Recent Posts

Pages: 1 [2] 3 4 ... 10
11
Vesti iz Fantastike / o religiji u SF; Niš; itd
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on April 14, 2018, 10:14:44 AM »
Цењени      ,

(1)  у Дому омладине Београда одржана је, не у понедељак, него у среду, 4. априла 2018, дакле пре десет дана, трибина о религији и СФ. Тема је гласила: “Религијски мотиви у научној фантастици”. Био је то део једног циклуса трибина са укупном, заједничком темом “Религија у историји и савременом друштву”.
На овој трибини, 4. априла, учествовали су, на слици с лева на десно: Сергеј Беук, магистар Јован Благојевић, и проучавалац научне фантастике Јован В. Ристић. Било је речи о теократији у филму Ридикове хронике, и, о романима Дена Симонса Хиперион и Ендимион; о филму Планета мајмуна; о религији “мерцеризма” у роману по коме је снимљен филм Блејд ранер; о филмовима Прометеј и Алиен: ковенант; Благојевић је говорио више о епској фантастици, и то, нарочито о Толкину (који је био католик), о његовом Силмарилиону, али и о писцу познатом као К. С. Луис или, навикли смо да кажемо, “Си-Ес Луис” (C. S. Lewis) и његовим Хроникама Нарније.
Касније је позван, и придружио им се, ваш скромни извештач, др АБН, и поменуо да наука (тј. природне науке: физика, хемија, астрономија, итд) не може доказати да бог постоји, али, не може доказати ни да не постоји, јер, на пример, у ком то правцу бисте ви окренули неки телескоп, па снимили материјални, физички доказ да бог постоји, или, да не постоји;
али, ипак у једној тачки, само у једној, наука допушта могућност интервенције божје воље, а то је, Велики прасак (Биг бенг). Ако је тачно да се пре око 14 милијарди година догодио Биг бенг, и да пре тог тренутка није постојало апсолутно ништа, онда  ништа није могло бити ни разлог тј. узрок за гигантску експлозију из које је настао читав универзум, и почео да се шири. Тај апсолутни чин несхватљиве чисте воље био би једина тачка у целој науци где се допушта могућност (али, само могућност! то није доказано, није сигурно!) да је бог нешто учинио.
И најзад, АБН је указао да у СФ и у фантазији имате два основна приступа приказивању бога; једно су неуверљиви али популарни “богови” као супер-хероји, као Тор, Локи, Один… итд, који су склони да се посвађају па и потуку између себе, неки су склони алкохолизму, љубомори, итд, па њихов божански статус и њихове међусобне туче и битке не можемо озбиљно схватити, али барем има пуно живахне драмске радње… и друго би био, прави, заиста бог, творац космоса (путем Биг бенга) али зашто би он тражио нешто од неког човека, или нудио нешто човеку, итд. – ту никаква драмска радња не може да се развије, дакле, ту нема посла за писца, или сценаристу. Као најбоље и најзначајније дело свих времена о том озбиљном богу, творцу космоса, АБН је истакао и приказао СФ роман: Олаф Стејплдон, Звездотворац (Olaf Stapledon, Star Maker, 1937, још није преведен на српски) у коме један Енглез иде на астрално (не телесно) путовање са једног брда поред своје куће, у ведро ноћно звездано небо, и пролети кроз милијарде година, сагледа еволуцију целог космоса, па на крају стиже и до бога, али тај бог је звезда чистог ума, која уопште није материјална, па се и не може сагледати материјалним очима, него само умом; али и тако, ви не смете тог космотворца да гледате сувише дуго или сувише изблиза, јер вас његов страховито јак блистави сјај може спалити, спржити (духовно). Ту се роман и завршава, протагониста се враћа на то брдо и у исто време из кога је и кренуо, и једноставно силази назад у своју кућу.

Поменут је и роман (преведен код нас): Роџер Зелазни, Господар светлости (Roger Zelazny, Lord of Light, 1967), итд.

Такође је поменуто једно дело које приказује, на буквални, СФ начин, како би могло да изгледа стварно физичко васкрсење свих који су икада умрли. Уз помоћ веома моћних ванземаљаца. На једној гигантској планети, где постоји и река, фантастичне дужине, дуж чијих обала васкрсли шетају, или помало по њој и плове... чамцима, бродићима.
Али, није било времена да се објашњава компликована издавачка и ТВ историја – а она је, најсажетије: аутор је Филип Хозе Фармер, а целина је позната под укупним, обухватним насловом Свет река (Philip José Farmer, Riverworld), а први, битни део, под насловом Својим расутим телима идите (To Your Scattered Bodies Go) изашао је 1971. године, а код нас у четири наставка у новосадском СФ магазину  “Алеф” (где је Бобан Кнежевић обављао лавовски део уредничког посла…) и то у бројевима 4 (децембар 1987), и 5, 6 и 7 (јануар, фебруар и март 1988), превела Мирјана Булатовић.
Постоји и телевизијска мини-серија Свет река, са четири епизоде, поприлично добра (зато што добро приказује ту основну идеју васкрсења; приказује дакле свој новум, уверљиво и интелигентно; не метафорично, него буквално; али, авантуре су можда мало површне и наивне). Али скоро ништа од тога нисмо стигли да кажемо на трибини.

