Recent Posts

Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 10
21
Vesti iz Fantastike / sci-fact
« Last post by Ghoul on November 28, 2018, 11:57:39 PM »
Nike and Boeing Are Paying Sci-Fi Writers to Predict Their Futures

“The gap between ‘sci-fi,’ — that which was once imagined — and ‘sci-fact,’ that which becomes manifest and real, is shrinking.”

https://medium.com/s/thenewnew/nike-and-boeing-are-paying-sci-fi-writers-to-predict-their-futures-fdc4b6165fa4?fbclid=IwAR28G0SbKAaT_a9wxL_5OwdhMUa1ofFpj4TlbmGgXiO7vAWTap5csa1tC_M
22
Vesti iz Fantastike / te 2 genetski modifikovane bebe, itd
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on November 28, 2018, 05:17:06 PM »
Цењени      ,

(1)  од Игора С. Станојевића добили смо информацију, да је у „Политици“ пре двадесет и неколико дана, 3. новембра 2018, у културном додатку, па на стр. 7 тог додатка, био његов чланак о српском издању, код издавача „Дарквуд“, стрипа „Дедпул“ (Deadpool) који има елементе СФ, а са преводом текста таквим да је додато, уграђено, надограђено, много наших, локалних фазона. Овај чланак нам је изгледа промакао, пардон! превид!

али, могао је и неко други да јави...

(2)  Данас у “Политици” на стр. 2 (дакле, на веома истакнутом, важном месту) велики чланак о наводној генетској модификацији те две бебе у Кини:


(3)  Данас у “Данасу”, на стр. 5, Сафета Бишевац је дала чланак, у својој колумни “Ресетовање”, наслов је “Шетња по Месецу”, а чланак има три теме: једно је, о изјавама неких руских званичника да би они (Руси) могли да оду на Месец само да би проверили да ли су Американци заиста били тамо (али то су Руси рекли можда у шали); друга тема је, читава та фасцинација, која већ 49 година траје, око питања да ли су Американци икада били на Месецу, или нису били – ауторица чланка то третира, чини нам се, као пример упорног и неразумног порицања стварности, али, и као пример нејасног сагледавања шта јесте или није истина; а треће су разне политичке теме, наше, овдашње.

Било би стварно добро да неко оде на место спуштања Апола 11… и, само да се зна, прве речи нису биле оне, славне, које је Нил Армстронг код куће учио данима и недељама, јер су му дали да их научи, о чему је недавно, након Нилове смрти, посведочио његов брат; не, него је Нил прво рекао, док се још држао обема рукама за мердевине, и ногама испробавао тло, да се увери да може стабилно да стоји на њему – „Крцкаво је, али ме држи“  (“It’s kind of crunchy, but it holds me”). Тек након тога је изговорио ону напамет-научену, славну реченицу (и то са граматичком грешком, заборавио је да употреби неодређени члан пре именице:  a man  ).


23
Vesti iz Fantastike / Supermen u Rusiji, da li i komunista, itd
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on November 27, 2018, 05:28:07 PM »
Цењени      ,

(1)  било би баш добро, ако бисмо добили програм ЛК за децембар. Или барем само за понедељак 3. децембар. Зна ли ико… ?

То да би изашло у суботу у “Политици”, морало би бити отприлике већ сад предато…

(2)  У другој сезони ТВ СФ серије Марс (Нешенал џиографика), у трећој епизоди (недеља, 25. новембар, у 21.55) дали су мало јасније назнаке да су њихове стамбене просторије ипак већином испод тла, наиме, команданткиња научне насеобине је то поменула, а и видео се рад ваљда лифта који иде вертикално доле. Ово је паметно, јер, живети у некаквим модулима на површини Марса, стално потенцијално на удару радијације и метеорита и вакуума итд. – свакако не би била добра идеја.

