Recent Posts

Pages: 1 [2] 3 4 ... 10
11
Ostalo / ZLATNI GHOUL ZA HOROR u 2019.
« Last post by Ghoul on July 04, 2020, 10:56:01 PM »
12
Domaća fantastika / Bibliografija/popis domaće fantastike
« Last post by Izitpajn on June 29, 2020, 10:43:21 PM »
'bar dan.

U zadnjih nekoliko tjedana dao sam si (ne previše) truda i na Goodreadsima napravio "policu" sa svim djelima hrvatske fantastike koja se tamo nalaze (a da sam ih pronašao; u zadnja dva tjedna polako su posustale dojave o novim stvarima tako da je sasvim moguće da je tu sad gotovo sve).

"Polica" se nalazi ovdje:
https://www.goodreads.com/review/list/37346823-dalibor-perkovi?shelf=hrvatski-sf

Sad, ovo definitivno nije najelegantniji način vođenja evidencije jedne nacionalne književnosti, postoji određeni broj problema koji su imanentni baš portalu Goodreads. Međutim, ima i nekoliko bitnih prednosti:
- količina uloženog truda bila je bar za red veličine manja nego da sam koristio ijednu drugu metodu
- baza podataka koja se koristi je interaktivna; s obzirom da se svi fantastikom bavimo amaterski, pitanje je vremena kad će netko pokleknuti i odustati od bilo kojeg projekta, uz veliku vjerojatnost da će zajedno s njim taj projekt umrijeti; međutim, na Goodreads svatko može dodati knjigu; doduše, ova "polica" je moja "privatna" i na nju samo ja mogu dodavati stvari, ali ovo je samo jedan način na koji se ovo može napraviti
- NAKNADNO se pokazalo da je trivijalno eksportirati ovu bazu u .csv format (kompatibilno s Excelom i svim sličnim programima)
- svaki makar osrednji programer BI MOGAO iz ove police napraviti konkretniju i pregledniju bazu podataka koja će s Goodreadsa povlačiti sve: naslove, autore, ocjene, recenzije, i prezentirati ih na bilo kom drugom web sajtu (Goodreads ima tehnologiju koja to omogućuje)
- najmanje bitno, a možda i ne, na Goodreadsima svatko može ostavljati ocjene i recenzije i zapravo je riječ o odličnom centralnom mjestu za sve što se tiče knjige; da, jasne su mi loše strane ovoga, ali s obzirom na lokalnu stvarnost, uz sve minuse, ovaj aspekt je i dalje jako dobra stvar.

Ono što sam htio pitati je: što je s bibliografijom srpske fantastike? Znam da je Mića imao nešto takvo, ali u kom je to obliku i koliko je dostupno? I postoji li kakva lista na Godreadsima ili, zapravo, bilo gdje drugdje?
13
Vesti iz Fantastike / i, u Blicu o Karmili
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on June 29, 2020, 01:34:41 PM »
Цењени    ,
јучерашњим вестима додајмо још ову: данас је у „Блицу“, на стр. 31, Слободан В. Ивков објавио приказ издавачке судбине једне хорор новеле, која је код нас објављивана више пута, код разних издавача, а то је: Шеридан Ле Фану, „Кармила“ (“Carmilla“, 1872). Ивков тачно напомиње да је један од тих превода дао и ваш скромни АБН.

14
Vesti iz Fantastike / o SF, bez pominjanja SF
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on June 28, 2020, 02:26:34 PM »
Цењени    ,
ево, и у данашњој “Политици”, нешто о СФ: на страници негде-око-двадесете, рубрика “Култура”, чланак, потписује Мирјана Сретеновић, наслов “Живот у подземном граду”, то је приказ једне књиге која је недавно изашла, наиме: ауторица је Ана Банић Грубишић са Филозофског факултета у Београду (са Одељења за антропологију и етнологију),
наслов књиге је Филмови на тему постапокалипсе, антрополошки огледи, издавач је “Досије”, није речено где и кад је било то издање, али нашли смо, на другом месту, податак да је било 2018. године, а претпостављамо да је у Београду.

Ауторица развија тезу да су филмови у свету од 1950. до 2014. године приказали разне врсте катастрофа, а нарочито нуклеарне, и да то одражава нашу свест да смо превише угрозили природу и своју цивилизацију. Поменуто је десетак СФ филмова, почев од једног црно-белог готово заборављеног, који се звао Пет (Five) из 1951, који је снимљен са микро-буџетом, и у коме последњих петоро преживелих, након нуклеарног холокауста, углавном само луњају по свету и полако умиру један по један, и филмови Побеснели Макс, Логаново бекство, Сојлент зелено, па онда (у чланку се каже да су то класици) Бекство из Њујорка, Блејд ранер, Бразил, Водени свет, Поштар, Матрикс, и нарочито АИ (вештачка интелигенција) као и Ја сам легенда.
(За неке од тих филмова, питање је да ли су о пост-апокалипси.)
Међутим, у чланку се нигде, ни један једини пут, не појављују речи “научна фантастика”, вероватно да би се истакла филозофска димензија теме, тј. да се, одласком у жанр, не би изгубило на академском угледу те књиге.

15
Vesti iz Fantastike / danas u Politici
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on June 27, 2020, 05:12:23 PM »
Цењени    ,
у данашњој “Политици”, па у прилогу “Култура, уметност, наука”, имамо три ствари које се дотичу нашег поља.

(1)   На првој страни, дакле на првој, ударној позицији, “Бетмен на тротинету”, чланак са две-три сродне и блиске теме, поднаслов “Маске и суперхероји”, потписује Љубица Арсић, о маскирању, нарочито младих, о косплеју (костим-плеју), и, о појави да се неко у градском метроу појави маскиран као Бетмен, и о теорији да помоћу ових сада маски које носимо у граду (против епидемије), уједно културолошки покушавамо да се бранимо од вируса тако што ћемо бити безлични, анонимни и сви једнаки, јер су и корона вируси такви, па, имитирмо противника да бисмо се одбранили.

