се боље пласира на тржишту. Можда се зато и сугерише да је та књига и за децу, и за одрасле.

(2)   “Политикин забавник” бр. 3584, петак 16.10.2020, на стр. 46-47, дакле на месту где то у ПЗАБ није уобичајено, има причу: Александар Каневски (руски писац, рођен 1933), хумориста, “Ја и мој чопор”, то пас (наиме, кучка) говори о људима, својим власницима; она их је, као, дресирала, целу породицу, да здраво и добро живе. Упорно је утицала на њихове животне навике. Ово има елемент фантастике, и то, фантазије, свакако; не СФ.

стр. 21, како је јадно играти фудбал на стадиону али без публике на трибинама, сад кад, због епидемије ковид-19, мора тако.

(3)   У данашњој “Политици” на стр. 2 културног прилога, Бранко Анђић даје чланак “Чувари ‘нове нормалности’”, о новим елементима у садашњој светској тиранији политичке коректности, и нарочито о новој великој забрани, наиме, забрањено је “културно присвајање” (енгл. cultural appropriation), на пример ви сада не смете да отпевате нешто са сомбрером на глави, јер тиме присвајате културно наслеђе Мексика а то може да повреди осећања Мексиканаца, и слично.


23
Vesti iz Fantastike / srpski Star Wars fan film?
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on October 15, 2020, 06:30:04 PM »
Цењени   ,

(1)    у „Блицу“ од уторка, 13. октобра 2020, на стр. 13, међу непотписаним ситним вестима (за такве се понекад каже да су „вестице“) изашла је једна, у којој се тврди да је у Србији током 2019. године „објављено 11.897 наслова књига и брошура“, од чега 42 одсто из области лингвистике, филологије и књижевности. Од укупног броја, 85 одсто је на српском језику.

Рачунали смо… то би значило 4997 или, хајде да заокружимо, отприлике пет хиљада из лингвистике, филологије и књижевности.

(2)   Данас у “Данасу” на стр. 18 имате најаву да у Београду у СКЦ данас почиње четрнаести Фестивал српског филма фантастике, који је, колико видимо, претежно у хорор жанру.

(3)   На истој страници и најава да ће у Француској, на фестивалу у Мантону, бити приказан, и да је већ добио седам номинација за награду, кратки играни филм Стевана Филиповића Breaking Point: A Star Wars Story који је сасвим као фан филм, па је можда (нагађамо…) на тај начин решио питање копирајта? О томе би требало да питамо некога ко се у то разуме, на пример Димитрија Војнова.


24
Vesti iz Fantastike / Blic, i, PZAB
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on October 12, 2020, 05:52:18 PM »
Цењени   ,

(1)  у данашњем “Блицу” на стр. 30, Слободан В. Ивков даје приказ тог новог броја часописа „Култура“ са тематом о СФ, и, битно, даје и линк, тако да сваки читалац „Блица“ може и да преузме тај број „Културе“, бесплатно.

(2)   “Политикин забавник” бр. 3583, петак 09.10.2020,

стр. 10-14, како би изгледала, и да ли би била настањива, планета која би орбитирала око црне рупе. Помиње се, више пута, СФ филм Интерстелар.

Пред крај чланка, на стр. 14, убачена је информација да се припрема пројекат са три сателита који ће кружити око Сунца и заједнички мерити гравитационе таласе (који повремено стижу из свемира) по систему званом ЛИСА – ласерска интерферометријска свемирска антена (LISA). То је слично ономе, знате, што се зове ЛИГО.

стр. 20, “Шта човечанство може да уради да би избегло будућу пандемију размера ковида 19?”, чланак, трезвено и добро разматра ову тему. Бољи укупан здравствени систем, што раније уочити почетак епидемије, имати способност брзог реаговања и брзог прављења вакцине, и слично.