Главни догађај у епизоди био је тај, да им је једна научница умало настрадала – умало да се смрзне и угуши током Марсове ноћи кад се температура спустила на неких отприлике минус седамдесет степени, а она (та научница) је остала далеко од насеља, у заустављеном возилу без енергије. То се догодило због неслоге и сукоба између научника и радника. Логично је објашњено. (Спасли су је, једва.) Главни елемент друштвене ситуације тамо, остаје оно што је у другој епизоди речено, да они, на Марсу, немају никакво “владајуће тело” (“no governing body”) тако да је у суштини безвлашће, па ко год дође може да се понаша тотално произвољно. Свака група насељеника поштује само свој сопствени закон, и ниједан други, а ко хоће да упропашћава и загађује планету, може. Ако може. Ово би стварно и могло тако да буде, једног дана, већ у 21. веку.

Али серија наставља да игнорише питање да ли се то све прво испробало на Месецу, што би било сасвим логично.
У дискусионим деловима и прве, и друге, и треће епизоде, било је неколико смирених и трезвених фаца, и мишљења, а не као у првој сезони кад је било поприлично занесењачких фаца са уцакљеним, избуљеним очима и претераним пропагандистичким порукама.

(3)  У „Блицу“ данас, у уметнутом прилогу „Поп и култура“, па на последњој, осмој страници тог прилога, велики, опширан чланак са илустрацијом у претежно црвеној боји, наслов „Товариш Супермен“, потписује Владимир Тадић, то је о оном СФ стрипу „Црвени син“ (сад је ето објављен и код нас, издавач „Дарквуд“), где се показује шта би било да је Супермен као беба, кад се звао Кал Ел, слетео на Земљу исто онако али 12 сати касније, у Совјетски Савез – СССР, и одрастао тамо, и кренуо да заступа истину и правду, да, али у корист те социјалистичке земље. (При чему би зли Лекс Лутор остао Американац.) Аутор чланка нарочито истиче моралну упитаност племенитог хероја у таквим околностима. Кад на његовим грудима није слово, латиницом, S, него црвени руски комунистички амблем – укрштени срп-и-чекић!
Чланак почиње тако што се народ пита, шта оно лети по небу? да ли је птица? да ли је „Иљушин“? Не! То је – друг Супермен!

Е, друуу-же!


24
Vesti iz Fantastike / srpski satelit, da ili ne, itd
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on November 26, 2018, 03:55:16 PM »
Цењени      ,

(1)  у “Политици” данас, на првој страни, и на стр. 9, потписује Александар Бојовић, чланак са вее-ликим насловом


    Српски  сателит  није  научна  фантастикаех, хвала им што нас помињу…

… али то би вероватно био мали коцкасти сателит, тежине можда само два-три килограма, имао би неке минималне функције, а за цену лансирања бисмо се провукли, то би могло малтене бесплатно да се лансира (са још неколико таквих, малих, „студентских“ итд)  уз неки ипак озбиљнији терет који би неко други слао.

(2)  У „Блицу“ данас на стр. 22 у рубрици „Фантастикологија“ Слободан Ивков приказује једну збирку прича Х. Џ. Велса, која је изгледа изашла код нас још 2017, а у којој се налази славна Велсова новела  – новела!  (није роман!   НИЈЕ  РОМАН ! ! !  то данас и Ивков  ИЗРИЧИТО  ПОТВРЂУЈЕ ! ! !   ово је од велике теоријске важности) „Времеплов“  (“Time Machine”, 1895),
наслов збирке гласи Украдени бацил, Времеплов, и друге приче,

имате о тој књизи на:


http://www.otvorenaknjiga.rs/herbert-dzordz-vels/282-ukradeni-bacil-vremeplov

уједно Ивков и коментарише о два досад снимљена (по Велсовој новели) филма Времеплов, и помало криптично помиње, само узгред, и неки трећи филмски покушај који је “псеудоадаптација” из 2014. али толико лоша да је “недостојна” да се конкретније помене? Нисмо знали за то! а не знамо ни сад!

(3)  Уз “Блиц” данас добијете бесплатно књижицу Барон Минхаузен која би, претпостављамо, могла да обрадује неке појединце који тврде да Франкенштајн (1818) није прво СФ дело; јер, фантастика је, тридесетак година пре Франкенштајна, па ево нека неко, ако жели, заступи тезу да је барон Минхаузен први СФ јунак… па да се барем насмејемо.

