Recent Posts

Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 10
21
Vesti iz Fantastike / naši dronovi geometri
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on February 10, 2020, 03:30:27 PM »
Па, цењени др Гул, СФ јесте једна специјална, ужа врста фантастике. Фантастика се састоји од три жанра, то знамо. Један је најстарији (фантазија), један је знатно новији (хорор), а најмлађи је СФ.

Е сад,

(1)   у „Политици“ је у недељу 9. фебруара 2020. на стр. 9 изашао чланак „Дронови геометри“, потписује Димитрије Буквић, у чланку се тврди да геометри у Србији све више користе дронове са камерама, да снимају и мапирају терене, зграде, реке, итд, али и да се дронови све више користе и у друге сврхе, на пример, за откривање утопљеника у рекама, безбедносни надзор објеката... дакле не само за сврхе ажурирања катастра. Ту је и једна заиста одлична слика, у лепом колору, београдске Вазнесењске цркве (то је она испод раскрснице „код Лондона“) виђене из висине, укосо, са њеним тереном, зградама, околним улицама, и – ех... паркираним аутомобилима.

(2)   У “Блицу” данас, 10. фебруар 2020, на стр. 22, Ивков даје приказ једне књиге за коју каже да је теоријско дело: Александар Гајић, Хероји и антихероји у популарној литератури, издавач Ammonite, Београд, година није наведена али претпостављамо да је нека недавна. Уједно Ивков говори о улози кловна као лика, тј. фигуре, у светској књижевности и филму. На корици књиге је слика која подсећа на Џокера из недавног филма.
Нема неке обимније информације о писцу ове књиге; али, претпостављамо да то није Алекса Гајић, сликар. Ех, кад бисмо знали средње слово…


22
Domaća fantastika / Re: Izabrana dela Radoslava Slavnića Raše
« Last post by Anomander Rejk on February 06, 2020, 10:21:28 PM »
MIŠOLOVKA-Još jedna od dužih Rašinih priča, složena i promišljena priča, jedna zanimljiva intelektualna igra u kojoj se prepliću realiteti, vremena i prostori, ljudsko i onostrano, inkarnacije i identiteti, duhovno i ono materijalno, ovaploćeno u ljudskom mesu, preispituju se pitanja smisla postojanja i nepostojanja, smrtnosti i večnosti/besmrtnosti, sve začinjeno i večitim ljudskim pitanjem o krivici i odgovornosti, i prožeto Rašinim specifičnim humorom, ironijom i kao i uvek doslednim i beskompromisnim zahvatanjem u najveće dubine čovekovih nagona, želja, misli. U ono njegovo ,,ja'' koje se krije iza društveno pokazanog i društveno prihvatljivog. Horor u ovoj priči nije u nikakvim krvavim scenama, strašno napetoj tenziji, iščekivanju, on je egzistencijalni, horor u srcu čovekovog bića i smisla njegovog postojanja i egzistencije u univerzumu i ovoj realnosti, te je time na tragu klasika i majstora ovog žanra.


Jedan odlomak :
,,Novinari su ga, nekoliko najluđih noći unazad, prozvali ,,Mraz'', a on je, iz godine u godinu, razvučenih usana preletao preko kolumni hronike, iako je-priznao bi povremeno bledim zidovima i odrazu u ogledalu-nakon toliko smrti, očekivao pompezniji nadimak. Raniji radovi bi mu bili nagrađivani zvučnim sintagmama, kolumnom više, čak i priznanjem, doživotnom robijom, ili senzacionalnim javnim smaknućem dostojnim jednog kvalitetnog ubice, a danas, čak i za razrađeniji plan, medijska pažnja bi iz nepoznatog razloga skliznula među noge svakojakih nikogovićki, ili se isprala pred ne naročito šokantnim snimcima nedeljom uveče i besmislenim političkim duelima. Odnos javnog mnenja ka nasilju i zločinu izgledao mu je nezrelo, nalik dečijem, i to ga nije naročito radovalo. Ukoliko bi ga slučajno uhvatili i otkrili mu identitet, pretpostavljao je, verovatno bi ga u skladu sa novim medijskim žargonom, prozvali ,,Deda Mraz'' , ili još bezazlenije. Možda čak i ,,Dekster'' , po aljkavom kasapinu sa TV-a, što se vazda premišljao.
,,Vremena su takva, jebeš ga'', odbrusio bi u odbrani od nasrtaja unutrašnjih glasova i pustio da se nelagoda spere, pa prihvatio skromno mesto na stranicama iza ekonomije, a ispred zabave i sporta.''
23
Vesti iz Fantastike / Re: i, još nešto danas
« Last post by Ghoul on February 04, 2020, 02:08:32 PM »
помињање Станислава Лема упућује на СФ, али, опет, није никаква гаранција да је макар једна једина од тих 13 прича стварно СФ. Нема гаранције... него, једино, читај, читај

Али, SF је једна специјална, ужа врста фантастике. Има о томе по лексиконима књижевних термина.

