Recent Posts

Pages: [1] 2 3 ... 10
1
Vesti iz Fantastike / Blic, i Alan Ford, i 2 haikua
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on February 18, 2019, 07:20:56 PM »
Па, Мићо, трудимо се… али то је и ствар евиденције, не само памћења. Ако евиденција попусти, много је теже пронаћи. Сад сам се подсетио (хвала на линку, ангел 011), и сад сам снимио, сачувао, део тога. Била је, заиста, изузетно важна и корисна дебата. И, не бих да је настављам, не овде, али морам ово казати:  изгледа да је деценијама постојала, и још увек постоји, једна школа мишљења, у чаршији, која каже да ако сте писац и ако желите да ваша научна фантастика буде књижевно вредна, онда не смете писати научну фантастику, него само и једино фантазију. Дакле ако желите бити књижевно успешни у СФ, не смете писати СФ.

Ма, ја сам на том топику, и то ваљда 21. марта 2017, дакле пре око две године, покушао нешто казати у стилу стрипа „Алан Форд“, а ево сад да видимо, какав сам данас Алан-Форд-иста:

Ako kaniš pisati književno priznat SF, tada ne smiješ pisati SF.

Многи око нас су то прихватили... колико год да је непаметно. Сломила их је чаршија...

Е сад.

(1)  У данашњем “Блицу”, па на стр. 30, у рубрици “Фантастикологија”, Слободан В. Ивков даје приказ једног новог српског издања романа: Станислав Лем, Непобедиви. Да се подсетимо, то је о охолости људске посаде која слеће на планету где их чекају алиени… и као што сам раније неколико пута помињао, то је роман у коме је већ од самог наслова јасно шта ће на крају бити, тако да је сасвим непотребно читати остатак. Ивков међутим хвали тај роман, а помиње и нека друга Лемова дела, нарочито оно које јесте, заиста, Лемово најбоље, а то је, знате већ, Соларис.

(2)  Објављена су два АБН-ова СФ хаикуа, код Тамаре Лујак, на:


https://belegbg.wordpress.com/2019/02/13/sf-haiku-aleksandar-b-nedeljkovic/

и на:

https://belegbg.wordpress.com/2019/02/17/sf-haiku-nedeljkovic/

2
Vesti iz Fantastike / Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Last post by Miodrag Milovanovic on February 18, 2019, 01:07:44 PM »
Ah. Jedna od ključnih diskusija na domaćoj žanrovskoj sceni, a vi ne pamtite...  :D
3
Vesti iz Fantastike / Re: Mićin film, drugi deo, i, Mesec
« Last post by angel011 on February 17, 2019, 09:14:46 PM »

Узгред, ангел 011, било би корисно кад бисте могли да прецизирате кад се на овом форуму дискутовало о жанровској припадности “Јеке”, и на ком тачно линку је то сада. Да погледамо, да се подсетимо на ту дискусију. Јер, ја изгледа да нисам то сачувао, и не успевам да пронађем.

Ovde, pa negde od druge strane pa nadalje: http://fantastika.in.rs/index.php/topic,120.0.html
4
Vesti iz Fantastike / Mićin film, drugi deo, i, Mesec
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on February 17, 2019, 08:19:53 PM »
Одличан је и тај други део филма, Мићо. Све честитке!

Цењена ангел 011, хвала на информацијама. Погледао сам, проверио сам, да, “Бездан” је објављен у “Знаку сагите” бр. 14. Тај стари број вероватно може да се купи, чак и сад, у Бобановој књижари, јер, он (претпостављам) повремено доштампава “ЗС“. Пођете од Дома омладине и онда сиђете низ двадесетак степеника… надоле, надоле… ка центру Земље… и ту вас чека Бездан. Тај, у ЗС 14.

Узгред, ангел 011, било би корисно кад бисте могли да прецизирате кад се на овом форуму дискутовало о жанровској припадности “Јеке”, и на ком тачно линку је то сада. Да погледамо, да се подсетимо на ту дискусију. Јер, ја изгледа да нисам то сачувао, и не успевам да пронађем.

Е сад.

(1)  Данас у “Политици” на стр. отприлике 30 (нема пагинације), чланак, наднаслов је “Свемирске мисије”, наслов је “Насеље на Месецу до 2025. године”, потписује Александар Тодоровић. Предвиђање је у основи прилично трезвено, али тај понуђени датум је претерано оптимистичан. Није много вероватно да ће кроз само пет-шест година неко буквално становати на Месецу. Али, кроз десетак, петнаест – лако би могло бити.

(2)  “Политикин забавник” бр. 3497, петак 15.02.2019, стр. 8-11, чланак, на четири странице, потписује С. Николић, шта се очекује да буде постигнуто у истраживању свемира у години 2019. Углавном су то активности разних сонди и сличних роботчића. Понајвише интересовања привлачи питање, да ли ће (или ипак не) Американци успети опет да полете у свемир сопственом ракетом, америчком (након неких осам година паузе, јер, последњи лет спејс шатла био је у јулу 2011).


5
Vesti iz Fantastike / Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Last post by angel011 on February 16, 2019, 11:27:10 AM »
Što se tiče drugih nagrađivanih priča, mislim da su Dubrava i Jeka objavljene u nekom od Monolita i Tamnih vilajeta.

Dubrava je objavljena u Monolitu 6, a Jeka u Tamnom vilajetu 2.

