Recent Posts

Pages: [1] 2 3 ... 10
1
Strana fantastika / Novo od Orfelina i Ghoula
« Last post by Ghoul on October 17, 2019, 12:39:40 PM »
2
Ostalo / 13. FESTIVAL SRPSKOG FILMA FANTASTIKE
« Last post by Ghoul on October 16, 2019, 12:30:09 PM »
3
Vesti iz Fantastike / S. V. Ivkov 40 god rada
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on October 14, 2019, 01:37:23 PM »
Хвала, Славо! Гледаћемо (кад буду направљене) тих додатних 10 епизода о Жан-Лук Пикару, ако то буде аутентично у оквиру оног правог, првобитног универзума “Звезданих стаза”, а не у неком од оних других, каснијих универзума који су ту серију упропастили!

Хвала, ангел 011 (за окачен програм ЛК за октобар) !

(1)   “Политикин забавник” бр. 3531, петак 11.10.2019
стр. 1, насловна, митолошка илустрација, Сизиф се пење помоћу сегвеја (са два точка) на планину, а стену не гура, него је један дрон подиже испред њега.

стр. 10-13, како би се преживело ако би одједном нестала сва наша техника на овој планети, и све књиге итд; хипотетични чланак, близак научној фантастици. Илустрација (нацртао Жељко Пахек, у свом препознатљивом карикатуралном стилу) показује како од камена неки покушавају да исклешу спејс шатл. (Али, сећамо се да је управо та Пахекова илустрација већ једном била, пре десет година, 2009 07 10, у ПЗАБ.) Потписује М.З.

А да ли смо вас обавестили, пре десет година? Јесмо, и, ево овако је гласило, тог дана:


“Цењени   ,
Политикин забавник бр. 2996, петак 10. 07. 2009, нема СФ, али има, на стр. 10-11, Пахекову илустрацију, у духу карикатуре, која приказује како би изгледало клесање спејс шатла од камена, кад бисмо се сад наједном вратили у камено доба.”

(2)   У “Блицу” је данас (дакле у понедељак 14. октобар 2019), на стр. 22, Слободан В. Ивков посветио колумну “Стрипологија” једном свом личном јубилеју – 40 година рада у тој, стрипској, области; јер, 1979. године је објавио један стрипски рад, и онда наставио тиме да се бави. Уједно је колумна посвећена једној књизи која није изашла, и не постоји, јер је он (ако смо добро разумели) још није ни написао, а била би део неке његове серије књига о стрипологији! На једном месту, пред крај чланка, Ивков помиње своје чланство у једном удружењу, жали се (узгред) да “чак ни филмски редитељи не могу да буду чланови Српске академије наука и уметности”, и додаје енигматичну реченицу “Далеко је сунце САНУ”.
4
Teorija / NAT­PRI­ROD­NA STRA­VA I NI­HI­LI­ZAM TO­MA­SA LI­GO­TI­JA
« Last post by Ghoul on October 13, 2019, 08:13:07 PM »
NAT­PRI­ROD­NA STRA­VA I NI­HI­LI­ZAM TO­MA­SA LI­GO­TI­JA

u uglednom časopisu Kultura (br. 163 / 2019) objavljena su dva temata: „Kulture otpora“ i „Kultura i novac“. U ovom prvom objavljen je, pored ostalog, i naučni rad o Ligotiju koji je napisao dr Marko Pišev...

https://cultofghoul.blogspot.com/2019/10/natprirodna-strava-i-nihilizam-tomasa.html

5
Vesti iz Fantastike / Re: program LK?
« Last post by angel011 on October 10, 2019, 03:35:49 PM »
Цењени   ,
баш би добро било кад би неко јавио програм ЛК за октобар… неко ко се сналази на Фејсбуку… мада смо у “Политици” видели да је сад у понедељак о Зони сумрака.

Ne mora da se snalazi na Fejsbuku, može i da pogleda sajt Doma Omladine.

7. oktobar
Između svetlosti i senke: 60 godina Zone sumraka


Na ovaj dan, 1959, pre tačno 60 godina (i šest dana), na programu mreže CBS je prvi put prikazana epizoda „Gde su svi?“. O svemu što se od tada dogodilo, uključujući najdraže adaptacije kratkih priča legendi naučne fantastike i horora, kulturološkom fenomenu koji je „zonu sumraka“ na nekim jezicima pretvorio u frazeologizam, kao i najnovijem pokušaju američkog reditelja i komičara Džordana Pila da seriju povampiri, govoriće se u Tribinskoj sali Doma omladine. Dođite, ljutite se na gospodina Pila ili ga pohvalite, i prisetite se pete dimenzije, nepoznate čoveku - prostora između svetlosti i senke, nauke i praznoverja. Moderatorka: Andrea Stojanović.