24
Vesti iz Fantastike / Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Last post by Miodrag Milovanovic on February 04, 2020, 01:27:13 AM »
Auh...
25
Vesti iz Fantastike / PS, video-klipovi sa promocije
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on February 04, 2020, 12:09:30 AM »
ПС, четири кратка видео-клипа (по два-три минута, а један са осам минута) са промоције Зборника о 200 година СФ, имате на ФБ (Фејсбуку), на сајту Народне библиотеке Србије, на:

https://www.facebook.com/nbsrb/

али, може приступити само ко има отворен налог, на Фејсбуку.

26
Vesti iz Fantastike / Re: i, još nešto danas
« Last post by Ghoul on February 03, 2020, 08:32:31 PM »
Да, цењени др Гул, ту сте прилично у праву, то јесте палиндром, али, палиндром је једна специјална, ужа врста анаграма. Има о томе по лексиконима књижевних термина.

pa, dobro, i SF je jedna specijalna, uža vrsta fantastike, pa što onda padate u fras svaki put kad neko ne naglasi da je neko delo SF, nego kažu samo da je fantastika?

ajde, budite malo dosledni, ne može čas ovako, čas onako.
27
Vesti iz Fantastike / i, još nešto danas
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on February 03, 2020, 03:08:58 PM »
Да, цењени др Гул, ту сте прилично у праву, то јесте палиндром, али, палиндром је једна специјална, ужа врста анаграма. Има о томе по лексиконима књижевних термина.

(2)   Данас у „Блицу“ на стр. 22 Ивков приказује једну интересантну антологију, објављену 2019. код „Солариса“ у Новом Саду, ћирилицом, наслов је Сазвежђе Лем, а састоји се од 13 прича домаће, српске фантастике, тако да ту – вероватно никад нећемо сазнати – можда постоји и нека, барем једна, СФ прича... међу фантази и хорор причама, дало би се претпоставити.

Аутори су Филип Давид, Јовица Аћин, Зоран А. Живковић, Горан Т. Петровић, Мирјана Новаковић, Горан М. Скробоња, Ђорђе Писарев, Бобан Кнежевић, Дејан Стојиљковић (то је наш Dexa), Дарко Тушевљаковић, Илија Љ. Бакић, Лаура Барна и Ото Олтвањи.

Ивкова највише интригира то што у антологији са таквим насловом, ниједна прича није Лемова, али, интенција тог наслова је јасна, Лем је главна, велика звезда, а они су друге, мање звезде, око њега; то је једно прихватљиво стремљење; и, то звучи као астрономија, што би упућивало на СФ (иако приче можда баш и нису СФ); а и помињање Станислава Лема упућује на СФ, али, опет, није никаква гаранција да је макар једна једина од тих 13 прича стварно СФ. Нема гаранције... него, једино, читај, читај, сажваћи можда 12 лимунова да би можда, можда, појео и једну јабуку.

(3)   Слике са промоције Зборника су стигле, извештај припремамо.

28
Vesti iz Fantastike / program LK za februar
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on February 03, 2020, 02:20:21 PM »

3. februar 2020 – Retrospektiva filmske fantastike 2019.

Odgovorićemo, između ostalog, na pitanja: Koji je najbolji SF film godine? Koji je najbolji superherojski film? Najbolji horor? Najprijatnije iznenađenje? Najveće razočaranje? Na kraju tribine ćemo se ukratko pozabaviti i onim što nam donosi 2020, a dopustićemo i publici da se oglasi, i pomene sopstvene favorite, koji će se možda razlikovati od naših. Spojleri se podrazumevaju! Moderator: Miloš Cvetković

10. februar 2020 – Expanse: Da li ste loši, treba li vas pratiti ili braniti?