(2)   А на четвртој страници, чланак “У потрази за добром биографијом”, потписује Драгана Пољак, између осталог подсећа нас (у трећем ступцу) на чињеницу да је славна списатељица Ребека Вест (Rebecca West), која је написала и књигу о Југославији, била неко време љубавница (или невенчана друга жена?) великог СФ писца Х. Џ. Велса (знате... „Времеплов“...), и имала дете с њим, и да је Велсова жена то знала али није тражила развод.

(3)   И, на стр. 9, дакле претпоследњој, чланак, потписује Слободан Бубњевић, наслов “Хамлетов парадокс”, подсећа нас на један познати времепловски парадокс који се састоји у томе да ако ви купите у књижари примерак Шекспирових дела, па ускочите у времеплов, одете отприлике четири века у прошлост, и дате Шекспиру рецимо текст Хамлета (пре него што га је он написао!) и он једноставно препише, комплетну драму, и прослави се с њом, онда у тако насталој временској петљи остаје питање ко је заправо, и кад, стварно написао Хамлета.
Бубњевић помиње и друге теме, приче, и хипотезе и разна нагађања о времену, шта је време, итд, па и оно кад су питали Светог Августина шта је време, а он одговорио да кад га не питају, тад зна шта је време, али кад га питају, да каже, тад не зна.


16
Vesti iz Fantastike / dobro je, odbagovalo se
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on June 26, 2020, 05:32:00 PM »
Хвала редакцији која је одбаговала ово! Био је десетак дана тај технички проблем.

Ово је требало да окачимо прошле недеље:

“Политикин забавник” бр. 3567, петак 19.06.2020,
стр. 10-13, план НАСА да 2026. пошаље ка Титану један дрон са 8 елиса. (У међувремену смо сазнали да ће летећи дрон на Марсу, као један хеликоптерчић, бити тежак само кило и осамсто.)

стр. 16-17, музеј Жил Верна, у Амијену (где је умро), у његовој кући. Уређује Драгомир Ацовић.

стр. 22-25, необичне инжењерске идеје укључујући Форт Драм (Fort Drum) на Филипинима, и гигантски носач авиона направљен од леда, итд.

стр. 42-43, како је наш сликар Алекса Гајић постигао да се у штампарији направи необична “лева књига – десна књига”, ту је и цртеж човека са 8 руку и 8 ногу. Потписује Немања Баћковић.

стр. 46-47, приредио Миодраг Миловановић, “Писац коме је полиција писала критику” (али тај наслов је штампан изврнуто унатрашке, као у огледалу), неки српски надреалиста из 1925. који је објавио крајње бизарну књижицу скоро празну, Мита Димитријевић МИД, о њему не знамо скоро ништа. То је једно Мићино необично откриће, које се, ето, појавило у ПЗАБ, што је свакако добро, и похвално. То је један успех, мада није СФ.

а ево данашњег:

“Политикин забавник” бр. 3568, петак 26.06.2020,

стр. 8-11, да ли је Биг бенг створио свемир и анти-свемир, и да ли су још увек на неки начин спојени, и да ли у једном од њих време иде уназад

стр. 15, Лењин нацртан како стоји поред Стаљина и држи конзерву Пепси-коле.

стр. 16-17, Леонардо Да Винчи, његов човек у кругу и квадрату, интерпретиран на разне начине, па и са Франкенштајном.

стр. 46-49, о руском филмском режисеру по имену Андреј Тарковски (1932-1986), који је режирао Соларис (прву верзију, 1972), али, овај обимни чланак није о том филму, него скоро искључиво о снимању историјског филма Рубљов.

на стр. 67, претпоследњој, сентенције о новцу, неке су добре.


17
Ostalo / NAJBOLJI HORORI 2019
« Last post by Ghoul on June 12, 2020, 11:16:54 AM »
18
Strana fantastika / Re: Nagrade
« Last post by Lidija on June 11, 2020, 12:27:19 PM »
Where and When: New York City : June 8, 2020
Eligibility Year: 2019
Sf/fantasy/horror
Black Leopard, Red Wolf, Marlon James (Riverhead)
The Deep, Rivers Solomon, Daveed Diggs, William Hutson & Jonathan Snipes (Saga)
False Bingo, Jac Jemc (MCD x FSG Originals)
The Priory of the Orange Tree, Samantha Shannon (Bloomsbury)
The Rampant, Julie C. Day (Aqueduct)
A Spectral Hue, Craig Laurance Gidney (Word Horde)
Stories to Sing in the Dark, Matthew Bright (Lethe)
Wake, Siren, Nina MacLaughlin (FSG Originals)
19
Vesti iz Fantastike / muzičko delo o Milankoviću
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on June 10, 2020, 04:56:27 PM »
Цењени    ,

данас у „Политици“ у рубрици о култури, а то је отприлике на двадесетој страни, имате вест, да ће у петак (прексутра) у 20 ч бити у Земуну у оперској кући „Мадленијанум“ изведена биографска музичка драма са насловом Миланковић, о животу и раду научника и писца Милутина Миланковића. Аутор драме је Василије Антонијевић, музику потписује Вера Миланковић, режија Александар Николић.

Наравно питамо се како ће публика седети, у тој оперској дворани, имајући у виду ову епидемију плућног корона вируса ковид 19, која није престала.

20
Uz dužno poštovanje, dovoljno poznaješ oblast da ne moram da ti eleboriram.
Pages: 1 [2] 3 4 ... 10