14. oktobar
I svi smo mi policajci


Četvrt veka kultnog pop-magijskog stripa Granta Morisona The Invisibles. O stripu koji se pretvorio u sigil haos-magije i odbrojavanjem do 2000. "zaključio" devedesete govore: Pavle Banjac, mlada nada strip-teoretisanja i student antropologije, neko ko se rađao u trenutku kad su se The Invisibles završili i ko ih je sada po prvi put pročitao. Nađa Pavlica uzdanica levičarskog feminizma i velika ljubiteljka književnosti, stripa i Morisona, te davnašnja ljubiteljka The Invisiblesa. Moderator: Draško Roganović, dežurno strip-smetalo.

21. oktobar
Gradovi u pokretu: predatorski urbanizam Mortal Engines


Mortal Engines prošlogodišnji fimski spektakl/debakl nastao po istoimenom naučnofantastičnom romanu, odnosno kvartetu romana Filipa Riva, je protutnjao a da se na njega usled programske popunjenosti nismo pošteno osvrnuli. Ispravljamo propust i ovom prilikom govorićemo o knjizi i filmu, o postapokaliptičnoj budućnosti mobilnih kanibalskih gradova u borbi za oskudne resurse i političko-urbanističkim metaforama upakovanih u "omladinski" (šta god to značilo...) podžanr SF-a. Moderator: Andrej Ćirić aka Roman Fyodorovich Ungern-Sternberg.

28. oktobar
Fantastična čitaonica #71: Spinning Silver, Naomi Novik


Pred početak zime je možda pravo vreme da se pročita malo drugačiji pogled na igru leda i vatre... Ako ste dobrodušni zelenaš možda nije najbolja životna odluka da se time bavite u selu u kom vas ljudi od početka ne vole zbog vere. Ili da se uopšte bavite pozajmljivanjem novca. Kad je Mirjamin otac doveo porodicu do prosjačkog štapa Mirjam je odlučila da preuzme stvari u svoje ruke. Ispostavilo se da je toliko sposobna da se u jednom trenutku nepažljivo pohvalila da može da pretvori srebro u zlato. Zašto nepažljivo? Nikad ne znate ko, ili šta, može da vas čuje u bajkovitom zimskom svetu Naomi Novik. "Spinning Silver" je nominovana za Huga i Nebulu a osvojila je Mythopoeic nagradu i Lokus ju je proglasio za najbolji fantasy godine. O prethodnoj knjizi Naomi Novik, "Uprooted" već smo veoma pozitivno diskutovali na čitaonici. Moderator: Bojan Butković
6
Vesti iz Fantastike / Re: Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
« Last post by Slava on October 06, 2019, 11:06:19 AM »
Uskoro:
7
Ostalo / JOKER (2019)
« Last post by Ghoul on October 06, 2019, 10:34:57 AM »
8
Vesti iz Fantastike / program LK?
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on October 05, 2019, 04:01:00 PM »
Цењени   ,
баш би добро било кад би неко јавио програм ЛК за октобар… неко ко се сналази на Фејсбуку… мада смо у “Политици” видели да је сад у понедељак о Зони сумрака.

(2)   Ова серија Фринџ, на ТВ каналу “Дива”, изгледа да има неке мале, скромне, далеке сличности са Досијеом икс. Али нису само двоје, него група њих, имају и научника, и полицајку, итд, и, истражују феномене, у данашњој Америци.

9
Vesti iz Fantastike / u novinama Bob, izložba
« Last post by Aleksandar_B_Nedeljkovic on October 02, 2019, 01:44:51 PM »
Цењени    ,
данас у “Политици” на стр. 13 имате велики чланак, заправо интервју, потписује Милица Димитријевић, о изложби радова београдског фантази, хорор и СФ илустратора по имену Добросав Боб Живковић (са сликом тј. портретом, и са једном карикатуром која је његов хуморни аутопортрет; а наслов чланка је “Већ живим у будућности”), помињу се научна фантастика, Знак сагите, алманах Монолит, клуб “Лазар Комарчић”…
и,
у “Данасу” данас, на стр. 16-17, о Бобу и тој изложби, сличан чланак, са више илустрација, потписује Ј. Тасић, наслов гласи “Илустрација је непристајање на несрећу”. На стр. 17 у трећем ступцу каже се: “На почетку каријере био је познат као илустратор научне фантастике – легендарне едиције “Знак сагите” и алманах научне фантастике Монолит”.

Боб је био присутан на београдској фановској сцени још од неких веома раних година Првог српског фандома. Многе његове илустрације биле су у “Емитору” а многе је објавио Бобан Кнежевић, итд.

Сазнајемо да се ова ретроспективна изложба отвара вечерас у Београду у Музеју примењене уметности (Косанчићев венац 18, то је кад идете са Теразија, улицом Кнез Михајловом, па стигнете до САНУ, па једно 150 метара лево, зграда са погледом на парк Војводе Вука, и, мало искоса, на хотел “Палас”… ) и трајаће до 23. октобра.

10
Strana fantastika / Re: Edicija „Poetika strave“
« Last post by Ghoul on October 01, 2019, 02:20:49 PM »
Pages: [1] 2 3 ... 10