Узгред, на овој књижици (шездесетак страница, малог формата) у “Блицу”, није потписан као аутор Рудолф Ерих Распе, него Готфрид Август Биргер, који је можда мало преводио а мало и себи приписивао поједине приче итд. (контроверзно питање).


25
Vesti iz Fantastike / Žil Vern za dž, ali ne baš, itd
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on November 25, 2018, 10:41:26 AM »
Цењени      ,

(1)  јутрос можете за џ  ( = за џабе) да добијете примерак романа: 

Жил Верн, Од Земље до Месеца. Превео с француског: Драгутин Н. Јовановић. Београд, издавач “Либер новус”, 2018. Тираж 15.000 примерака. Постоји упозорење да је ово издање под копирајтом.
А оригинал је: Jules Verne, De la Terre á la Lune, 1865.

За џ?
Петнаест хиљада примерака неко дели бесплатно?
Па, да, на неки начин. То се добије уз дневни лист “Блиц”, који је јутрос у великој лепој целофанској кеси а у кеси је и књига. Такав “Блиц”, видите, кошта 50 динара, а могао је коштати рецимо 45, па, онда, ипак није баш тотално бесплатно, него (ако ћете купити “Блиц” јер стварно желите да га читате) кошта реално тих додатних можда пет динара.
Али! постоји ту једно али.

(У старој Србији се говорило, “али, али, девојци срећу квари”, у смислу да свака одлична ствар у животу има и понеку зврчку, ману, нешто не-идеално…)

  – није уз сваки примерак “Блица” приложена иста књига! него, уз неки примерак је неки љубавни роман, уз неки други примерак је верска, религиозна књига, итд. – на истом киоску, па, ако претурате мало по тих неколико примерака који су изложени, онда, уз мало среће, можда “набасате” на Жил Верна. Ако није већ неко узео.

(2)  Вечерас имате на каналу Нешенал џиографик, знате, Марс 2, епизода 3. Можда ћемо видети како ће се завршити прва трудноћа на Марсу…

(3)  На задњој страници “Политике” имате најаву да ће вечерас на каналу РТС2 (Радио-телевизија Србије, други програм) бити, у 23 ч, СФ филм 400 дана, о четворо астронаута који су послати на далеку планету али мисле да је то само симулација, а онда закључе да није симулација него су стварно у свемирском броду и стварно путују, али на крају се ипак испостави да…  . Изгледа да је то екстремно слаб филм, без праве радње и без завршетка. Па је, као, циљ био да се код гледалаца подстакне “упитаност”, несигурност шта је шта, можда у фазону “отворен крај”. На Википедији пише да је зарадио само 58 долара.
Вероватно вам је боље да у 21.55 ч гледате Марс, а онда, ако имате вишак времена, можда баците поглед, неколико минута, и на тај вероватно сасвим неуспели филм “упитаности”.

(3)  Једно размишљање о питању да ли су у филмовима потребни и негативци, па макар и на силу „нацртани“, измишљени, да би било драме.

Ево којим поводом.

Био је у „Политици“ 17. јуна 2017. године, негде око двадесете стране (није било пагинације; рубрика „Спектар“) један интервју, говорио је амерички музичар Џеј Ди Вилкс из групе „Легендарни они од којих се тресе шупа“ (The Legendary Shack Shakers) која заступа музику налик на неку, као, традиционалну из јужних држава САД, рецимо из Луизијане итд; дакле музику тамошњих “сеоских јужњака”, да се тако изразимо; с њим је разговарао наш новинар Владимир Вукасовић; и, у једном тренутку разговор се повео о теми: како Холивуд види те њихове “јужњаке”. Да ли се јужњацима неправедно додељују улоге негативаца? Вилкс је рекао:

ПОЧЕТАК  ЦИТАТА:

Холивуд оцрњује Југ као место Кју-клукс-клана и инцестуозних силоватеља. Упире прстом на “зле јужњаке” јер више не сме да пуца у Индијанце. Неко мора да буде лош момак, па Холивуд слика Југ као паклену јаму препуну злих сељачина.