(2)  “Политикин забавник” бр. 3453, петак 13.04.2018, нема СФ причу.
На стр. 21, чланак, али не особито добро написан, о питању колико би морао бити велики телескоп да би снимио планету код неке друге звезде.
стр. 44-45 велика хорор-фантази илустрација, пејзаж са древним црквеним гробљем и девојком у црнини; слика је преко целе ширине (али, не и целе висине) те две странице, нацртао Гето (један наш аутор).
стр. 67, претпоследња, сентенције о култури, последње две су од Реј Бредберија и од Исака Асимова.

(3)  Данас (субота) у “Политици” на страници “Идуће недеље у Београду” видимо исправну, тачну најаву за програм “Лазе Комарчића” за понедељак.

(4)  Данас у “Данасу” у викенд-додатку “Недеља”, па на стр. XII, видимо најаву за фестивал углавном епске фантазије, који је данас и сутра, у Нишу, под називом “Толкиниш 2018” (то би значило, “Толкин – Ниш”, то су лепо саставили) а међу учесницима видимо двојицу хорориста, од којих ће један, др Гул, говорити на тему “200 година Франкенштајна” и вероватно (знајући њега) заступити тезу да то није СФ роман и да, консеквентно томе, сада није 200-годишњица научне фантастике као жанра. Пошто АБН неће бити тамо, вероватно неће бити никога ко би се том погрешном тумачењу успротивио. (Други хорориста је Горан Скробоња, са којим ће бити разговор о његовом списатељском и преводилачком раду.)

Имате о том фестивалу код Невидљивог на:


https://sfpisb.wordpress.com/2018/04/14/1-festival-fantastike-u-niu-1-dan/

12
Domaća fantastika / Prvi Festival fantastike u Nišu
« Last post by Ghoul on April 13, 2018, 01:30:47 PM »
Prvi Festival fantastike u Nišu

Iako je profil ovog dešavanja snažno obojen fantazijom (fantasy), a u skladu sa delatnostima i preferencijama inicijatora ovog zbitija, biće tu i zanimljivih predavanja i dešavanja vezanih za SF i horor...https://cultofghoul.blogspot.rs/2018/04/prvi-festival-fantastike-u-nisu.html
13
Ostalo / Re: Filmske novosti iz FantastiKe
« Last post by Ghoul on April 11, 2018, 04:22:34 PM »
i drugi film ove godine koji je pisao vojnov ima elemente fantastike - makar u cgi fantasy interludijumu - ali ipak, pre svega, O BUBICAMA I HEROJIMA je školski primer zloglasnog žanra „domaći film“:

https://cultofghoul.blogspot.rs/2018/04/o-bubicama-i-herojima-2018.html

14
Domaća fantastika / Re: Priče u 2017
« Last post by Ghoul on April 11, 2018, 12:22:03 PM »
sad sam proverio - buktinja 51-2 je otišla u ghoul shopu krajem decembra, a br. 53 i dalje imam 1 extra komad.
15
Domaća fantastika / Re: Priče u 2017
« Last post by Miodrag Milovanovic on April 11, 2018, 11:13:05 AM »
To je previše familijarizacije za moj ukus...  :)
16
Domaća fantastika / Re: Priče u 2017
« Last post by angel011 on April 11, 2018, 10:17:24 AM »
Jesam li već pitao gde ovo ima da se nabavi?

Možda možeš da ih pitaš?

krajinskiknjizevnik@gmail.com
17
Domaća fantastika / Re: Priče u 2017
« Last post by Miodrag Milovanovic on April 11, 2018, 08:09:56 AM »
Ajde sacuvaj mi taj, a interesuje me i prosli broj, ako ga imas...

Nista hitno - kad dodjes u Beograd doneces mi...
18
Domaća fantastika / Re: Priče u 2017
« Last post by Ghoul on April 10, 2018, 10:56:16 PM »
Jesam li već pitao gde ovo ima da se nabavi?

u ghoul shopu ima br. 53.

bio je i 51-52 al izgleda da je otišo, nešto ga ne vidim.
mogu detaljnije da proverim ako nekoga zanima.
19
Domaća fantastika / Re: Priče u 2017
« Last post by Miodrag Milovanovic on April 10, 2018, 08:32:06 PM »
Jesam li već pitao gde ovo ima da se nabavi?
20
Domaća fantastika / Re: Priče u 2017
« Last post by zakk on April 10, 2018, 03:36:20 PM »
Буктиња 53

Александар Гаталица - ОДЈЕДНОМ, БЕЗ ПРАВЕ ОПОМЕНЕ (Одломак из романа Последњи аргонаут)
Горан Скробоња - КЛОПКА
Лаура Барна - ПРОМАТРАЧ ЗВЕЗДАНОГ СВОДА
Ивана Пешко - КЊИГА ПОПИСА
Мића Вујичић - ГРАД НАЦРТАН НА СТОЛЊАКУ
Никола Ранковић - ИСУС ИЗ ПРИТВОРСКЕ ЋЕЛИЈЕ
Марко Костић - НЕКРОФИЛ ПАРАДА
Ивица Трајковић - THIS IS THE CULT OF КРЕЧ!
Ивa Богдановић - ДИЈАЛОГ
Ивa Богдановић - ПОРШЕ
Саша Скалушевић Скала - НИТОГЕНСКО СЕЋАЊЕ

+
Томас Лиготи (превод са енглеског Сава Кузмановић) ЧАУРЕ
Дејан Огњановић УВОД У ТОМАСА ЛИГОТИЈА
Миљан Ристић ПЕКИЋЕВА АТЛАНТИДА ПОСЛЕ 30 ГОДИНА

~
ЕЗОТЕРИЈА
Борис Над - ТРАЖИТИ РАЈ НА ИСТОКУ
Pages: 1 [2] 3 4 ... 10