O priči Jeka se raspravljalo na ovom forumu da li je SF ili ne.

Bezdan je objavljen u Znaku sagite 14.

Za one koji su zaboravili da postoji, Bibliografija je mnogo zgodna stvar: http://www.znaksagite.com/sfbiblio/
6
Ostalo / Re: KULT GULA - KORICA!
« Last post by Ghoul on February 15, 2019, 02:59:12 PM »
Evo korice KULTA GULA: PRVIH 10 GODINA
- knjige u kojoj su na 500 strana u tvrdom povezu odabrani NAJBOLJI TEKSTOVI SA MOG BLOGA, objavljivani tokom prethodnih 10 godina, i još poneke neviđene ekskluzive!

Pretplata još traje - pišite, javljajte se, uđite u knjigu!!!

Koricu sočinila umjetnica Tijana Jevtić!SVI DETALJI O OVOJ KNJIZI stoje OVDE:
https://cultofghoul.blogspot.com/2019/01/kult-gula-prvih-10-godina.html
7
Vesti iz Fantastike / Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Last post by Miodrag Milovanovic on February 14, 2019, 10:33:03 PM »
Evo i drugog dela predavanja.

Peca Nikolić je veliki majstor režije i u mnogome oplemenjava moje predavanje svojim autorskim pečatom.

Uživajte!

8
Vesti iz Fantastike / Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on February 14, 2019, 10:17:00 PM »
Да, ево, хвала на информацији! видим,
Зоран С. Јакшић, “Бездан”, у: часопис “Књижевна фантастика” бр. 1, година 2014, издавач “Чаробна књига”, уредник Драгољуб Игрошанац, стр. 57-96.

(То није прво објављивање те приче.)

Оно средње слово, “С”, додао сам ја, јер знам да је то средње слово Јакшиног имена.

Сад сам прелистао, подсетио сам се на ту причу. Да, то је научна фантастика, и то добра, и нуди једну импресивну количину знања из сеизмологије и геологије (познавање Земљине коре, магме, лаве…) и физике, и из футурске, измаштане компјутерске технологије за изградњу разних трајних структура у магми, али, никад не бих ни помислио да је номинујем за најбољу српску СФ причу свих времена, зато што има један специфични вишак литерарности, а мањак буквалности;

дотиче се визионарског и повремено кокетира са литерарним и религиозним, мада не баш буквално него метафорично (“у Хаду је гужва”, стр. 76; па се помиње “име Звери” на стр. 61, и “екологија духова”, што је и наслов петог поглавља, на стр. 75; помињу се “докторка Џекил и мистер Хајд”, стр. 81, али и Франкенштајн, стр. 88; помињу се визије сликара Хиеронимуса Боша “или можда Бројгела”, стр. 77, и томе слично)
а надасве, главни протагониста,
господин Немања фон Белмужевич
(шта је он, кнез неки, аристократа?), који прича у првом лицу једнине и који је једини тачкогледишни лик (само са његовом тачком гледишта идемо… цела прича је његов исповедни монолог…) не функционише као буквално-баш-прави становник те подземне цивилизације у растопљеним стенама, него пре као литерарни конструкт. Па могао се звати и гроф Фон Поцо Де Сербиа. Подједнако би неуверљив био. А тек полицајац Енес је врло неуверљив. Још једно неуверљиво име је “Фрау Х.” – шта је она, Немица? а говори којим језиком, српским? енглеским? зашто није Хилда, или Хелга, зашто само иницијал, Х? покушај пародије? ироније? то се Немања нешто њој подсмева? дефинитивно иронично звучи.
Заправо можда најслабија тачка приче “Бездан” су баш та имена ликова, имена која напросто вичу “ало, ово је књижевна бравура, маестрална, али не верујте буквално!” док међутим добра научна фантастика треба да буде буквална. Осим ако је сатирична и комична.
Зато “Бездан” никако не може бити бољи од “Равнодушности црвеног Сунца”.

9
Vesti iz Fantastike / Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Last post by Anomander Rejk on February 14, 2019, 07:54:05 PM »
E, to već ne znam. Vrlo moguće da jeste, ali ne znam kako to proveriti.
Ali našao sam i ovo, izgleda da je Bezdan objavljen u almanahu Književna fantastika : http://www.urbanbug.net/magazin/vest/objavljen-almanah-knjizevna-fantastika
Što se tiče drugih nagrađivanih priča, mislim da su Dubrava i Jeka objavljene u nekom od Monolita i Tamnih vilajeta.
Ali ima ovde stručnijih od mene svakako koji će bolje razgraničiti da li i te dve priče potpadaju pod vašu sferu interesovanja.
Po meni svakako da imaju sf elemenata, ali da li su prevashodno sf, nisam sasvim siguran.
Bezdan definitivno jeste.
10
Vesti iz Fantastike / Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on February 14, 2019, 05:11:28 PM »
Хвала, Аномандер. То је већ један конкретан и озбиљан предлог.
Записано, запамћено, неће бити изгубљено (надам се).
Него, зар та прича није изашла и у неком Знаку сагите? Проверио бих ја то за неколико секунди, али постоји проблемчић – нико (барем колико ја знам) још није написао нити игде окачио обједињену библиографију првих 25 бројева часописа-алманаха „Знак сагите“. Која би, као Word документ, била згодна за претраживање.
… или у неком Тамном вилајету? или у неком Емитору?

Pages: [1] 2 3 ... 10