КРАЈ  ЦИТАТА.


Хмм, да размислимо, да ли се у томе крије поука и за вас, ако спремате сценарио... морате да “набавите” негативце. Али, да то буде политички коректно…


26
Ostalo / CLARK ASHTON SMITH
« Last post by Ghoul on November 23, 2018, 11:40:00 AM »
vrlo dobar film o majstoru strave i fantastike:

CLARK ASHTON SMITH: THE EMPEROR OF DREAMS (2018)

https://cultofghoul.blogspot.com/2018/11/clark-ashton-smith-emperor-of-dreams.html?

27
Strana fantastika / Re: Novosti iz sveta knjiga...
« Last post by Lidija on November 23, 2018, 07:31:19 AM »

Mankind comes face to face with extraterrestrial life in this short fiction reprint anthology from Clarkesworld publisher Neil Clarke.


They Are Strangers from Far Lands . . .

Science fiction writers have been using aliens as a metaphor for the other for over one hundred years. Superman has otherworldly origins, and his struggles to blend in on our planet are a clear metaphor for immigration. Earth’s adopted son is just one example of this “Alien Among Us” narrative.

There are stories of assimilation, or the failure to do so. Stories of resistance to the forces of naturalization. Stories told from the alien viewpoint. Stories that use aliens as a manifestation of the fears and worries of specific places and eras. Stories that transcend location and time, speaking to universal issues of group identity and its relationship to the Other.

Nearly thirty authors in this reprint anthology grapple both the best and worst aspects of human nature, and they do so in utterly compelling and entertaining ways. Not One of Us is a collection of stories that aren’t afraid to tackle thorny and often controversial issues of race, nationalism, religion, political ideology, and other ways in which humanity divides itself.This is the journal of Tammy Maheswaran, a reclusive roboticist living with undiagnosed autism, who subconsciously externalizes her issues with touch and isolation via Mariimo, the world’s most advanced developmental robotics project. Upon the machine’s activation, Tammy slowly begins to realize than in the act of constructing Mariimo, she’s been unknowingly deconstructing herself.
Someone has just released a virus capable of infecting the most advanced computer of all -- the human brain. Fortunately, it has been discovered by a brilliant hacker. Unfortunately, that hacker is Eddy Pending.

Eddy isn't your typical criminal with a dark personal past. He's far more messed up than that. Eddy's past a maze of madness, bizarre family members, and truly terrible life choices. So, when the Men in Rose Coloured Glasses show up at his door armed with business cards that can kill, Eddy knows the right thing to do - run! Unfortunately for Eddy, that's just not going to work. So he might just have to fight back instead.

Spyware is a unique dark and light mix of Kurt Vonnegut, Invasion of the Body Snatchers, 28 Days Later, a neuro-philosophical discourse on consciousness (Daniel Dennett, Stephen Pinker), and Hitchiker's Guide to the Galaxy. It's also a a very real, wrenching account of a small boy's struggle to understand his mother suffering from clinical depression. A skillfully woven blend that Kirkus Reviews called "...gleefully intricate..."
28
Strana fantastika / Re: Novosti iz sveta knjiga...
« Last post by Lidija on November 23, 2018, 07:28:59 AM »