25
Strana fantastika / Re: Edicija „Poetika strave“
« Last post by Ghoul on October 09, 2020, 03:25:42 PM »
Upravo je danas izašla serija rađena prema OKRETAJU ZAVRTNJA i drugim pričama o duhovima Henrija Džjemsa:

https://cultofghoul.blogspot.com/2020/10/okretaj-zavrtnja-krece-tv-serija.html26
Strana fantastika / Re: Nagrade
« Last post by Miodrag Milovanovic on October 08, 2020, 09:51:39 PM »
2020 Neukom Institute Literary Arts Awards for speculative fiction:

2020 Neukom Institute Literary Arts Award for Speculative Fiction (Debut)
Cadwell Turnbull, The Lesson (Blackstone Publishing, 2019)

2020 Neukom Institute Literary Arts Award for Speculative Fiction (Open)
Ted Chiang, Exhalation (Knopf, 2019)

“Speculative fiction has always challenged and enlarged our ideas of what the world can be,” said Dan Rockmore, director of the Neukom Institute for Computational Science at Dartmouth. “This year’s winners continue this important tradition and recognize two wondrous and wonderful additions to this vibrant genre.”
In recognition of the relevance of speculative fiction to our time and the vast amount of high quality work being written, the Neukom Awards has also awarded special recognition to We Set the Dark on Fire, by Tehlor Kay Mejia (Katherine Tegen Books, 2019) in the debut category, and The Archive of Alternate Endings, by Lindsey Drager (Dzanc Books, 2019) in the open category.
The book awards were judged by Nebula Award-winner Sam J. Miller, author of The Art of Starving, Blackfish City, Destroy All Monsters and The Blade Between.
The debut winner, The Lesson, by Cadwell Turnbull, tells the story of the tense relationship between residents of the U.S. Virgin Islands and aliens parked over the island group on a multiyear research mission. The book provides a spec-fic twist to the complexities of colonialism, and of interactions between people.
“Few science fiction storylines are more overused than tales of alien first contact and invasion, which makes Cadwell Turnbull’s achievement in The Lesson all the more astonishing,” said Miller. “He’s managed to make it fresh and alive and painfully relevant for a moment where our histories of colonization and exploitation are poised to teach us all some terrible lessons, and we should all be paying attention. It’s the kind of debut that makes me so excited for the future of speculative fiction.”

The open category winner, Exhalation, by Ted Chiang, is a collection of nine stories that address subjects including time travel, alien life and artificial intelligence. In the book, Chiang’s second collection of stories, the author creates devices such as a digital memory and a digital pet to explore the many imaginative alleyways of the spec-fic genre.
“Ted Chiang is simply the greatest living science fiction writer, and each new story of his is cause for celebration. It’s been 17 years since his last collection, and Exhalation is exactly the kind of brain-exploding, superhuman, profoundly human work we need right now. Far and away the best speculative book of the year, and probably the decade. Ted’s stories rewrite the rules of the world and widen the scope of our dreams, and we are all in his debt,” said Miller.

Turnbull and Chiang will participate in an online award event later this month to discuss their works and the speculative fiction genre. Miller and Rockmore will also participate.
In addition to appearing on the panel, the two top award winners will each receive a $5,000 honorarium.
The awards program serves as part of the Neukom Institute’s mission to explore the possibilities of computational science, including the ways in which computational ideas impact society.
27
Vesti iz Fantastike / i, Bitka za Evropu
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on October 05, 2020, 07:01:16 PM »
... и још нешто данас (допуна):
изашла је домаћа књига, изгледа да је СФ, мада то, баш, не кажу,
аутор је Милан Миличић (средње слово не знамо),
наслов Битка за Европу,

поднаслов, на предњој корици, гласи: “тероризам је само оружје у рукама похлепе...”

Илустрација на корици приказује два специјалца са војним шлемовима, и аутоматским пушкама, како нишане ка нечему на десној страни, а у позадини је огроман знак за био-хазард.