Serijal “Prostranstvo” (The Expanse), autorskog dvojca pod pseudonimom Džejms S. A. Kori, našao je dom prvo na SyFy kanalu a onda na Amazonu. Što dalje odmiče, serija se sve više razlikuje od književnog predloška, pa je zabavna i onima koji su od ranije upoznati sa posadom svemirskog broda Rosinante. Dok se upetljavaju u sve moguće probleme Sunčevog sistema (a i šire), oko njih se događa velika politička igra, a iz prostranstava možda vrebaju vanzemaljske ubice. O razlikama između knjiga i serije, o rađanju nacije, o spletkama, tučama i koječemu pričaju Goran Skrobonja, pisac i prevodilac i Ivana Damnjanović, ljubitelj interplanetarnog makijavelizma.

17. februar 2020 – državni praznik, nema tribine

24. februar 2020 – Fantastična čitaonica #75: Berislav Kosijer, “Beli potop”

Berislava Kosijera možda najviše pamtimo po pustolovnom romanu “Dobar vetar, Plava ptico”, koji su generacije dece čitale u školskoj lektiri. “Beli potop”, međutim, iako objavljen u Nolitovoj omladinskoj biblioteci, predstavlja malo ozbiljnije štivo koje se dotiče pitanja društva na granici utopije i antiutopije. Smešten je u XXII vek, a izabrana je forma “nađenog rukopisa” da bi čitaocima pružio osećaj nepobitne stvarnosti, ali i da bi im istovremeno dozvolio da, sa odmakom od tri veka, otkriju koliko se (i zašto) ta stvarnost zapravo promenila.

29
Domaća fantastika / Re: Izabrana dela Radoslava Slavnića Raše
« Last post by Anomander Rejk on February 03, 2020, 10:44:21 AM »
MIJAZMA-Najduža priča u ovoj zbirci, i jedna specifična kombinacija medicinsko fantastičnog trilera...
Napisana je za zbirku HAARP-Teorije zavere pa je tematski prilagođena, ali i bez toga mislim da bi slično funkcionisala. Više nego u bilo kojoj drugoj priči, više i nego u T-Letaču, u Mijazmi se otvoreno, direktno i beskrupulozno udara po korupciji, licemerju, bezobzirnosti i svemu drugom što je trulo, u prevashodno našem ( ali ne samo našem ) zdravstvu. Nema milosti u tom seciranju, jasno je i ogoljeno, savršeno precizno i udara tamo gde boli, govori o onome o čemu manje više svi znamo, imali smo s tim dodira, ili barem naslućujemo, ali najrađe ne bi ni da mislimo ni da govorimo o tome. I u ovoj priči imamo jednu vrstu faustovske pogodbe, sa misterioznim Apostatom ( da li je on zapravo demonski Arbitar?Ili neka njegova inkarnacija?Je li ipak ljudsko biće?Ne znamo ).
Čovek koji nema šta da izgubi, biva uvučen u igru koju zapravo ne razume. Iako sve ukazuje na hepiend na kraju u jednom momentu, to se neće dogoditi. Rašo će izvesti maestralan obrt pred kraj. U glavnom junaku će se probuditi osećanja za koja je mislio da ih više i ne poseduje, probudiće se želja da pomogne drugima, želja da bude heroj malih, običnih, bolesnih ljudi, ali paradoksalno, upravo ta želja će rezultirati suprotnim-odvešće u zlo, i načiniti zlo. Sistem se ne može pobediti. Ljudska priroda se ne može promeniti. Postoje apsoluti koji su nezainteresovani za naše postojanje, za pravdu, za naše boli i patnje, koji su izvan poimanja ljudskog dobra i zla.
30
Vesti iz Fantastike / Re: PS, danas izuzetan datum, 02 02 2020
« Last post by Ghoul on February 03, 2020, 12:00:27 AM »
данашњи датум је и анаграм, исто иде и кад се гледа од краја према почетку, ако се гледа само редослед цифара тј. ако не пазимо на њихове размаке: 020 22 020   .

докторе Неделковицху:
Анаграм (или преметаљка) врста је загонетке у којој се преметањем слова неке речи или израза добија нова реч или израз. Као ефектан пример може да нам послужи анаграм ЛАЖНИ СТИД КУПАЧА (решење: нудистичка плажа)

ваљда сте хтели рећи
Палиндром (од грч. πάλιν (palin): натраг, опет, поново + грч. δρóμος (dromos): правац, пут, смер; трчање, утрка, тркалиште, тркачка стаза = грч. παλινδρομος (palindromos): који се враћа, повратан) су речи, изрази, реченице, бројеви или други низови знакова и симбола (и од њих сачињене веће целине) који имају одређено значење било да се читају унапред, било уназад...
Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 10