It’s 2036. Henri is a wealthy physician, husband, father, and serial philanderer. He is also one of the relatively few people to still have a job. Automation and other technological advances have led to unemployment so severe that many people are no longer expected to work and are now known as The Absolved. Meanwhile, it’s election season, and a candidate from a radical fringe party called the Luddites is calling for an end to the Divine Rights of Machines. After Henri is displaced from his job, two Luddite sympathizers—whom Henri has befriended at his local bar—frame him for an anti-technology terrorist act. The prospect of Henri’s salvation comes at the cost of foregoing his guiding principles in life. This new vision for the world, after all, just might prove better than the technological advancements that, paradoxically, have left humanity out in the cold.
Jupiter's moon Io has an extremely hostile environment. There are hot lava streams, seas of boiling sulfur, and frequent volcanic eruptions straight from Dante’s Inferno, in addition to constant radiation bombardment and a surface temperature hovering at minus 180 degrees Celsius.
Is it really home to a great danger that threatens all of humanity? That's what a surprise message from the life form discovered on Enceladus seems to indicate.
The crew of ILSE, the International Life Search Expedition, finally on their longed-for return to Earth, reluctantly chooses to accept a diversion to Io, only to discover that an enemy from within is about to destroy all their hopes of ever going home.In 2005, the robotic probe “Huygens” lands on Saturn’s moon Titan. 40 years later, a radio telescope receives signals from the far away moon that can only come from the long forgotten lander. At the same time, an expedition returns from neighbouring moon Enceladus. The crew lands on Titan and finds a dangerous secret that risks their return to Earth. Meanwhile, on Enceladus a deathly race has started that nobody thought was possible. And its outcome can only be decided by the astronauts that are stuck on Titan. The Titan Probe is a stand-alone novel that follows the events from The Enceladus Mission. Hard Science Fiction.
29
Vesti iz Fantastike / Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on November 22, 2018, 04:10:47 PM »
А-ух, да, и Радмилов роман је био у 2017. И, додао бих, ту је, на мојој полици, један од тих одштампаних 100 примерака (толики тираж је наведен у ЦИП картици) је код мене. Купио сам.
Дакле: и Радмилов роман.

Лапсус! Хвала на исправци!

Ма, не бих ја погрешио, да је постојала једна истинита, дакле жанровски тачна, листа српске научне фантастике објављене у последњих 18 година.

Листа. Списак. Крајње једноставна ствар. А много би помогло.

Али, не постоји. Ја не видим на хоризонту чак ни трачак наде да ће ико, икад, направити такву евиденцију. Отпор је страховит, неће нико да помогне, убацују се други жанрови у великим количинама, много мачева и врачева, усамљених коњаника са подршком чаролије, итд, много наслова, немогуће је разабрати шта је шта. Ваљда се зато десила та моја грешка.

Па, не могу све ја сам.

(2)  и, заборавих, а већ је четвртак, “Политикин забавник” бр. 3484 је само још данас на киосцима; а у њему:

стр. 9-11, да ли је могуће ратовање у свемиру, у Земљиној орбити, сад кад америчка влада хоће да оснује свемирске снаге.

стр. 14-15, шта би било кад би рекламе биле заправо искрене, истините, самокритичне. нпр. “Пепси, то вам је ако немате кока-колу”. ха ха.

стр. 22-24, историјат потапања немачке подморнице У-864 са товаром живе за Јапан, једини икад случај да је подморница торпедовала и уништила другу подморницу

стр. 25, једно бекство из Источног Берлина, 1963. године, аутомобилом, преправљеним

стр. 57, цела, рекламна слика за ТВ серију 9-1-1 која је о полицајцима, ватрогасцима и другим спасаваоцима; на овој слици он држи једну жену да она не падне са накривљене зграде, након великог земљотреса. Личи на СФ (иако није). Јер, тај земљотрес се (вероватно) није десио, то је (претпостављамо) имагинарни будући земљотрес???30
Vesti iz Fantastike / Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Last post by Miodrag Milovanovic on November 22, 2018, 09:27:38 AM »
Pobogu Aco, pa vi ne čitate ništa, čak ni forum na kome ovo pišete.
Ako ne znate ni za jedan domaći SF roman u 2017, osim ove budalaštine o četnicima koji prolaze kroz vremenske portale, onda zašto uopšte bilo šta pišemo na ovom portalu. Pa zar ne možete da pogledate stranicu Romani u 2017, pa vidite da smo tamo čak crvenim slovima napisali da je UNAZAD Radmila Anđelkovića naučna fantastika.
Pošto ne možete ništa da čitate što nije SF, bar probajte da pročitate ono što svi kažemo da jeste SF, a to Radmilov roman sasvim sigurno jeste.
Ili nam pokažite zašto mislite da nije a ova glupost jeste.
Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 10