Преносимо део данашњег текста београдског Дома културе Студентски град – ДКСГ, о овој књизи:

ПОЧЕТАК  ЦИТАТА:

„Милан је написао роман у стилу техно-трилера Тома Кленсија, са секвенцама какве доликују неком модерном филмском супер-спектаклу. Ако вас занима ко ће на крају спасити посрнулу и слабашну Европу, и како су се некадашњи противници, предвођени српским обавештајцем, ујединили ради борбе против Диригената депопулације – ово је право штиво за вас.“
Ђорђе Милосављевић, драматург и сценариста

Милан Миличић (1972) рођен је у Београду, а његови корени су дубоко усађени у околину Сиња и на Пивској планини. Више од двадесет година ради на менаџерским позицијама у међународним компанијама. Пише колумне, објавио је књигу Брендопедија, а Битка за Европу је његов први роман. Радио је као новинар, уредник и ТВ водитељ. Живи у Београду.

КРАЈ  ЦИТАТА.

28
Vesti iz Fantastike / Tarzan kao Lijanko, itd
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on October 05, 2020, 05:46:30 PM »
Цењени   ,

(1)  у данашњем “Блицу” на стр. 30, Слободан В. Ивков даје приказ једног нашег стрипа који је као пародија или верзија Тарзана, зове се Лијанко (јер се пење по лијанама), а ново издање има код издавача “Форма Б” ове године.

(2)   “Политикин забавник” бр. 3582, петак 02.10.2020,

стр. 8-12, астрономија, соларни орбитер и друга истраживања нашег Сунца. Припремио Срђан Николић.

стр. 14-15, чланак “Ко смо то ми?”, потписује Драган Кесић, тема је: шта чини континуитет наше личности током живота, кад се, заправо, већина наших ћелија промени, а и многе особине. Одговор: па, непрекинуто постојање…

стр. 20, неће скоро бити направљен робот који би стварно умео да обавља разне кућне послове (више разних послова). Ту је и слика где кућни робот усисава прашину.

стр. 44-46, како је сликар Паја Јовановић насликао портрет научника Милутина Миланковића, аутора романа за популаризацију науке Кроз васиону и векове, и како је тај портрет био годинама у Аустралији код породице, а сад је у САНУ.

(3)   Пре 4 дана, у “Данасу”, у викенд-броју (субота-недеља), на стр. V културног додатка, Алексеј Кишјухас, у чланку о политичким и идеолошким питањима, под насловом „Мора ли та Америка“, критикује Русију, хвали Америку да иако је врло несавршена и препуна проблема, ипак је демократска и добро место за бизнис (али, ми се нећемо овде бавити политиком), и, пред крај чланка, у последњем пасусу, даје једну интересантну мисао, која нас наводи да помислимо на нека дела српских СФ писаца, на пример Горана М. Скробоње. Наиме, Кишјухас каже: „Уосталом, и Тесла и Пупин су отишли у Њујорк, не Москву“.

Ту се отварају неке СФ могућности, питања и идеје.

29
Ostalo / rusi rade sf-horor
« Last post by Ghoul on October 03, 2020, 02:54:04 PM »
30
Strana fantastika / Re: Nagrade
« Last post by Lidija on October 02, 2020, 08:02:38 AM »
Arthur C. Clarke Award 2020


Winner
The Old Drift, Namwali Serpell (Hogarth)

Shortlist
Cage of Souls, Adrian Tchaikovsky (Head of Zeus)
The City in the Middle of the Night, Charlie Jane Anders (Tor; Titan)
The Last Astronaut, David Wellington (Hachette)
The Light Brigade, Kameron Hurley (Saga; Angry Robot UK)
A Memory Called Empire, Arkady Martine (Tor)

Remarks:
The 2020 judges are Rhian Drinkwater, Stewart Hotston, Farah Mendlesohn, Chris Pak, and Alasdair Stuart, with Andrew M. Butler serving as the non-voting Chair of the Judges.

Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 10